Loading...
Travel

Φλωρεντία: Γνωρίστε την πιο γοητευτική πόλη της Ιταλίας!

Η Φλωρεντία είναι η πιο γοητευτική πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης και της ομώνυμης επαρχίας. Από το 1865 έως το 1870 ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας. Η πόλη βρίσκεται επί του ποταμού Άρνου και έχει περίπου 400.000 κατοίκους. Υπήρξε κέντρο εμπορίου κατά τον Μεσαίωνα και κυβερνήθηκε από την οικογένεια των Μεδίκων. Η γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης, θεωρείται η πρωτεύουσα της τέχνης ολόκληρης της Ιταλίας. Αμέτρητες πλατείες, μουσεία, palazzi, γκαλερί τέχνης, εκκλησίες και διάσημοι δρόμοι, μαγνητίζουν τον κάθε επισκέπτη που θέλει να περπατήσει στην πόλη όπου γεννήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Δάντης και ο Μποτιτσέλι.

Η Φλωρεντία βασίζεται πάρα πολύ στα έσοδα από τον τουρισμό αλλά και από τους ξένους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα κέντρα εμπορίου της Ιταλίας όπου κατασκευάζονται έπιπλα και υφάσματα. Ωστόσο ο τομέας στον οποίο κυριαρχεί είναι η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων όπως αντίκες, γυαλικά, δερμάτινα, αναπαραγωγές έργων τέχνης, κοσμήματα, σουβενίρ, παπούτσια και αξεσουάρ. Επομένως αν θέλετε να γνωρίσετε κι εσείς την πιο γοητευτική πόλη της Ιταλίας, την Φλωρεντία, σ’ αυτό το άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατά της καθώς και για τις τοπικές γεύσεις της…


Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας & Βαπτιστήριο – Il Duomo di Firenze


O Καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας
 • Διεύθυνση: Piazza del Duomo, 50122 Φλωρεντία FI, Ιταλία
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ και εδώ
 • Ωράριο επίσκεψης: Δείτε εδώ και εδώ
 • Τηλέφωνο: +39 055 230 2885
 • Ιστότοπος: Il Duomo di Firenze

Η Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο, κι αποτελεί τον διάσημο καθεδρικό ναό της πόλης. Οι εντυπωσιακές διαστάσεις του προκαλούν δέος, ενώ η νεογοτθική πρόσοψη δημιουργήθηκε από πανέμορφα μάρμαρα Τοσκάνης.

Ωστόσο, αναμφίβολα αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι ο πελώριος θόλος του Μπρουνελέσκι που χτίστηκε χωρίς σκαλωσιές και στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένες νωπογραφίες του Βαζάρι με θέμα την Ημέρα της Κρίσης. Από την κορυφή του θόλου κι αφού χρειαστεί να ανεβείτε 463 σκαλοπάτια, θα μπορείτε να απολαύσετε από άκρη σε άκρη τη θέα ολόκληρης της πόλης και των γύρω περιοχών.

Το Καμπαναριό/Καμπανίλε έχει ύψος 85 μέτρα και είναι κατά μόλις 6 μέτρα χαμηλότερο από τον Θόλο του Καθεδρικού. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τζότο το έτος 1334 και οι σχετικές εργασίες ολοκληρώθηκαν μετά από 25 χρόνια επιφέροντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα επενδυμένο από λευκό, ροζ και πράσινο μάρμαρο Τοσκάνης, όπως και η πρόσοψη του Ντουόμο. Θα χρειαστεί κι εδώ να ανεβείτε αρκετά σκαλιά για να απολαύσετε τη θέα από τα υψηλότερα επίπεδα.

Το πιο όμορφο κτίριο όμως δεν είναι άλλο από το Βαπτιστήριο, το οποίο ανατέθηκε στον Λορέντσο Γκιμπέρτι κι εκεί βαπτίστηκαν πολλοί διάσημοι και άσημοι κάτοικοι της πόλης. Η κολυμπήθρα έχει διασωθεί κι εκτίθεται, ενώ στην οροφή μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα ψηφιδωτά που αναπαριστούν την Ημέρα της Κρίσης, αγαπημένο θέμα των καλλιτεχνών του Μεσαίωνα.

