Loading...
Travel

Εικονικές βόλτες στα αξιοθέατα του πλανήτη

Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, μια σειρά από αξιοθέατα και μουσεία σε όλο τον κόσμο, προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις μέσω διαδικτύου. Έτσι μπορείτε να περιηγηθείτε απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη, με εικονικές βόλτες στα αξιοθέατά του. Από το Άνγκορ Βατ στο Σινικό Τείχος, κι από τις Πυραμίδες μέχρι το Μάτσου Πίτσου και τον Παρθενώνα.

Χάρη στα θαύματα της τεχνολογίας, μπορείτε ουσιαστικά να μεταφέρετε τον εαυτό σας σε άλλη πόλη ή χώρα. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα εικονικών περιηγήσεων, σε κάποια από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα του κόσμου. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα κάνετε τις καλύτερες εικονικές διακοπές, από την οθόνη του υπολογιστή σας.


Σινικό Τείχος – Κίνα


Το Σινικό Τείχος, είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φυλών, από τα βόρεια σύνορά της. Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα στον κόσμο, το Σινικό Τείχος, έχει επιβιώσει για πάνω από 2.000 χρόνια και εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ.

Αυτή η εικονική πεζοπορία επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν ένα τμήμα του τείχους, από το Jinshanling στο Simatai, «περπατώντας» κατά μήκος της διαδρομής ή απολαμβάνοντας 360 μοιρών θέα στο γύρω τοπίο.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ.


Στόουνχεντζ – Μεγάλη Βρετανία


To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο, του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, στην κομητεία του Γουΐλτσιρ (Wiltshire), περίπου 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σώλσμπερι (Salisbury). Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις, ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ. Το όνομα Στόουνχεντζ (Stonehenge), προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen gist, που σημαίνουν «κρεμαστοί λίθοι». Ωστόσο παραμένει άγνωστο το ποιος το έχτισε και για τι χρησιμοποιήθηκε.

Απολαύστε από την άνεση του καναπέ σας αυτήν την εικονική περιήγηση που σας μεταφέρει ανάμεσα στους τεράστιους λίθους. Η διαδραστική περιήγηση σάς δίνει επίσης τη δυνατότητα να κάνετε κλικ σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να μάθετε περισσότερα πράγματα σχετικά με την ιστορία του μνημείου – σαν κανονική ξενάγηση.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ και εδώ.


Κολοσσαίο – Ιταλία


Το Κολοσσαίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Γνωστό ως Amphitheatrum Flavium (Φλάβειο Αμφιθέατρο) ή περισσότερο γνωστό με την ονομασία Colosseo (Κολοσσαίο, το Γιγαντιαίο), ήταν ένα αμφιθέατρο στη Ρώμη. Βρίσκεται στη ΝΑ. πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum Romanum) και αποτελεί ένα απ’ τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα στον πλανήτη.

Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η Ρωμαϊκή αυλή. Πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους. Οι αγώνες αυτοί διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ κι εδώ.


Μάτσου Πίτσου – Περού


Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε υψόμετρο 2.430 μέτρων, στις περουβιανές Άνδεις. Η πόλη που ανακαλύφθηκε το 1911, από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ, είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας. Στη γλώσσα Κέτσουα, Μάτσου Πίτσου σημαίνει «αρχαίο βουνό».

Το You Visit προσφέρει μία από τις καλύτερες εικονικές περιηγήσεις με θέα 360 μοιρών από διάφορα σημεία, που θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε όντως εκεί.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ και εδώ.


Άνγκορ Βατ – Καμπότζη


O ναός Άνγκορ Βατ βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ μέσα στη ζούγκλα και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν Β΄, κατά τον 12ο αιώνα. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού (καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού), όσο και του Βουδισμού. Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863, καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατό της. Αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό οποιασδήποτε θρησκείας στον κόσμο.

Τα πολύ ενδιαφέροντα βίντεο του project Virtual Angkor, έχουν όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για αυτό το εμβληματικό μνημείο.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ και εδώ.


Πέτρα – Ιορδανία


Η αρχαία πόλη της Πέτρας που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο, είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η “Ροδοκόκκινη Πόλη” αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού, κι έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ., Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους, επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα.

