Loading...
ArtTravel

Εικονικές ξεναγήσεις στα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου

Η τεχνολογία έχει κάνει πάλι το θαύμα της και αρκετά γνωστά και μεγάλα μουσεία από όλον τον κόσμο, δίνουν πλέον τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης ή θέτουν τις συλλογές τους σε απευθείας σύνδεση. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Βρετανικό Μουσείο (British Museum), Λονδίνο

Με περισσότερες από 60 αίθουσες ανοιχτές σε μια διαδικτυακή επίσκεψη, το Βρετανικό μουσείο με τις συλλογές του να αριθμούν εκατομμύρια πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα φάρο πολιτισμού.

Το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 15 Ιανουαρίου 1759 στο Μέγαρο Μόνταγκιου (Montagu House) και η επέκτασή του κατά τους επόμενους δυόμιση αιώνες ήταν κυρίως αποτέλεσμα της επεκτεινόμενης βρετανικής αποικιοκρατίας και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών παραρτημάτων, με πρώτο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λονδίνου στο Νότιο Κένσινγκτον το 1887.

Το αξεπέραστο αυτό μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου επιτρέπει στους εικονικούς του επισκέπτες να περιηγηθούν στη Μεγάλη Αυλή και να εξερευνήσουν τη Στήλη της Ροζέτα και της Αιγυπτιακές μούμιες. Μπορείτε επίσης να μελετήσετε εκατοντάδες άλλα ιστορικά ευρήματα.

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Γκαλερί Ουφίτσι (Uffizi Gallery), Φλωρεντία

H πρώτη πινακοθήκη στον κόσμο δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, με τον αρχιτέκτονα Βαζάρι να δημιουργεί ένα τολμηρό για την εποχή κτίριο με στρώματα από γυαλί, προκειμένου το φως να δίνει έμφαση στο εσωτερικό.

Το διασημότερο έκθεμα του μουσείου είναι αναμφίβολα η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, που την αναπαριστά να σπρώχνεται από τους ανέμους προς τις ακτές του Αιγαίου, ενώ ξεχωρίζουν επίσης η Αφροδίτη του Ουρμπίνο (Τιτσιάνο), Η Αγία Οικογένεια (Μιχαήλ Άγγελος), ο Ευαγγελισμός (Ντα Βίντσι), οι προσωπογραφίες του Δούκα και της Δούκισσας του Ουρμπίνο (Πιέρο Ντελα Φρανσέσκα) αλλά και τα καταπληκτικά έργα του Καραβάτζιο.

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης (National Gallery of Art), Ουάσινγκτον

Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον και αποτελείται από τρεις διαφορετικές πτέρυγες. Συγκεκριμένα, έχουμε το Δυτικό Κτήριο, όπου στεγάζεται ευρωπαϊκή τέχνη του Μεσαίωνα έως και του 19ου αιώνα, το Ανατολικό Κτήριο, όπου βρίσκεται η συλλογή μοντέρνας τέχνης, και ο Κήπος των Γλυπτών, όπου – όπως μαρτυρά και το όνομα του – βρίσκονται μοντέρνα και σύγχρονα αγάλματα.

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (National Archaeological Museum), Αθήνα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Το μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς για τις ανάγκες του επιστημονικού προσωπικού. Επίσης, διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων, κεραμικής, λίθου, εργαστήρια εκμαγείων, οργανικών υλών, φωτογραφικό εργαστήριο και χημικό εργαστήριο. Στους χώρους του στεγάζονται, ακόμη, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο διαλέξεων, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας (National Museum of Anthropology), Μεξικό

