Loading...
Travel

Η Δράμα αφετηρία για αποδράσεις στις ομορφιές του νομού

Η πόλη της Δράμας είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της ανατολικής Μακεδονίας χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρού. Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή. Οι φυσικές πηγές της, ”κρύβονται” κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, τα καταπράσινα πάρκα, τους μικρούς καταρράκτες και τα ειδυλλιακά τοπία. Και φυσικά δε σταματά να εκπλήσσει με τα φυσικά της στολίδια.

Η Δράμα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για αποδράσεις στις ομορφιές του νομού. Έτσι με ορμητήριο τη φιλόξενη πόλη της Δράμας, μπορείς να ανακαλύψεις τα φυσικά αξιοθέατα του νομού, να γνωρίσεις τον πολιτισμό και την ιστορία του. Παράλληλα θα σου δοθεί η ευκαιρία να γευτείς εκλεκτές λιχουδιές και να επισκεφτείς τα οινοποιία της περιοχής, για οινογευσία και οινογνωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δράμα και την ευρύτερη περιοχή παράγουν εξαιρετικά κρασιά, η φήμη των οποίων ξεπερνά τα στενά όρια του νομού.


Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν έχουμε συγκεντρώσει τους κρυμμένους θησαυρούς της Δράμας. Εδώ θα βρεις προτάσεις για φαγητό, αλλά και πληροφορίες για τα πολιτιστικά δρώμενα και τις εκδηλώσεις της πόλης. Τέλος θα διαβάσεις αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα φτάσεις στην πόλη του νερού και του οίνου ή αλλιώς στην πόλη των θαυμάτων…


Κορύλοβος

  • Απόσταση: 4 χιλιόμετρα

Στην κορυφή του Κορύλοβου (4 χλμ. από το κέντρο της πόλης) λειτουργεί τουριστικό περίπτερο, ενώ ο χώρος αποτελεί πεδίο πτήσεων για αλεξίπτωτα πλαγιάς, προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες σε όλους.

Τον τελευταίο καιρό η αίθουσα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο και ατμοσφαιρικό all day lounge bar, «Enastron», δίνοντας αξιόλογες προτάσεις διασκέδασης. Ζωντανές μουσικές βραδιές και “πανοραμικές” στιγμές χαλάρωσης μέσα σε προσεγμένο αισθητικά και ποιοτικό περιβάλλον.

Ημέρα

Η ολιγόλεπτη ανάβαση προσφέρει θέα στην πόλη και τον κάμπο. Οι Δραμινοί επιλέγουν τα μονοπάτια του Κορύλοβου για καθημερινή άθληση. Στο ” Έναστρον” τα προνομιούχα τραπέζια που κοιτούν στην πόλη της Δράμας, φαντάζουν ιδανικά για τις παρέες, χαρίζοντας σε όλους πανοραμικές εικόνες και χαρτογραφώντας από ψηλά την πόλη.

Βράδυ

Τα φώτα της πόλης φτιάχνουν ένα ρομαντικό σκηνικό, που μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο όταν συνοδεύεται με κρασί και επιλεγμένα πιάτα που προσφέρει η κουζίνα του Έναστρου.


Ενυδρείο Μυλοποτάμου Δράμας

  • Απόσταση: 7 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Μυλοπόταμος Δράμας
  • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά (09:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00), Τρίτη Κλειστά, Σαββατοκύριακο: 10:00 – 14:00
  • Τιμή εισόδου: 1€
  • Τηλέφωνο: 25210 81579
  • Ιστοσελίδα: Ενυδρείο
  • e-mail: enydreio_mylopotamou_dramas@yahoo.gr

Το ενυδρείο Μυλοποτάμου λειτουργεί από το 2006 και στεγάζεται σε παλιό πέτρινο ανακαινισμένο νερόμυλο, δίπλα στις πηγές του Μυλοποτάμου. Βρίσκεται 7 χλμ. δυτικά έξω από την πόλη της Δράμας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυλοποτάμου προς την κατεύθυνση του σπηλαίου του Αγγίτη και του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού.

