Loading...
Art

Διλογία: Σκουριά και χρυσάφι – Μαίρη Κόντζογλου (Βιβλίο)

Παθιασµένες διαδροµές ζωής µε φόντο

την Ελλάδα του 19ου αιώνα

H διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι ένα µυθιστόρηµα που δεν αφηγείται µόνο την ιστορία της οικογένειας Βαµβακά ούτε δείχνει µόνο πώς παρασκευάστηκε και επικράτησε το Ποτό που έφτιαξαν µε αγάπη, µεράκι και πείσµα.

Είναι ένα µυθιστόρηµα για τον 19ο αιώνα και τις αλλαγές που προέκυψαν µέσα σ’ αυτά τα εκατό περίφηµα χρόνια: για τη δηµιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα, για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα του τότε, τον θεσµό του γάµου και τις αλλαγές που επήλθαν στην οικογένεια, για την εξωστρέφεια που προέκυψε σαν συνέπεια της ανάπτυξης του εµπορίου και της ναυτιλίας, ένα µυθιστόρηµα για τη γένεση και την εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Παρακάµπτοντας δε το γεγονός πόσο µοιάζουν οι πολιτικές και οικονοµικές καταστάσεις του «τότε» µε το «τώρα» –που δεν θα έπρεπε να είναι αµελητέο, γιατί θα έπρεπε να διδασκόµαστε από την Ιστορία–, έκανα µια προσπάθεια ερµηνείας των κληροδοτηµένων µέχρι σήµερα νοοτροπιών και ιδεοληψιών.

Η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι, εκτός των άλλων, ένα µυθιστόρηµα για το θάρρος και την έµπνευση, την αγωνιστικότητα και τη θέληση για επιτυχία. Για τον έρωτα, την αγάπη, την αφοσίωση, τη θυσία, το νόηµα της εξιλέωσης.

Υπόθεση 

Στα δυο µέρη του, στο Νεγρεπόντε και το Πόρτο Λεόνε, παρακολουθούµε όπως είπαµε την ιστορία του νεογέννητου ελληνικού κράτους µέσα από τη ζωή των µελών της πολυάριθµης οικογένειας Βαµβακά, της οποίας ο ιδρυτής, ο Αγγελής Βαµβακάς, διασωθείς της καταστροφής των Ψαρών, φτάνει πρόσφυγας στην Εύβοια. Εκεί, µε σκληρή δουλειά, δύο γάµους και έξυπνες εµπορικές κινήσεις, καταφέρνει να γίνει ένας ευπόληπτος έµπορος µε µια ευτυχισµένη πολυµελή οικογένεια.

∆ύο από τα δώδεκα παιδιά του, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα, θα χαράξουν διαφορετική πορεία από αυτή που υπολόγιζε η οικογένεια και καθόριζε το περιβάλλον της µικρής επαρχιακής πόλης.
Η Αυγουστίνα θα γίνει ∆εσποινίδα των Τιµών της βασίλισσας Αµαλίας και θα µοιραστεί το όνειρο του αδελφού της που είναι να φτιάξει το καλύτερο ποτό στον κόσµο.

Στο δεύτερο µέρος, το Πόρτο Λεόνε, παρακολουθούµε αφενός όλα τα στάδια της παραγωγής, εισαγωγής στην αγορά και των προσπαθειών που έγιναν ώστε το ποτό του Αντώνη και της Αυγουστίνας Βαµβακά να φτάσει ως την άκρη του κόσµου, αφετέρου τις προσωπικές τους ζωές.

Τους έρωτες και τα διλήµµατα, τις φιλίες και τα µίση, τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν, ακόµα και σε βάρος αγαπηµένων προσώπων, τους τραγικούς θανάτους που σηµαδεύουν την οικογένεια, την αναγκαστική τροπή που παίρνει ο βίος τους.

Έµποροι και εφοπλιστές, πολιτικοί και αγωνιστές του ’21, ποιητές και αναρχικοί, επιστήµονες και χειρώνακτες, Έλληνες και Φράγκοι, Φαναριώτες και ξωµάχοι, «Ορεινοί» και «Πεδινοί», βασιλείς και επαναστάτες συνθέτουν το πλαίσιο µέσα στο οποίο γεννιούνται µεγάλοι έρωτες και ταπεινά συναισθήµατα, αναδεικνύονται γενναίες και υποχθόνιες συµπεριφορές, υπογράφονται δοξαστικές και ντροπιαστικές συµβάσεις ζωής, εν ονόµατι της πραγµατοποίησης ενός σκοπού.

Διαβάστε απόσπασμα 

 


 


  • Θεματική κατηγορία: Πεζογραφία
  • Ημ. Έκδοσης: 04/06/2020 (Νεγρεπόντε), 08/10/2020 (Πόρτο Λεόνε)
  • Σελίδες:536 (Νεγρεπόντε), 544 (Πόρτο Λεόνε)
  • ISBN: 978-618-03-2286-6 (Νεγρεπόντε), 978-618-03-2329-0 (Πόρτο Λεόνε)
  • Σχήμα: 14 Χ 20,5 εκ.
  • Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο
  • Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Έγραψαν 

Συνέντευξη στη Γιούλη Τσακάλου ATHENS VOICE, 5/6/2020

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου Aisthisis, Ιούλιος 2020

Συνέντευξη στη Λεμονά Βασβάνη ΤΥΠΟΣ Θεσσαλονίκης, 28/7/2020

Συνέντευξη στη Χρύσα Παχούμη ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, 10/8/2020

Η συγγραφέας μιλά στο culturenow.gr για τη διλογία της, 15/10/2020 www.culturenow.gr

ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ 

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), την τριλογία «Οι μεσημβρινοί της ζωής» (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Άγνωστη χώρα, Μεσονύκτιο, Μεσουράνηση, Χίλιες ζωές απόψε (2013), την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» που αποτελείται από τα βιβλία Τα Παλιά Ασήμια (2014), Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια (2015), Πέρα από τα Παλιά Ασήμια (2015), Οι Μαγεμένες (2017) και τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» (2020) που αποτελείται από τα μέρη Νεγρεπόντε και Πόρτο Λεόνε.

Σελίδα Facebook

Σκουριά και χρυσάφι: Νεγρεπόντε

 

Σκουριά και χρυσάφι: Πόρτο Λεόνε

 

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