Loading...
Travel

Ανακάλυψε τα 12 κρυμμένα και παράξενα αξιοθέατα του Παρισιού!

Το Παρίσι αποτελεί την πρώτη επιλογή για ρομαντικές αποδράσεις, αφού δεν υπάρχει καμία άλλη πόλη με τη μοναδική γοητεία και την ζεστή ατμόσφαιρά του. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Γούντι Άλεν για την ταινία του, “Μεσάνυχτα στο Παρίσι”, απέτισε φόρο τιμής στην Πόλη του Φωτός, καθώς αποπνέει ρομαντισμό.

Θεωρείται ένας από τους διασημότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς με αμέτρητα όμορφα μέρη και τοπία. Ωστόσο, αν επισκεφθείς το Παρίσι, εκτός από τα διάσημα εντυπωσιακά μνημεία που μπορείς να δεις, υπάρχουν αρκετά σκοτεινά και άγνωστα σημεία, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψεις. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο τα 12 κρυμμένα και παράξενα αξιοθέατα του Παρισιού, που αξίζει να τα εξερευνήσεις.. Φύγαμε λοιπόν!!


Ένας άγνωστος μεσαιωνικός πύργος – Tour de Jean Sans Peur

 • Διεύθυνση: 20 Rue Étienne Marcel, 75002 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 4 (στάση μετρό Étienne Marcel)
 • Εισιτήριο εισόδου: 6 ευρώ (συμπεριλαμβάνει την επίσκεψη στον Jean Sans Peur και σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις)
 • Ωράριο λειτουργίας: Όλο το χρόνο 13:30-18:00 Τετάρτη έως Κυριακή (συμπεριλαμβανομένων των εορτών των Χριστουγέννων)
 • Ιστότοπος: Tour de Jean Sans Peur

Στριμωγμένος ανάμεσα στα τυπικά κτίρια του βαρόνου Χάουσμαν, είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μεσαιωνικά μνημεία στο Παρίσι – και πρώην κατοικία ενός διαβόητου «κακού», του λεγόμενου Ζαν του Ατρόμητου, δεύτερου Δούκα της Βουργουνδίας, που είχε κάνει τον βασιλιά Κάρολο ΣΤ’ μαριονέτα του, ενώ παράλληλα διατηρούσε σχέση με τη βασίλισσα. Ο πύργος που είχε χτίσει ο Ζαν ο Ατρόμητος ήταν μια απτή έκφραση της εξουσίας που ασκούσε στην πόλη. Σήμερα ο λεγόμενος Tour de Jean Sans Peur είναι ανοιχτός στο κοινό και, αν δεν σας αποθαρρύνει η αρνητική αύρα από τις μηχανορραφίες που έχουν λάβει χώρα εδώ στο παρελθόν, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στις σκάλες και να ανεβείτε μέχρι τη σοφίτα.


Ένας κρυμμένος φουτουριστικός κήπος – Jardin des Colonnes

 • Διεύθυνση: Place de l’Abbé Jean Lebeuf, 75014 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 13 (στάση μετρό Pernety)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Ωράριο λειτουργίας: Όλο το χρόνο 07:00 – 19:00
 • Ιστότοπος: Jardin des Colonnes

Διασχίζοντας, στο 14ο διαμέρισμα, το δρόμο Rue Vercingétorix, θα βρεθείτε μπροστά σε δύο μεγάλες σιδερένιες πύλες. Μοιάζουν κλειστές, αλλά μη διστάσετε να τις ανοίξετε, γιατί στο εσωτερικό τους υπάρχει ένας μυστικός κήπος, ο Jardin des Colonnes ή «Κήπος με τις Κολώνες», ο οποίος περιβάλλεται από το στρογγυλό κτίσμα Les Echelles du Baroque με τζάμια-καθρέφτες που στραφταλίζουν στη λιακάδα. Αυτό το παράξενο μέρος, που θεωρείται ένα εξαιρετικό δείγμα φουτουριστικής αρχιτεκτονικής, σχεδιάστηκε από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Ricardo Bofill το 1986 και ανακαινίστηκε το 1998. Όταν ανθίζουν οι λεβάντες, που πλημμυρίζουν τον κήπο, ολόκληρος ο χώρος ευωδιάζει, αλλά όποια εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφτείτε θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε ξαφνικά στο σκηνικό μιας sci-fi ταινίας.