Πάρτε μια γεύση από το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Ιορδανίας μέσω live streaming.


Τατζ Μαχάλ – Ινδία


Το Τατζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία. Χτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα, κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, το Taj Mahal θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από την ανέγερσή του συγκινεί μέχρι σήμερα.

Ο Γιαχάν, που βασίλεψε από το 1628 έως το 1658, παντρεύτηκε την Αριουμάντ Μπάνο Μπέγκουμ το 1612. Τη λάτρευε, γι’ αυτό και την αποκαλούσε Μουμτάζ Μαχάλ (Κορόνα του Παλατιού). Η βασίλισσα τον ακολουθούσε παντού, ακόμα και στις στρατιωτικές εκστρατείες. Στις 17 Ιουνίου του 1631, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στο Μπουρχανπούρ της Κεντρικής Ινδίας, η Μουμτάζ Μαχάλ πέθανε, λίγα λεπτά αφότου έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί τους. Η τελευταία επιθυμία που εξέφρασε στο σύζυγό της ήταν να φτιάξει ένα μνημείο προς τιμήν της, τόσο λαμπρό που όμοιό του ο κόσμος δεν θα ‘χε ξαναδεί. Και ο αυτοκράτορας κράτησε την υπόσχεσή του…

Υπάρχουν πολλές εικονικές περιηγήσεις που θα σας δώσουν μια γεύση από αυτό το εκπληκτικό μνημείο. Για παράδειγμα, μπορείτε να «περπατήσετε» στους εμβληματικούς κήπους του μέσω της Google Street View, ενώ το AirPano προσφέρει υπέροχα εναέρια πλάνα του μνημείου και της πόλης Άγκρα που βρίσκεται δίπλα.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά και από εδώ.


Πυραμίδες της Γκίζας – Αίγυπτος


Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή τους ανάγεται στο 2.580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Περιλαμβάνει την Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως «η Μεγάλη Πυραμίδα», την Πυραμίδα του Χεφρήνου και την Πυραμίδα του Μυκερίνου. Στη Νεκρόπολη ανήκει και η περίφημη Μεγάλη Σφίγγα.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ και εδώ.


Άγαλμα της Ελευθερίας – ΗΠΑ


Το άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα μεγάλου μεγέθους γλυπτό, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Φοράει ένα στεφάνι με 7 αιχμές που συμβολίζουν τις 7 θάλασσες και τις 7 ηπείρους, ενώ τα παράθυρα στο στέμμα του προορίστηκαν για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.

Η βάση του αγάλματος φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης στις ΗΠΑ και μία επιγραφή στην είσοδο φιλοξενεί ένα ποίημα της Emma Lazarus, που λέει “Δώστε μου τους φτωχούς, τους κουρασμένους σας, τις καταπιεσμένες μάζες που λαχταρούν για ελευθερία”. Το άγαλμα δεσπόζει στη νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island), στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ.


Βατικανό & Καπέλα Σιστίνα – Ρώμη


Το Βατικανό ή αλλιώς το Πατριαρχείο της Ρώμης, είναι ανεξάρτητη πόλη-κράτος στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία και αποτελεί συνέχεια του εκκλησιαστικού (ή και παπικού) κράτους του Μεσαίωνα. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας.

Στο εξωτερικό δεσπόζει η διάσημη πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και στο εσωτερικό η Καπέλα Σιστίνα, παρεκκλήσιο του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα. Αποτελεί χώρο για θρησκευτικές αλλά και διοικητικές δραστηριότητες, καθώς είναι το μέρος σύσκεψης (κονκλάβιου) των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου πάπα. Η φήμη του οφείλεται κυρίως στις νωπογραφίες πρωτίστως του Μιχαήλ Αγγέλου, ο οποίος φιλοτέχνησε την οροφή του και τον τοίχο του ιερού.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά στο Βατικανό εδώ και στην Καπέλα Σιστίνα εδώ.

