Loading...
Travel

Εξορμήσεις στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας

Η Ελλάδα διαθέτει οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σκιέρ. Στην Βόρεια Ελλάδα συγκεκριμένα, λειτουργούν 9 χιονοδρομικά κέντρα, από τα συνολικά 22 της χώρας. Αυτά, βασίζουν τη λειτουργία τους στην ποσότητα και την ποιότητα των χιονοπτώσεων. Μόλις τρία από τα βορειοελλαδικά χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης: το Πισοδέρι (Φλώρινα), το Καϊμακτσαλάν (Πέλλα) και τα 3-5 πηγάδια Ναούσης (Ημαθία). Το τελευταίο είναι και το αρτιότερα οργανωμένο στον τομέα αυτό.

Φυσικά, όλα τα χιονοδρομικά κέντρα προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, ώστε να προσφέρουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους, ενώ σε ορισμένα έγιναν και βελτιώσεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, όπου φέτος, μετά από τρία χρόνια από την καταστροφή του λόγω πυρκαγιάς, ξαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο το σαλέ του. Βελτιώσεις έγιναν και στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου και ειδικότερα στην πίστα.


Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας (Ν. Γρεβενών)


Σε υψόμετρο 2.150μ. το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσα, είναι ένα στολίδι στους ορεινούς όγκους της Πίνδου, με τα πανέμορφα δάση και το ξεχωριστό τοπίο. Κάπως έτσι κινείται και η θέα ειδικά όταν ανεβαίνει κανείς με τους αναβατήρες, καθώς αντικρίζει σαν σε πίνακα τα βουνά Αστράκα και Γκαμήλα, τις λίμνες Φλέγγα και Σμόλικα, και την κοιλάδα των Γρεβενών. Το συγκεκριμένο χιονοδρομικό είναι από τα λίγα που έχουν χιόνι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, χάρη στο σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Για την εξυπηρέτηση των φίλων του σκι, το χιονοδρομικό διαθέτει 17 πίστες και 7 αναβατήρες, από τους οποίους οι 2 είναι τριθέσιοι και διθέσιοι εναέριοι και οι υπόλοιποι 5 συρόμενοι. Ο τελευταίος αναβατήρας κατασκευάστηκε πρόσφατα και είναι συνδετικός ανάμεσα στα βουνά Βασιλίτσα και Γομάρα, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να μετακινούνται εύκολα στα δύο βουνά. Στο χιονοδρομικό επίσης λειτουργεί και σαλέ που μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Επιπλέον διαθέτει καφέ, bar και εστιατόριο. (Τηλ: 24620 84850, vasilitsa.com)

Ημερήσιο εισιτήριο: 13€ (Σαββατοκύριακα, αργίες & υψηλή περίοδος). 

Πώς να έρθετε

Η Βασιλίτσα απέχει 45 χλμ. από τα Γρεβενά. Επειδή δεν υπάρχει λεωφορειακή σύνδεση με την πόλη των Γρεβενών, καλό είναι να έρθετε εδώ με δικό σας ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Στα πέριξ θα συναντήσετε τη Σαμαρίνα, το πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας στα 1.500 μέτρα, και τα Βλαχοχώρια Περιβόλι, Άνοιξη, Αβδέλλα, Σμίξη και Κρανιά. Εάν θέλετε να γράψετε χιλιόμετρα, μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για το σπήλαιο Γρεβενών, το γραφικό Μέτσοβο, ή τον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, με τις αλπικές λίμνες Φλέγκα και Αρκουδόρεμα. Μια ακόμα ωραία ιδέα είναι να ακολουθήσετε τις οργανωμένες εξορμήσεις για μανιταροκυνήγι που ξεκινούν από τα Γρεβενά.


Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου (Ν. Ημαθίας)


Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530μ. και απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από τη Νάουσα, 95 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από την Κοζάνη. Σήμερα περιλαμβάνει 11 σύγχρονους αναβατήρες που οδηγούν σε 17 αναγνωρισμένες πίστες καταβάσεων όλων των χρωμάτων (βαθμών δυσκολίας), και δύο πίστες δρόμων αντοχής (langlauf), με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Οι επισκέπτες εξυπηρετούνται από 6 αναβατήρες, έναν εναέριο και πέντε συρόμενους, και οι πίστες απευθύνονται σε σκιέρ και snowboarders μεσαίου και υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, οι αρχάριοι θα ήταν καλό να αρκεστούν στο πλατό.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του κέντρου αποτελεί και το σαλέ με τη γωνιακή σκεπή, το οποίο προσφέρει σειρά ανέσεων για την ξεκούραση των επίδοξων σκιέρ, ενώ εκεί θα βρείτε δύο καταφύγια, αυτό του Ε.Σ. Θεσσαλονίκης χωρητικότητας 75 ατόμων και αυτό του Σ.Χ. Βέροιας χωρητικότητας 120 ατόμων. Κατά την παραμονή σας εκεί, αξίζει να περιηγηθείτε στα μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας, που διαθέτει. (Tηλ: 23310 49021, seli-ski.gr)

