Loading...
Travel

Καλώς ήρθατε στην Pandora. Περιλαμβάνονται Avatars!

Walt Disney και James Cameron έχουν δημιουργήσει έναν εντελώς νέο κόσμο…

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι συνηθισμένος να βλέπει βουνά που επιπλέουν στον ουρανό, γι΄ αυτό είναι δύσκολο να κατανοήσει επ’ ακριβώς αυτό που βλέπει την πρώτη φορά που διαβαίνει το κατώφλι στο Pandora: The World of Avatar. Η τελευταία προσθήκη στο θεματικό πάρκο Animal Kingdom της Disney είναι ως επί το πλείστον κρυμμένη καθώς περπατάτε στον υπόλοιπο χώρο, διασχίζετε μια  γέφυρα και θα δείτε από μακριά βουνά που αιωρούνται. Είναι μια οπτική ψευδαίσθηση; Είναι πραγματικά; Επιπλέουν;

Τα βουνά ήταν βασικό κομμάτι του τοπίου στην ταινία του James Cameron το 2009, τεράστια κομμάτια πέτρας που αιωρούνται μαγικά στον αέρα. Το γηγενές μπλε Νάβι θα τους διέσχιζε με μια χορογραφία σχεδόν σαν ιεροτελεστία. Στο τοπίο είναι διάσπαρτα εξωτικά μωβ και μπλε φυτά. Η μεγαλοπρεπής βλάστηση του τοπίου ταλαντεύονται απαλά από τον αέρα ενώ περνάτε ένα μεγάλο τοτέμ που δημιουργήθηκε από τους Νάβι. Τα μάτια σας συνεχίζουν ακόμη να επιστρέφουν σε αυτά τα δίδυμα πλωτά βουνά, ενώ ένας καταρράκτης χύνεται μέσα από τον πέτρινο βράχο.

INFO.

Όταν ο James Cameron σκηνοθέτησε το Avatar, η ταινία ήταν η πιο σημαντική και μεστή ανακάλυψη στην τεχνολογία του 3D. Αντί για κακοσχεδιασμένα τεχνάσματα και ακουστικά ερεθίσματα που προκαλούσαν πονοκέφαλο, ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε μια εκλεπτυσμένη έκδοση της τεχνικής για να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο και ζωντανό κόσμο για την Pandora. Εκείνη την εποχή, το 3D της ταινίας λέγεται ότι ήταν ότι πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο.

Μετά την ανακοίνωση ότι η Disney θα δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο από τον κόσμο του Avatar στο Orlando της Florida, είναι ασφαλές να πούμε ότι η Pandora της Disney είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την  ψυχαγωγία. Δεν δίνει απλώς στους επισκέπτες την αίσθηση ότι περπατούν μέσα στο κόσμο της ταινίας, δείχνει ότι ένα φυσικό πάρκο μπορεί να είναι η τέλεια μορφή για την ιστορία του Avatar.

Το κλειδί για την κατανόηση του Pandora: The World of Avatar είναι ότι δεν επικεντρώνεται μόνο σε γεγονότα από την ταινία. Το πάρκο των 12 στρεμμάτων επαναδημιουργεί κάτι που ονομάζεται κοιλάδα της Mo’ara, μια τοποθεσία που δεν αναφέρεται καν στην αρχική ταινία.

TOUR.

Η αρχή της ξενάγησης γίνεται με τους επισκέπτες να βρίσκονται σε ένα τουριστικό ταξίδι με μια εταιρεία που ονομάζεται Alpha Centauri Expeditions, ή ACE. Μιλήστε με έναν από τους πολυάριθμους ξεναγούς – υπαλλήλους της ACE – και θα σας εξηγήσουν ότι έχουν περάσει εκατό χρόνια από τα γεγονότα που απεικονίστηκαν στην πρώτη ταινία και ότι η εταιρεία εξόρυξης RDA – οι εταιρικοί κακοί της ταινίας – δεν επέστρεψε ποτέ. Αντ αυτού, η Alpha Centauri έχει αρχίσει να μεταφέρει ανθρώπους στον πλανήτη, εστιάζοντας στη μελέτη του οικοσυστήματος της Pandora για τα φυτά, τα ζώα και άλλα πλάσματα στο όνομα της αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο του τουριστικού πακέτου, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία μυαλού-προβολής της ομώνυμης ταινίας για να αναλάβουν τον έλεγχο ενός avatar και να πετάξουν ένα άγριο Banshee με την βοήθεια του 3D προσομοιωτή.