Το παλαιότερο σπίτι στο Παρίσι – Auberge Nicolas Flamel

 • Διεύθυνση: 51 Rue de Montmorency, 75003 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 4 (στάση μετρό Rambuteau) ή γραμμή 3 και 11 (στάση μετρό Arts et Métiers)
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 12:00 – 02:00 & 19:00 – 22:00
 • Ιστότοπος εστιατορίου: Auberge Nicolas Flamel

Μυστήρια σύμβολα κοσμούν το κτίσμα που βρίσκεται στο νούμερο 51 της Rue de Montmorency στο 3ο διαμέρισμα του Παρισιού. Πρόκειται για το παλαιότερο πέτρινο σπίτι στο Παρίσι, που ανήκε στο διάσημο αλχημιστή της πόλης, τον Nicolas Flamel, που πολλοί πιστεύουν ότι συγκέντρωσε τον πλούτο του όταν ανακάλυψε τη φιλοσοφική λίθο. Ο Flamel γεννήθηκε κάπου μέσα στο 14ο αιώνα και παρόλο που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως βιβλιοπώλης, λέγεται ότι έγινε αλχημιστής όταν ανακάλυψε ένα απόκρυφο κείμενο που του αποκάλυπτε τα μυστικά του πώς να μετατρέπεις ευτελή μέταλλα σε χρυσό. Το βέβαιο είναι ότι το σπίτι του χτίστηκε το 1407 και σήμερα αποτελεί το παλαιότερο πετρόκτιστο οίκημα στην πόλη. Σήμερα το εσωτερικό του, όπου λέγεται ότι έκανε τα πειράματά του, έχει μεταμορφωθεί σε εστιατόριο, το Auberge Nicolas Flamel (fb page), αλλά η πρόσοψη διατηρείται αυτούσια.


Το μικρότερο σπίτι στο Παρίσι

 • Διεύθυνση: 39 Rue du Château d’Eau, 75010 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 4 (στάση μετρό Château d’Eau)

Τα διαμερίσματα στο κέντρο του Παρισιού δεν φημίζονται για την ευρυχωρία τους, ωστόσο το συγκεκριμένο σπάει κάθε ρεκόρ. Σαν μια φέτα πιεσμένη ανάμεσα σε δύο ψηλά κτίρια, στο νούμερο 39 της οδού Rue du Château d’Eau, για να το διακρίνουμε πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Με πλάτος που δεν ξεπερνά εκείνο ενός στρώματος κρεβατιού, στο 1,10 μέτρο, και ύψος 5 μέτρων, το παράξενο είναι ότι είναι λειτουργικό: στο ισόγειο φιλοξενεί ένα μαγαζί και στον πάνω όροφο ένα δωμάτιο. Πιθανότατα προέκυψε μετά από μια οικογενειακή διαμάχη: Στο παρελθόν, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το σπίτι υπήρχε ένα δρομάκι που συνέδεε την οδό Rue du Château d’Eau με τον παράλληλο δρόμο Rue du Faubourg-Saint-Martin. Φαίνεται λοιπόν ότι οι κληρονόμοι της γης, ανίκανοι να αποφασίσουν πώς θα την αξιοποιήσουν, έχτισαν τελικά αυτό το μικροσκοπικό σπίτι κλείνοντας τη δίοδο.


Το μυστικό διαμέρισμα του Γουστάβου Άιφελ μέσα στον Πύργο

 • Διεύθυνση: Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 9 (στάση μετρό Trocadéro), γραμμή 6 (στάση μετρό Bir-Hakeim), γραμμή 8 (στάση μετρό École Militaire)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δες εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Δες εδώ
 • Ιστότοπος: Tour Eiffel

Στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα που χτίστηκε για να ψυχαγωγεί την ελίτ της επιστήμης, προκαλώντας ζήλια σε όσους δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό του. Ο Γουστάβος Άιφελ, όταν κατασκεύασε τον πύργο, δημιούργησε στο εσωτερικό του, για τον εαυτό του, ένα μικρό αλλά φιλόξενο διαμέρισμα, διακοσμημένο, σύμφωνα με αναφορές της εποχής, «στο απλό στυλ που αγαπούν οι επιστήμονες». Ταπετσαρίες σε ζεστούς τόνους, μαλακά εμπριμέ υφάσματα, ξύλινα ντουλάπια αλλά και ένα μεγάλο πιάνο κλήθηκαν να δώσουν ζεστασιά σε αυτό το σπίτι που ατένιζε το Παρίσι από ύψος 300 περίπου μέτρων. Πολλοί προσπάθησαν να νοικιάσουν το διαμέρισμα έστω και για ένα βράδυ, αλλά ο Άιφελ απέρριψε όλες τις προτάσεις, παραχωρώντας το προνόμιο της φιλοξενίας μόνο σε εκλεκτούς καλεσμένους όπως στον Τόμας Έντισον. Σήμερα το διαμέρισμα είναι επισκέψιμο, ενώ μάλιστα διατηρεί ένα μεγάλο μέρος από την αρχική του επίπλωση.


