Η Ικαρία είναι ένας ξεχωριστός προορισμός, νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Γοητεύει με τις αντιθέσεις της: άγρια τοπία και γαλανά νερά, γραφικά παραθαλάσσια χωριά και παραδοσιακοί οικισμοί, κρυμμένοι μέσα σε πυκνή βλάστηση. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης αλλά και για λάτρεις των καλοκαιρινών σπορ, όπως το σερφ. Είναι νησί που προσφέρει τόσο τη δυνατότητα για χαλάρωση και ηρεμία, όσο και για ξέφρενο γλέντι και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο χρόνος στο νησί μοιάζει να σταματά και δεν είναι τυχαίο πως πριν από μερικά χρόνια η εφημερίδα The Guardian ονόμασε την Ικαρία “το νησί της μακροζωίας” (“the island of long life”), καθώς το νησί έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα αξιοθέατα, τις παραλίες, τις εκδρομές, τις γεύσεις και ό,τι άλλο κάνει το νησί της Ικαρίας έναν προορισμό ξεχωριστό. Εδώ θα βρείτε προτάσεις για μοναδικές διακοπές στο ξεχωριστό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με την άγρια ομορφιά και τη μαγική ατμόσφαιρα…
Μια πρώτη γνωριμία με το νησί στον Άγιο Κήρυκο

Γνωρίστε καλύτερα την Ικαρία ξεκινώντας απ’ την πρωτεύουσα. Στον Άγιο Κήρυκο θα βρείτε ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού (το άλλο είναι στον Εύδηλο). Χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στον λόφο, ο οικισμός αξίζει περισσότερο από ένα πέρασμα επειδή απλά σας άφησε εκεί το πλοίο.
Πρωτοαντικρίζοντας την Ικαριάδα, το άγαλμα του Ικάρου με τα τεράστια μεταλλικά φτερά που σας υποδέχεται στο λιμάνι, θα νιώσετε να βγάζετε κι εσείς φτερά. Κυρίως γιατί εδώ, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, θ’ αφήσετε πίσω τα ωράρια και τα ρολόγια. Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Κηρύκου με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο της, σας δείχνει τον δρόμο προς τις γειτονιές, ενώ τα στέκια της κεντρικής πλατείας, σας περιμένουν για να πιάσετε τις πρώτες σας κουβεντούλες με τους ντόπιους.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Γυμνασίου, και το Λαογραφικό Μουσείο, με εκθέματα που δώρισαν ειδικά οι κάτοικοι, θα σας ταξιδέψουν αιώνες πίσω στον τρόπο ζωής και την ιστορία των Ικαριωτών. Αμφότερα έχουν είσοδο ελεύθερη.

Ανεβείτε στον Χριστό Ραχών

Μια άλλη «πρωτεύουσα» του νησιού, αυτή της… νυχτερινής διασκέδασης, σας περιμένει στο κεφαλοχώρι Χριστός Ραχών. Η φήμη του χωριού ταξιδεύει πολύ πέρα απ’ το Αιγαίο! Μη φανταστείτε, βέβαια, μπιτάτα κλαμπ στην παραλιακή και φανταχτερά οικοδομήματα γεμάτα φώτα νέον. Ο παραδοσιακός αυτός ορεινός οικισμός μαγεύει με σπίτια μέσα στα πλατάνια και τις βελανιδιές, και την κεντρική πλατεία με την εκκλησία και τους καφενέδες της.
Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια κάνει και ο «Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών», όπου θα απολαύσετε – και θα ψωνίσετε για το σπίτι – πίτες, κέικ, χειροποίητες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, βαλσαμόλαδο και λικέρ κούμαρο, βοηθώντας να ενισχύσετε την ομάδα, αλλά και τους παραγωγούς του νησιού.
Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού, όμως, είναι ότι η ζωή ξεκινά… μετά τα μεσάνυχτα. Κι αυτό γιατί τα μαγαζιά εδώ αψηφούν τις αναμενόμενες ώρες λειτουργίας – ακόμα και για τα νησιά. Ανοίγουν αργά το βράδυ και κλείνουν νωρίς το άλλο πρωί (ή γενικά θα τα βρείτε ανοιχτά όλο το 24ωρο), καθώς ο κόσμος πάει κι έρχεται για να δοκιμάσει μεζεδάκια και να πιει κοκτέιλ με μουσικές ροκ εντ ρολ – και όχι μόνο φυσικά.
Aν δεν είστε σίγουροι πού να μείνετε στην Ικαρία, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο χωριό. Πολλοί όμως επιλέγουν τον κοντινό Αρμενιστή.
Πηγαίνετε για τρέλες στις Σεϋχέλλες Ικαρίας

Λίγο πιο έξω απ’ τον Μαγγανίτη, οι βοτσαλωτές Σεϋχέλλες δίνουν στην Ικαρία τροπικό χρώμα. Τα ακαταμάχητα τιρκουάζ τους νερά, σας “φωνάζουν” για κολύμπι και εξερεύνηση στο βυθό. Η κατάβαση παίρνει λίγο χρόνο αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αφήστε το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο κι ακολουθήστε τη νεολαία που κατεβαίνει φορτωμένη με σακίδια και θερμός.
Παρότι δεν υπάρχει καμία οργάνωση στην παραλία, μπορεί να πετύχετε τη βαρκούλα-καντίνα που προμηθεύει τις Σεϋχέλλες με αναψυκτικά και άλλα απαραίτητα. Την όποια σκιά στην παραλία, σας τη χαρίζουν οι γρανιτένιοι βράχοι. Εκεί συγκεντρώνονται οι παρέες όταν ο ήλιος γίνει πιο δυνατός – ενώ προσφέρονται φυσικά και για μνημειώδεις βουτιές. Οι «τρέλες», δηλαδή, δεν είναι μόνο για τραγούδι.
Όρμος του Να: Τρία ταξιδιωτικά ατού σε ένα