Ημερήσιο εισιτήριο: 15€ (Σαββατοκύριακα & αργίες), 10€ (καθημερινές). Φοιτητικό: 10€ & 8€ αντίστοιχα. Παιδικό: 8€ & 6€ αντίστοιχα. 

Πώς να φτάσετε

Ο πιο εύκολος δρόμος για να έρθετε, είναι μέσω της Εγνατίας οδού και της Επαρχιακής οδού Βέροιας-Σελίου. Εναλλακτικά, πάρτε την Επαρχιακή οδό Νάουσας-Σελίου.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Εάν είστε λάτρεις του ξινόμαυρου, στη Νάουσα θα έχετε την ευκαιρία να οργανώσετε μια θεματική εκδρομή στα περίφημα οινοποιία της περιοχής. Μένοντας στη Βέροια μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο, μοιράζοντας τις μέρες σας ανάμεσα στο χιονοδρομικό Σελίου και στα 3-5 Πηγάδια. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας είναι μια εκδρομή που αξίζει το χρόνο σας, όπως επίσης και η γραφική κωμόπολη του Βελβεντού, δίπλα στη λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Αλιάκμονας.


Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου (Ν. Φλώρινας)


Μέσα από μια μαγευτική διαδρομή με θέα τις κατάφυτες πλαγιές των βουνών, και σε απόσταση 19 χλμ. από τη Φλώρινα και 178 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στη θέση Βίγλα, βρίσκεται το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 1650μ. Είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που βρίσκεται σε εθνική οδό, με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα ανοιχτός, παρέχοντας εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους επισκέπτες, ενώ παράλληλα διαθέτει μεγάλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Διαθέτει εννέα πίστες 13 χλμ. συνολικά, οι οποίες εξυπηρετούν όλες τις κατηγορίες χιονοδρόμων αθλητών, και είναι φυσικά οριοθετημένες από δέντρα σε δασώδεις πλαγιές. Από την κορυφή τους, μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν τη φανταστική θέα στις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα.

Επίσης διαθέτει 5 αναβατήρες, 3 εναέριους και 2 συρόμενους για παιδιά (Baby lift), και αρχάριους. Η νύχτα δεν σταματά τη διασκέδαση στη Bίγλα. Με τη βοήθεια προβολέων, το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και το βράδυ, ενώ πολλές φορές χιονοδρόμοι πραγματοποιούν καταβάσεις με πυρσούς δημιουργώντας μια μαγική εικόνα για μικρούς και μεγάλους. Η κεντρική πίστα φωτίζεται και λειτουργεί για νυχτερινό σκι από τις 21:00 έως και τη 01:00, Σαββατοκύριακα και αργίες. (Τηλ: 23850 45800, vigla-ski.com)

Ημερήσιο εισιτήριο: Δείτε εδώ αναλυτικά τις τιμές.

Πώς να φτάσετε

Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, απέχει από τη Φλώρινα μόλις 21 χλμ. και είναι πάνω στην Εθνική Οδό Κρυσταλλοπηγής-Φλώρινας. Ακολουθήστε τον μεγάλο δρόμο και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Σε κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό, σας περιμένουν δύο περιοχές εντυπωσιακού φυσικού κάλλους: ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών και το Καταφύγιο Αρκτούρος στον Αετό Φλώρινας. Οδηγώντας προς τον Αρκτούρο, αξίζει να κάνετε στάση στο γραφικό χωριό Ξινό Νερό με τις διάσημες πηγές.


Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν (Ν. Πέλλας)


Απέχει 45 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 570 χλμ. από την Αθήνα, και κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα κέντρα της Ελλάδας. Είναι το χιονοδρομικό με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αφού έχει αναβατήρα ακόμα και στα 2.480μ., γεγονός που του εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού και μεγαλύτερης διάρκειας σεζόν. Θα βρείτε 14 πίστες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων: 2 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 πίστες δύσκολες, 3 πίστες εύκολες, πίστα cross country και 3 πολύ εύκολες για αρχάριους.

