Loading...
Art

45 Χρόνια «The Dark Side of the Moon» Pink Floyd

Κατά πολλούς ό,τι καλύτερο δημιούργησαν οι Pink Floyd”

Το The Dark Side of the Moon είναι το όγδοο studio άλμπουμ του συγκροτήματος Pink Floyd, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1973. Οι στίχοι των τραγουδιών αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα προβλήματα, τις συνήθειες, θέματα όπως ο χρόνος, η απληστία, οι συγκρούσεις, τα ταξίδια, οι ψυχικές διαταραχές και ο Θάνατος.

Μαζί με το The Wall θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δείγματα δουλειάς των Pink Floyd. Πολλοί κριτικοί έχουν χρησιμοποιήσει το δίσκο ως κριτήριο διαχωρισμού μεταξύ της κλασικής Ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής. Και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος (Ντέιβιντ Γκίλμορ, Νικ Μέισον, Ρότζερ Γουώτερς και Ρίτσαρντ Ράιτ) πήραν μέρος στη δημιουργία και την παραγωγή του δίσκου.

Ιδέα

Το Dark Side of the Moon εμπνέεται από τον πιεστικό τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην τρέλα, τον καταναλωτισμό, τον αυξημένο ρυθμό ζωής και μετακίνησης, την παρακμή των γηραιών ανθρώπων και το θάνατο, την απανθρωπιά της κοινωνίας και τις πολεμικές συγκρούσεις. Η θεματολογία αυτή μεταδίδεται τόσο μέσα από τους στίχους όσο και μέσα από ήχους και ομιλία. Για παράδειγμα στο τραγούδι On the Run ο ήχος του αεροπλάνου που συντρίβεται μπορεί να ερμηνευτεί ως φοβία για τα αεροπλάνα. Στο τραγούδι Time τα ξυπνητήρια προσπαθούν να θυμίσουν στον ακροατή το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος. Το ηχητικό των κερμάτων στο τραγούδι Money κριτικάρει την απληστία. Το Us and Them είναι ένα αντιπολεμικό μανιφέστο, ενώ το Brain Damage δίνει την εναλλακτική άποψη ότι οι “τρελοί” ίσως είναι οι μόνοι που καταλαβαίνουν τα λάθη της κοινωνίας. Τέλος, το κομμάτι Eclipse ασχολείται με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο Ρότζερ Γουώτερς έγραψε όλους τους στίχους και ηχογράφησε τα “προσχέδια” των τραγουδιών σε ένα στούντιο κοντά στο σπίτι του.

Δημιουργικό

Οι Pink Floyd ήθελαν κάτι έξυπνο και ενδιαφέρον. Το πρίσμα συμβολίζει την διαφορετικότητα στην κοινωνία, αλλά και την κάθαρση που έρχεται μέσω της μουσικής. Μια απλή ιδέα έμελε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά εξώφυλλα όλων των εποχών.

Ηχογράφηση

Η ηχογράφηση έγινε στα Abbey Road Studios μεταξύ Ιουνίου 1972 και Ιανουαρίου 1973 χρησιμοποιώντας τις πιο εξελιγμένες τεχνικές που είχαν χρησιμοποιηθεί σε Ροκ άλμπουμ εκείνη την εποχή. Εκτός από τα κλασικά όργανα, χρησιμοποίησαν και ήχους όπως ο ήχος ενός τεχνικού να τρέχει μέσα στο στούντιο (κομμάτι On the Run), παλιά ξυπνητήρια (Time) κ.α. Μεταξύ των τραγουδιών και πάνω σε αυτά ακούγονται κάποιοι διάλογοι. Ο Ρότζερ Γουώτερς δημιούργησε κάποιες κάρτες ερωτήσεων που είχαν σχέση με τα θέματα των τραγουδιών. Ύστερα μάζεψε περαστικούς και τους έδειχνε τις κάρτες σε τυχαία σειρά ηχογραφώντας ενιαία τις απαντήσεις. Αυτό δημιούργησε αξιοπρόσεκτους διαλόγους.

Τα τραγούδια του άλμπουμ

1. Speak to Me (Gilmour, Mason, Waters, Wright) 1:05
2. Breathe (In the air) (Gilmour, Mason, Waters, Wright) 2:49
3. On the Run (Gilmour, Waters, Wright) 3:33
4. Time (Gilmour, Mason, Waters, Wright) 7:06
5. The Great Gig in the Sky (Waters, Wright) 4:44
6. Money (Waters) 6:32
7. Us and Them (Waters, Wright) 7:40
8. Any Colour You Like (Gilmour, Mason, Wright) 3:25
9. Brain Damage (Waters) 3:50
10. Eclipse (Waters) 2:04

Επιτυχία

Το Dark Side of the Moon έγινε παγκόσμιο Best-Seller έφτασε στην κορυφή στο Billboard 200 για μια εβδομάδα αλλά παρέμεινε στην λίστα για 741 εβδομάδες (περίπου 14 χρόνια). Οι πωλήσεις έφτασαν τα 45 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο το 2008 με 400.000 πωλήσεις το 2002 καθιστώντας το στα 200 best-selling albums της χρονιάς σχεδόν 30 χρόνια μετά την έκδοση του. Στην Αμερική έγινε πλατινένιο το 1990 και διαμαντένιο το 1999. Αυτή την στιγμή είναι 15 φορές πλατινένιο.

Πληροφορίες

  • Ο τίτλος Τhe Dark side of the Moon ήδη είχε χρησιμοποιηθεί σε ακυκλοφόρητο δίσκο των Medicine Head, έτσι στην περιοδεία του 1972 μετονομάστηκε σε “Eclipse: A Piece for Assorted Lunatics”. Μετά την αποτυχία του δίσκου των Medicine Head όμως πήρε το αρχικό του όνομα.
  • Λόγω του ότι το αρχικό LP είχε δύο όψεις υπήρχε διακοπή μεταξύ του “The Great Gig in the Sky” και του “Money” που στα live και τις εκδόσεις σε CD δεν υπάρχει.
  • Στα περισσότερα CD στο τέλος του δίσκου ακούγεται αχνά το Ticket to Ride των Beatles από λάθος κατά την εκτύπωση των CD.
  • Μερικές εκδόσεις περιέχουν το Breathe και το Speak to Me σαν ένα κομμάτι.
  • Το 2006 o Ρίτσαρντ Τσιζ έκδοσε των χιουμοριστικό δίσκο The Sunny Side of the Moon με εξώφυλλο που θύμιζε το The Wall.

Συγχρονισμός με τον μάγο του Οζ

Όταν το άλμπουμ παίχτηκε ταυτόχρονα με το φίλμ του 1939 Ο μάγος του Όζ οι εικόνες περιστασιακά φαίνεται να συγχρονίζονται με την μουσική και τους στίχους. Αυτό το φαινόμενο πήρε το όνομα “Dark Side of the Rainbow” ή “Dark Side of Oz”. Λέγεται ότι το άλμπουμ μπορεί να παιχτεί τρεις φορές κατά την διάρκεια της ταινίας με συγχρονισμούς κάθε φορά που παίζεται. Τα μέλη του γκρουπ έχουν αρνηθεί επανειλημμένως ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει ηθελημένα. Συγχρονισμένες ταινίες έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο. (Dark Side of the Rainbow)

Wikipedia 🌈#DarkSideoftheMoon

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