Στον Να της Ικαρίας θα κολυμπήσετε, θα θαυμάσετε αρχαία μνημεία και θα εξερευνήσετε το φαράγγι του Χάλαρη. Το ομώνυμο ποτάμι μάλιστα – το μεγαλύτερο του νησιού – καταλήγει στην παραλία.
Στον Να, βρισκόταν κάποτε το αρχαίο λιμάνι του νησιού, που απλωνόταν σε αρκετή απόσταση μέσα στο φαράγγι. Σήμερα, μπορείτε ακόμα εδώ να θαυμάσετε το δάπεδο από το ναό της Ταυροπόλου Άρτεμιδος. Πιο μέσα στο εντυπωσιακό φαράγγι θα συναντήσετε κι έναν πανέμορφο καταρράκτη, ενώ αν αποφασίσετε ν’ ακολουθήσετε τη σηματοδοτημένη πεζοπορική διαδρομή της περιοχής, βάλτε στην άκρη τουλάχιστον ένα δίωρο. Όρεξη να έχετε για εξερεύνηση!
Η παραλία του Να, πάντως, αν και ανοργάνωτη δεν είναι χωρίς τις ανέσεις της. Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια πάνω και πίσω προς τον δρόμο, θα βρείτε ταβέρνες, όπως την ψαροταβέρνα της Άννας, για φρέσκα θαλασσινά και Ικαριώτικο κρασί. Προσφέρουν εκπληκτική θέα στον όρμο του Να που, ειδικά το ηλιοβασίλεμα, δεν παίζεται.

Δοκιμάστε το σέρφινγκ και την κυματοσανίδα

Το σέρφινγκ – αλλά και το λεγόμενο sup – είναι μεγάλη υπόθεση στην Ικαρία. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα νησί που σηκώνει σταθερά κύμα, προσκαλώντας σε περιπέτειες τους φανατικούς της σανίδας. Επίκεντρο των σέρφερς – και όχι μόνο – η αγαπημένη αμμουδιά της Μεσακτής στη βόρεια ακτή του νησιού, και μη μασήσετε αν μόλις κάνετε τα πρώτα σας “βήματα” στο σπορ.
Η σχολή Ikaria Surf School (από τον Μάιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου), θα βάλει στο νερό αρχάριους, προχωρημένους, αλλά και παιδιά, με μαθήματα σε μικρά γκρουπ, προσαρμοσμένα στο επίπεδό σας. Η παραλία του Λιβαδιού αποτελεί επίσης μια καλή εναλλακτική, ενώ τις νότιες παραλίες αφήστε τις κυρίως για τις μέρες που δεν είστε και για πολλή άθληση, μια και τα νερά τείνουν να είναι πιο ήρεμα.
Δώστε τα όλα σ’ ένα Ικαριώτικο πανηγύρι

Πανηγύρια θα βρείτε παντού ανά την Ελλάδα – απλά δε μοιάζουν με αυτά της Ικαρίας. Σπάνια θα βρείτε τόσο τεράστιες, φασαριόζικες, κυματοειδείς αγκαλιές από χορευτές. Γνωστοί, άγνωστοι, ντόπιοι, ξένοι και πολύς νεαρόκοσμος, διασκεδάζει με την καρδιά του πασχίζοντας να “πιάσει” τα βήματα του Ικαριώτικου. Όχι ότι έχει και μεγάλη σημασία πώς ακριβώς θα τον χορέψετε!
Η περιπέτεια του πανηγυριού συχνά ξεκινάει πολύ πριν, και συνεχίζει πολύ μετά το πανηγύρι. Αν δεν έχετε δικό σας όχημα πιθανόν να καταλήξετε σε ωτοστόπ. Αν το χωριό που «κυνηγάτε» είναι πιο απομακρυσμένο ή βυθισμένο στη φύση, πιθανώς να χάσετε τον δρόμο. Κι αν η ημέρα περιλαμβάνει πάνω από ένα πανηγύρι σε διαφορετικούς οικισμούς – γεγονός που συμβαίνει συχνά-πυκνά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – τότε θα οργώσετε χιλιόμετρα τόσο στον δρόμο, όσο και στην «πίστα»!
Το σίγουρο είναι ότι δε θα είστε μόνοι στη μεγάλη αυτή αποστολή. Φαγητό, ποτό, μουσική, φλερτ και πολλές νέες γνωριμίες, σας περιμένουν στα ξακουστά πανηγύρια της Ικαρίας, όπως αυτά του Χριστού Ραχών στις 6 Αυγούστου, της Λαγκάδας τον Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγιά, στις Καρές κ.ο.κ. Η λίστα είναι ατελείωτη.
Βυθιστείτε στα υδρόλουτρα

Δεν είμαστε επιστήμονες αλλά να υποθέσουμε ότι μαζί με το γλέντι, το καλό φαγητό και την παντελή άρνηση να αγχωθεί κανείς, τα υδροθεραπευτήρια ίσως είναι ένα ακόμα απ’ τα μυστικά της Ικαριώτικης μακροζωίας!
Στην παραλία των Θερμών, λίγα λεπτά απ’ τον Άγιο Κήρυκο, θα βρείτε το δημόσιο θεραπευτήριο “Σπήλαιο” – ακριβώς γιατί βρίσκεται μέσα σε σπηλιά – που προσφέρει επίσης χαμάμ και υδρομασάζ. Στην πλατεία των Θερμών, βρίσκεται επίσης το Υδροθεραπευτήριο Απόλλων. Δωρεάν ιαματικές πηγές κατευθείαν στην αγκαλιά της μαμάς φύσης, θα βρείτε ακόμα στην Αγία Κυριακή – λιγότερο από 5 λεπτά απ’ το αεροδρόμιο της Ικαρίας – αλλά και τη Λευκάδα.
Πεζοπορήστε σε αμέτρητα νησιωτικά μονοπάτια