Ένα από τα παλαιότερα νεκροταφεία ζώων στον κόσμο – Cimetiere des Chiens

 • Διεύθυνση: 4 Pont de Clichy, 92600 Asnières-sur-Seine, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 13 (στάση μετρό Mairie-de-Clichy)
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 17:30
 • Ιστότοπος: Cimetiere des Chiens

Βορειοδυτικά της πόλης (διεύθυνση: 4, pont de Clichy, Asnières-sur-Seine) υπάρχει ένα νεκροταφείο για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, που δημιουργήθηκε το 1899 από ένα ζευγάρι υπερασπιστών των ζώων, τη δημοσιογράφο Marguerite Durand και το δικηγόρο Georges Harmois. Παρόλο που αποκαλείται Cimetiere des Chiens ή «νεκροταφείο των σκύλων», στην πραγματικότητα υποδέχεται όλα τα είδη των ζώων που με το θάνατό τους βύθισαν τον ιδιοκτήτη τους στο πένθος, από γάτες και σκύλους μέχρι άλογα, μαϊμούδες και πρόβατα. Είναι συγκινητικό να ξέρεις ότι ήδη από το 19ο αιώνα κάποιοι έκαναν τελετές ταφής για τα αγαπημένα τους κατοικίδια, αφιερώνοντάς τους ακόμα και πέτρινα ή μαρμάρινα αγάλματα. Αξίζει να αναζητήσετε το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον ηρωικό σκύλο του Αγίου Βερνάρδου «Μπάρι», που μεταξύ του 1800 και του 1812 έσωσε 40 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε χιονοθύελλες στο αλπικό Πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου, για να χάσει τη ζωή του στη 41η αποστολή διάσωσης.


Η πιο παράξενη εκκλησία στο Παρίσι – Notre Dame du Travail

 • Διεύθυνση: 59 Rue Vercingétorix, 75014 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 13 (στάση μετρό Pernety)
 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30 – 19:45, Σάββατο 09:00 – 19:30, Κυριακή 08:30 – 19:30
 • Ιστότοπος: Notre Dame du Travail

Στο 14ο διαμέρισμα βρίσκουμε επίσης μια παράξενη εκκλησία, τη Notre Dame du Travail. Σχεδιασμένη από το Γάλλο αρχιτέκτονα Victor Baltard, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες σιδερένιες δοκούς στο εσωτερικό της, που την κάνουν να φαίνεται σαν ένα έργο ακόμα σε εξέλιξη. Μωσαϊκά, βιτρό, μεταλλικά στοιχεία και επιρροές Αρ Νουβώ κάνουν τη Notre Dame du Travail ένα αρχιτεκτονικό δείγμα μοναδικό στο Παρίσι και ίσως στον κόσμο. Εξίσου ενδιαφέρουσα και η ιστορία της, καθώς χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για να εξυπηρετήσει τις λατρευτικές ανάγκες των εργατών που είχαν συγκεντρωθεί τότε στο 14ο διαμέρισμα για να δουλέψουν για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Μάλιστα, μια μεγάλη ποσότητα από το σίδερο που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερσή της προήλθε από τις εγκαταστάσεις μιας παλαιότερης Παγκόσμιας Έκθεσης, το λεγόμενο Palais de L’Industrie, ενώ το κεντρικό ρολόι ήταν το τρόπαιο που πήρε ο Ναπολέων μετά τη μάχη της Σεβαστούπολης το 1854.


Κονσιερζερί – La Conciergerie

 • Διεύθυνση: 2 Boulevard du Palais, 75001 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 4 (στάση μετρό Cité)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δες εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 09:30 – 18:00
 • Ιστότοπος: La Conciergerie

Πρόκειται για πρώην βασιλικό παλάτι και φυλακή στο Παρίσι, που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού Ιλ ντε λα Σιτέ κοντά στο διάσημο καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ. Αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος κτιρίων, που είναι γνωστό με την ονομασία Δικαστικό Μέγαρο και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για δικαστικούς σκοπούς. Εκατοντάδες φυλακισμένων εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα στις φυλακές Κονσιερζερί στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Η πιο διάσημη κρατούμενη δεν είναι άλλη από την Μαρία Αντουανέτα.


