Το ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ έγινε σειρά στο HBO και ήδη θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες σειρές στην ιστορία της μικρής οθόνης, η οποία σπάει όλα τα ρεκόρ.
Βασισμένο στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα «νούμερο 4» του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986 στην ουκρανική πόλη Πρίπιατ, η σειρά φαινόμενο έχει γίνει viral καθώς βρίσκεται στο νούμερο 1 στην τηλεοπτική κατάταξη όλων των εποχών του IMDb αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο.Συγκεκριμένα, στον διαδικτυακό τόπο IMDb, όπου οι θεατές ψηφίζουν τις εκπομπές που προτιμούν, το Τσέρνομπιλ έχει μέση βαθμολογία 9,7 αστέρια (στα 10) από περίπου 140.000 χρήστες. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, παίρνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμη και από σειρές όπως το Breaking Bad (9,5) του AMC, το Planet Earth II του BBC (9,5), ακόμη και το Game of Thrones (9,3).
Δείτε εδώ: Chernobyl: Μίνι σειρά για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα
Η συγκλονιστική σειρά του HBO για το Τσέρνομπιλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αριστουργηματικό χρονικό της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για το μεγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργημα της Αλεξίεβιτς, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία μαρτυριών του 20ού αιώνα, που, μετά την Άννα Φρανκ και τον ΠρίµοΛέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της μαρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσμένης και παράφορης αγάπης.
Υπόθεση
Την 26η Απριλίου του 1986 μια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού µπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια μετά το «ατύχημα», περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –όχι χωρίς τίµηµα και για τη δική της υγεία, μίλησε με δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών. Εκατό από αυτές τις μαρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο: μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές, πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθάνατων, μητέρες που γέννησαν παραµορφωµένα παιδιά, µαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο μα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονιοί που θάψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους.
«Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον» γράφει η Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία μέσα στο πολυφωνικό βιβλίο.
Διαβάστε απόσπασμα
- Κατηγορία: Πολιτική
- Ημ. Έκδοσης: 12/2015
- Σελίδες: 344
- ISBN: 978-960-16-6610-5
- Σχήμα: 14 Χ 21 εκ.
- Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο
- Μεταφραστής: Ορέστης Γεωργιάδης
- Εκδόσεις: Πατάκης
Έγραψαν
- «Τα βιβλία της στηρίζονται στο ζωντανό υλικό των μαρτυριών απλών ανθρώπων, δικαιώνοντας τη γνωστή φράση του διάσημου Εβραίου συγγραφέα Εlie Wiesel ότι ο 20ός αιώνας είναι ο αιώνας της μαρτυρίας, ή αλλιώς της φωνής των ανώνυμων που υπήρξαν τα θύματα ιστορικών γεγονότων που υπονόμευσαν στο έπακρο τις αξίες του πολιτισμού μας: ολοκαύτωμα, γκουλάγκ, πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον αμάχων, οικολογικές καταστροφές». – Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου
- Παναγιώτης Χατζηγιάννης, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, «Τσέρνομπιλ», “Amagi”, 5.2.2016
- Γρηγόρης Μπέκος, «Δεν συλλέγω πόνο αλλά ανθρώπινο πνεύμα», «Το Βήμα», 14.2.2016
- Κώστας Δρουγαλάς, Τσέρνομπιλ, το «μαύρο κουτί του πλανήτη», «Bookpress», 15/2/2016
- Ηχογραφώντας το μέλλον, «Metropolis», 31/3/16
- Δημήτρης Χαλιώτης, Τσέρνομπιλ 30 χρόνια μετά, «protothema.gr», 26/4/2016
- Μιχάλης Μοδινός, Χορός μιας πυρηνικής τραγωδίας, «Τα Νέα», 29/4/2016
- Γιάννης Παπαγιάννης, Τα Νόμπελ, η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και τα μυστήρια, «Η Αυγή», 11/9/2016
- “Θάβαμε το δάσος”, Μαρία Βιτωράκη, «the books’ journal», 1/5/2017
ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
H Σβετλάνα Aλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στο Ivano-Frankovsk της Oυκρανίας και μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Eργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ. Tο κυρίως έργο της, όμως, είναι τα βιβλία μαρτυριών που συγγράφει, προσδίδοντας νέα διάσταση στο γραμματολογικό είδος της λεγόμενης τεκμηριωτικής πεζογραφίας. Tο πρώτο της βιβλίο, O πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας (1985), περιέχει μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στον B’ παγκόσμιο πόλεμο. Tην ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο της Tελευταίοι Mάρτυρες, στο οποίο ενήλικοι ανακαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις από τον B’ παγκόσμιο πόλεμο. Tο 1989, η Aλεξίεβιτς αποκάλυψε με το βιβλίο της Oι Mολυβένιοι Στρατιώτες τη σκληρή αλήθεια για τον δεκαετή «άγνωστο» πόλεμο των Σοβιετικών στο Aφγανιστάν. H έκδοση, απαγορευμένη επί πολλά χρόνια, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις τόσο από στρατιωτικούς κύκλους όσο και από εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε δικαστική δίωξη της συγγραφέως. Tο 1993 η Aλεξίεβιτς εξέδωσε το βιβλίο της Σαγηνεμένοι από το θάνατο (εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες»), με θέμα τις αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην πρώην EΣΣΔ μετά την πτώση του κομμουνισμού, ενώ το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Tσερνόμπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος, που περιλαμβάνει μαρτυρίες για το πυρηνικό ατύχημα του 1986, τις οποίες συνέλεξε η συγγραφεύς περιπλανώμενη επί δύο χρόνια στην Aπαγορευμένη Zώνη, με κίνδυνο της υγείας της και της ζωής της. Tα βιβλία της Σβετλάνας Aλεξίεβιτς κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε πολλές χώρες ενώ τα περισσότερα από αυτά διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση.
Με κορυφαία διάκριση το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, η Σβετλάνα Aλεξίεβιτς έχει επίσης τιμηθεί για τα έργα της και με πλήθος άλλων διεθνών βραβείων, μεταξύ των οποίων το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Σουηδίας, το Bραβείο Aντρέι Σινιάφσκι, το ρωσικό Bραβείο Θριάμβου, το Bραβείο Λειψίας «για αμοιβαία κατανόηση στην Eυρώπη – 1998», το γαλλικό βραβείο «Mάρτυρας του Kόσμου – 1999», το Bραβείο Xέρντερ, το Bραβείο Kαλύτερου Πολιτικού Bιβλίου της Γερμανίας κ.ά.
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.