Μονοπάτια για πεζοπορία θα βρείτε πολλά και περιπετειώδη στον νησιωτικό χάρτη της Ικαρίας. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι αυτό που κάνει τον γύρο των Ραχών – τα best of αξιοθέατα της περιοχής σε 25 χιλιόμετρα! Μια άλλη πολλή όμορφη διαδρομή στο νότιο κομμάτι του νησιού, είναι αυτή που περνά κάτω απ’ την ορθοπλαγιά της Πούντας και φτάνει μέχρι το Χρυσόστομο, μέσα από μικρά χωριά όπως οι Βαρβαράδες (θα σας πάρει κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες).
Το Χρυσόστομο σάς περιμένει βυθισμένο στις ελιές, ενώ στη θάλασσα κάτω απ’ το χωριό θα δείτε τον Βράχο του Ίκαρη, εκεί που σύμφωνα με τον μύθο ο Ίκαρος έχασε τα φτερά του. Μια επίσκεψη επίσης στον Πύργο Δράκανο, στο ανατολικό άκρο της Ικαρίας, συνδυάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, φοβερή θέα και δροσιστικές βουτιές. Ο τριώροφος στρογγυλός πύργος, που έχει διασωθεί σε πολύ καλή κατάσταση απ’ τους αλεξανδρινούς χρόνους, προσφέρει μια μοναδική ματιά στην αρχαία πόλη του Δράκανου που υπήρχε εδώ. Χάρη στην προνομιακή του θέση θα έχετε και θέα αφ’ υψηλού, στους Φούρνους και τη Σάμο.
Συνεχίστε προς τον λιλιπούτειο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, που περιβάλλεται από μικρούς παραδεισένιους κολπίσκους όπως η παραλία του Αγίου Γεωργίου.
Νιώστε μια γλυκιά ζάλη στο Οινοποιείο Αφιανέ

Σ’ έναν αμπελώνα στα 610 μ. στον Προφήτη Ηλία Ραχών, θα βρείτε το Kτήμα Αφιανέ. Το κτήμα θα σας δείξει μια διαφορετική πλευρά του νησιού και θα σας προσφέρει ένα ποτήρι από τις γευστικές ποικιλίες του – το Φωκιανό και το Μπεγλέρι.
Οι ιδιοκτήτες έχουν δημιουργήσει εδώ με μεράκι και μια μικρή λαογραφική έκθεση. Ανάμεσα σ’ άλλα, εδώ θα δείτε ένα νυφικό του 19ου αιώνα και χρηστικά αντικείμενα όπως το σιφούνι, ένα παραδοσιακό Ικαριακό σκεύος άντλησης του κρασιού. Θα δείτε τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης στο αμπέλι, θα συμμετάσχετε φυσικά στην απαραίτητη γευσιγνωσία – που συμπληρώνεται με ντόπια τυριά όπως η καθούρα – ενώ ο χώρος περιλαμβάνει κι ένα μικρό πέτρινο θεατράκι όπου μπορεί να πετύχετε παραστάσεις και συναυλίες.
Πάρτε το καραβάκι για τους Φούρνους Ικαρίας

Μια επίσκεψη στην Ικαρία χωρίς ένα πέρασμα απ’ το Νησί των Κουρσάρων, τους Φούρνους, θα ήταν μια σπουδαία ευκαιρία χαμένη. Ειδικά για τους ψαροφάγους! Μεταξύ της Ικαρίας και της Σάμου, οι Φούρνοι προσφέρουν οικισμούς όπως η Χώρα με τις χαρακτηριστικές μουριές, το Καμπί και η Χρυσομηλιά, αρχαία μνημεία, γραφικά ξωκλήσια και παρθένους κολπίσκους για μπάνιο.
Η Θύμαινα είναι το μοναδικό άλλο μικρό νησί του συμπλέγματος που κατοικείται – η προσωποποίηση της γαλήνης σε αιγιοπελαγίτικο σκηνικό. Πέρα απ’ το ολόφρεσκο ψάρι, που είναι και η κυριότερη ασχολία των κατοίκων, θα γευτείτε ντόπια τυριά, αλλά και γευστικότατο μέλι από θυμάρι και φασκομηλιά.
Μπορείτε να οργανώσετε μια μονοήμερη εκδρομή προς τους Φούρνους Κορσεών απ’ τον Άγιο Κήρυκο, για μπάνιο. Κλείστε τη μέρα σας με φρέσκο ψάρι στον “Μίλτο” στο λιμάνι. Ιδανικά, όμως, θα μείνετε ένα-δυο βραδάκια σε ξενοδοχεία που θα βρείτε σε οικισμούς όπως το Καμπί, για να καταλάβετε ακριβώς τι θα πει παντελής χαλάρωση και αποτοξίνωση!