Εξίσου διάσημες είναι και οι “Οι Πύλες του Παραδείσου”, οι ανατολικές θύρες που φιλοτεχνήθηκαν από χρυσό επί 21 χρόνια αναπαριστώντας σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Σήμερα οι αυθεντικές θύρες βρίσκονται στο μουσείο του Ντουόμο και στο Βαπτιστήριο έχουν τοποθετηθεί αντίγραφα.

Το Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας είναι ναός, τύπου βασιλικής

Πινακοθήκη Ουφίτσι – Galleria degli Uffizi


Η πινακοθήκη Ουφίτσι είναι ένα από τα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου
 • Διεύθυνση: Piazzale degli Uffizi, 6, 50122 Φλωρεντία FI, Ιταλία
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο επίσκεψης: Από Τρίτη έως Κυριακή (08:15 – 18:50), Δευτέρες – 1η Ιανουαρίου – 25 Δεκεμβρίου: Κλειστά
 • Τηλέφωνο: +39 055 294883
 • Ιστότοπος: Galleria degli Uffizi

H πρώτη πινακοθήκη στον κόσμο δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, με τον αρχιτέκτονα Βαζάρι να δημιουργεί ένα τολμηρό για την εποχή κτίριο με στρώματα από γυαλί, προκειμένου το φως να δίνει έμφαση στο εσωτερικό.

Το διασημότερο έκθεμα του μουσείου είναι αναμφίβολα η Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, που την αναπαριστά να σπρώχνεται από τους ανέμους προς τις ακτές του Αιγαίου, ενώ ξεχωρίζουν επίσης η Αφροδίτη του Ουρμπίνο (Τιτσιάνο), η Αγία Οικογένεια (Μιχαήλ Άγγελος), ο Ευαγγελισμός (Ντα Βίντσι), οι προσωπογραφίες του Δούκα και της Δούκισσας του Ουρμπίνο (Πιέρο Ντελα Φρανσέσκα) αλλά και τα καταπληκτικά έργα του Καραβάτζιο.

Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αριστουργημάτων

Δε θα μπορούσαν να λείπουν τα ελληνικής προέλευσης εκθέματα, όπως τα αρχαιοελληνικά αγάλματα στην εσωτερική πλευρά του κτιρίου κι ένας θαυμάσιος πίνακας του Ελ Γκρέκο.

Μπορείτε να κλείσετε online το εισιτήριο για την Ουφίτσι, εναλλακτικά καλή επιλογή είναι να πραγματοποιήσετε τηλεφωνική κράτηση καθώς δε θα χρειαστεί να προπληρώσετε και υπάρχει συνήθως μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στις ώρες εισόδου.

Η Πινακοθήκη κατέχει τη μεγαλύτερη αναγεννησιακή συλλογή σε παγκόσμιο επίπεδο

Παλάτσο Πίτι – Palazzo Pitti & Κήποι Μπόμπολι – Giardino di Boboli


Στο Παλάτσο Πίτι εκτίθενται οι θησαυροί της σπουδαίας φλωρεντινής οικογένειας των Πίτι
 • Διεύθυνση: Piazza de’ Pitti, 1, 50125 Φλωρεντία FI, Ιταλία
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ και εδώ
 • Ωράριο επίσκεψης: Δείτε εδώ και εδώ
 • Τηλέφωνο: +39 055 294883 (Palazzo Pitti) και +39 055 2298732 (Giardino di Boboli)
 • Ιστότοπος: Palazzo Pitti & Giardino di Boboli

Στη νότια πλευρά του ποταμού Άρνου, βρίσκεται η συνοικία Ολτράρνο με τα γραφικά της στενά. Στο Παλάτσο που έχτισε η πλούσια οικογένεια των Πίτι εγκαταστάθηκαν το 16ο αιώνα οι Μέδικοι, στους οποίους άρεσε το κλίμα και η ηρεμία της περιοχής κι επί της ουσίας δημιούργησαν ένα μεγάλο παλάτι, όπου σήμερα εκτίθενται οι θησαυροί της σπουδαίας φλωρεντινής οικογένειας.

