Στην Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλά ποτάμια που χαρακτηρίζονται από την ορμητικότητά τους, αλλά και το μικρό τους βάθος. Συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό, καθώς ακολουθούν τη διεύθυνση των κοιλάδων που χύνονται στις ελληνικές θάλασσες. Κρυστάλλινα νερά, παγωμένα σε πολλές περιπτώσεις, συνδυάζονται αρμονικά με βλάστηση που ανθεί χάρη στην αφθονία τους, και δημιουργούν μέρη που προσκαλούν τους επισκέπτες -τουρίστες, πεζοπόρους, αθλητές σπορ του νερού και άλλους- να τα ανακαλύψουν.
Μια φθινοπωρινή απόδραση στα ξακουστά ποτάμια της Ελλάδας, με φόντο τα πορτοκαλοκόκκινα δάση και τα πεσμένα φύλλα, θα σας ανταμείψει. Η κινούμενη αυτή μορφή ζωής, σάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι εικόνων και αισθήσεων…
Αλιάκμονας, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία
Είναι ο ποταμός με το μεγαλύτερο μήκος στην Ελλάδα και βρίσκεται εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος, με συνολικό μήκος 297 ή 322 χλμ. Πηγάζει στον Γράμμο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος, μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Περνάει από τους νομούς Πιερίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Ημαθίας, και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο, ενώ διαθέτει 33 είδη ψαριών.
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο ποτάμιος θεός Αλιάκμονας, ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύς. Ο Ωκεανός, ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλε τη γη από παντού. Η δε Τηθύς, ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης. Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος και μητέρα του η Πιερίδα, που ήταν μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας, Πίερου και της Ευδίππης. Ο Παλαιστίνος αγαπούσε πολύ το γιο του, τον Αλιάκμονα. Όταν έμαθε το φόνο του (Αλιάκμονα) σε κάποια μάχη, έπεσε στον ποταμό Κονασό που μετονομάστηκε Παλαιστίνος (σήμερα Στρυμόνας).
Αχέροντας, Ήπειρος
Διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας και είναι ποταμός εξαιρετικής ομορφιάς. Έχει εξερευνηθεί όλος και έχει, μάλιστα, χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του Αχέροντα, όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Στην περιοχή υπάρχουν 699 είδη χλωρίδας, εκ των οποίων τα 449 συναντώνται στο δέλτα και τα 250 στα στενά, ενώ στην περιοχή του Δέλτα υπάρχουν 19 τύποι οικοτόπων.
Με βάση τις αστείρευτες πηγές της ελληνικής μυθολογίας, υποστηρίζεται ότι ο Αχέροντας αποτελούσε τον ποταμό όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στο Χάροντα, προκειμένου να καταλήξουν στον Άδη. Επίσης, κατά την γενικά παραδεκτή άποψη, κάποτε εκεί ζούσε ένας δράκος, που φαρμάκωνε το νερό, τον οποίο σκότωσε ο Αηδωνάτος ή Αιδωνέας, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε Άγιος Δονάτος (ο πολιούχος δηλαδή του τόπου).
Βουραϊκός, Πελοπόννησος
Ο Βουραϊκός είναι ποταμός στην Αχαΐα. Οι πηγές του βρίσκονται στον Ερύμανθο και χύνεται κοντά στο Διακοπτό. Το μήκος του φτάνει τα 37,5 χιλιόμετρα και διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι, πλαισιωμένος από πυκνή βλάστηση, απόκρημνα βράχια, καταρράκτες και σπηλιές. Από το φαράγγι περνά και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων, χαρίζοντας μια υπέροχη εμπειρία στους επισκέπτες, με εύρος γραμμής 75 εκατοστά, μια από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα.
Το όνομά του το οφείλει στην Βούρα, την κόρη της Ελίκης και του Ίωνα, την οποία αγάπησε ο Ηρακλής και για την οποία κατά τον μύθο, άνοιξε το φαράγγι για να μπορέσει να περάσει να φτάσει στη θάλασσα και να την συναντήσει. Στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού υπάρχει σπήλαιο, όπου κατά τη μυθολογία ήταν μαντείο αφιερωμένο στον Ηρακλή. Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης, όπως τους αποκαλούσαν.