Μουσεία στην Ικαρία

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου
Βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την Ικαρία! Στον πρώτο όροφο στεγάζονται εκθεσιακοί χώροι με την Αρχαιολογική συλλογή. Στην Αρχαιολογική, φυλάσσονται ευρήματα αρχαϊκής και κλασικής περιόδου, που περιλαμβάνουν αγγεία, αμφορείς, εργαλεία, νομίσματα και σκεύη, που βρέθηκαν σε ανασκαφές στη γύρω περιοχή, αλλά και σε ναυάγια. Στο ισόγειο, υπάρχουν οι αναγκαίες διοικητικές εγκαταστάσεις, ένα εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων και λοιπές σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Μάθετε περισσότερα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου από εδώ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κάμπου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάμπου βρίσκεται στο λόφο της Αγίας Ειρήνης, με τον ομώνυμο Nαό, εντός του αρχαιολογικού χώρου, στον οικισμό Κάμπος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μονόχωρη Συλλογή, όπου εκτίθενται ευρήματα, όπως αγγεία και αγάλματα, από το χώρο της αρχαίας Οινόης (Κάμπου), το Φραντάτο, την Αρέθουσα και το Πετροπούλι. Αξιοσημείωτα είναι τα κτερίσματα τάφων από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, που διαφαίνονται σ’ αυτή.
Μάθετε περισσότερα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάμπου από εδώ.
Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου
Βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού και στεγάζεται στο κτίριο που στεγαζόταν το Πνευματικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου. Το κτίριο είναι ανακαινισμένο και στον πρώτο όροφο, δηλαδή πάνω από το Λαογραφικό Μουσείο, στεγάζεται η Φιλαρμονική του Αγίου Κηρύκου. Στο ισόγειο στεγάζεται εκθεσιακός χώρος με τη Λαογραφική συλλογή. Η Λαογραφική συλλογή περιλαμβάνει πλήθος αξιόλογων εκθεμάτων, όπως παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά και διάφορα αντικείμενα, που αναδεικνύουν τη λαϊκή παράδοση του νησιού και τον τρόπο ζωής των κατοίκων.
Μάθετε περισσότερα για το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου από εδώ.
Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Πολύκαρπου
Το μουσείο βρίσκεται στον οικισμό Άγιος Πολύκαρπος, στις Ράχες και περιλαμβάνει αξιόλογα λαογραφικά εκθέματα.
Μάθετε περισσότερα για το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Πολύκαρπου από εδώ.
Λαογραφικό Μουσείο Βρακάδων
Το Λαογραφικό Μουσείο Βρακάδων βρίσκεται στον οικισμό Βρακάδες, στις Ράχες, στην βορειοδυτική πλευρά της Ικαρίας. Το μουσείο αυτό περιέχει πλήθος από λαογραφικά εκθέματα, που αναδεικνύουν την ιστορία και παράδοση του νησιού, όπως παραδοσιακά οικιακά σκεύη, παλιά γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν παλιά αρχεία και έγγραφα που χρονολογούνται από την επανάσταση του νησιού. Επίσης, φυλάσσονται σπουδαία εκκλησιαστικά εκθέματα από τον ναό του Προφήτη Ηλία, στους Βρακάδες και τη Μονή Ευαγγελισμού Μαυριανού.
Μάθετε περισσότερα για το Λαογραφικό Μουσείο Βρακάδων από εδώ.
Λαογραφικό Μουσείο Περδικιού
Λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο χωριό Περδίκι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Κήρυκο. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει συλλογές από διάφορα σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι Ικαριώτες στην καθημερινή ζωή τους, από τον 17ο μ.Χ. αιώνα έως σήμερα.
Μάθετε περισσότερα για το Λαογραφικό Μουσείο Περδικιού από εδώ.
Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη
Το Μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη βρίσκεται στο χωριό Βρακάδες. Είναι στην πραγματικότητα το παλιό πέτρινο σπίτι του μουσικοσυνθέτη, που είναι γνωστό ως το “Σπίτι με σκορπιούς”. Μια παλιά αγροικία Ικάριου που φιλοξένησε το διάσημο συνθέτη και τους συντρόφους του, κατά την εξορία τους στο νησί. Αυτό το σπίτι είναι τώρα ένα μουσείο και έχει επίσημα αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος, ως διατηρητέο κτίριο. Περιλαμβάνει πολλά εκθέματα από την καθημερινή ζωή του κατά τη διάρκεια της εξορίας του.
Μάθετε περισσότερα για το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη από εδώ.
Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας
Η Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο και στεγάζεται από το 2011 στη δυτική πτέρυγα του Παλαιού Γυμνασίου, σε χώρο που δε σχετίζεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κύριος στόχος της Συλλογής, είναι η έντυπη και ηλεκτρονική συγκέντρωση, η καταγραφή, η ταξινόμηση και δημοσίευση δημόσιων, αλλά και ιδιωτικών εγγράφων, παλιών χαρτών κτλ., που έχουν διασωθεί μέσα στους αιώνες και αποτυπώνουν την ιστορία και παράδοση του νησιού. Το αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει παντός είδους σπάνια αποσπάσματα από περιοδικά, εφημερίδες και οπτικοακουστικό υλικό, διασώζει πολύτιμα τεκμήρια του Ικαριακού βίου και αποτελεί σημαντική πηγή για μελέτη και έρευνα κάθε επιστήμονα, πολίτη, μαθητευόμενου, που αναζητά μαρτυρίες από το παρελθόν του τόπου.
Μάθετε περισσότερα για την Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας από εδώ.
Παραλίες

