Loading...
Tech

Η νέα κάμερα Canon EOS Ra είναι ιδανική για αστροφωτογραφία

H Canon, παγκόσμια πρωτοπόρος στις λύσεις απεικόνισης, επεκτείνει την εμβληματική της και ασυμβίβαστη σειρά πλήρους καρέ EOS R System, με την κυκλοφορία της EOS Ra, της πρώτης φωτογραφικής μηχανής πλήρους καρέ της εταιρείας, ειδικά για αστρονομική φωτογραφία.

Η EOS Ra είναι μοναδική στο είδος της στην αγορά. Σε αντίθεση με άλλες φωτογραφικές μηχανές πλήρους καρέ για αστροφωτογραφία, είναι φορητή και δε χρειάζεται εξωτερική τροφοδοσία και σύνδεση με υπολογιστή, με αποτέλεσμα την εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης χωρίς χρήση οργάνων, αλλά επίσης και στη φωτογραφία διαστήματος, σε συνδυασμό με ένα ευρύ σύνολο οπτικών διατάξεων.

Η φωτογραφική μηχανή μοιράζεται χαρακτηριστικά με την EOS R, η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2018. Η EOS Ra κληρονομεί την ταχύτερη, στον κόσμο, αυτόματη εστίαση αυτής της μηχανής, την ικανότητα να εστιάζει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μέχρι και -6EV, έναν πλήρους καρέ αισθητήρα CMOS 35mm με σχεδόν 30,3 εκατομμύρια ενεργά pixels, και τον επεξεργαστή εικόνας DIGIC 8. Παράλληλα με το γεγονός ότι διαθέτει αυτή την προηγμένη οπτική τεχνολογία αιχμής, η EOS Ra αποτελεί ένα τροποποιημένο μοντέλο EOS, το οποίο έχει αναπτυχθεί ως άμεση απάντηση σε συγκεκριμένες ανάγκες των αστροφωτογράφων που επιθυμούν να καταγράψουν τα μοναδικά χρώματα του διαστήματος και των αστερισμών.

Χάρη σε ένα νέο φίλτρο φραγής υπερύθρων (IR filter), το οποίο επιτρέπει ακόμη περισσότερο φως από την φασματική γραμμή του υδρογόνου άλφα (Hα) να φτάσει στον αισθητήρα εικόνας, η EOS Ra επιτρέπει τη μετάδοση τετραπλάσιας ποσότητας φωτός υδρογόνου άλφα σε σχέση με την EOS R. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι φωτογράφοι μπορούν άνετα να καταγράφουν με ευκρίνεια και σαφήνεια, το μοναδικό κόκκινο χρώμα ενός νεφελώματος, ενός διαστρικού νέφους σκόνης αποτελούμενου κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, και το οποίο δε μπορεί να καταγραφεί από μια συμβατική φωτογραφική μηχανή, όπου τα φίλτρα φραγής UV/IR εμποδίζουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που προσδίδει σε αυτά τα νεφελώματα το κόκκινο χρώμα τους.


Οπτική υπεροχή από άλλο κόσμο


Με τη mirrorless σχεδίασή της και τον αισθητήρα πλήρους καρέ, η EOS Ra είναι η ιδανική φωτογραφική μηχανή για τους φωτογράφους που θέλουν να καταγράφουν εντυπωσιακές εικόνες του διαστήματος. Καθώς δεν υπάρχει μηχανικό σύστημα καθρέπτη, οι δονήσεις ελαχιστοποιούνται, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι εικόνες είναι ευκρινείς. Επιπλέον, ο υψηλής απόδοσης αισθητήρας που ανέπτυξε η Canon, συνδυάζει υψηλή απόδοση ISO, υψηλή ανάλυση, γρήγορη εκτίμηση και εύρος έκθεσης, εξασφαλίζοντας ότι οι διαστρικές εικόνες χαρακτηρίζονται από απαράμιλλη ποιότητα.

Όπως συμβαίνει σε όλα της τα προϊόντα, η κληρονομιά της Canon στην οπτική υπεροχή αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό και της EOS Ra, και σε αντίθεση με ορισμένες φωτογραφικές μηχανές που δε διαθέτουν αισθητήρα από την Canon, και τα 30,3 εκατομμύρια pixels της μηχανής είναι ενεργά, κάτι που σημαίνει ότι κανένα pixel δεν πάει χαμένο, περίπτωση στην οποία ορισμένες περιοχές της εικόνας δε θα μπορούσαν να καταγραφούν κι έτσι ένας αριθμός αστεριών θα χανόταν. Όμως, υπό την προϋπόθεση ότι ένα συνδεδεμένο προσοφθάλμιο τηλεσκοπίου δε θα καλύπτει την πλήρη περιοχή απεικόνισης του αισθητήρα, η EOS Ra θα επιτρέπει επίσης το κροπάρισμα της περιοχής απεικόνισης σε μια περιοχή APS-C, ή περίπου 11,6 εκατομμύρια pixels (ανάλυση 4176 x 2784) ή σε άλλες αναλογίες κροπαρίσματος.