Η πόλη του Μεξικού είναι εντυπωσιακή από μόνη της, αφού είναι χτισμένη πάνω στην αποξηραμένη λίμνη Texcoco και περιβάλλεται από τους κρατήρες ηφαιστείων Ποποκατεπέλτ και  Ισταχίχουατλ. Το Museo Nacional de Antropología  ή Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μουσεία στην Νότια Αμερική, βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Paseo de la Reforma και Calle Μαχάτμα Γκάντι μέσα στο πάρκο Chapultepec. Το μουσείο περιέχει σημαντικά αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα από την προ-Κολομβιανή κληρονομιά του Μεξικού, όπως το Piedra del Sol (η «Πέτρα του Ήλιου» Αζτέκων πέτρα ή ημερολόγιο) και του 16ου αιώνα, άγαλμα του Xochipilli και όσοι έχουν πάει  λένε πως αν δε το επισκεφθεί όποιος πάει είναι σαν να μην έχει ταξιδέψει στο Μεξικό.

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Metropolitan Museum of Art), Νέα Υόρκη

Βρίσκεται στην 5η λεωφόρο, στο Μανχάταν. Είναι από τα διασημότερα σύγχρονα μουσεία του πλανήτη και οφείλει την ίδρυσή του σε ιδιωτική πρωτοβουλία το 1870, από μία ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ινστιτούτο τέχνης, αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις χρονικές περιόδους της γης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα με τα ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα, καθώς και αυτή με τα μουσικά όργανα. Στην αίθουσα Ευρωπαϊκής ζωγραφικής θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε περισσότερους από 2.500 πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων, όπως επίσης και στην αίθουσα Αμερικανικής τέχνης όπου εκτίθεται ο πίνακας του Τζωρτζ Ουάσιγκτον, γλυπτά και διακοσμητικά από την εποχή της αποικιοκρατίας, κ.ά.

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Μουσεία Βατικανού (Musei Vaticani), Ρώμη

Στην καρδιά του παπικού κρατιδίου φιλοξενείται ένα τεράστιο σε μέγεθος και σημασία σύμπλεγμα μουσείων, το οποίο επισκέπτονται ετησίως πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες.

Εδώ φιλοξενούνται υπέροχες συλλογές έργων τέχνης αλλά και διάφορες άλλες συλλογές, αναμφίβολα ξεχωρίζει η λαμπρή Καπέλα Σιστίνα, με την εντυπωσιακή οροφή που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο, ο Διάδρομος των Γεωγραφικών Χαρτών, οι τέσσερις αίθουσες του Ραφαήλ, η Πινακοθήκη (ξεχωρίζουν τα έργα του Τιτσιάνο και του Καραβάτζιο), οι ρωμαϊκές συλλογές, το γλυπτό του Λαοκόοντα και πολλά πολλά άλλα ενδιαφέροντα και ιστορικά εκθέματα.

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Μουσείο Ακρόπολης (The Acropolis Museum), Αθήνα

Το Μουσείο Ακρόπολης, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Πρόκειται για ελεύθερα αναθηματικά γλυπτά, καθώς και σύνολα αρχιτεκτονικών γλυπτών που κοσμούσαν τα οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους στην Ακρόπολη.

Στις εκθεσιακές του ενότητες συγκαταλέγονται ακόμη αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα, πήλινα αντικείμενα όπως αγγεία, ειδώλια και ανάγλυφα καθώς και άλλα είδη μικροτεχνίας όπως χάλκινα αναθηματικά ειδώλια και σκεύη. Ένα μέρος των γλυπτών χάλκινων αντικειμένων και αγγείων, μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονταν. Τα ενεπίγραφα έργα (βάσεις αναθημάτων, τιμητικά ψηφίσματα, κατάλογοι των αναθημάτων της θεάς Αθηνάς, οικοδομικές επιγραφές του Ερεχθείου) μεταφέρθηκαν από το Επιγραφικό Μουσείο και τα νομίσματα (”θησαυροί”) από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Σημαντικό είναι το κενό στο Μουσείο Ακρόπολης των πρωτότυπων γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά Μουσεία και Πανεπιστημιακές συλλογές (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο κ.α.).

Επισκεφθείτε ηλεκτρονικά το μουσείο εδώ.