Άϊ – Γιώργης
Βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού. Είναι σχετικά έρημη παραλία και όχι πολύ γνωστή στους επισκέπτες του νησιού. Είναι ένας μικρός κολπίσκος και έχει άμμο σε όλη την έκτασή της. Από πάνω της βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κοντά στον πύργο του Δράκανου. Δεν είναι πολυσύχναστη, ούτε οργανωμένη.
Άγιος Κήρυκος (λιμάνι)
Δίπλα στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου, υπάρχει μια μικρή παραλία με βότσαλα. Είναι ιδανική για κάποιον που θέλει να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από το κέντρο του Αγίου Κηρύκου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ακριβώς πάνω στην παραλία, μπορείτε να βρείτε καφετέριες, εστιατόρια, μίνι μάρκετ και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ανεφάντι
Στον δρόμο για τον Φάρο, ανατολικά των Θερμών, βρίσκεται η παραλία Ανεφάντι. Είναι μεσαίου μεγέθους, με άμμο και βότσαλα, και δεν είναι οργανωμένη. Αποτελεί μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να αποφύγει τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Η θέα προς τους Φούρνους είναι μοναδική!
Αρμενιστής
Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στη βόρεια πλευρά του νησιού. Βρίσκεται σε ένα πολύ τουριστικό θέρετρο, τον Αρμενιστή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν μικρό όρμο με λίγες ομπρέλες. Η παραλία έχει χρυσή άμμο σε όλο το μήκος της. Είναι πολύ γνωστή για τα μικρά σκάφη κανό, που μπορεί κάποιος να νοικιάσει και για τα άλλα θαλάσσια σπορ, που μπορείτε να κάνετε εκεί. Πάνω από την παραλία, υπάρχουν πολλά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ατσιπάδες
Η παραλία Ατσιπάδες βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού, δίπλα στην παραλία του Φάρου. Είναι σχετικά απομακρυσμένη μικρή παραλία με βότσαλα και άγνωστη στους επισκέπτες. Δεν είναι πολυσύχναστη, ούτε οργανωμένη, αλλά πολύ ρομαντική. Ιδανική για όσους αρέσουν οι απομακρυσμένες παραλίες. Στην κορυφή της παραλίας, μπορείτε να θαυμάσετε τον Πύργο του Δρακάνου.
Αυλάκι
Το Αυλάκι είναι μια από τις πολλές όμορφες παραλίες του νησιού, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, κοντά στο χωριό Αυλάκι. Η παραλία είναι μικρή και έχει ψιλή χρυσή άμμο, αλλά δεν είναι οργανωμένη. Αποτελεί μια καλή επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Γιαλισκάρι
Είναι μικρή αμμώδης παραλία της βόρειας πλευράς, με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της Αναλήψεως στο λιμανάκι της και με θέα τα μικρά ψαροκάικα. Συχνά παρουσιάζονται ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, τα οποία καθιστούν δύσκολη την κολύμβηση. Γι’ αυτό το λόγο, κάποιες φορές τοποθετούνται ειδικές σημάνσεις στην θάλασσα, οι οποίες οριοθετούν την περιοχή κολύμβησης.
Γιαλός
Βρίσκεται δίπλα απ’ το λιμανάκι του χωριού Μαγγανίτη, με τα ψαροκάϊκα. Υπάρχουν επίσης αλιευτικά σκάφη σε αυτό το λιμανάκι. Η παραλία είναι μικρή σε μέγεθος, έχει λίγη αμμουδιά και βρίσκεται δίπλα απ’ τη μαρίνα με τις βάρκες. Δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες-ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει ένα τοπικό beach bar που σερβίρει μεζέδες και ροφήματα στους λουόμενους.
Γλυφάδι
Μία από τις πολλές μεσαίου μεγέθους παραλίες στη Βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στον δρόμο για το Φάρο, ανατολικά των Θερμών, βρίσκεται η παραλία Γλυφάδι. Είναι ανάμεσα στις παραλίες Κεραμέ και Φάρος. Η παραλία έχει άμμο και βότσαλα και δεν είναι οργανωμένη. Αποτελεί μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να αποφύγει ισχυρούς βόρειους ανέμους. Η θέα στους Φούρνους από εκεί είναι μοναδική!
Έξω Πλαγιά
Η παραλία βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό Πλαγιά, πριν τον Μαγγανίτη. Η παραλία είναι μικρή με βότσαλα και δεν είναι οργανωμένη. Αποτελεί ιδανική επιλογή γι’ αυτούς που τους αρέσουν οι απομακρυσμένες παραλίες. Συνήθως την επισκέπτονται οι κάτοικοι του εν λόγω χωριού.
Θέρμα
Η αμμουδερή παραλία των Θερμών, βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα απ’ το λιμανάκι του οικισμού. Πίσω από την παραλία απλώνονται τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα καταλύματα που είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες και φυσικά τα γνωστά ιαματικά λουτρά. Στη μία πλευρά της παραλίας υπάρχουν λίγες ομπρέλες.
Ιερό

Βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού, κοντά στο αεροδρόμιο. Είναι σχετικά έρημη παραλία και όχι πολύ γνωστή στους επισκέπτες του νησιού, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε πρόσβαση σ’ αυτή. Είναι ένας μικρός όρμος και έχει ανάμικτο υλικό, άμμο και ψιλό βότσαλο σε όλη την έκτασή του. Δεν είναι πολυσύχναστη, ούτε οργανωμένη. Είναι ιδανική για υποβρύχιες καταδύσεις και ψαροντούφεκο. Ένα μικρό θαλάσσιο σπήλαιο κοντά στην παραλία περιμένει να το εξερευνήσετε, ενώ δυτικά της παραλίας υπάρχει το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου! Το όνομά της το πήρε από την παράδοση που θέλει στην περιοχή να βρίσκεται το Ιερό (ναός) του θεού Διόνυσου.
Κάμπος
Είναι γνωστός ο οικισμός και η ομώνυμη παραλία από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Οινόης και το μουσείο του. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα, με αμμουδιά σε όλο το μήκος της. Συχνά παρουσιάζονται ισχυρά θαλάσσια ρεύματα τα οποία καθιστούν δύσκολη την κολύμβηση. Γι’ αυτό το λόγο, κάποιες φορές τοποθετούνται ειδικές σημάνσεις στη θάλασσα, οι οποίες οριοθετούν την περιοχή κολύμβησης.
Κεραμέ (Εύδηλος)
Κεραμέ (ή Κεραμείο) είναι μία από τις δύο παραλίες του νησιού, με το ίδιο όνομα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, κοντά στον Εύδηλο. Η παραλία έχει ψιλή χρυσή άμμο και δεν είναι οργανωμένη. Αποτελεί μια καλή επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Κεραμέ (Φάρος)
Στον δρόμο προς Φάρο, ανατολικότερα από τα Θέρμα, βρίσκεται η παραλία του χωριού Κεραμέ. Έχει άμμο και πέτρες, δεν είναι οργανωμένη και στην πάνω πλευρά συναντά κανείς ένα μικρό εκκλησάκι, όπου στον περίβολό του γίνονται συχνά πανηγύρια, γάμοι και πολλές εκδηλώσεις.
Κυπαρίσσι
Είναι μια από τις πολλές όμορφες παραλίες του νησιού, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, κοντά στον Εύδηλο, δίπλα στο Κεραμέ. Η παραλία είναι μεγάλη με λεπτή χρυσή άμμο, αλλά δεν είναι οργανωμένη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πλημμυρίζει από κόσμο. Αποτελεί μια καλή επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά.
Λευκάδα
Στη λουτρόπολη Λευκάδα θα βρείτε μια όμορφη βοτσαλωτή ακτή, στην οποία χύνονται τα ζεστά νερά από την πηγή της περιοχής. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ικαρίας και θα φτάσετε εκεί μέσω ενός χωματόδρομου. Η παραλία της Λευκάδας είναι ιδανικό μέρος για ήσυχο μπάνιο, με τις ιαματικές πηγές και τις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις τους, να προσελκύουν πολύ κόσμο. Κοντά στη Λευκάδα θα δείτε το Μοναστήρι του Ευαγγελισμού, το οποίο αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στην περιοχή.
Λιβάδι
Περιστοιχισμένη από πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, η παραλία Λιβάδι προσφέρει ένα πανέμορφο τοπίο που συμπληρώνεται από το χρυσό της αμμουδιάς και τα κρυσταλλένια της νερά. Βρίσκεται κοντά στον Αρμενιστή και είναι πλήρως οργανωμένη, παρέχοντας όλες τις τουριστικές ευκολίες. Αν, παρόλα αυτά, προτιμάτε τις διακοπές στη φύση, εδώ παρέχονται και εγκαταστάσεις οργανωμένου κάμπινγκ. Κατάλληλη για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, η παραλία Λιβάδι θα ξετρελάνει τους λάτρεις της περιπέτειας, που εδώ θα βρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εξασκήσουν το αγαπημένο τους σπορ. Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής η όμορφη λιμνοθάλασσα, που σχηματίζεται σ’ ένα σημείο της παραλίας.
Μεσακτή