Κορυφαίες δυνατότητες φωτογράφησης


Χάρη στο σύστημα αυτόματης εστίασης Dual Pixel CMOS Auto Focus (AF), η EOS Ra διαθέτει μια σειρά από επιλογές εστίασης AF και MF που εξασφαλίζουν την απαράμιλλη οπτική υπεροχή των εικόνων, ακόμη κι όταν αυτές καταγράφονται υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Διατηρώντας τη χαμηλή τιμή -6EV AF από την EOS R, επιτυγχάνει υψηλή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό με τους φακούς RF και EF. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα τηλεσκόπιο, οι λειτουργίες υποβοήθησης της εστίασης, όπως η κορύφωση της εστίασης (focus peaking) και η μεγέθυνση μέχρι και 30 φορές, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την EOS R, δίνει στους αστροφωτογράφους τη σιγουριά ότι μπορούν να εστιάζουν με οποιαδήποτε οπτική συσκευή, με απλό και γρήγορο τρόπο.

Επιπλέον, χάρη στη βιντεοσκόπηση σε ανάλυση 4Κ, και τη δυνατότητα 4Κ time-lapse, η EOS Ra αποτελεί επίσης την πρώτη φωτογραφική μηχανή αστρονομίας στην αγορά με λειτουργία ταινιών 4Κ.


Ένας φακός για κάθε περίσταση


Διαθέτοντας το ίδιο σύστημα πρόσδεσης φακού με την EOS R, η EOS Ra έχει σχεδιαστεί με στόχο να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της σχεδίασης του φακού. Το σύστημα πρόσδεσης φακού RF επιτρέπει μια ριζικά νέα οπτική σχεδίαση: η οπίσθια απόσταση 20 χιλιοστών και η μεγάλη διάμετρος 54 χιλιοστών του συστήματος προσαρμογής, έχουν επιτρέψει στους μηχανικούς της Canon να σχεδιάζουν νέους φακούς, οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστούν μέχρι σήμερα. Με τους φακούς να παραμένουν στον πυρήνα του EOS System, η φωτογραφική μηχανή και το σύστημα είναι επίσης συμβατό με τρεις μετατροπείς προσαρμογής φακών, προσφέροντας στους φωτογράφους τη δυνατότητα επιλογής από μια ευρεία γκάμα φακών και τηλεσκοπίων για χρήση με την EOS Ra.

Περισσότεροι από 70 φακοί EF και EF-S μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το καινοτομικό Canon EOS R System, προσθέτοντας νέα λειτουργικότητα σε υπάρχοντα οπτικά συστήματα, διατηρώντας παράλληλα τα εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης και λειτουργικότητας των μηχανών EOS DSLR. Όπως και κατά την προσαρμογή σε μια EOS R, ο μετατροπέας προσαρμογής φακού της Canon επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν τη διαμόρφωσή τους, είτε χρησιμοποιούν φακούς RF, EF, ή EF-S.


Φωτογραφίζοντας αστερισμούς με άνεση και ευκολία


Η συμπαγής και ελαφριά σχεδίαση της EOS Ra, καθιστά την προσαρμογή της φωτογραφικής μηχανής σε τηλεσκόπιο ευκολότερη, κάτι το οποίο είναι ιδανικό για τη φωτογράφηση επί μακρά χρονικά διαστήματα. Ο συνδυασμός των ήδη υφιστάμενων εργονομικών στοιχείων της σειράς EOS με νέα χειριστήρια, επιτρέπει στη μηχανή να προσφέρει μέγιστο έλεγχο, διατηρώντας γνώριμη αίσθηση χειρισμού. Τέτοια χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια οθόνη αφής Vari-Angle, η οποία καθιστά τις φωτογραφήσεις άνετες σε κάθε στάση, με το επιπλέον πλεονέκτημα της μεγέθυνσης 30 φορές, για τον έλεγχο της εστίασης. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο της EOS Ra, δίνει στους φωτογράφους τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν ακριβώς αυτό που βλέπουν, παρατηρώντας τα θέματά τους με καθαρότητα, στο σκοτάδι.