Μουσείο Βαν Γκογκ (Van Gogh Museum), Άμστερνταμ

Το Μουσείο Βαν Γκογκ είναι μουσείο τέχνης του Άμστερνταμ, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως έργα του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ αλλά και άλλων σύγχρονών του καλλιτεχνών. Περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή πινάκων του Βαν Γκογκ σε όλο τον κόσμο.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει έργα του Βαν Γκογκ, χρονολογικά, από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανάμεσα στους πίνακες που ξεχωρίζουν ανήκει και μία εκδοχή από τα Ηλιοτρόπια. Το μουσείο διαθέτει ακόμα βιβλιοθήκη με υλικό που αφορά στη ζωή και το έργο του Βαν Γκογκ. Παράλληλα φιλοξενούνται και έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, όπως του Εντουάρ Μανέ, του Πωλ Γκωγκέν, καθώς και ένα γλυπτό του Ωγκύστ Ροντέν.

Όποιος είναι οπαδός αυτού του τραγικού και χαρισματικού ζωγράφου, μπορεί να δει από κοντά εικονικά τα έργα του – διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή του, με πάνω από 200 πίνακες, 500 σχέδια και πάνω από 750 προσωπικά γράμματα.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Μουσείο Ορσέ (Musée dʼ Orsay), Παρίσι

Το πασίγνωστο Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay) αποτελεί ένα μουσείο με γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής που στεγάζεται σε έναν μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό του 1900. Η πλουσιοπάροχη συλλογή του σε πίνακες και έργα μεγάλων ιμπρεσιονιστών, το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία του Παρισιού καθώς περιλαμβάνει έργα, μεταξύ άλλων, των Μονέ, Βαν Γκογκ, Μανέ, Ντεγκά, Ροντέν, Ρενουάρ και Σεζάν.

Μπορείτε να περπατήσετε εικονικά μέσα σε αυτή τη διάσημη συλλογή που φιλοξενεί εκατοντάδες διάσημα έργα τέχνης Γάλλων καλλιτεχνών που έζησαν και εργάστηκαν από το 1848 έως το 1914. Παίρνετε μια ματιά από κλασικά έργα τέχνης των Μονέ, Σεζάν και Gaugin ανάμεσα σε άλλους.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Μουσείο Περγάμου (Pergamon Museum), Βερολίνο

Αναμφίβολα το πλέον ενδιαφέρον μουσείο της γερμανικής πρωτεύουσας που στεγάζει ορισμένες από τις πιο διάσημες εκθέσεις αρχαιοτήτων στον κόσμο, πήρε το όνομα του από το διάσημο Βωμό της Περγάμου που κοσμεί την κεντρική είσοδο. Φιλοξενεί τρεις σημαντικές συλλογές, τη συλλογή ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, τη συλλογή αρχαιοτήτων από την Εγγύς Ανατολή και τη συλλογή Ισλαμικής Τέχνης, όλες προϊόν γερμανικών ερευνών και ανασκαφών.

Πέραν του Βωμού της Περγάμου, έχουν μεταφερθεί και ξανακατασκευαστεί τόσο η ρωμαική Αγορά της Μιλήτου, όσο και η πύλη της Ιστάρ από τη Βαβυλώνα σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα δείτε επίσης τα εκθέματα από τα ασσυριακά ανάκτορα αλλά και το Μουσείο της Ισλαμικής Τέχνης που περιλαμβάνει υπέροχα χαλιά από την Ανατολή.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γερμανίας, η «Πέργαμος» έχει πολλά να προσφέρει – ακόμα κι αν δεν έχετε εκεί φυσική παρουσία. Αυτό το ιστορικό μουσείο αποτελεί σπίτι πολλών αρχαίων ιστορικών ευρημάτων, όπως την Πύλη Ishtar της Βαβυλώνας και φυσικά, τον επιβλητικό Βωμό της Περγάμου.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Μουσείο σύγχρονης τέχνης (National Museum of Modern and Contemporary Art), Σεούλ

Ένα από τα διασημότερα μουσεία της Κορέας είναι προσβάσιμο από όλο τον κόσμο. Η εικονική περιήγηση της Google μας ταξιδεύει σε 6 ορόφους της σύγχρονης τέχνης τόσο της Κορέας όσο και από άλλες γωνιές του κόσμου.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre), Παρίσι

Το περίφημο Μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre) αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα καθώς και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Τοποθετείται στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, στις όχθες των ήσυχων νερών του Σηκουάνα και φιλοξενεί εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς, με το πρώτο έργο τέχνης που προστέθηκε στη συλλογή να είναι ο πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον 16ο αιώνα.