Το ενυδρείο Μυλοποτάμου Δράμας είναι από τα μοναδικά στην Ελλάδα. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η ενημέρωση, η επιμόρφωση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου των λιμνών και ποταμών. Στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο του ενυδρείου φιλοξενούνται αποκλειστικά ψάρια του γλυκού νερού, όπως γριβάδια, μπριάνες, κέφαλοι, γληνοί, χέλια, πέστροφες, γουλιανοί κ.ά. ενώ υπάρχουν και κάποια τροπικά ψάρια και ερπετά.

Στο ενυδρείο υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσφέρεται για παιχνίδι, καθώς επίσης και αναψυκτήριο όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το αναψυκτικό σου.


Κτήμα Γέννημα Ψυχής – Manolesakis Estate

  • Απόσταση: 12 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Αδριανή Δράμας, 66100
  • Ωράριο επίσκεψης οινοποιείου: Καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή 09:00 με 14:00 (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας) – Για επισκέψεις μετά τις 14:00 αλλά και για τα Σαββατοκύριακα κατόπιν επικοινωνίας
  • Τηλέφωνα: 25210 82010 – 25210 82033
  • Ιστοσελίδα: Κτήμα Γέννημα Ψυχής
  • Σελίδα Facebook: Estate Manolesakis
  • email: info@manolesakis.gr

Το Κτήμα Γέννημα Ψυχής της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αμπελουργία και οινοποίηση από το 1989, μια κομβική περίοδος που συμπίπτει με το ξεκίνημα του αμπελώνα της περιοχής της Αδριανής στη Δράμα, με τις κοσμοπολίτικες γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot & Syrah.

Ο Γιώργος Μανωλεσάκης είναι από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος που αναβίωσε την αμπελουργία στην ιστορική περιοχή αυτή, ο οποίος με την βοήθεια του γιού του Σταύρου Μανωλεσάκη, ασχολούνται προσωπικά με το σύνολο των εργασιών της καλλιέργειας των αμπελιών και της παραγωγής των οίνων του κτήματος. Φροντίζουν να διατηρηθεί ο σεβασμός στις προσταγές της φύσης παράλληλα με την βελτιστοποίηση της αμπελουργικής και παραγωγικής διαδικασίας, ώστε τα κλήματα να μπορούν να αποδώσουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής, που αποτελεί και τον αρχικό στόχο της προσπάθειας αυτής.

Το 2004, η διαρκής αναζήτηση οδήγησε σε νέες καλλιέργειες ελληνικών γηγενών ποικιλιών όπως η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο και το 2008 προστέθηκαν οι επίσης ελληνικές ποικιλίες Μοσχόμαυρο και Λημνιό. Το 1998 ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου του Κτήματος Μανωλεσάκη με μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα έκτασης 1500 τ.μ. που βρίσκεται στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα 200 στρεμμάτων στις πλαγιές της Αδριανής, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Δράμας.

Στόχος των ανθρώπων του κτήματος είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, ώστε να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας, σε απόλυτη αρμονία με το μικροκλίμα και το έδαφος των αμπελώνων, τα τυπικά χαρακτηριστικά του terroir της περιοχής.


Φαράγγι της Πετρούσας

  • Απόσταση: 14 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας
  • Τηλέφωνο: 2522350103

Το φαράγγι της Πετρούσας – Πύργων Δράμας ξεκινάει από το χωριό Πύργοι και οδηγεί ως το σημείο όπου οι πλαγιές του Φαλακρού γίνονται σχεδόν κάθετες. Μήκους 12χλμ., ελίσσεται μέσα σε πανύψηλα βράχια και πυκνή βλάστηση και παρέχει καταφύγιο σε πλήθος ειδών της άγριας πανίδας.

Αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες – περιπατητές, οι οποίοι μπορούν να το διασχίσουν κάτω από κατακόρυφα βράχια, μέσα σ’ ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο. Στις πλαγιές του φαραγγιού, φιλοξενούνται πολύχρωμα αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξερόφυτα αλλά και ενδιαφέρουσα δενδρώδης βλάστηση.

Το Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας, αποτελεί μοναδικό στολίδι στη Βόρεια Ελλάδα και προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών, αλλά και του φιλοθεάμονος κοινού, καθώς παραστάσεις και συναυλίες που φιλοξενούνται σ΄ αυτό όλο το καλοκαίρι είναι υψηλών προδιαγραφών.


Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων Πτηνών

  • Απόσταση: 15 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Αγορά Δράμας, 66032
  • Ωράριο: Ανοικτό καθημερινά για εκπαιδευτικές εκδρομές και το Σαββατοκύριακο από τις 10:00 π.μ. (Οι επιδείξεις γίνονται στις 12:00 μ.μ.)
  • Τηλέφωνα: 25210-71444, 25211-03937, 6934-686917
  • Ιστοσελίδα: Πάρκο Αρπακτικών
  • email: info@arpaktika.gr

Το Πάρκο βρίσκεται στην Αγορά Δράμας σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Με σεβασμό στους επισκέπτες, το χώρο και τα φιλοξενούμενα πτηνά, με σωστή διαμόρφωση, συντήρηση και επίβλεψη, με πρόβλεψη και ενδιαφέρον για την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση, δημιουργήθηκαν χώροι κατάλληλοι για θέαση και επίσκεψη.

Το Πάρκο είναι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες και προσφέρεται για κοινωνικές εκδηλώσεις, παρέχοντας στους καλεσμένους θέαμα, απασχόληση, διασκέδαση και παιχνίδι. Επίσης ο χώρος είναι ιδανικός για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από νωρίς την άνοιξη ως το τέλος του φθινοπώρου.

Η εμπειρία που θα ζήσεις με την επίσκεψή σου στο Πάρκο, κορυφώνεται με τη θεαματική επίδειξη ελεύθερης πτήσης των εκπαιδευμένων αρπακτικών πουλιών. Θα σου μείνει αξέχαστο το θέαμα των γερακιών που εφορμούν στο δόλωμα,  πετούν ψηλά και ξανακατεβαίνουν με ταχύτητα κατακόρυφα ή κάνοντας ελιγμούς.


Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων (Κρηνίδες)

  • Απόσταση: 19 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Φιλίππου 18, Κρηνίδες 640 03
  • Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό: Τρίτη έως Κυριακή (08:00-15:00), Δευτέρα κλειστά
    Θερινό: Τρίτη έως Κυριακή (08:00-20:00), Δευτέρα (13:00-19:30) (Το θερινό ωράριο ισχύει από 1 Απριλίου)
  • Ημέρες Αργίας: Μ. Παρασκευή: (12:00-17:00), Μ. Σάββατο: (08:00-15:00), 1 Μαΐου: Κλειστά, Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά
  • Τιμή εισόδου: Δες εδώ αναλυτικά
  • Τηλέφωνο: 2510 516251

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με σχέδια των αρχιτεκτόνων Ι. Δ. Τριανταφυλλίδη και Δ. Φατούρου, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Επειδή το παλιό κτίριο, παρουσίαζε πολλαπλά προβλήματα, ανακατασκευάστηκε.

Το μουσείο διαθέτει δύο ενότητες εκθεσιακών χώρων για τη μόνιμη παρουσίαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης.