Από τη στιγμή που μπείτε στο πάρκο, είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό κόσμο που δεν είναι μόνο όμορφος αλλά τυλιγμένος στην ιστορία. Από τη μία πλευρά, το φυσικό τοπίο είναι πλούσιο και λεπτομερές. Από την άλλη, τα πάντα από τα μπάνια μέχρι το τοπικό εστιατόριο είναι χτισμένα έξω από τα ερείπια των παλαιών κτιρίων RDA. Η εξωτική πανίδα της Pandora, εύκολα αναγνωρίσιμη από την ταινία, περιμένει σε κάθε στροφή, υπάρχει και η αλληλεπίδραση και με την ιστορία: Χτυπήστε τα λαμπερά φυτά, και θα δείτε να εκτοξεύουν ατμό και νερό. Κρυμμένα σε ένα μικροσκοπικό νησί είναι τα συντρίμμια του ίδιου ελικοπτέρου που η Michelle Rodriguez πιλοτάρει στο Avatar.

Η υγρασία της Florida σε συνδυασμό με το πάρκο δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα αληθινό τροπικό δάσος, αλλά τη νύχτα η Pandora ζει σε ένα πραγματικά εξωγήινο τοπίο. Τα μαύρα φώτα είναι κρυμμένα παντού στο πάρκο και μετά το ηλιοβασίλεμα, ολόκληρο το μέρος λάμπει με πορφυρά, μπλε και κίτρινα λαμπάκια προκαλώντας την κατακόρυφη μαγεία που απεικονίζεται στην ταινία. Η αναρρίχηση στο βουνό που χρησιμεύει ως είσοδος στην ατραξιόν για την πτήση (Flight of Passage) παρέχει μια εκπληκτική θέα της κάτω κοιλάδας, με τα πλωτά βουνά που πλαισιώνουν το υπόλοιπο πάρκο σε σουρεαλιστικές αποχρώσεις.

Οι άνθρωποι του πάρκου είναι φαινομενικά υπάλληλοι της Alpha Centauri Expeditions. (Δεν υπάρχουν “υπάλληλοι της Disney” στον κόσμο της Pandora, κάθε άτομο που συναντάς είναι ένας χαρακτήρας από τον κόσμο του Avatar.) Είναι έτοιμοι να σου εξηγήσουν ιστορικά γεγονότα από την Pandora, την οικολογία και τις ομοιότητες (και διαφορές) για να φυτέψουμε τη ζωή εδώ στη Γη.

END.

Ίσως το πιο μαγικό κομμάτι της αλχημείας είναι ο τρόπος με τον οποίο η δική σας βόλτα επηρεάζει τη συνολική εμπειρία του πάρκου. Προφανώς και ένα πάρκο δεν θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει το μέγεθος και το εύρος του κόσμου στην ταινία του Cameron – οπότε το πάρκο βρίσκεται στη δική του αυτόνομη κοιλάδα. Αλλά οι εκπληκτικές πτήσεις Passage συνδέουν την εμπειρία και τα οπτικά της ταινίας, με την απτική πραγματικότητα του φυσικού πάρκου.

Είναι όλα τέλεια στο Pandora: The World of Avatar; Φυσικά και όχι! Η Disney απλώς έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Και όπως αναφέρουν:

«Νομίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να βυθιστούν εντελώς σε κάτι.»

«Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες γύρω μας, είμαστε όλοι στα τηλέφωνα και online συνεχώς. Ο αληθινός κόσμος φεύγει τόσο γρήγορα. Εκτιμούμε ότι πρέπει έστω και για μια στιγμή να πάτε κάπου αλλού και να βυθιστείτε εντελώς, να χάσετε τον εαυτό σας σε αυτό το άλλο πράγμα, έχουμε μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για αυτό.»

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