Σαγράδα Φαμίλια – Ισπανία


Η Σαγράδα Φαμίλια είναι μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη της Καταλονίας στην Ισπανία, σχεδιασμένη από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Αν και η κατασκευή της είχε ξεκινήσει το 1882, όταν το έργο ανέλαβε ο Γκαουντί το 1883, τη μεταμόρφωσε με το αρχιτεκτονικό και μηχανικό στυλ του, συνδυάζοντας τον γοτθικό ρυθμό και μορφές Μοντερνισμού, με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ναού (εκτός από το μέγεθός του), είναι ότι ακόμα κατασκευάζεται, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, με πολλούς να λένε ότι ο Γκαουντί δε θα τα χρησιμοποιούσε.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ και εδώ.


Παρθενώνας – Ελλάδα


Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Αποτελεί το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο στον πλανήτη και θαυμάζεται ως σύμβολο παγκόσμιων και διαρκών αξιών αριστείας, δημοκρατίας και τέχνης.

Οι πρώτες προσπάθειες για τη συντήρηση και αναστήλωση του Παρθενώνα σημειώθηκαν ήδη από το 1896-1900 και το 1922-1933 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο πρόγραμμα αναστήλωσής του. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, στο πλαίσιο του ευρύτερου αναστηλωτικού προγράμματος που πραγματοποιείται στην Ακρόπολη από το 1975, από την Υπηρεσία Αναστήλωσης Μνημείων Ακροπόλεως σε συνεργασία με την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

Μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ.


Ανάκτορο των Βερσαλλιών – Γαλλία


Το παλάτι των Βερσαλλιών, ή αλλιώς οι Βερσαλλίες, είναι ένα βασιλικό κάστρο στην περιοχή Île-de-France της Γαλλίας. Διατίθεται πλέον ως μουσείο και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Αποτελείται συνολικά από 2.300 δωμάτια, 67 κλιμακοστάσια και καλύπτει συνολική έκταση 67.000 τετραγωνικά μέτρα!

Με το Google Arts & Culture, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε εικονικές περιηγήσεις στο χώρο του παλατιού – τις κρεβατοκάμαρες της Marie Antoinette, την αίθουσα καθρεφτών και τα 1.976 στρέμματα του κήπου των Βερσαλλιών.


Εθνικό Πάρκο Yosemite – ΗΠΑ


Το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι (Yosemite National Park), βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και εκτείνεται κυρίως στις κομητείες Μαριπόζα και Tuolumne. Έχει συνολική έκταση 761.266 στρεμμάτων (3.081 χμ²) και φθάνει μέχρι τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα. Το 1984 ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για τη φυσική ομορφιά του, τις εντυπωσιακές βουνοπλαγιές από γρανίτη, τους καταρράκτες, τα ποτάμια και τους χειμάρρους του, καθώς και τη βιοποικιλότητα που παρατηρείται στο πάρκο.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στα φυσικά θαύματα του Εθνικού Πάρκου Yosemite μέσω του VirtualYosemite, μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους θεατές να παρατηρήσουν τα καλύτερα του πάρκου. Εκτός από την πανοραμική, το VirtualYosemite προσφέρει στους θεατές αποσπάσματα πληροφοριών που μπορούν να διαβάσουν καθώς επισκέπτονται τα σημαντικότερα σημεία του πάρκου.


Σπήλαιο Waitomo Glowworm – Νέα Ζηλανδία


Το Σπήλαιο Waitomo Glowworm, είναι ένα σπήλαιο γνωστό για τον πληθυσμό του από Arachnocampa luminosa. Πρόκειται για ένα είδος πυγολαμπίδας που λάμπει, και το βρίσκει κανείς μόνο στη Νέα Ζηλανδία. Το σπήλαιο είναι μέρος του συστήματος σπηλαίων του Waitomo, που περιλαμβάνει τα σπήλαια Ruakuri και Aranui.

Οι εν λόγω πυγολαμπίδες φτιάχνουν μια φωλιά από μετάξι στην οροφή του σπηλαίου, η οποία κρέμεται προς τα κάτω. Η προνύμφη “ανάβει” για να προσελκύσει θήραμα στα νήματά της. Όταν ο επισκέπτης μπαίνει στη σπηλιά και στρέψει το βλέμα του στην οροφή του σπηλαίου, αυτή καλύπτεται με αυτές τις προνύμφες και μπορεί να μοιάζει με τον ουρανό τη νύχτα. “Ταξιδέψτε” σε αυτή τη μαγευτική τοποθεσία με την εικονική περιήγηση 360 του National Geographic.


Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