Η Ενότητα Α΄ καταλαμβάνει ολόκληρο το ισόγειο και έχει εμβαδόν 380 τ.μ. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται αρχαιολογικό (επιγραφές, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα), ιστορικό και εποπτικό υλικό της πόλης των Φιλίππων και της περιοχής της από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Η Ενότητα Β΄ καταλαμβάνει τον όροφο του κτιρίου με εμβαδόν 205 τ.μ. και σε αυτή παρουσιάζεται η χριστιανική πόλη (επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφιδωτά, αγγεία, νομίσματα) από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια της ακμής ως την συρρίκνωσή της στον 7ο μ.Χ. αιώνα και την οριστική ερήμωσή της μετά την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.


Σπήλαιο της Αλιστράτης

  • Απόσταση: 25 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Αλιστράτη, 620 45
  • Ωράριο λειτουργίας: Το Σπήλαιο είναι ανοικτό όλο τον χρόνο Καθημερινά, Αργίες και Σαββατοκύριακα ως εξής: ΙΑΝ-ΦΕΒ-ΜΑΡ-ΑΠΡ-ΟΚΤ- ΝΟΕ-ΔΕΚ (09:00 – 17:00), ΜΑΙΟ- ΙΟΥΝ-ΙΟΥΛ-ΣΕΠ (09:00 – 18:00), ΑΥΓ (09:00 – 19:00)
  • Τιμή εισόδου: 8€ (1 ώρα ξενάγηση)
  • Τηλέφωνο: 2324 082045
  • Ιστοσελίδα: Σπήλαιο της Αλιστράτης
  • email: info@alistraticave.gr

Το σπήλαιο της Αλιστράτης έγινε γνωστό το 1975 στη Σπηλαιολογική Εταιρία, έπειτα από σχετικό έγγραφο της κοινότητας Αλιστράτης. Το σπήλαιο βρίσκεται στη θέση “Πετρωτό”, 25χλμ. Ν.Δ. της Δράμας. Αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο, καθώς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Ευρώπης.

Η επιφάνεια του σπηλαίου είναι 25.000 τ.μ. και το μήκος του 3.000 μέτρα, ενώ η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 2.000.000 χρόνια και έχει φυσικό εξαερισμό. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο κατά το μήνα Μάιο βρέθηκε ύστερα από μετρήσεις σταθερή σχεδόν στους 20 βαθμούς, ενώ η υγρασία του 70 – 75%. Το σπήλαιο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο, με μεγάλη ποικιλία από σταλαγμίτες, σταλακτίτες και ελικτίτες.

Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Ο επισκέπτης εκτός από τις ομορφιές του ποταμού μπορεί να θαυμάσει την χλωρίδα και πανίδα η οποία είναι από τις πιο σπάνιες που μπορεί να συναντήσει, αφού μπορεί να δει αετούς, γεράκια, ερωδιούς, στακτοτσικνιάδες κ.ά.


Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (Μααρά)

  • Απόσταση: 26,1 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Αγγίτης, Προσοτσάνη, 66200
  • Ωράριο λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Σάββατο (10:30 – 17:00), Κυριακή και αργίες (10:00 – 17:30)
  • Τιμή εισόδου: 6€ (Φοιτητικό 3€)
  • Τηλέφωνο: 25220 60460
  • Ιστοσελίδα: Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη
  • Σελίδα Facebook: Σπήλαιο Αγγίτη
  • email: adep@otenet.gr

Το μέρος είναι εντυπωσιακό στο σπήλαιο και ο επισκέπτης, όσο κινείται σ’ ένα διάδρομο πάνω από το ποτάμι και ενάντια της ροής του νερού, παρακολουθεί τη φυσική διακόσμηση στο Σπήλαιο, η οποία κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών.

Η «αίθουσα του τροχού», η οποία συνδέεται μέχρι και σήμερα με την κύρια περιοχή του σπηλαίου με ένα διάδρομο, οφείλει το όνομά της στην παρουσία ενός μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μέτρων, ο οποίος κάλυπτε τη παροχή νερού και τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής από την οθωμανική εποχή.

