Loading...
Art

Chernobyl: Μίνι σειρά για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα

Η μίνι σειρά του HBO, «Chernobyl», δραματοποιεί την ιστορία του πυρηνικού ατυχήματος που έγινε στην Ουκρανία το 1986. Μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις χειρότερες καταστροφές που συνεπέφερε ο ανθρώπινος παράγοντας στο περιβάλλον. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες από την πρώτη ημέρα προβολής του, κατάφερε να γίνει η τηλεοπτική σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία από χρήστες του IMDb. Διασκευασμένο από τον σεναριογράφο Craig Mazin εν μέρει από το βιβλίο «Voices from Chernobyl» και τις μαρτυρίες ντόπιων της περιοχής Πρίπιατ της Ουκρανίας, αλλά με πολλές επιπλέον πηγές και αφηγηματικές επιρροές.

H σειρά ξεδιπλώνει τα γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις φρικτές εκείνες ώρες, με ήρωες τους ανθρώπους που προσπάθησαν να κατανοήσουν τι συνέβη και προέβησαν σε απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας, προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής.

Το «Chernobyl» είναι μια μίνι σειρά για την φρικώδη πυρηνική καταστροφή του 1986, αλλά είναι και μια μίνι σειρά για κάθε καταστροφή, φυσική ή ηθική, που έχει ήδη συμβεί ή πρόκειται να συμβεί ξανά- ή συμβαίνει ξανά τώρα καθώς μιλάμε.»Υπόθεση σειράς


Στα πέντε επεισόδιά του, το «Chernobyl», σε σενάριο του Craig Mazin και σκηνοθεσία του Johan Renck, αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα γύρω από την καταστροφή στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Chernobyl, που βρίσκεται στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία. Στις 26 Απριλίου του 1986, ο πυρηνικός αντιδραστήρας ν. 4 του εργοστασίου παρουσίασε ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά παραγωγής ενέργειας και έτσι οι μηχανικοί από το δωμάτιο ελέγχου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον κλείσουν, με αποτέλεσμα να εκραγεί και να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα τόνους πυρηνικών καυσίμων. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης πυροσβέστες, ενώ σε λίγα λεπτά είχε ξεκινήσει η προσπάθεια διαχείρισης του περιστατικού από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι πρωταγωνιστές της σειράς υποδύονται άλλοτε ιστορικά άλλοτε φανταστικά πρόσωπα, μέσα από τα οποία εκπροσωπούνται  οι πυρηνικοί επιστήμονες, οι στρατιώτες, οι εργάτες και κάθε άλλη ομάδα που εργάστηκε με τεράστιο κίνδυνο ζωής για τη διαχείριση της καταστροφής σε κάθε επίπεδο. Ο Jared Harris (Mad Men) υποδύεται τον χημικό Valery Legasov, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ο Stellan Skarsgård (Good Will Hunting) τον γραφειοκράτη καριέρας που αρχικά αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και η Emily Watson (Breaking the Waves) την πυρηνική επιστήμονα που αναζητά την αλήθεια για τα αίτια του ατυχήματος.


«Chernobyl»: Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία


Η μίνι σειρά δραματοποιεί τα ιστορικά γεγονότα παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων το πολιτικό (και ταυτόχρονα υπαρξιακό) διακύβευμα της ΕΣΣΔ απέναντι σε ολόκληρο τον πλανήτη – σε σχέση με την ευθύνη του ατυχήματος – την προπαγάνδα εντός και εκτός Σοβιετικής Ένωσης, τις τραγικές επιπτώσεις της έκρηξης συγκεκριμένα για την Ουκρανία αλλά και την ευρωπαϊκή ήπειρο και, πέρα και πάνω από όλα, τον απόλυτο τρόμο του ανθρώπου απέναντι σε μια καθολική καταστροφή, η οποία όμως ξεδιπλώνεται αργά, “καταπίνοντας” κάθε μορφή ζωής στην περιοχή και μαζί την ελπίδα για ένα βιώσιμο αύριο.


Η φωτογραφία και το μοντάζ της σειράς βάζουν τον τηλεθεατή μέσα στο κάδρο της καταστροφής, ενώ η μουσική της σειράς, σε σύνθεση της Ισλανδής Hildur Gudnadóttir είναι ανατριχιαστικά ταιριαστή με τα συναισθήματα που δημιουργούνται στο κοινό όσο παρακολουθεί τα γεγονότα να ξεδιπλώνονται μπροστά του. Όσα στοιχεία κι αν γνωρίζει κανείς για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της Ευρώπης, δε θα συγκρατηθεί μετά την παρακολούθηση της σειράς να μην αναζητήσει λεπτομέρειες, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη το ατύχημα όσο, κυρίως, για την κατάληξη των πρωταγωνιστών της ιστορίας.

To βιβλίο της δημοσιογράφου Svetlana Alexievic “Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster” ρίχνει φως στα γεγονότα, συμπεριλαμβάνοντας μαρτυρίες από 500 αυτόπτες μάρτυρες, πολιτικούς, επιστήμονες, κατοίκους και εργάτες, αναδεικνύοντας τις προσωπικές τραγωδίες που προκάλεσε το ατύχημα.

Η σειρά που προβάλλεται από το HBO τελειώνει με τη φράση: «Στη μνήμη αυτών που υπέφεραν και θυσιάστηκαν»…

Πηγή: thedailyowl.gr
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