Συνεπώς, στις διάφορες πτέρυγες του παλατιού εκτός από τα τυπικά βασιλικά διαμερίσματα, θα συναντήσετε την Παλατινή Πινακοθήκη που μεταξύ άλλων φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ραφαήλ, τη Γκαλερία ντελ Κοστούμε με χαρακτηριστικά ρούχα της εποχής του Διαφωτισμού και τη Γκαλερία ντ’ Άρτε Μοντέρνα με δημιουργίες σύγχρονης τέχνης που καλύπτουν την εποχή 1780-1920.

Πίσω ακριβώς από το Παλάτσο Πίτι, οι Μέδικοι δημιούργησαν τους Κήπους Μπόμπολι, εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακών κήπων που καταλαμβάνουν μία πραγματικά τεράστια έκταση. Στο κέντρο του χώρου δεσπόζει η Βιοτολόνε, η λεωφόρος με τα κυπαρίσσια που οδηγεί στην στρογγυλή λίμνη με το Νησάκι, δίπλα στο οποίο και μέσα στο νερό δεσπόζει ένα έφιππο άγαλμα.

Γενικώς σε ολόκληρη την έκταση των Κήπων βρίσκονται διάσπαρτα έργα τέχνης, ενώ στο ύψους του Παλατιού βρίσκεται ένα μικρό αμφιθέατρο, που θεωρείται το πρώτο στον κόσμο που φιλοξένησε παραστάσεις όπερας. Τέλος, μέσα στους Κήπους θα βρείτε μία καφετέρια που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα και την χαρακτηριστική Κρήνη του Βάκχου, που αναπαριστά έναν εύσωμο γελωτοποιό πάνω σε μία χελώνα.

Πίσω ακριβώς από το Παλάτσο Πίτι βρίσκονται οι Κήποι Μπόμπολι

Παλάτσο Βέκιο – Palazzo Vecchio


Το Παλάτσο Βέκιο διαθέτει συνολικά τρεις εισόδους και τρεις αυλές
 • Διεύθυνση: Piazza della Signoria, 50122 Φλωρεντία FI, Ιταλία
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο επίσκεψης: Δείτε εδώ
 • Τηλέφωνο: +39 055 276 8325

Το Palazzo Vecchio (Παλαιό Μέγαρο) στεγάζει το Δημαρχείο της Φλωρεντίας και η κατασκευή του χρονολογείται στο 1322. Αυτό ήταν η καρδιά της πολιτικής ζωής της πόλης επί Μεδίκων και οι αίθουσές του προκαλούν δέος με την καλαισθησία και την τέχνη που είναι διακοσμημένες, καθώς κι εδώ έφτασε το μαγικό χέρι του Βαζάρι.

Ξεχωρίζουν η Σάλα Ντέι Τζίλι με τα χρυσά κρίνα, σύμβολο της Φλωρεντίας, η αίθουσα με τους χάρτες που αποτυπώνουν τις γεωγραφικές δεξιότητες των εξερευνητών του μεσαίωνα, αλλά και η Αίθουσα των Πεντακοσίων όπου λαμβάνονταν όλες οι σπουδαίες αποφάσεις της πόλης την εποχή της Δημοκρατίας. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο Κωδωνοστάσιο και να απολαύσετε τη θέα της πόλης από ψηλά.

To Παλάτσο Βέκιο είναι ένα αξιοθέατο που μένει ανοιχτό ως το βράδυ ορισμένες μέρες της εβδομάδας. Συνεπώς τσεκάρετε το πρόγραμμά του ανάλογα με το μήνα, κι επισκεφτείτε το απογευματινές ώρες ώστε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο, ενώ η θέα του ηλιοβασιλέματος από το Κωδωνοστάσιο είναι φανταστική.

