Loading...
Travel

Καστοριά: Aπόδραση στο στολίδι της Βόρειας Ελλάδας!

Από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, η φημισμένη πόλη των γουναράδων, αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, ξελογιάζει τους επισκέπτες με τα αστείρευτα κάλλη της, την αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της.

Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας, και μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα, η Καστοριά, είναι από τις λίγες ελληνικές πρωτεύουσες νομών που το πανέμορφο τοπίο δεν αρχίζει έξω από τα όριά τους, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολεοδομικού τους ιστού. Τα υπέροχα αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων, είναι αποδείξεις της ακμής και του πλούτου της, αφού ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε λοιπόν, όλα όσα μπορείτε να κάνετε όταν επισκεφθείτε το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας. Εδώ θα βρείτε διάφορα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στην πόλη της Καστοριάς, προτάσεις για φαγητό, αλλά θα ενημερωθείτε και για τα πολιτιστικά δρώμενα και τις εκδηλώσεις της πόλης…


Η λίμνη της Καστοριάς

Λίμνη της Καστοριάς ή αλλιώς λίμνη Ορεστιάδα

Αφεθείτε στον… απόλυτο ζεν χαρακτήρα της και απολαύστε τον γύρο της λίµνης στην Καστοριά, µια θαυµάσια διαδροµή 7 χιλιομέτρων! Αν και µπορείτε να τον κάνετε και µε το αυτοκίνητο, εµείς σας προτείνουµε –καιρού επιτρέποντος– να τον τολµήσετε µε ποδήλατο (µπορείτε να νοικιάσετε) ή ακόµα και µε τα πόδια για να ζήσετε την εµπειρία στο έπακρο!

Ενταγµένη στο δίκτυο «Natura 2000» και Μνηµείο Φυσικού Κάλλους, η λίµνη είναι από τις οµορφότερες των Βαλκανίων, και ο στενός παραλίµνιος δρόµος, ανάµεσα σε οξιές και πλατάνια, µοιάζει σχεδόν απόκοσµος δίπλα στα ήρεµα νερά. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα εναλλακτική, είναι να κάνετε και τον µεγάλο γύρο (περίπου 30 χιλιόμετρα) για να την ανακαλύψετε σε όλο της το µεγαλείο!

Ξεκινήστε από τη νότια έξοδο στην Καστοριά και, οδηγώντας παράλληλα µε τη λίµνη, κάντε οπωσδήποτε στάσεις στο Μαυροχώρι και το Μουσείο Κέρινων Οµοιωµάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας, στην Πολυκάρπη, που προσφέρεται για πεζοπορίες, και στο Τοιχιό για µια εντυπωσιακή πανοραµική θέα.

Φυσικά, όταν η λίµνη δεν είναι παγωµένη, είναι ευκαιρία να κάνετε τον περίπλου της χερσονήσου στην Καστοριά, µε το τουριστικό σκάφος «Ορεστειάς» (αναχωρεί από την προβλήτα της βόρειας παραλίας ή το Σπήλαιο του Δράκου, εισιτήριο 3€, τηλ. 24670 29630, κιν. 6957 591303, 6984 618923), για να χορτάσετε εκπληκτικές εναλλαγές του τοπίου να σας αποκαλύπτονται µε φόντο την αµφιθεατρική διάταξη των σπιτιών πάνω από τα νερά της λίµνης!

Μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε µια ηµερήσια ή βραδινή βαρκάδα µε το καράβι «Ολυµπία» και διάφορες διαδροµές (επιβίβαση στη νότια και βόρεια παραλία, στο Σπήλαιο του Δράκου, στη Μαυριώτισσα ή στο Μαυροχώρι, µόνο κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 24670 21910).

Η λίμνη της Καστοριάς είναι μία από τις ομορφότερες των Βαλκανίων

Το Ντολτσό

Πλατεία Ντολτσό

Μεγάλο μέρος της πόλης, της παλιάς Καστοριάς, που σώζεται ανέπαφο από τα χρόνια που πέρασαν, βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό. Η περιοχή αποτελείται από στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, και αν κάποιος δεν είναι γνώστης της, μπορεί να εγκλωβιστεί σε κάποιο αδιέξοδο που φτάνει στην αυλόπορτα κάποιου αρχοντικού. Η περιοχή Ντoλτσό βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, τα παραδοσιακά καστοριανά σπίτια βρίσκονται πάνω στον δρόμο και σας οδηγούν εύκολα σε αυτή. Τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά σάς ταξιδεύουν στο παρελθόν, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα πολύχρωμα βιτρώ στα παράθυρα των οντάδων, οι ξύλινες σαρακοφαγωμένες πόρτες, η μυρωδιά των σπιτιών και της λίμνης, συνθέτουν λίγο-λίγο μία πολυδιάστατη εικόνα, που εκτός από χρώματα και σχήματα, περιέχει αρώματα και οσμές. Και αφού ο περιηγητής ανακαλύψει τις χάρες της παλιάς πόλης, μπορεί να καταλήξει στην μικρή πλατεία με τα πλατάνια για φαγητό ή καφέ.