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ικαρίας, δίπλα στον Αρμενιστή, στην περιοχή Γιαλισκάρι, θα βρείτε τη δημοφιλή παραλία της Μεσακτής. Θα την αναγνωρίσετε από τις λιμνούλες που σχηματίζονται στην ακτή της, χάρη στα δυο ποτάμια που καταλήγουν εκεί. Η χρυσαφένια της άμμος και τα διάφανα νερά της, την καθιστούν μια όμορφη επιλογή για τις καλοκαιρινές σας βουτιές. Επιπλέον, τα ρηχά νερά της, προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για οικογενειακή εξόρμηση στην παραλία. Εδώ θα κάνετε και θαλάσσια σπορ, που ευνοούνται απ’ τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, με το wind surfing να έχει την τιμητική του. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar πάνω στην παραλία, ενώ η περιοχή είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και πολύ κοντά θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες και αρκετά καταλύματα.
Νεάλια
Η παραλία Νεάλια βρίσκεται ανατολικά του χωριού Θέρμα. Είναι μια απομονωμένη παραλία με άμμο και βότσαλα, αλλά δεν είναι οργανωμένη. Αποτελεί μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να αποφύγει τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Επίσης, είναι ιδανική και για τους ανθρώπους που τους αρέσει η πεζοπορία και θέλουν να καταλήξουν για κολύμπι σε μια όμορφη παραλία.
Νυφί
Στον δρόμο για τον Φάρο, ανατολικά των Θερμών, ανάμεσα στις παραλίες Ανεφάντι και Νεάλια, βρίσκεται η παραλία Νυφί. Είναι μία από τις πολλές παραλίες μεσαίου μεγέθους, στη Νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Έχει βότσαλα, δεν είναι οργανωμένη και αποτελεί μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να αποφύγει τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Η θέα από εκεί προς το νησί των Φούρνων είναι μοναδική!
Παραλία Άρη (Καραβόσταμο)
Η παραλία Άρης βρίσκεται επίσης στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο χωριό Καραβόσταμο. Το όνομά του προέρχεται από τον χείμαρρο του Άρη που καταλήγει στην παραλία, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο υδροβιότοπο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Είναι από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, με ψιλή χρυσή άμμο και βότσαλα σε όλο το μήκος! Η ωραία ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται με πλούσια βλάστηση, που περιβάλλει την παραλία και τη μικρή λίμνη που σχηματίζεται από τον χείμαρρο. Η παραλία έχει άμμο και βότσαλα, είναι πολύ δημοφιλής, αλλά δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Πριόνι
Η παραλία πριόνι αποτελεί έναν μικρό όρμο που βρίσκεται ανάμεσα στον Άγιο Κήρυκο και τα Θέρμα, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Έχει πέτρες και λίγη άμμο και δεν είναι οργανωμένη. Είναι ιδανική για τους λάτρεις του ψαγμένου, αφού περιτριγυρίζεται από ψηλούς βράχους που διευκολύνουν τις βουτιές, αλλά και τις καταδύσεις. Συστήνεται μόνο για τους τολμηρούς!
Σεϋχέλλες
Από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού! Δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από την κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη τούνελ για τη δημιουργία δρόμου, προς και από το χωριό του Μαγγανίτη. Πρόκειται για μια “εξωτική” παραλία, όπως ορίζει και το όνομά της. Τα κυανά νερά της, η λευκή άμμος και οι εντυπωσιακοί βράχοι που την περιβάλλουν, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον! Η παραλία έχει ανάμικτο ψιλό βότσαλο και άμμο, ενώ δεν είναι οργανωμένη. Αποτελεί ιδανική επιλογή για ζευγάρια και νέους.
Σκέψη
Η παραλία Σκέψη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κάτω απ’ τον δρόμο από Άγιο Κήρυκο προς Ξυλοσύρτη. Έχει πάρει το όνομά της από το άγαλμα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την παραλία, που απεικονίζει μια γυναίκα – μάνα που κάθεται σκεπτική με τα χέρια στα μάγουλα και αγναντεύει το πέλαγος, καθώς περιμένει να γυρίσει το παιδί της από την ξενιτιά. Η παραλία έχει μεγάλο μήκος με πέτρες και λίγη άμμο, ενώ δεν διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Αποτελεί ιδανική λύση για κάποιον που θέλει να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από το κέντρο του Αγίου Κηρύκου.
Τραπάλου
Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι στα νότια του νησιού κοντά στο Καρκινάγρι, με ένα μικρό λιμάνι και την ομώνυμη παραλία να απλώνεται δίπλα του και μια ταβερνούλα πάνω απ’ το λιμανάκι που προσφέρει μεζέδες. Η παραλία έχει βότσαλα και άμμο. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά προσφέρει μια μοναδική ησυχία για τους λάτρεις της παρθένας φύσης, καθώς δεν είναι πολύ γνωστή στον κόσμο. Φθάνοντας στην παραλία, μπορείτε να θαυμάσετε τα εκπληκτικά βουνά!
Φάρος
Στον Φάρο είναι η μεγαλύτερη παραλία του Νότιου τμήματος του νησιού και βρίσκεται λίγα λεπτά από το αεροδρόμιό του. Έχει πολύ μεγάλο μήκος και άμμο, αλλά και ψιλό βοτσαλάκι σε όλη την έκτασή της, ενώ σε ορισμένα σημεία συναντά κανείς πλάκα μέσα στη θάλασσα. Χαρακτηριστικός είναι και ο μόλος στην παραλία, για τα μικρά καΐκια. Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδάκια, για ζευγάρια, νέους αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ (κανό, σερφ), ενώ κάθε καλοκαίρι διεξάγονται, επίσης, αγώνες beach volley. Οι παραλιακές ταβέρνες και καφετέριες, καθώς και τα πολυάριθμα καταλύματα της περιοχής, αναδεικνύουν τον Φάρο σε ένα ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο.
Φυρόδη
Είναι η πιο παλιά και γνωστή σε όλους παραλία, του χωριού Μαγγανίτης. Αποτελείται από βότσαλα και άμμο, μέσα και έξω από τη θάλασσα. Είναι αρκετά μεγάλη σε πλάτος, δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες-ξαπλώστρες και μαζεύει πολλούς ντόπιους κατοίκους.
Τοπικές γεύσεις