Η EOS Ra, όπως η EOS R, υποστηρίζει τη σύνδεση μέσω του EOS Utility και της εφαρμογής Canon Camera Connect. Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο για στατικές φωτογραφίες και βίντεο μέσω USB ή με ασύρματη σύνδεση. Το λογισμικό μπορεί να λάβει κανείς χωρίς χρέωση από την ιστοσελίδα υποστήριξης της Canon. Μεταξύ των διαθέσιμων χαρακτηριστικών περιλαμβάνονται η απομακρυσμένη λήψη, για παράδειγμα μέσα σε εσωτερικό χώρο σε ένα κρύο βράδυ, και η λειτουργία time lapse.

Οι δυνατότητες Bluetooth και Wi-Fi απλουστεύουν τη σύνδεση με smartphone και τη μεταφορά εικόνων και βίντεο. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει επίσης τον απομακρυσμένο έλεγχο της φωτογραφικής μηχανής από ένα smartphone ή tablet. Επιπλέον, μπορεί κανείς να προσθέσει ακριβή στοιχεία τοποθεσίας GPS από το smartphone στις εικόνες, για μεγαλύτερη σαφήνεια της τοποθεσίας λήψης.


Χαρακτηριστικά


 • Συστοιχία φίλτρου φραγής υπερύθρων (IR filter), για καλύτερη διαφάνεια στο φως του υδρογόνου άλφα (Hα) στον αισθητήρα απεικόνισης, επιτρέποντας τη διέλευση τετραπλάσιας ποσότητας φωτός σε αυτή τη φασματική περιοχή σε σύγκριση με την EOS R
 • Εξαιρετική οπτική καταγραφή εικόνας, χάρη στον αισθητήρα πλήρους καρέ CMOS 35 χιλιοστών, με περίπου 30,3 ενεργά pixels, τον τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή εικόνας DIGIC 8 και συμβατότητα με υψηλής απόδοσης φακούς RF
 • Προηγμένη μετάδοση επικοινωνίας και ισχύος μεταξύ του φακού και του σώματος της μηχανής
 • Ελαφριά σχεδίαση mirrorless που μειώνει τους κραδασμούς κατά την προσαρμογή σε τηλεσκόπιο
 • Δυνατότητες χαμηλού φωτισμού
 • Οθόνη Vari-Angle
 • Απόδοση βίντεο 4K με έξοδο σε 10-bit με HDMI

Παρακάτω θα δείτε πιο αναλυτικά, μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της Canon EOS Ra:

Αισθητήρας εικόνας

 • Τύπος: CMOS 36 x 24mm
 • Ενεργά pixel: Περ. 30,3 megapixel
 • Αναλογίες: 3:2

Επεξεργαστής εικόνας

 • Τύπος: DIGIC 8

Φακός

 • Εστιακή απόσταση: Ισοδύναμη με 1,0x της εστιακής απόστασης του φακού με φακούς RF και EF, και με 1,6x με φακούς EF-S

Εστίαση

 • Τύπος: Σύστημα ανίχνευσης διαφοράς φάσης με αισθητήρα εικόνας (Dual Pixel CMOS AF)
 • Σύστημα/σημεία AF: Με περιοχή 88% οριζόντια και 100% κατακόρυφα
 • Εύρος λειτουργίας AF: EV -6–18 (στους 23°C και ISO100)
 • Επιλογή σημείου AF: Αυτόματη επιλογή: Πρόσωπο/μάτια + παρακολούθηση. 143 διαθέσιμες περιοχές AF με την αυτόματη επιλογή
  Χειροκίνητη επιλογή: AF 1 σημείου (δυνατότητα αλλαγής του μεγέθους πλαισίου AF) 5.655 διαθέσιμες θέσεις AF
  Χειροκίνητη επιλογή: Επέκταση σημείου AF σε 4 σημεία (επάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά)
  Χειροκίνητη επιλογή: Επέκταση σημείου AF σε περιβάλλουσα περιοχή
  Χειροκίνητη επιλογή: AF ζώνης (όλα τα σημεία AF χωρίζονται σε 9 ζώνες εστίασης)
  Χειροκίνητη επιλογή: AF μεγάλης ζώνης (Κατακόρυφα)
  Χειροκίνητη επιλογή: AF μεγάλης ζώνης (Οριζόντια)

Έλεγχος έκθεσης

 • Ευαισθησία ISO: Αυτόματη 100-40000 (βήματα 1/3 στοπ ή ολόκληρου στοπ)
  Δυνατότητα επέκτασης ISO σε L:50, H1: 51200, H2: 102400