Η πιο παλιά και γραφική συνοικία στην Καστοριά θα σας κάνει να θέλετε να χαθείτε ανάμεσα στα σοκάκια της! Πανέµορφα, αναστηλωµένα αρχοντικά –άλλα νεοκλασικά και άλλα πιστά στη µακεδονίτικη αρχιτεκτονική–, αξιόλογα µουσεία και λιθόστρωτα καλντερίµια «συνωµοτούν», για να σας ταξιδέψουν νοερά σε µια άλλη εποχή, τότε που η πόλη βρισκόταν στο ζενίθ της!

Παραδοσιακό σπίτι στην Καστοριά

Το Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα στην πόλη της Καστοριάς
 • Διεύθυνση: Σουγγαρίδη, Καστοριά 521 00
 • Εισιτήριο εισόδου: 6€ κανονικό, 5€ για γκρουπ άνω των 20 ατόμων, 4€ μαθητικό-φοιτητικό-πολυτέκων και ατόμων με ειδικές ανάγκες
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή (Δευτέρα κλειστό) – Θερινό Ωράριο: 10:00 – 18:00 και Χειμερινό Ωράριο: 09:00 – 17:00
 • Τηλέφωνο: 6957591303
 • Ιστοσελίδα: Σπήλαιο του Δράκου

Ξεκινώντας τον µικρό γύρο της λίµνης από τη νότια παραλία, κάντε µια πρώτη στάση στο Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά –από τα πιο ενδιαφέροντα σε όλη την Ευρώπη– που βρίσκεται «κρυµµένο» στον παραλίµνιο δρόµο µόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο! Η απόκοσµη οµορφιά του προκαλεί αίσθηση και σε µια επισκέψιµη διαδροµή 300 μέτρων το βλέµµα σας θα αιχµαλωτίσει ο πλούσιος διάκοσµος µε σταλακτίτες, σταλαγµίτες και λίµνες.

Η είσοδος του σπηλαίου απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και 14 μέτρα από τον δρόμο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο, καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45×17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά.


Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18 βαθμούς Κελσίου

Η Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά
 • Διεύθυνση: Σουγγαρίδη, Καστοριά 521 00

Μετά το Σπήλαιο επιβάλλεται µια επίσκεψη και στη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, χτισµένη το 1802, δίπλα στη λίµνη. Οι περίτεχνες τοιχογραφίες του καθολικού καθώς και εκείνες στον εξωτερικό χώρο, που απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου, δε µπορεί παρά να κερδίσουν το θαυµασµό σας. Σε μια όμορφη τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια, στην όχθη της λίμνης της Καστοριάς, σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την πόλη και απέναντι από το χωριό Μαύροβο (Μαυροχώρι), βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας ή Μεσονησιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 11ο αιώνα και αναφέρεται ως Μονή της Παναγίας της Μεσονησιώτισσας σε έγγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και έπειτα. Η μονή είχε αφιερωθεί στη Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους από τον Σέρβο ηγεμόνα Bagaš Baldovin (1385). Μάλιστα, στη Μονή Αγίου Παύλου υπάρχει εικόνα Γλυκοφιλούσας του 14ου αιώνα, η οποία επιγράφεται «Παναγία η Μεσονησιώτισσα». Ονομάστηκε Μαυριώτισσα τον 17ο αιώνα, γιατί οι κάτοικοι του χωριού Μαύροβο φρόντιζαν για τη συντήρησή της. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της περιοχής, συμβάλλοντας κυρίως στην πνευματική ζωή του τόπου, παρέμεινε κλειστή για πολλά χρόνια και επανιδρύθηκε το 1998.

Η μονή είναι ανδρική και στους χώρους της λειτουργεί εκθετήριο.