Η Ικαρία αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό τουριστικό προορισμό! Εδώ θα ανακαλύψετε συνταγές και φαγητά με ιστορία αιώνων. Θα μάθετε με τι τρέφονται οι ντόπιοι Ικαριώτες και ζουν πολύ, είναι υγιείς και πάντα με κέφι για γλέντι. Η γαστρονομία του νησιού, είναι βασικό στοιχείο του ιδιαίτερου πολιτισμού του και συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Είναι η επικοινωνία των Ικαριωτών με τον κόσμο, μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων!
Στην ικαριακή γαστρονομία, υπάρχουν ποικίλες συνταγές, που μπορεί ένας επισκέπτης να απολαύσει στο νησί, όπως το σουφικό (μίγμα διαφόρων λαχανικών), οι κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, τα τυροπιτάκια με καθούρα, οι διάφορες πίτες, όπως κολοκυθόπιτα και χορτόπιτα από διάφορα χόρτα που έχει το περιβόλι. Άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι το γαμοπίλαφο (παραδοσιακό των γάμων) και φυσικά πιάτα με κατσίκι ντόπιο, όπως το γεμιστό κατσίκι με ρύζι και διάφορα μυρωδικά. Μπορείτε να γευτείτε όλα τα παραδοσιακά εδέσματα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού.
Κρασί
Η Ικαρία φημίζεται για το δυνατό κόκκινο κρασί της με τις ευεργετικές του ιδιότητες, γνωστές από τη μυθολογία. Έτσι, το όνομά του, “Πράμνειος οίνος”, συνδέεται με τη λατρεία του θεού Διονύσου. Εξάλλου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος γεννήθηκε στην Ικαρία και συγκεκριμένα σε μια σπηλιά κοντά στο Δράκανο.
Ο Πράμνειος οίνος είναι κρασί μαύρου – ερυθρού χρώματος, ξηρός και φτάνει με φυσικό τρόπο πολύ υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς άνω των 16, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα δυνατό. Παράγονται συνολικά 12 τοπικοί οίνοι στην Ικαρία, με τις εξής ποικιλίες: φωκιανό, μπεγλέρι, αθήρι, ασύρτικο, βάφτρα και μανδηλαριά. Οι τύποι που παράγονται είναι: λευκός, ερυθρός – ξηρός, ροζέ, ημίξηρος και ημίγλυκος. Στο νησί, παράγεται και βιολογική ποικιλία κρασιού. Μπορείτε να γευτείτε όλες τις ποικιλίες του καριώτικου κρασιού και να μάθετε από κοντά τα μυστικά παραγωγής του, στα 4 οργανωμένα οινοποιεία που υπάρχουν στο νησί.
Καθούρα
Η Καθούρα αποτελεί το πιο διαδεδομένο τυρί στο νησί. Φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, από ντόπια κατσίκια ελευθέρας βοσκής. Ωριμάζει σε άλμη με λευκό χρώμα, συνεκτική μάζα, ιδιαίτερα ευχάριστη ελαφρά πικάντικη γεύση, που δυναμώνει με τον χρόνο ωρίμανσής της, που είναι τουλάχιστον τρεις μήνες. Συνήθως, είναι ανάλατη, ωστόσο, υπάρχουν και ποικιλίες πιο αλμυρές και πικάντικες. Είναι το πιο χαρακτηριστικό τυρί της Ικαρίας, δεν παρασκευάζεται σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας και είναι δημοφιλές στους ντόπιους που το αποκαλούν Καθουρίτσα.
Κολοκάσι
Το κολοκάσι, ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, είναι ένα σπάνιο φυτό, που στην Ελλάδα, συναντάται μόνο στην Ικαρία, ενώ είναι πολύ διαδεδομένο και στην Κύπρο. Πρόκειται στην ουσία για έναν βολβό, σαν τη σελινόριζα, με χοντρή καφέ ή μωβ φλούδα, σε κωνικό σχήμα. Στο εσωτερικό του είναι λευκό και αρκετά σκληρό, το οποίο μαλακώνει όταν μαγειρευτεί και έχει γλυκιά γεύση. Τα φύλλα, επίσης, τρώγονται όταν μαγειρευτούν. Στην Ικαριώτικη κουζίνα, οι ντόπιοι το σερβίρουν κυρίως σαν σαλάτα, συνοδευόμενο από σκορδαλιά και φυσικά καριώτικο κρασί. Επίσης, γίνεται και μαγειρευτό με φασόλια ή σαν σούπα, αλλά ακόμα και ψητό ή βραστό με κρέας, όπως η πατάτα.
Καΐσια
Τα φρούτα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη μεσογειακή διατροφή και στην Ικαριακή κουζίνα. Σημαντική θέση κατέχουν τα καΐσια. Είναι ένας τύπος βερύκοκου, από το οποίο τρώγεται μέχρι και το κουκούτσι, που έχει γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ευδοκιμεί συνήθως την Άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού και φτάνει σε ύψος ως 3 μέτρα. Σήμερα, η παραγωγή του είναι μικρή και συνήθως καταναλώνεται σαν γλυκό του κουταλιού. Καϊσιές εμφανίζονται στη νότια Ικαρία, από Ξυλοσύρτη ως Μαγγανίτη.
Μέλι