Είναι ένα ρωμαϊκού ρυθμού παλάτι-φρούριο

Γκαλερία ντελ’ Ακαντέμια – Galleria dell’Accademia


Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου στην Galleria dell’Accademia
 • Διεύθυνση: 60, Via Ricasoli, 58, 50122 Φλωρεντία FI, Ιταλία
 • Εισιτήριο εισόδου: Ενηλίκων 20€, Μειωμένο 10€, Ανηλίκων 8€
 • Ωράριο επίσκεψης: Τρίτη έως Κυριακή 08:15 – 18:50 (είσοδος κάθε 15 λεπτά), Δευτέρες – 1η Ιανουαρίου – 1η Μαΐου – Χριστούγεννα: Κλειστά
 • Τηλέφωνο: +39 055 294883
 • Ιστότοπος: Galleria dell’Accademia

Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας ιδρύθηκε το 1563 και αποτέλεσε την πρώτη σχολή στην Ευρώπη που παραδόθηκαν μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε συλλογές Φλωρεντινών ζωγράφων της Αναγέννησης, όμως τα διασημότερα εκθέματα είναι τα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο.

Το πιο διάσημο στολίδι του μουσείου βέβαια είναι ο πελώριος Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, που παριστάνει τον βιβλικό ήρωα που σκότωσε τον Γολιάθ, έργο που παραγγέλθηκε από το δήμο της Φλωρεντίας στο σπουδαίο καλλιτέχνη και στήθηκε μπροστά στο Παλάτσο Βέκιο (σήμερα εκεί είναι αντίγραφο και το αυθεντικό βρίσκεται στην Ακαδημία).


Πιάτσα ντέλα Σινιορία – Piazza Della Signoria


Το Συντριβάνι του Ποσειδώνα στην Πιάτσα ντέλα Σινιορία
 • Διεύθυνση: Piazza della Signoria, 50122 Φλωρεντία FI, Ιταλία

Κατά πολλούς, αποτελεί την πιο εντυπωσιακή πλατεία της Ιταλίας, καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα υπαίθριο μουσείο. Η “πλατεία των αρχόντων” έξω από το Παλάτσο Βέκιο, αποτελούσε για αιώνες τον τόπο συγκέντρωσης των πολιτών για καταστάσεις ανάγκης ή για πολιτικές συζητήσεις, με την πελώρια καμπάνα του Παλάτσο να τους καλεί σε αυτήν.

Στο κέντρο της μπορείτε να δείτε την Κρήνη του Ποσειδώνα του Αμανάτι δίπλα στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Δούκα Κόζιμο Α’ των Μεδίκων, ενώ ως το 19ο αιώνα εκεί βρισκόταν και ο αυθεντικός Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, όταν και μεταφέρθηκε στην Ακαδημία για να μη φθείρεται. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένα αντίγραφό του, ανάμεσα σε άλλα θαυμάσια γλυπτά, όπως ο βιασμός των Σαβίνων (Τζαμπολόνια) και ο Περσέας (Τσελίνι). Σίγουρα θα περάσετε πολλές φορές μέρα και νύχτα από τη συγκεκριμένη πλατεία και θα έχετε τη δυνατότητα να βγάλετε πολλές όμορφες φωτογραφίες.


Πόντε Βέκιο – Ponte Vecchio


Η Πόντε Βέκιο αποτελεί την παλαιότερη γέφυρα της πόλης
 • Διεύθυνση: Ponte Vecchio, 50125 Φλωρεντία FI, Ιταλία

Όπως το λέει και το όνομά της (Παλιά Γέφυρα), αποτελεί την παλαιότερη γέφυρα της πόλης, καθώς χρονολογείται από το 1345. Τους πρώτους αιώνες πάνω σε αυτήν βρίσκονταν τα εργαστήρια των σιδεράδων και των βυρσοδεψών, αλλά απομακρύνθηκαν λόγω της δυσωδίας και σήμερα αποτελούν κοσμηματοπωλεία.

Τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά εργαστήρια πάνω στη γέφυρα προκαλούν το θαυμασμό και σήμερα, και υποχρέωσαν ακόμα και τον Χίτλερ να δώσει διαταγή ώστε να μην ανατιναχτεί η συγκεκριμένη γέφυρα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες που δε γλίτωσαν κατά την υποχώρηση των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Πόντε Βέκιο αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της Ιταλίας και όχι άδικα, ενώ το βράδυ θα συναντήσετε διάφορες μπάντες και μουσικούς του δρόμου να τραγουδούν εκεί.

Πόντε Βέκιο – Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Φλωρεντίας

Μουσείο Mπαρτζέλο – Museo Nazionale del Bargello


Παρά τις τροποποιήσεις και προσθήκες, το παλάτι είναι διατηρημένο εξαιρετικά
 • Διεύθυνση: Via del Proconsolo, 4, 50122 Φλωρεντία FI, Ιταλία
 • Εισιτήριο εισόδου: Ενήλικες 8€, Νέοι (18 έως 25 ετών) 4€, Παιδιά και ηλικιωμένοι: Ελεύθερη είσοδος
 • Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα έως Κυριακή (08:15 – 17:00), Κλειστά κάθε 2η και 4η Κυριακή και 1η, 3η, 5η Δευτέρα κάθε μήνα
 • Τηλέφωνο: +39 055 2388606
 • Ιστότοπος: Museo Nazionale del Bargello

Το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της πόλης χτίστηκε το έτος 1255 προκειμένου να φιλοξενήσει το δημαρχείο της Φλωρεντίας. Το όνομά του πάρθηκε πολύ αργότερα, όταν αποτέλεσε την έδρα του αρχηγού της αστυνομίας αλλά και φυλακή, ενώ για μία περίοδο εκεί λάμβαναν χώρα οι εκτελέσεις καταδικασμένων εις θάνατον καταδίκων. Μάλιστα, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζωγράφισε το σώμα του Μπαροντσέλι, ενός διάσημου φυλακισμένου που κρεμόταν από ένα παράθυρο του κτιρίου ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Το μουσείο Μπαρτζέλο έχει μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και άλλων έργων τέχνης

Μετά την ανακήρυξη της Ιταλίας σε εθνικό κράτος και σε μία ένδειξη συμβολισμού, το κτίριο, αφού ανακαινίστηκε ριζικά, εγκαινιάστηκε ως το εθνικό μουσείο της Ιταλίας φιλοξενώντας κατά κύριο λόγο γλυπτά που ανάγονται στην εποχή της Αναγέννησης. Οι αίθουσές του είναι αφιερωμένες σε μεγάλους καλλιτέχνες, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την πόλη αλλά και ολόκληρη τη χώρα, στον Μιχαήλ Άγγελο, τον Βερόκιο, τον Τσελίνι, τον Ντονατέλο και τον Τζαμπολόνια.

Το κτίριο είναι ένα οχυρό με ισχυρές πολεμίστριες στην αυστηρή του πρόσοψη

Σάντα Κρότσε – Basilica di Santa Croce di Firenze


Το εξωτερικό της εκκλησίας καλύπτεται από μια πρόσοψη από πολύχρωμο μάρμαρο
 • Διεύθυνση: Piazza di Santa Croce, 16, 50122 Φλωρεντία FI, Ιταλία
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο επίσκεψης: Δείτε εδώ
 • Τηλέφωνο: +39 055 246 6105
 • Ιστότοπος: Basilica di Santa Croce di Firenze

Η συγκεκριμένη εκκλησία δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα της πόλης και η πλατεία της αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς γύρω της υπάρχουν πολλά μαγαζιά και στέκια των ντόπιων. Χτίστηκε με μεγαλοπρέπεια και σε γοτθικό ρυθμό το 1294, και το στοιχείο που την κάνει ξεχωριστή είναι το ότι φιλοξενεί τους τάφους πολλών γνωστών τέκνων της Φλωρεντίας, όπως του Γαλιλαίου, του Μακιαβέλι, του Μιχαήλ Αγγέλου, του Λορέντσο Γκιλμπέρτι και του Λεονάρντο Μπρούνι.