Η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Τα Μουσεία

Το Λαογραφικό Μουσείο αναπαριστά τη ζωή και το νοικοκυριό των παλιών Καστοριανών

Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας σε µια… πολιτιστική περιήγηση στα µουσεία στην Καστοριά. Ξεκινήστε µε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Ντολτσό µε µια πλούσια συλλογή εκθεµάτων για την ελληνική –και ιδιαίτερα τη µακεδονική– ιστορία. Καθηµερινά εκτός Δευτέρας (09:30 – 14:00), εισιτήριο 2€, Διευθ. Πηχεών 2, τηλ. 24670 21144, http://sfmma.gr/.

Συνεχίστε µε το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη στην ίδια συνοικία, και είναι ένα ζωντανό «θησαυροφυλάκιο», το οποίο δίνει µια αντιπροσωπευτική εικόνα για το πώς ήταν τα σπίτια της εποχής στην Καστοριά. Δευτέρα έως Σάββατο (10:00 – 17:00) & Κυριακή (11:00-17:00), εισιτήριο 2€, Διευθ. Καπετάν Λάζου 10, τηλ. 24670 28603.

Το Δεληνάνειο Μουσείο περιλαμβάνει εργόχειρα, υφαντά και είδη νοικοκυριού των τελευταίων αιώνων

Περάστε και από το Ενδυµατολογικό Μουσείο, που φιλοξενείται στο αρχοντικό των αδελφών Εµµανουήλ, µε µια µεγάλη σειρά από γυναικείες και αντρικές φορεσιές της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής. Κυριακές & αργίες 11:00-13:00, Διευθ. Βυζαντίου 13, τηλ. 24670 28913, αλλά και το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο, µε αντικείµενα της καθηµερινής ζωής των Καστοριανών των περασµένων δεκαετιών ή και αιώνων. Σαβ/κα (12:00-14:00), Διευθ. Ρήγα Φεραίου 12, τηλ. 24670 28155.

Προτελευταίο και µη εξαιρετέο το Βυζαντινό Μουσείο στην πλατεία Δεξαµενής µε µια από τις µεγαλύτερες και πιο αξιόλογες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και µεταβυζαντινών εικόνων. Καθηµερινά εκτός Τρίτης (08:30 -15:30), εισιτήριο 4€, τηλ. 24670 26781, http://www.bmk.gr/.

Τέλος, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι της Καστοριάς, αποτελείται από δύο κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής, στα οποία παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του λαού μας, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα πανελλαδικά. Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00 – 17:00) & Σαβ/κα (11:00 – 14:00), εισιτήριο 5€, Διευθ. Μαυροχώρι, τηλ. 24670 74870.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας φιλοξενεί κέρινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος

Το Ενυδρείο

Το Ενυδρείο Καστοριάς είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων
 • Διεύθυνση: Ζαλόγγου 3, Καστοριά 521 00
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή (09:00 – 17:00)
 • Τηλέφωνο: 24670 80229

Από τα must see στην Καστοριά είναι και το Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης. Πρόκειται για το µεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων και συστεγάζεται σε ένα κτήριο 450 τ.µ. µε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στις δεξαµενές του φιλοξενείται µια ενδιαφέρουσα ποικιλία από ψάρια και άλλα υδρόβια είδη, που ζουν στις λίµνες και τα ποτάµια της χώρας µας και της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής. Αποτελεί ταυτόχρονα µια «όαση» γνώσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σχετικά µε τα ζητήµατα αυτά.


Ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού

Ο νεολιθικός οικισμός στο Δισπηλιό Καστοριάς θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης
 • Διεύθυνση: Δισπηλιό Καστοριάς
 • Εισιτήριο εισόδου: 4€ µε δωρεάν ξενάγηση στον οικισµό και είσοδο στο εργαστήριο των αρχαιολόγων
 • Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα έως Κυριακή & Αργίες (09:00 – 17:00)
 • Ωράριο επίσκεψης για το εργαστήριο: Καθηµερινά εκτός Δευτέρας (08:30 – 15:00)
 • Τηλέφωνο: 24670 21910
 • Ιστοσελίδα: Λιμναίος Οικισμός

Μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά, ο λιµναίος οικισµός του Δισπηλιού αποτελεί must visit για κάθε επισκέπτη, αφού θεωρείται το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά ένα σύνολο κατοικιών και µας δίνει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των προγόνων µας πριν από 7.500 χρόνια!

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά από τη Νεολιθική Εποχή, όταν η λίµνη και η εύφορη περιοχή γύρω από αυτή έγιναν ο κατάλληλος τόπος για τη δηµιουργία ενός οικισµού! Τα πρώτα ευρήµατα ήρθαν στο φως τη δεκαετία του ‘30, καθώς η στάθµη της λίµνης στην Καστοριά υποχώρησε και έκαναν την εµφάνισή τους οι κορυφές εκατοντάδων πασσάλων – σηµάδι του προϊστορικού οικιστικού «συγκροτήµατος».


