Loading...
Tech

Τι είναι η Black Friday και πως καθιερώθηκε;

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ.

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday, σύμφωνα με την ιστορία.

Παράλληλα, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ’60 από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς.

Κατά τον 19ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, όπου το 1869 επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ωστόσο οι λιανοπωλητές έδωσαν στον όρο έναν θετικό χαρακτήρα και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε τη Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία, Ελλάδα και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

Tα ελληνικά trends 

Σύμφωνα με μελέτες της Google, οι Έλληνες ξεκινούν τις αναζητήσεις για την Black Friday 5 μέρες πριν. Πολλοί δημιουργούν wishlist για να έχουν διαρκή ενημέρωση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής σε newsletter, τα οποία ενημερώνουν κάμποσες ώρες νωρίτερα για τα προϊόντα που θα λάβουν μέρος στο εγχείρημα.

Οι Top 6 κατηγορίες είναι:

  • Τεχνολογία – Ηλεκτρονικές συσκευές με την κατηγορία mobile να ξεχωρίζει.
  • Παπούτσια
  • Ρουχισμός
  • Κοσμήματα
  • Ρολόγια & αξεσουάρ
  • Μπουφάν και παλτό

Ιστορίες… Black Friday!

Ήξερες ότι …

…είναι συνηθισμένο πλέον το φαινόμενο της …κατασκήνωσης έξω από τα πολυκαταστήματα την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Holiday) προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία καλύτερη θέση στα αντικείμενα του πόθου τους;

…η Wal-Mart, ένας από τους leader στην παγκόσμια αγορά του retail «έσπασε» την παράδοση του Black Friday το 2011 ανοίγοντας τα καταστήματά της το απόγευμα του Thanksgiving;

…έκτοτε η Ημέρα των Ευχαριστιών έχει το προσωνύμιο «Grey Thursday», λόγω του ότι τα καταστήματα ξεκινούν από εκείνη την ημέρα τις …τρελές εκπτώσεις!

…από την άλλη πλευρά, σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ (Rhode Island, Maine, Massachusetts) έχει απαγορευτεί το άνοιγμα των supermarkets, μεγάλων retail stores & mall την ημέρα του Thanksgiving;

…από το 2006, έχουν αναφερθεί περιστατικά βίας μεταξύ των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του Black Friday; Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα ο απολογισμός των τραυματιών έχει φτάσει τον αριθμό των 98, ενώ οι θάνατοι τους 7 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

…η Δευτέρα που ακολουθεί της Black Friday ονομάζεται Cyber Monday και αφορά σε προσφορές & εκπτώσεις σε online αγορές;

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