Στο κέντρο πραγματοποιείται και νυχτερινό σκι. Πίστες  με μεγάλο πλάτος και ήπιες κλίσεις θα σας περιμένουν εκεί για να σας μυήσουν στο πνεύμα των snow sports, ενώ 6 αναβατήρες είναι στη διάθεσή σας, όπως και το snowboard park, για τους φανατικούς της χιονοσανίδας. Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στην περιοχή είναι η τοξοβολία, το μοτοκρός, το mountain bike και η αναρρίχηση. (Τηλ: 23810 32000, kaimaktsalan.gr)

Ημερήσιο εισιτήριο: 15€ (υψηλή περίοδος) & 10€ (χαμηλή περίοδος). Εκπτωτικό: 10€ & 7€ αντίστοιχα.

Πώς να έρθετε

Από την Έδεσσα πάρτε τον δρόμο προς Φλώρινα και Καστοριά. Αφού διανύσετε περίπου 18 χλμ., στρίψτε δεξιά προς Άρνισσα-Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, και ακολουθήστε τις πινακίδες προς το χιονοδρομικό. Εναλλακτικά, από την Έδεσσα ακολουθήστε τη διαδρομή προς Λύκους και στη συνέχεια προς Κερασιά.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Η εκδρομή σας στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, συνδυάζεται περίφημα με ένα city break στην πόλη της Έδεσσας με τους περίφημους καταρράκτες, στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και στα Λουτρά Πόζαρ. Στον Βόρα μπορείτε να κάνετε ορεινή ποδηλασία, ράφτινγκ και καγιάκ. Μόλις 22 χλμ. από την Έδεσσα, σας περιμένει η λίμνη Βεγορίτιδα, ένας παράδεισος για φυσιολάτρες.


Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά (Ν. Σερρών)


Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, απέχει 26 χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.847μ. στον ορεινό όγκο Βροντούς, και λειτουργεί από το 1978. Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους 1000μ. και πλάτους 60μ., η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα μήκους 850μ., που μπορεί να μεταφέρει επτακόσια (700) άτομα την ώρα. Πρόσφατα, έγινε επέκταση του αναβατήρα αυτού κατά άλλα 200μ., ώστε να φθάνει μέχρι την κορυφή του βουνού (υψόμετρο 1850μ.). Yπάρχει ένας ακόμη μικρός συρόμενος αναβατήρας μήκους 200μ., για αρχάριους.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αγώνες καταβάσεων και δρόμου αντοχής, πανελλήνιοι, περιφερειακά πρωταθλήματα, τοπικοί και άλλοι χιονοδρομικοί διεθνείς αγώνες. Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστας λειτουργεί ένα ωραιότατο σύγχρονο χιονοδρομικό σαλέ με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες, που διαθέτει κεντρική θέρμανση. (Τηλ: 6941 598880, lailias.com)

Ημερήσιο εισιτήριο: 10€. Εκπτωτικό: 8€.

Πώς να έρθετε

Από τις Σέρρες ακολουθήστε την Επαρχιακή Οδό Σερρών-Λαϊλιά βόρεια προς την Ορεινή, και στρίψτε δεξιά προς την Επαρχιακή Οδό Ξηρότοπου-Κάτω Ορεινής. Για να μη χαθείτε στις στροφές, εμπιστευτείτε το gps σας ή έναν χάρτη.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Στο καμάρι των Σερραίων, το δάσος του Λαϊλιά, θα βρείτε πεζοπορικές διαδρομές για να ακολουθήσετε και να χαρείτε τη φύση. Για εκδρομή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μπορείτε να πατήσετε γκάζι προς τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Αμφίπολης. Ιππασία, παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα και πεζοπορία, μπορείτε να κάνετε στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης. Εάν σας ενδιαφέρει η σπηλαιολογία, τα σπήλαια στο Παγγαίο, στις Σέρρες, στο Σιδηρόκαστρο κ.λπ. είναι ο απόλυτος προορισμός σας.


Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (Ν. Ημαθίας)


Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο, σε υψόμετρο 1430-2005 μ., μόλις 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας, και φτάνει κανείς εύκολα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από την κορυφή, μια πανοραμική θέα στον Όλυμπο, το Μπέλες, τον Βόρα και τη λίμνη Βεγορίτιδα που κόβει την ανάσα, ειδικά αν ο καιρός είναι καλός και καθαρός. Στο χιονοδρομικό θα βρείτε πίστες κάθε δυναμικότητας και τρεις πίστες cross country. Οι χιονοδρόμοι εξυπηρετούνται από 5 εναέριους αναβατήρες, μια εναέρια διπλή καρέκλα και δυο baby lift. Εδώ θα βρείτε τα καταφύγια του Δήμου Νάουσας και του Ε.Ο.Σ. Νάουσας, χωρητικότητας 85 και 75 ατόμων αντίστοιχα, καθώς και τη μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα, τον Αριστοτέλη (μήκους 2 χλμ.), κατάλληλη για διεθνείς αγώνες.