Η ιστοσελίδα του μουσείου είναι γεμάτη ειδικές περιηγήσεις. Κι αυτό διότι είναι τεράστιο και γι’ αυτό γίνονται σε συγκεκριμένα τμήματα, εστιάζοντας σε ιστορικές περιόδους. Παρουσιάζει σε διαδικτυακούς περιπάτους μοναδικές πτέρυγες των συλλογών του που περιέχουν αριστουργήματα από όλους σχεδόν τους πολιτισμούς, ενώ στους τοίχους του οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης από τα 445.000 εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Μουσείο του Πράντο (Museo del Prado), Μαδρίτη

Το Μουσείο του Πράδο (Museo del Prado) είναι ένα περίφημο μουσείο τέχνης που κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Αν και ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, εκτός από πίνακες περιλαμβάνει νομίσματα, αγάλματα, μετάλλια και διακοσμητικά αντικείμενα. Κάποιοι από τους ζωγράφους που «φιλοξενούνται» στο μουσείο είναι Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά.. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca di Brera), Μιλάνο

Η Πινακοθήκη της Μπρέρα δεν είναι κάποια τεράστια και επιβλητική πινακοθήκη, κατέχει όμως μια ποιοτικότατη συλλογή κυρίως Ιταλικών έργων τέχνης. Στην Μπρέρα θα βρείτε διάσημα αριστουργήματα από τους Caravaggio, Raphael, Mantegna, Hayez, Rembrandt και Tintoretto.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Ρέικσμουζεουμ: Εθνικό Μουσείο Ολλανδίας (Rijksmuseum), Άμστερνταμ

Το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο) είναι το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας και το 2013 πέτυχε νέο ρεκόρ επεκτασιμότητας με 2.2 εκατομμύρια επισκέπτες. Ιδρύθηκε το 1800 στην Χάγη και μετακόμισε το 1808 στο Άμστερνταμ όπου και αρχικά στεγάζονταν στο Βασιλικό Παλάτι επί της πλατείας Νταμ.

Το Εθνικό Μουσείο Ολλανδίας είναι αφιερωμένο στα έργα τέχνης, στα αντικείμενα και στην ιστορία με πολλά εκθέματα από αντικείμενα των αποικιών, αναπαράσταση των αποικιακών πλοίων και κυρίως την τέχνη της εποχής. Πιο συγκεκριμένα το μουσείο παρουσιάζει περίπου 8.000 ιστορικά εκθέματα και έργα τέχνης από μια συλλογή που περιλαμβάνει πάνω από 1 εκατομμύριο εκθέματα από το 1200 έως και το 2000. Το πιο σημαντικά εκθέματα είναι αναμφίβολα οι πίνακες των σημαντικότερων Ολλανδών καλλιτεχνών (κυρίως της Χρυσής Εποχής της Ολλανδίας κατά των 17ο αιώνα) όπως το “The Night Watch” (Η Νυχτερινή Περίπολος) του Ρέμπραντ και το “The Milkmaid” (Η Γαλατού) του Γιοχάνες Βερμέερ.

Εξερευνήστε τα αριστουργήματα της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής. Η Google προσφέρει τη δυνατότητα να «περπατήσετε» μέσα στις αίθουσες και τους διαδρόμους του μουσείου.

Επισκεφθείτε διαδικτυακά το μουσείο εδώ.

Μερικά ακόμη:


Πηγή: taxidologio.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