Εντός αυτού του εντυπωσιακού ανοίγματος στην οροφή της αίθουσας, διαστάσεων 8 × 12μ., τοποθετείται πιθανή είσοδος των γύρω χωριών και μυστική πρόσβαση από την ακρόπολη που βρίσκεται πάνω από την σπηλιά στο ποτάμι. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το τοξωτό άνοιγμα όπου ξεχειλίζουν με ορμή τα νερά στον κάμπο, δημιουργώντας μια όαση δροσιάς με δέντρα, λεύκες και ιτιές στο περιβάλλον του σπηλαίου, ιδανικό για τη χαλάρωση των επισκεπτών. Μέσα στο σπήλαιο φιλοξενούνται ευκαιριακά ή ζουν μόνιμα 37 είδη ζώων, κυρίως μικρο-πανίδα, εκ των οποίων έξι είδη έγιναν για πρώτη φορά γνωστά στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα “Ακρόπολη”. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί σε ελληνικό σπήλαιο (μήκους 120, πλάτους 65 και ύψους 45 μέτρων), που εντυπωσιάζει με το μέγεθος, τον διάκοσμο, αλλά και το ποτάμι που τη διαρρέει, δημιουργώντας υπόγειες όχθες και βραχώδεις σχηματισμούς, συνθέτοντας ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.

Υπάρχουν επίσης ψάρια, νυχτερίδες και κάποια μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως η βύδρα και οι μυοκάστορες.



Παρθένο δάσος Φρακτού

  • Απόσταση: 40 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Παρανέστι, 660 35

Το δάσος Φρακτού βρίσκεται βόρεια της Δράμας και για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το χωριό Παρανέστι και ύστερα να ακολουθήσει τις κατατοπιστικές ταμπέλες. Ένα μέρος της διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο. Από την Αθήνα η απόσταση του δάσους Φρακτού είναι 715χλμ. και από την Θεσσαλονίκη 192χλμ.

Η περιοχή έχει πυκνή δασοκάλυψη και η ψηλότερη κορυφή αγγίζει τα 1.935μ. Παρά το μεγάλο υψόμετρο δεν υπάρχουν εκτεταμένα αλπικά τοπία και τα δέντρα φτάνουν μέχρι τις κορυφές. Το πυκνό δάσος σε συνδυασμό με το άφθονο τρεχούμενο νερό αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για πολλά άγρια ζώα.

Το δάσος ονομάζεται παρθένο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απαγορεύονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής επιτρέπεται η υλοτομία ενώ υπάρχουν πολλά μονοπάτια σηματοδοτημένα και σε καλή κατάσταση. Από το παρθένο δάσος περνάει και ο ορεινός αγώνας τρεξίματος VFT (υπερμαραθώνιος παρθένου δάσους).

Οι επισκέπτες που κάθονται στην περιοχή για παραπάνω από μία μέρα διαμένουν στο δασικό εργοτάξιο των υλοτόμων. Εδώ βρίσκεται και ο φύλακας από το δασαρχείο Δράμας. Για να διανυκτερεύσει κάποιος στα ξύλινα σπιτάκια θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με το δασαρχείο. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα της κατασκήνωσης στο ίδιο σημείο. Το εργοτάξιο μοιάζει με μικρό χωριό ενώ υπάρχει κουζίνα, καθιστικό με τζάκι και τουαλέτες.

Μέσα στο δάσος κατά μήκος των μονοπατιών υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια που μπορεί κανείς να βρει κάλυψη σε περίπτωση βροχής. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες οι καταιγίδες είναι συχνές και κατά τη διάρκεια αυτών πέφτει αρκετά και η θερμοκρασία.


Χειροποίητο ξωκλήσι στο Παρανέστι

Η μεγάλη θολωτή γέφυρα των Διποτάμων βρίσκεται βόρεια στο Δασικό Σύμπλεγμα Τραχωνίου – Διποτάμων, 20 χιλιόμετρα από το Παρανέστι και 1 χιλιόμετρο πριν τον εγκαταλειμμένο οικισμό των Διποτάμων και ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου του νομού Δράμας.