Αν ο χειμώνας είναι ζεστός και τα χιόνια δεν είναι αυτά που απαιτούνται, στα 3-5 Πηγάδια μπορείτε να νιώσετε τη διαφορά, αφού το κέντρο διαθέτει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα σύστημα τεχνητής χιόνωσης, εξασφαλίζοντας έτσι άριστη ποιότητα χιονιού σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Αν βέβαια προτιμάτε απλώς να βλέπετε το χιόνι πίνοντας τον καφέ σας ή μια ζεστή σοκολάτα, μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο που διαθέτει εστιατόριο και καφέ ή στον ξενώνα – καταφύγιο, ή ακόμα και στο ξύλινο lift bar. (Τηλ: 23320 44981, Σελίδα Facebook )

Ημερήσιο εισιτήριο: 15€.

Πώς να φτάσετε

Για την εκδρομή σας στο χιονοδρομικό, από την οδό Καραβαγγέλη στη Νάουσα, αναζητήστε τη Λεωφόρο Ανοίξεως και στρίψτε στην πρώτη στροφή δεξιά. Μείνετε αριστερά στη διχάλα που θα βρείτε παρακάτω και σε μισή ώρα το πολύ θα έχετε φτάσει!

Τι να κάνετε στην περιοχή

Αφού χορτάσετε παιχνίδια στο χιόνι, η Βεργίνα και η λίμνη Βεγορίτιδα, είναι δύο από τα πολλά highlights που μπορείτε να επισκεφθείτε εκτός του χιονοδρομικού.


Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου (Ν. Πιερίας)


Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, βρίσκεται στη Βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1450μ., ενώ οι εγκαταστάσεις του, απέχουν από την πόλη της Κατερίνης 36 χλμ. Πολύ δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια για λάτρεις των χειμερινών σπορ, τόσο για τις άρτιες υποδομές του, όσο και για την υπέροχη φύση που το περιβάλλει. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι, και 5 αναβατήρες.

Το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12 χλμ. Στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου, υπάρχει ένα διώροφο σαλέ 600 τ.μ. περίπου, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του. Φυσικά, υπάρχουν και καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας, καθώς και σχολή σκι. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει από 8€ τις καθημερινές και 13€ το Σαββατοκύριακο. (Τηλ: 23510 82994, elatohori-ski.gr)

Ημερήσιο εισιτήριο: 8€. Εκπτωτικό 6€.

Πώς να φτάσετε

Από την Εθνική Οδό, στρίψτε στην Κατερίνη και ακολουθήστε τη διαδρομή της παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Στον δρόμο σας θα αφήσετε πίσω τα χωριά Σβορώνο, Νεοκαισάρια και Μοσχοχώρι, και θα στρίψετε δεξιά στο 13ο χλμ. προσπερνώντας τα χωριά Βρύα, Ρητίνη και Ελατοχώρι. Έπειτα θα φτάσατε στον προορισμό σας.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Το Ελατοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό στα ανατολικά Πιέρια, που έχει επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου. Κάντε μια εξόρμηση στο δάσος που το περιβάλλει, και απολαύστε τη θέα του Ολύμπου, πεζοπορικές περιηγήσεις, ποδήλατο βουνού και διαδρομές με αυτοκίνητο. Σε κοντινή απόσταση θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου και το ιστορικό χωριουδάκι Ρητίνη. Η θέα που προσφέρει το χωριό στην πεδιάδα της Κατερίνης και τον Θερμαϊκό, είναι μαγευτική!


Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού (Ν. Δράμας)


Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου, και απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Δράμας. Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια (όταν ο καιρός είναι καλός), εύκολη πρόσβαση και άνετους χώρους στάθμευσης στη βάση του χιονοδρομικού.