Έκτοτε –στην αρχή µε δειλά βήµατα και κατόπιν πιο συστηµατικά– οι ανασκαφές (οι οποίες, µάλιστα, είναι σε εξέλιξη), αποκάλυψαν έναν τεράστιας αρχαιολογικής σηµασίας χώρο, ενώ σήµερα 8 καλύβες σε όλα τα στάδια χτισίµατος, κρύβουν εντός τους διάφορα εργαλεία και οικοκυρικά είδη και γίνονται ζωντανοί µάρτυρες της ζωής στο 5.500 π.Χ.!

Σύγχρονη αναπαράσταση των νεολιθικών καλυβών στον Λιμναίο Οικισμό

Απόσκεπος

Στην πλατεία του Απόσκεπου ρέει παγωμένο νερό από τις πέτρινες βρύσες

Για µια διαφορετική οπτική γωνία στη λίµνη αξίζει να διανύσετε µόνο 5 χιλιόμετρα µετά το προάστιο της Χλόης, ώστε να φτάσετε στον γραφικό οικισµό Απόσκεπο. Η λιθόστρωτη πλατεία του, µε τις 12 πέτρινες βρύσες µε το τρεχούµενο νερό, οι αιωνόβιοι πλάτανοι και η θέα που σας χαρίζει η Καστοριά, θα οδηγήσουν αβίαστα το χέρι σας στη φωτογραφική µηχανή.


Κορέστεια – Χωριό Μελά

Το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς
 • Διεύθυνση: Μελάς 520 55
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθηµερινά ανοιχτά από τις 08:00
 • Τηλέφωνο: 24670 84554

Για ένα σεργιάνι σε κινηµατογραφικό σκηνικό… σας περιµένουν τα χωριά Κορέστεια (τα προσεγγίζετε από την Κοροµηλιά). Στην Καστοριά μπορείτε να απαθανατίσετε την απόκοσµη µαγεία στους οικισµούς Κρανιώνα, Μαυρόκαµπος, Γάβρος και µετά ακολουθήστε µια διαδροµή 15΄ για το χωριό Μελά (πρώην Στάτιστα), για να επισκεφθείτε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – στο σπίτι µε την αυλή όπου σκότωσαν τον Παύλο Μελά.

Το Μουσείο Παύλου Μελά είναι ιστορικό μουσείο στον οικισμό Μελάς του νομού Καστοριάς, χωριό που μετονομάστηκε από Στάτιστα, προς τιμήν του αξιωματικού και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά, που θανατώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1904, έπειτα από επιχείρηση οθωμανικού αποσπάσματος.

Η οικία Καντζάκη, που αποτελεί σήμερα τον χώρο του μουσείου, εξαγοράστηκε το 1970 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, προκειμένου να διασωθεί το κτήριο που σκοτώθηκε ο αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, και να αναδειχθεί η ιστορία αυτής της περιόδου στην περιοχή της Καστοριάς και της Φλώρινας. Το 1978, το κτήριο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ως σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα και του θανάτου του Παύλου Μελά. Το 2010 ολοκληρώθηκαν εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη συνδρομή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Στο Μουσείο παρουσιάζονται και τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Καντζάκη

Νεστόριο

Η Δρακόλιμνη Γράμμου (Γκιστόβα) είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα

Για µια mountain εµπειρία στην Καστοριά, βάλτε στο πρόγραµµά σας το Νεστόριο (22 χιλιόμετρα από την Καστοριά). Εκτός από καταφύγιο προστασίας της καφετιάς αρκούδας, αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου στην πολυπρόσωπη οµορφιά του Γράµµου. Νιώστε στο ζενίθ την περιπέτεια µε διαδροµές στα πλούσια δάση και τις λίµνες Γκιστόβα και Αρρένες.

Στην κορυφογραμμή επάνω στα σύνορα με την Αλβανία, στέκει η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα Γκιστόβα, με υψόμετρο 2350μ. Εδώ ζει ένα υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα (οι ντόπιοι το αποκαλούν “ψάρι με πόδια”). Από την άλλη, οι λίμνες Αρρένες βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Γράμμου και σε υψόμετρο 1740 μέτρων, κρυμμένες μέσα σε δάση οξιάς μαγεύοντας τον επισκέπτη, μιας και δε διακρίνονται μέχρι να προσεγγιστούν σε κοντινή απόσταση.