Τα τελευταία χρόνια συνέδεε και εξυπηρετούσε τα σημερινά ρημαγμένα χωριά των Διποτάμων και Τραχωνίου. Λίγα μέτρα από την γέφυρα υπάρχει ένα ξωκλήσι διαφορετικό από όλα όσα έχεις δει μέχρι σήμερα. Ένα ξωκλήσι σαν από παραμύθι, φτιαγμένο από ποταμίσιες πέτρες, κάποιες χαραγμένες με το καλέμι, άλλες ζωγραφισμένες σε κάδρα και μια ταμπέλα: “Παρακαλώ μην αφήνετε χρήματα”.

Το «χειροποίητο» ξωκλήσι είναι αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα και είναι φτιαγμένο από δύο δίδυμα αδέλφια, τους αδελφούς Ιωαννίδη, «προς δόξαν και τιμήν Θεού».

Πηγή: dinfo.gr


Οχυρό Λίσσε

  • Απόσταση: 40 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Κ. Νευροκόπι, 66033
  • Ωράριο λειτουργίας: Απαιτείται συνεννόηση με τη Στρατιωτική μονάδα της περιοχής
  • Τηλέφωνο: 2523350144
  • Σελίδα Facebook: Οχυρό Λίσσε
  • email: info@ochiro.eu

Καλοδιατηρημένο και επισκέψιμο είναι χτισμένο σε βραχώδη λόφο 220 μ. στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου.

Στο ύψωμα κοντά στην Κοινότητα Οχυρού, μόλις 2 χιλιόμετρα από το Κάτω Νευροκόπι, αξίζει να πεζοπορήσεις πάνω στο απόρθητο φρούριο Λίσσε.

Το χωριό μέχρι το 1936 ονομαζόταν Λίσσα, που στα βουλγάρικα σημαίνει περίβλεπτος, ωστόσο εκείνη την εποχή μοιάζει να γίνεται… ανταλλαγή των ονομάτων και το οχυρό παίρνει το όνομα Λίσσε, ενώ το χωριό μετονομάζεται σε Οχυρό!

Λόγω της απαραίτητης μυστικότητας και της ανάγκης για καμουφλάζ, οι εγκαταστάσεις του Οχυρού είναι δυσδιάκριτες από την εξωτερική πλευρά και η πρόσβαση σε αρκετές από τις εισόδους του είναι δύσκολη. Επισκέψιμη σήμερα είναι μόνο μια Χελώνη (ομάδα στοών).

Το Οχυρό αυτό είναι το μόνο διατηρημένο και επισκέψιμο στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, αφού τα υπόλοιπα καταστράφηκαν την περίοδο της γερμανοβουλγαρικής κατοχής. Το ανάπτυγμα των υπόγειων καταφυγίων του ήταν 790 μ. και το μήκος των στοών του 960 μ., ενώ 300 σκαλοπάτια συνέδεαν το πολυώροφο οικοδόμημα. Η φρουρά του οχυρού αποτελούταν από 469 άνδρες και διέθετε 10 απλά και 5 διπλά πολυβολεία, 4 αντιαρματικά, 2 ολμοβολεία, 3 πυροβολεία, 3 διπλά βομβιδοβολεία, 8 παρατηρητήρια και 9 εξόδους.

Στα οχυρά αυτά ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε γενναία εναντίον των Γερμανικών και Βουλγαρικών μεραρχιών στις 6 και 7 Απριλίου του 1941. Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες και επιθέσεις των εισβολέων, τα οχυρά δεν καταλήθφηκαν και παραδόθηκαν μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδος. Οι Γερμανοί απέδωσαν τιμές στους ήρωες των οχυρών κατά την παράδοσή τους.