Το μέλι της Ικαρίας, γνωστό στους ντόπιους και ως “άναμα”, είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στην Ελλάδα. Παράγεται από ένα θάμνο, το ρείκι και έχει μια πηχτή υφή, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέλια. Αυτό το μέλι της Ικαρίας, έχει γίνει ξακουστό διεθνώς για τις ευεργετικές του ιδιότητες, που χαρίζουν μακροζωία. Υπάρχουν, επίσης και άλλες ποικιλίες που παράγονται στο νησί, από πεύκο, θυμάρι, σμύρο και διάφορα αγριολούλουδα. Το μέλι που παράγεται, καταναλώνεται ως μαγειρικό προϊόν, στη ζαχαροπλαστική, αλλά χρησιμοποιείται και ως προϊόν ομορφιάς.
Βότανα
Η Ικαριακή γη έχει να προσφέρει ποικιλία βοτάνων, γνωστά για το μεθυστικό τους άρωμα και τη γεύση τους. Πάνω στα βουνά, αλλά και στους κήπους, υπάρχουν άφθονα: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, φλισκούνι, ρείκι, δενδρολίβανο, δυόσμος, μάραθος, μέντα, βαλσαμόχορτο. Τα διάφορα αυτά βότανα χρησιμοποιούνται, εκτός από τη μαγειρική και για φαρμακευτικούς σκοπούς και χαρίζουν μακρά και καλή ζωή στους Ικαριώτες.
Κατσίκι
Τα αγριοκάτσικα της Ικαρίας, ή αλλιώς Ρασκά, είναι λευκά ή μαύρα κατσίκια ελευθέρας βοσκής, μέτριου ύψους. Το κρέας τους θεωρείται πολύ νόστιμο, με λίγο λίπος. Είναι το δημοφιλέστερο φαγητό στα πανηγύρια και καταναλώνεται βραστό ή ψητό.
Λάδι
Το καριώτικο ελαιόλαδο αποτελεί ξεχωριστό προϊόν για το νησί και τους ανθρώπους. Συνοδεύει, σχεδόν όλα τα πιάτα της τοπικής κουζίνας, είναι αρίστης ποιότητας και πολύ ευεργετικό για την υγεία. Η ποσότητα που παράγεται, είναι ικανή για να καλύψει τη ζήτηση όλου του νησιού.
Ψάρι
Τα θαλασσινά και τα ψάρια της Ικαρίας, είναι πραγματικά το κάτι άλλο! Η θάλασσα γύρω από το νησί είναι πεντακάθαρη και πλούσια σε κάθε λογής ψαρικά. Καθημερινά, βγαίνουν ψαροκάϊκα στα ανοιχτά ως τους Φούρνους και τη Σάμο, από όλες τις γωνιές του νησιού, για να εφοδιάσουν τα νοικοκυριά και τις ταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όπως σαργούς, σκορπίνες, κεφαλάδες, σκάρους, χταπόδια και καλαμάρια. Όταν βρεθείτε στην Ικαρία, απολαύστε ψητούς ψαρομεζέδες στη σχάρα, παρέα με ντόπιο τσίπουρο ή ούζο, δίπλα στην ακροθαλασσιά.
Γλυκά κουταλιού
Τα γλυκά κουταλιού έχουν ιδιαίτερη θέση στη διατροφή της Ικαρίας. Κάθε νοικοκυριό φτιάχνει τα δικά του, από ντόπια φρούτα, όπως καΐσια, πορτοκάλια, κεράσια ή περγαμόντο και τριαντάφυλλο. Σήμερα, υπάρχουν ντόπιοι παραγωγοί τέτοιων γλυκών και γυναικείοι συνεταιρισμοί, που πωλούν εμπορικά ποσότητες συσκευασμένων τέτοιων προϊόντων.
Αναψυκτικά
Η Ικαρία παράγει τα δικά της αναψυκτικά! Δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά υπάρχει μια μικρή βιοτεχνική μονάδα, ακολουθώντας την παράδοση χρόνων, που παράγει αναψυκτικά με πορτοκαλάδες και λεμονάδες, καλύπτοντας σε μεγάλο μέρος τις ανάγκες του νησιού.
Χρήσιμες πληροφορίες και tips για το ταξίδι σας στην Ικαρία
- Προσπαθήστε να μείνετε μέχρι αργά στην παραλία του Νας και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και τον ήλιο που δύει ακριβώς απέναντί σας!
- Αρκετές από τις παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια (μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας σε κοντινή απόσταση) και σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό να έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια για πορεία σε ανώμαλο έδαφος.
- Ο Χριστός Ραχών, το γραφικό ορεινό χωριό της Ικαρίας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ζωή στο χωριό ξεκινάει το βράδυ, ενώ την ημέρα σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά. Έτσι, τα καλοκαίρια είναι ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς για βραδινή έξοδο!
- Πριν οργανώσετε το ταξίδι ή τις διακοπές σας στην Ικαρία, είναι σημαντικό να ξέρετε πως το νησί έχει 2 λιμάνια: τον Άγιο Κήρυκο στη νότια πλευρά, και τον Εύδηλο στη βόρεια πλευρά. Η απόσταση μεταξύ των δύο λιμανιών είναι περίπου 1 ώρα με το αυτοκίνητο.
- Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, βρίσκεται επίσης το αεροδρόμιο της Ικαρίας, σε απόσταση 20 λεπτών από τον Άγιο Κήρυκο και 1 ώρα από τον Εύδηλο.
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.