Οι κατακόμβες – Les catacombes

 • Διεύθυνση: 1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 4 (στάση μετρό Denfert-Rochereau)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δες εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 20:30
 • Ιστότοπος: Les catacombes

Κάτω από τους δρόμους του Παρισιού κρύβεται το πιο φημισμένο, μακάβριο αξιοθέατο της πόλης: οι Κατακόμβες. Πρόκειται για μια σειρά από υπόγειες σήραγγες σαν λαβύρινθος κάτω από την πόλη, που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι πρώτες κατακόμβες δημιουργήθηκαν με την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού του Παρισιού, η οποία οδήγησε σε υπερπληθυσμό των νεκροταφείων. Οι εύποροι παριζιάνοι είχαν πρόσβαση σε ακριβά νεκροταφεία ενώ οι φτωχοί και οι άστεγοι θάβονταν σε μαζικούς τάφους, οι οποίοι σύντομα γέμισαν. Έτσι τα οστά άρχισαν να συγκεντρώνονται σε υπόγειες σήραγγες στα περίχωρα της πρωτεύουσας και σήμερα μπορείτε να δείτε τα οστά 5-6 εκατομμυρίων κατοίκων που έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν. Έχετε υπόψη πως η αναμονή για να μπείτε μπορεί να είναι αρκετή ενώ η ξενάγηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά.


Μουσείο Υπονόμων – Musee des Egouts

 • Διεύθυνση: 93 Quai d’Orsay, 75007 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 7 (στάση μετρό Pont de l’Alma)
 • Ωράριο λειτουργίας: Προς το παρόν κλειστό λόγω ανακαίνισης
 • Ιστότοπος: Musée des égouts

Το εναλλακτικό μουσείο βρίσκεται κατά μήκος του Σηκουάνα, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από τον πύργο του Άιφελ. Άνοιξε για το κοινό το 1867, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μπουν στις σήραγγες των υπονόμων κάτω από το Παρίσι, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι την ιστορία αλλά και τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της πόλης.


Κοιμητήρια – Cimetière du Père-Lachaise

 • Διεύθυνση: 16 Rue du Repos, 75020 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία: γραμμή 2 (στάση μετρό Philippe Auguste), γραμμή 3 (στάση μετρό Père Lachaise)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Ωράριο λειτουργίας: Δες εδώ
 • Ιστότοπος: Cimetière du Père-Lachaise

Υπάρχει περισσότερη ζωή στα παριζιάνικα νεκροταφεία από ότι πιστεύετε: συνοδοιπόροι οι υπόλοιποι τουρίστες, ερωτευμένα ζευγάρια που περπατούν πιασμένα χέρι χέρι αλλά και καλλιτέχνες που σκιτσάρουν αγγέλους στα μπλοκ τους. Τριγύρω κοράκια και επισκέπτες που αποτίουν φόρο τιμής στον τάφο του Όσκαρ Γουάιλντ και τις Έντιθ Πιαφ και αφήνουν τσιγάρα και αλκοόλ στον τάφο του Τζιμ Μόρισον στο κοιμητήριο Père Lachaise. Οι πιο εναλλακτικοί κατευθύνονται στο Cimetière Montparnasse όπου βρίσκονται οι τάφοι του Μπέκετ και του Μποντλέρ.


Tα cafes της επανάστασης

 • Διεύθυνση Les Deux Magots: 6 Place Saint-Germain des Prés, 75006 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία Les Deux Magots: γραμμή 4 (στάση μετρό Saint-Germain-des-Prés)
 • Ωράριο λειτουργίας Les Deux Magots: Καθημερινά 07:30 – 01:00
 • Ιστότοπος Les Deux Magots: Les Deux Magots

 • Διεύθυνση Café de Flore: 172 Boulevard Saint-Germain, 75006 Παρίσι, Γαλλία
 • Συγκοινωνία Café de Flore: γραμμή 4 (στάση μετρό Saint-Germain-des-Prés)
 • Ωράριο λειτουργίας Café de Flore: Καθημερινά 07:30 – 01:30
 • Ιστότοπος Café de Flore: Café de Flore

Η ξενάγηση στα σκοτεινά και εναλλακτικά σημεία της πόλης ολοκληρώνεται ιδανικά στην περιοχή Saint-Germain-des-Près σε δύο από τα πιο διάσημα cafes του Παρισιού: το Café de Flore και το Les Deux Magots στα οποία σύχναζαν το τρομερό ζεύγος της διανόησης, ο Σαρτρ και η Μποβουάρ, ο σουρεαλιστής Πικάσο και ο αινιγματικός Καμύ. Σε αυτά, το να παραγγείλει κανείς κρασί πριν το μεσημέρι, είναι συνηθισμένο.


Πηγή: arttravel.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