Στρατιωτικό Μουσείο Οχυρού Λίσσε

Σε ανάμνηση αυτής της μάχης και για να τιμηθούν οι νεκροί έχει ανεγερθεί ένα μικρό Μουσείο. Το Μουσείο έχει ανακαινισθεί το 2002 και είναι ανοιχτό για το κοινό.

Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν οπλισμό (πιστόλια, πολυβόλα, όλμους, χειροβομβίδες κλπ.) που ανήκουν στον Ελληνικό και Γερμανικό στρατό, στολές, μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών και αξιωματικών. Επίσης στο προαύλιο υπάρχουν κανόνια του Ελληνικού στρατού τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την υπεράσπιση των οχυρών.

Στο κέντρο του Μουσείου βρίσκεται μακέτα του γεωγραφικού χώρου διεξαγωγής της μάχης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει οπτικοακουστικά τη διεξαγωγή της. Επιπλέον του Μουσείου και των στοών του Οχυρού, έχει ανεγερθεί στο χώρο έξω από το οχυρωματικό συγκρότημα μνημείο πεσόντων της ομώνυμης μάχης και ογκώδες ομοίωμα μαχητού των Οχυρών.


Δάσος Ελατιάς ή Καράντερε

  • Απόσταση: 60 χιλιόμετρα

Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Εκτός από τον Τσάκαλο, άλλες κορυφές είναι οι Οξιές (υψ. 1.811μ.), η Ελατιά (υψ. 1.647μ.), η Μπουζάλα (υψ. 1.631μ.), η Πυραμίδα Κούτρα (υψ. 1.628μ.), το Ζερβό (υψ. 1.578μ.), τα Καλύβια Γραβάνη (υψ. 1.556μ.) κ.ά.

Σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και τη βόρεια Ελλάδα. Στο δάσος της Ελατιάς συναντάει κανείς κωνοφόρα μοναδικά στο είδος τους, ύψους έως και 60 μ. και ηλικίας 300 ετών, καθώς και ποικιλία πανίδας – από λαγούς μέχρι και καφέ αρκούδα. Το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και θεωρείται Ευρωπαϊκός Δρυμός.

Εκεί υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, στη θέση του παλιότερου τσελιγκάτου Σαρακατσαναίων με την ονομασία Καλύβια Κούτρα. Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου (του Προφήτη Ηλία) πραγματοποιείται αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Το Δασικό Χωριό βρίσκεται στο κέντρο του δάσους της Ελατιάς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση (700 τ.χλμ.), και αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, σφενδάμια, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.ά. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα..


Καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας

  • Απόσταση: 62 χιλιόμετρα
  • Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Παρανεστίου-Σιδηρόνερου, Παρανέστι 660 35

Ο Καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Δράμας και ανήκει στο Δασικό Σύμπλεγμα Τραχωνίου – Διποτάμων και Δρυμού (δάσος Λεπίδα). Τα νερά του καταρράκτη προέρχονται από το ρέμα της Βαρβάρας, τα οποία ενώνονται λίγο πιο κάτω από τον Καταρράκτη με το ρέμα του Αρκουδορέματος.

Τα δασικά είδη που υπάρχουν γύρω από τον ευρύτερη περιοχή είναι τα Σκλήθρα και οι Δρυς. Επίσης, στα νερά υπάρχουν Πέστροφες με τις ροζ βούλες και καβούρια του γλυκού νερού, καθώς και νερόφιδα και λιβελούλες. Πολλές φορές στον δρόμο κυκλοφορούν ζαρκάδια και ελάφια, που χρησιμοποιούν την κοίτη του ποταμού για να ξεδιψάσουν.