Το εξωτερικό του ναού επενδύθηκε με λευκό, κόκκινο και πράσινο μάρμαρο Τοσκάνης, το πλούσιο και μεγάλο εσωτερικό της είναι διανθισμένο από τις νωπογραφίες του Τζότο, ενώ τα αναγεννησιακά περιστύλια είναι δημιουργήματα του Μπρουνελέσκι και του Αλφόνσο, και δημιουργείται μία ατμόσφαιρα γαλήνης στο χώρο για τον επισκέπτη. Αξίζει να θαυμάσετε τον υπέροχο Εσταυρωμένο του Ντοναντέλο που βρίσκεται σε ένα παρεκκλήσι, το άγαλμα του γεννημένου στη Ζάκυνθο ποιητή Ούγκο Φόσκολο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το σώμα του Γαλιλαίου μεταφέρθηκε μεταγενέστερα στον τάφο του, λόγω του αφορισμού του από την παπική εκκλησία.


Πλατεία Μικελάντζελο – Piazzale Michelangelo


Η πλατεία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Michelangelo και φιλοξενεί ένα μπρούτζινο αντίγραφο του έργου «Δαβίδ»
 • Διεύθυνση: Piazzale Michelangelo, 50125 Φλωρεντία FI, Ιταλία

Το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης της Φλωρεντίας, των λαμπρών της κτιρίων αλλά και της ευρύτερης τοσκανικής γης, είναι η πλατεία του Μιχαήλ Αγγέλου. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου νότια του ποταμού Άρνου και της γέφυρας Ponte alle Gracie και της οδού Via di S. Nicolo, και προσφέρεται για μοναδικές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ η ώρα αιχμής είναι φυσικά το ηλιοβασίλεμα.

Στο σημείο βρίσκεται ένα τουριστικό καφέ καθώς και πολλές καντίνες και παγωτατζίδικα, ενώ αποτελεί και δημοφιλή τόπο φωτογράφησης για νεόνυμφα ζευγάρια από ολόκληρο τον κόσμο και δη την Κίνα. Εδώ επίσης βρίσκεται ακόμα ένα άγαλμα (το αυθεντικό βρίσκεται στην Ακαδημία) του Δαβίδ από τον Μιχαήλ Άγγελο και η γενικότερη αίσθηση της εικόνας που θα απολαύσετε από τα σκαλάκια της πλατείας είναι πως αγναντεύετε έναν πίνακα ζωγραφικής, με τους μουσικούς καλλιτέχνες του δρόμου να ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Εάν θέλετε να γλιτώσετε την κουραστική ανάβαση με τα πόδια στο λόφο, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο της γραμμής 12 ή 13 από τον κεντρικό σταθμό Santa Maria Novella προκειμένου να σας μεταφέρει στην πλατεία. Το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή, αν και η κατάβαση με τα πόδια είναι πολύ πιο ξεκούραστη και θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες.

Πλατεία Michelangelo – Ένα από τα καλύτερα σημεία για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά

Τι να γευτείτε…


Η Τοσκάνη δεν είναι μόνο αρχιτεκτονική, τέχνη και φύση, αλλά και γαστρονομία: καλό κρασί, τοπικές σπεσιαλιτέ με κρέας και ζυμαρικά, αλλά και παγωτά, που έχουν αναγεννησιακές ρίζες. Όπου κι αν πάτε, ακόμα και στο πιο ταπεινό καφέ, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με μπρουσκέτες με εκλεκτό ελαιόλαδο, ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά. Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις θα γίνουν επιπλέον κίνητρα για να ταξιδέψετε (για μια ακόμα φορά) στην πόλη-κόσμημα της πιο όμορφης, ίσως, περιοχής του κόσμου.