Κλείστρο

 • Τύπος: Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλείστρο εστιακού επιπέδου
 • Ταχύτητα: 30-1/8000 δευτ. (σε βήματα 1/2 ή 1/3), λήψη Bulb (συνολικό εύρος ταχυτήτων κλείστρου. Το διαθέσιμο εύρος διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση λήψης)

Οθόνη LCD

 • Τύπος: Clear View LCD II 8,01cm (3,15″), περίπου 2,1 εκατ. κουκκίδες
 • Γωνία θέασης (οριζόντια/κατακόρυφα): Περ. 170° κατακόρυφα και οριζόντια

Φλας

 • Μοντέλα: Αυτόματο φλας E-TTL II, Χειροκίνητη φωτομέτρηση
 • Συμβατότητα εξωτερικού φλας: E-TTL II με Speedlite σειράς EX, υποστήριξη ασύρματης επικοινωνίας πολλαπλών φλας

Λήψη

 • Καταστάσεις: Στατικές εικόνες: Έξυπνη αυτόματη σκηνή, Ευέλικτη προτεραιότητα AE, Πρόγραμμα AE, AE με προτεραιότητα κλείστρου, AE με προτεραιότητα διαφράγματος, Χειροκίνητη, Bulb και Εξειδικευμένη (x3)
  Ταινίες: Έξυπνη αυτόματη σκηνή, Πρόγραμμα AE, AE με προτεραιότητα κλείστρου, AE με προτεραιότητα διαφράγματος, Χειροκίνητη, Bulb και Εξειδικευμένη (x3)
 • Συνεχής λήψη: Μέγ. Περ. 8fps. διατήρηση ταχύτητας για 100 εικόνες JPEG ή 47 εικόνες RAW
  Μέγ. 5fps με Παρακολούθηση AF

Τύπος αρχείου

 • Τύπος στατικής εικόνας: JPEG: 2 επιλογές συμπίεσης
  RAW: RAW, C-RAW και Dual Pixel RAW (14-bit, Canon original RAW 3η έκδοση)
  Συμβατότητα με Exif 2.31 και Design rule for Camera File system 2.0
  Συμβατότητα με Digital Print Order Format [DPOF] έκδοση 1.1
 • Τύπος ταινίας: Βίντεο MOV: 4K (16:9) 3840 x 2160, Full HD, HD
  MPEG4 AVC/H.264 μεταβλητός (μέσος) ρυθμός bit, Ήχος: Γραμμικό PCM
 • Μικρόφωνο: Ενσωματωμένα στερεοφωνικά μικρόφωνα (48KHz, 16bit x 2 κανάλια)

Διασύνδεση

 • Υπολογιστής: Σύνδεσμος SuperSpeed USB 3.1 USB C
 • Wi-Fi: Ασύρματο LAN (IEEE802.11b/g/n), (μόνο 2,4GHz), με υποστήριξη Bluetooth Υποστηριζόμενες λειτουργίες – EOS Utility, Smartphone, Αποστολή στο Web, Ασύρματη εκτύπωση
 • Άλλο: Έξοδος μίνι HDMI (τύπου C, συμβατότητα με HDMI-CEC), Είσοδος εξωτερικού μικροφώνου/Είσοδος γραμμής (στερεοφωνικό μίνι καρφί), Υποδοχή ακουστικών (στερεοφωνικό μίνι βύσμα), υποδοχή τύπου E3 (υποδοχή τηλεχειρισμού)

Αποθήκευση

 • Τύπος: 1x SD/SDHC/SDXC και UHS-II

Τροφοδοσία ρεύματος

 • Μπαταρίες: Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου LP-E6N (παρέχεται)/LP-E6
 • Διάρκεια μπαταρίας: Περ. 370 λήψεις (στους 23°C)
  Περ. 350 (στους 0°C)

Μέγεθος και βάρος

 • Διαστάσεις (Υ x Π x Β): 135,8 x 98,3 x 84,4mm
 • Βάρος: Περ. 580g (660g με κάρτα και μπαταρία)

Canon EOS Ra – Περιεχόμενα συσκευασίας


 • Σώμα Canon EOS Ra
 • Κάλυμμα μηχανής R-F-5
 • Ιμάντας λαιμού
 • Φορτιστής μπαταριών LC-E6E
 • Συστοιχία μπαταριών LP-E6N
 • Καλώδιο AC
 • Καλώδιο επικοινωνίας IFC-100U

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα κάμερα EOS Ra, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της Canon.Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