Υπάρχει θέση για πάρκινγκ (δίπλα στο κιόσκι) , ενώ σε 5-6΄ εύκολης πεζοπορίας θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου η μικρή στρόγγυλη λιμνούλα και ο καταρράκτης Αγ. Βαρβάρας που συνεχίζει να την τροφοδοτεί. Μπορείς να προσεγγίσεις και την κορυφή του καταρράκτη ανεβαίνοντας στα λεία βράχια και βγάζοντας υπέροχες πανοραμικές φωτογραφίες. Ωστόσο δεν θα είσαι μόνος στην περιοχή, καθώς φυσιολάτρες, οικογένειες και εκδρομείς από παντού επισκέπτονται συχνά τις φυσικές ομορφιές της Ροδόπης.

Πώς θα φτάσεις

Από το Παρανέστι κατευθύνσου ακολουθώντας βόρεια πορεία προς το Αρκουδόρεμα και έπειτα από 7 χλμ. ο δρόμος αριστερά οδηγεί προς τα Θερμιά, ενώ ευθεία προς Πρασινάδα (13 χλμ.).

Πήγαινε ευθεία και έπειτα από 6 χλμ. θα συναντήσεις άλλη διασταύρωση όπου αριστερά οδηγεί στη Πρασινάδα (4 χλμ.) και το μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 χλμ.), ενώ δεξιά οδηγεί προς Διπόταμα (8 χλμ.), καταρράκτη Αγίας Βαρβάρας (6 χλμ.), καταρράκτη Λεπίδα (15 χλμ.).

Για τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας θα χρειαστεί να περπατήσεις κοντά στα 300 μ. μέσα στο δάσος. Να λοιπόν η ευκαιρία, να εισπνεύσεις καθαρό βουνίσιο αέρα, να αφουγκραστείς τους ήχους της φύσης, να θαυμάσεις το πανέμορφο τοπίο, που φυσικά κάθε εποχή έχει τη δική του χάρη!



Τι να γευτείς


Όταν επισκεφθείς την πόλη της Δράμας μην παραλείψεις να γευτείς την πολυσυλλεκτική της κουζίνα, που είναι ένα ”πάντρεμα” συνταγών από Μακεδονία, Θράκη, Πόντο και Μικρά Ασία. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το παραδοσιακό χωριάτικο βωλακιώτικο λουκάνικο, πέστροφα στο Κεφαλάρι, την ξακουστή πατάτα Νευροκοπίου, αλλά και τοπικά κρέατα. Φυσικά δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς στις χειροποίητες πίτες αλλά και στα εκλεκτά κρασιά της, από τον περίφημο Δραμινό αμπελώνα. Τέλος μην ξεχάσεις να γευτείς τον μαστιχάτο χαλβά της Δράμας που γίνεται από ταχίνι και καραμέλα, και έχει μια υφή λεπτή και μαστιχωτή.


Πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις


  • Δωδεκαήμερο (αρχές Ιανουαρίου): παραδοσιακά έθιμα, μεταμφιεσμένοι, μουσική και χορός
  • Δραμοινογνωσία (μέσα Μαΐου): Δράμα + Οίνος + Γευσιγνωσία ή αλλιώς η πιο ολοκληρωμένη γιορτή οίνου στην Ελλάδα
  • Dramaica (αρχές Αυγούστου): Φεστιβάλ μουσικής στις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας
  • Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (μέσα Σεπτέμβρη): μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του κινηματογράφου
  • Ονειρούπολη (Δεκέμβριος – αρχές Ιανουαρίου): η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων


Πώς να φτάσεις


Οδικώς: Από Αθήνα ακολουθείς την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την Εγνατία οδό. Η απόσταση είναι περίπου 700 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας οδού, είναι 150 χλμ.

Αεροπορικώς: από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και από εκεί οδικώς στη Δράμα (απόσταση 69 χλμ.). (Αεροδρόμιο Χρυσούπολης, τηλ.: 25910 – 53273)

Φυσικά, μπορείς να ταξιδέψεις στη Δράμα, με λεωφορείο ή τρένο. (ΚΤΕΛ Δράμας: 25210 32421 – ΟΣΕ Δράμας: 25210 32444)



Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