Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στο Δήμο Αλμωπίας, 13 χλμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χλμ. από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή.
Η λέξη «Πόζαρ» σημαίνει αναμμένο κάρβουνο ή μετά το κάρβουνο. Αυτή είναι και η ονομασία του παλιού Λουτρακίου. Του « Άνω Λουτρακίου». Πιθανόν κάποτε να κάηκε ή να το έκαψαν, και από το ξαναχτίσιμό του πάνω στα αποκαΐδια, να ονομάστηκε Πόζαρ.
Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό σε υψόμετρο 360 – 390μ. όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.
Ξεχωριστή ομορφιά στον τόπο προσδίδουν οι φυσικοί καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού, με ιαματικό νερό, όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει το μπάνιο του τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους αναψυχής.
Επίσης, ειδυλλιακά καφέ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην καρδιά της καταπράσινης φύσης. Ένα από αυτά βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη εξωτερική πισίνα η οποία λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ιαματικό νερό και είναι κατάλληλη για την ίαση, την άθληση και την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών.
Διαμορφωμένα μονοπάτια, μετά την πισίνα, επιτρέπουν την εξερεύνηση του φαραγγιού και οδηγούν στο μεγάλο καταρράκτη, ύψους 22 μέτρων, σε υψόμετρο 400 μέτρα.
Η ιδιαιτερότητα της θέσης του, η ευκολία πρόσβασης από τα αστικά κέντρα, η μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν τον κάνουν έναν ελκυστικό χειμερινό προορισμό, ενώ το ιδιαίτερο κλίμα του με τα μεγάλα αιωνόβια πλατάνια προσελκύουν και το καλοκαίρι όσους αναζητούν μια όαση δροσιάς. Τον Ιούλιο κάθε έτους πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Ελλάδος. Το «Φεστιβάλ Πόζαρ».
Λέγεται ότι οι Άλμωπες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Μια φυλή Γιγάντων, ερχόμενοι στην περιοχή την εποχή του χαλκού. Στη συνέχεια αποτέλεσε μια από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού βασιλείου.
Τα Λουτρά, σύμφωνα με τους μύθους, φαίνονται κατά την αρχαιότητα να έχουν φιλοξενήσει Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς. Ένας τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης γι’ αυτούς μετά από μάχες και πολυετής πολέμους. Ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση των Λουτρών τόσο στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όσο και στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια.
Γνωστός είναι άλλωστε ο αστικός μύθος ότι οι σάρισες, τα δόρατα της Μακεδονικής Φάλαγγας, έπρεπε να υποστούν συγκεκριμένη επεξεργασία «βρασίματος» στα θερμά νερά των Λουτρών για να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.