Βοϊδομάτης, Ήπειρος
Ο Βοϊδομάτης αποτελεί παραπόταμο του Αώου και οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στη διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα, που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και το συνολικό μήκος του είναι 15 χιλιόμετρα. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης και διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.
Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου.
Πηνειός, Θεσσαλία
Οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο και έχει συνολικό μήκος 216 χιλιόμετρα, ενώ εκβάλλει στο Αιγαίο. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, καθώς διαθέτει παραποτάμια δάση, πλούσια πανίδα και εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Τιταρήσιος, ο Ενιπέας, ο Καλέτζης, ο Ληθαίος και το ρέμα Μουργκάνι. Ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
Κατά την ελληνική μυθολογία ο Πηνειός, όπως όλοι άλλωστε οι μεγάλοι ποταμοί, ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο ποταμός ήταν κατοικία των Νυμφών και δημιουργήθηκε από το κλάμα των βουνών Πίνδου και Λίγκου, για τη χαμένη τους αγάπη. Η ομηρική ονομασία του είναι «αργυροδίνης». Στην ιστορία αναφέρεται συχνά με διάφορες ονομασίες με την πιο κοινή να είναι ο Σαλαβριάς και οι παραφθορές του: Σαλεμβρία, Σαλέμβρα, Σαλυμπρία, Σελυμβρία. Ονομαζόταν και Λυκόστομος από το Λυκοστόμιο που αποτελούσε τη μεσαιωνική ονομασία της Κοιλάδας των Τεμπών.
Νέστος, Θράκη/Μακεδονία
Είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, που οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη, και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης. Το μήκος της πορείας του φτάνει τα 243 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 130 βρίσκονται στην Ελλάδα. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.
Σε καιρούς αλλοτινούς ήταν ένα ποτάμι με τεράστιο όγκο νερού και ορμητικότατο («θηρίο αδάμαστο» κατά τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς), που η βουή του έφτανε αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Αποτελούσε, ακόμη, έναν τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων (κυρίως ξυλείας) από το βουνό προς τον κάμπο.
Αχελώος, Θεσσαλία/Ήπειρος/Στερεά Ελλάδα
Είναι γνωστός και ως Ασπροπόταμος, και αποτελεί τον δεύτερο σε μήκος ποταμό της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος νοτιοδυτικά του Μετσόβου και καλύπτοντας μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Περνά από τους νομούς Τρικάλων, από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας, και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.
Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Αχελώος ήταν ο πατέρας όλων των ρεόντων υδάτων. Ο ποταμός – θεός προκαλούσε δέος στους προγόνους μας, χαρίζοντας άφθονο νερό και επεκτείνοντας συνεχώς το επιβλητικό του δέλτα. Άλλωστε, η ρίζα της λέξης “Αχ” είναι σανσκριτικής καταγωγής και σημαίνει: “πολύ νερό” (ίδια ρίζα έχουν και η Αχερουσία και ο Αχέροντας και ο Άραχθος). Την ονομασία του σε Ασπροπόταμο την οφείλει στη λευκή λάσπη (άργιλο), που μεταφέρει από τη ζώνη του φλύσχη έως τις εκβολές του.
Αλφειός, Πελοπόννησος
Λέγεται και Ρουφιάς, και είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου, αλλά και ο μεγαλύτερός της, με μήκος 110 χιλιόμετρα. Στον Αλφειό πραγματοποιούν αρκετοί αθλητές κατάβαση με φουσκωτό σκάφος, σε μια εντυπωσιακή διαδρομή για rafting στην Ελλάδα, με συνεχόμενα τεχνικά περάσματα.
Κατά την μυθολογία, ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη παράδοση ήταν γιος του Ήλιου. Με βάση τη δεύτερη εκδοχή, ο Αλφειός ήρθε σε σύγκρουση με τον αδελφό του Κέρκαφο, τον σκότωσε και καταδιωκόμενος από τις Ερινύες, έπεσε και πνίγηκε στον ποταμό Νύκτιμο, ο οποίος από τότε ονομάσθηκε Αλφειός. Σύμφωνα με άλλο μύθο, από τις όχθες του Αλφειού έκλεψε ο Ερμής τα βόδια του Απόλλωνα, ενώ ένας ακόμα μύθος αναφέρει ότι στις όχθες του Αλφειού γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος.
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.