Στον χώρο του χιονοδρομικού κέντρου, λειτουργούν τέσσερις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις είκοσι και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από είκοσι χιλιόμετρα. Διατίθεται ακόμα μία πίστα snowmobile, καθώς και οργανωμένο ιατρείο -με ιατρό και ασθενοφόρο- για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά τυχών έκτακτων περιστατικών. Τρία σαλέ, τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2.110 μ., τα οποία προσφέρονται για χαλάρωση, διαμονή αλλά και για φαγητό. Το σπήλαιο της Χιονότρυπας είναι ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100μ. και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βάραθρα στη Μακεδονία. ( Τηλ: 6987 603409, falakro.gr)

Ημερήσιο εισιτήριο: 10€ (Σαββατοκύριακα & αργίες), 7€ (καθημερινές). Εκπτωτικό: 7€ & 4€ αντίστοιχα.

Πώς να έρθετε

Από την Εθνική Οδό Δράμας-Κάτω Νευροκοπίου, πάρτε την έξοδο δεξιά προς Επαρχιακή Οδό Βώλακα-Μικροκλεισούρας, και ακολουθήστε τη σήμανση προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Τα χωριουδάκια Γρανίτης, Περιθώριο και Παγονέρι, είναι κάποιες από τις κοντινές στάσεις που μπορείτε να κάνετε γύρω από το χιονοδρομικό. Εκτός σεζόν, πέρα από το κάθετο σπήλαιο της Χιονότρυπας, μπορείτε να εξερευνήσετε την παρθένα φύση γύρω από το Νέστο, ή να γράψετε χιλιόμετρα προς τα χωριά Λιβαδερό και Σιδηρόνερο.


Χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου (Ν. Καστοριάς)


Ένα μικρό, φιλόξενο χιονοδρομικό σάς περιμένει 22 χλμ. έξω από την πανέμορφη Καστοριά, στο βουνό του Βέρνο. Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, διαθέτει τρεις πίστες για σκι, και από μια για σνόουμπορντ και αρχάριους αντίστοιχα. Όλες οι πίστες έχουν κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από τον ίδιο αναβατήρα. Το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών του χιονοδρομικού, περνά μέσα από ένα πυκνό δάσος οξιάς, που θα σας προσφέρει το πιο όμορφο φόντο όταν θα αλωνίζετε τις πλαγιές! Στο τέλος της ημέρας, θα μεταφερθείτε στα ενδότερα του διώροφου σαλέ και του snowbar, για ένα ρόφημα που θα σας ζεστάνει και ένα γεύμα που θα σας γεμίσει ενέργεια. (Τηλ: 6944 298482, Σελίδα Facebook)

Ημερήσιο εισιτήριο: 10€. Εκπτωτικό: 5€.

Πώς να φτάσετε

Ξεκινώντας από την Καστοριά, ακολουθήστε την Επαρχιακή Οδό Φλώρινας-Καστοριάς που θα σας οδηγήσει στο χιονοδρομικό. Η εκπληκτικού κάλλους διαδρομή περνά από το χωριό Χλόη, και συνεχίζει προς την Οξυά. Παραπλεύρως στις προστατευμένες βουνοπλαγιές βρίσκει καταφύγιο η καφέ αρκούδα.

Τι να κάνετε στην περιοχή

Οι Πρέσπες εγγυώνται ένα αξέχαστο φυσιολατρικό road trip, ενώ το Σιδηροχώρι στο Βίτσι προσφέρει μαγευτική θέα στη λίμνη της Καστοριάς. Είναι κρίμα να έρθετε ως εδώ και να μην χαρείτε και την πόλη της Καστοριάς, μια από τις πιο γραφικές και ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας.


Χρήσιμα tips για την εκδρομή στο χιονοδρομικό


  • Σε όλα τα χιονοδρομικά λειτουργούν σχολές εκμάθησης σκι και ενοικίασης εξοπλισμού.
  • Καλό είναι πριν την εκδρομή σας να επικοινωνήσετε με το χιονοδρομικό που θέλετε να επισκεφθείτε. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι ότι λειτουργεί και δεν είναι κλειστό για συντήρηση ή λόγω κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος.
  • Εξειδικευμένες ιστοσελίδες για τα χιονοδρομικά στην Ελλάδα, οι επίσημες σελίδες των χιονοδρομικών και το δελτίο καιρού, θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των δρόμων και τις καιρικές συνθήκες πριν ταξιδέψετε.
  • Όταν φεύγετε για εκδρομή στο βουνό, θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες στο πορτ μπαγκάζ και να γνωρίζετε πώς τοποθετούνται.
  • Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας στο βουνό. Προσαρμόστε την ταχύτητά σας σύμφωνα με τις ικανότητές σας, τον εξοπλισμό, την κατάσταση του εδάφους και το πλήθος του κόσμου στην πίστα.

Πηγές: arttravel.gr & skyscanner.com

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