Ριμπολίτα

Ριμπολίτα – Από τα πιo χαρακτηριστικά πιάτα της παραδοσιακής χωριάτικης κουζίνας της Τοσκάνης

Η παραδοσιακή σούπα της Τοσκάνης φτιάχνεται με τα πιο ταπεινά υλικά: το ψωμί που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα, τα όσπρια και τα λαχανικά που υπάρχουν στην κουζίνα, όπως λάχανο και φασόλια. Μάλιστα σε αντίθεση με τα περισσότερα φαγητά, όταν ξαναζεσταίνεται γίνεται πιο νόστιμη. Δοκιμάστε τη ριμπολίτα, ανάμεσα σε άλλες γεύσεις της Τοσκάνης στη σπιτική εκδοχή τους, στην Trattoria Cammillo (Borgo S. Jacopo, 57/r).

Λαμπρεντότο

Το πλέον χαρακτηριστικό street food της Φλωρεντίας, το «βρόμικο» της πόλης, σερβίρεται σε διάφορες καντίνες της. Πρόκειται για εντόσθια αγελάδας που σιγομαγειρεύονται σε ζωμό λαχανικών και μπαχαρικά και στη συνέχεια σερβίρονται σε σάντουιτς, συχνά με τη συνοδεία πικάντικης σάλτσας. Απολαύστε το στο Trippaio di San Frediano (Piazza de’ Nerli).

Μπιστέκα φιορεντίνα

Η μπριζόλα της Φλωρεντίας είναι μια μέτρια ψημένη T-bone, με τα ελάχιστα συνοδευτικά, όπου η γεύση αναδεικνύεται μέσα από την ποιότητα του κρέατος και την τεχνική του ψησίματος. Συνήθως έχει μεγάλες διαστάσεις, γι’ αυτό όταν την παραγγείλετε συνοδεύστε τη μόνο με μια σαλάτα. Μια εξαιρετική εκδοχή της μπιστέκα φιορεντίνα θα βρείτε στο εστιατόριο Del Fagioli (Corso dei Tintori, 47/r, Santa Croce). Εναλλακτικά, αν ο καιρός εμπνέει, αναζητήστε έξω από το κέντρο της πόλης το Perseus Fiesolano (Piazza Mino, 9R), με πολύχρωμα τραπεζάκια μέσα σε έναν αμπελώνα.

Ζυμαρικά pici

Είναι κάπως σαν χοντρά σπαγγέτι, χειροποίητα και αρκούντως ρουστίκ. Συνοδεύονται με σκόρδο και τηγανισμένο ψωμί, αλλά και με τρυφερό ραγού. Ένα από τα καλύτερα και ταυτόχρονα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια για να τα δοκιμάσετε είναι το Il Santo Bevitore (t.ilsantobevitore.com).

Παγωτά

Οι αναγεννησιακές ρίζες των παγωτών εντοπίζονται στη Φλωρεντία, όπου η μακραίωνη παράδοση έχει αποφέρει καρπούς και μεταφράζεται σε υπέροχα τζελάτι. Δύο μόνο από τα παγωτατζίδικα της πόλης όπου μπορείτε να πάρετε ένα παγωτό χωνάκι και να συνεχίσετε την εξερεύνηση είναι το Vivoli στο ιστορικό κέντρο (vivoli.it), που συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση η οποία μετρά σχεδόν έναν αιώνα, και το Gelateria La Carraia στο Ολτράρνο (Piazza Sauro Nazario, 25/R), με κορυφαία επιλογή το Delizia Carraia, με κομματάκια λευκής σοκολάτας, σιρόπι από φιστίκια και μους τιραμισού.

Ό,τι κι αν δοκιμάσετε, συνοδεύστε το με το περίφημο κρασί της Τοσκάνης, με πλέον εμβληματικό το Κιάντι που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή.Πηγές: toptraveller.gr & arttravel.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