Λίμνες Αρρένες – Ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών

Λίγο πριν φτάσετε στο Νεστόριο, ακολουθώντας την παράκαµψη για Αγία Άννα, το µοναστήρι των Ταξιαρχών της Τσούκας σε έναν βράχο 150 µ. πάνω από τον παραπόταµο του Αλιάκµονα, κόβει την ανάσα!

Το συγκρότημα των Ταξιαρχών Τσούκας σκαρφαλωμένο στους βράχους

Τι να γευτείτε


Στη λίμνη της Καστοριάς υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πολλών ειδών ψαριών και προσφέρονται για ψάρεμα τόσο με τις παραδοσιακές βάρκες στα βαθιά νερά, όσο και με καλάμι στις ακρολιμνιές περιοχές. Στα νερά της λίμνης υπάρχουν ψαριά όπως τα γριβάδια, οι πεταλούδες, οι τούρνες, οι γουλιανοί, τα πρίκια, τα ηλιόψαρα, οι πλατίκες και τα τσιρόνια. Τα λιμνίσια ψαριά είναι από τις πιο νόστιμες θρεπτικές και υγιεινές τροφές εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες και της παρουσίας φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών.

Επιπλέον, το έδαφος και το κλίμα της Καστοριάς βοηθάει στην καλλιέργεια προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Διάφορες ποικιλίες μήλων με υπέροχη γλυκιά και τραγανή γεύση, τα διάσημα φασόλια με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.), αλλά και άλλα όσπρια (φακές, ρεβίθια, μπαρμπουνοφάσουλα) που ξεχωρίζουν για τη λεπτή φλούδα τους και την ιδιαίτερη γεύση τους. Τα άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στις ανήλιες και απάνεμες δασωμένες πλαγιές και κοιλάδες του Γράμμου και του Βιτσίου, φημίζονται για την εξαιρετική  γεύση και το μοναδικό άρωμά τους. Οι καστανιές που ευδοκιμούν στα ορεινά δάση της Καστοριάς, αλλά και οι καρυδιές που φυτρώνουν στις πλαγιές των βουνών, δίνουν απλόχερα τους θρεπτικούς τους καρπούς.

Σε όλη την ύπαιθρο της Καστοριάς εκτρέφονται ζώα που δίνουν εξαιρετικής νοστιμιάς κρέας αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα που οι τυροκόμοι επεξεργάζονται με δεξιοτεχνία και παραδοσιακή τεχνική για να δημιουργούν τα παραδοσιακά εδέσματα όπως η φέτα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι και η κεφαλογραβιέρα.

Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μια ποικιλία εδεσμάτων και τοπικών πιάτων στις παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια της πόλης, όπως σαρμαδάκια, γριβάδι στον ταβά, τζιγερόπιτα κ.α., αλλά και να προμηθευτεί κάποιες από τις τοπικές λιχουδιές όπως τραχανά, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, ζαχαροστράγαλα, σάλιαρους (νηστίσιμους πεντανόστιμους κουραμπιέδες), τοπικό κρασί και τσίπουρο.


Πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις


Τα Ραγκουτσάρια είναι ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού που ξεκινά στις 6 Ιανουαρίου

Όπως σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, έτσι και στην πόλη της Καστοριάς διατηρούνται ήθη που συνδέονται είτε με θρησκευτικές γιορτές είτε με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, και έθιμα με καθαρά τοπικό χαρακτήρα για τον εορτασμό αγίων και πανηγύρεων. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του κόσμου και με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των πολιτιστικών σωματείων, προκειμένου να αναβιώσουν τις παραδόσεις που έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά προφορικά ή γραπτά.

 • Ραγκουτσάρια: Παραδοσιακό Καρναβάλι 6-7 & 8 Ιανουαρίου
 • Η Ροδάνη: Καστοριανές Αποκριές
 • Οι Μπουμπούνες: Καστοριανό έθιμο που γιορτάζεται τις Απόκριες. Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου, οι κατά τόπους ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες»
 • Ο Κλήδονας: Γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου και συμπίπτει με τη γιορτή του Αη-Γιάννη
 • River Party – Νεστόριο Καστοριάς: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικής μουσικής, που πραγματοποιείται αρχές Αυγούστου, στο πρώτο Σαββατοκύριακο.

Πώς να φτάσετε


Η Καστοριά απέχει 575 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Κοζάνης) και 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς μέσω Άργους Ορεστικού (10 χιλιόμετρα από την Καστοριά).Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