Loading...
How to

Microsoft PowerPoint 2016: Επεξεργασία περιεχομένων διαφάνειας

Η παρουσίαση που δημιουργήσαμε σε προηγούμενο άρθρο, περιέχει ήδη διαφάνεια τίτλου, χωρίς όμως να έχει καταχωρημένο κείμενο. Σε αυτό το άρθρο, θα προσθέσετε και θα μορφοποιήσετε τον τίτλο και τον υπότιτλο της διαφάνειάς σας. Η καταχώριση κειμένου στο Microsoft PowerPoint, γίνεται σε πλαίσια κειμένου και όχι απευθείας στη διαφάνεια. Ανάλογα με τη διάταξη της διαφάνειας, το πρόγραμμα εμφανίζει διάφορα πλαίσια κειμένου ή αντικειμένων, σε προκαθορισμένα σημεία της. Τα πλαίσια αυτά χρησιμεύουν ως δεσμευτικά θέσης για την προσθήκη των στοιχείων που θέλετε, και ανάλογα με το είδος τους, έχουν προκαθορισμένες μορφές κειμένου, όπως χρώμα, μέγεθος, κ.λπ.

Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και νέα πλαίσια κειμένου, αλλά και να τροποποιήσετε ή ακόμη και να διαγράψετε τα υπάρχοντα. Όταν προσθέτετε κείμενο στα πλαίσια κειμένου μιας διαφάνειας, να έχετε κατά νου ότι κάθε διαφάνεια πρέπει να έχει διαφορετικό τίτλο, ώστε να μπορείτε να τις διακρίνετε όταν είναι ορατοί μόνο οι τίτλοι τους. Επίσης, το κείμενο πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως ως υποστήριξη των γραφικών της παρουσίασης και, όπου είναι δυνατόν, να αποφεύγεται. Η χρήση σύντομων και σαφών φράσεων, καθώς και η χρήση λιστών με αρίθμηση ή κουκκίδες, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση των περιεχομένων της παρουσίασής σας.


Προσθήκη κειμένου σε διαφάνεια

Τώρα θα πληκτρολογήσετε και θα μορφοποιήσετε κείμενο στην πρώτη διαφάνεια, η οποία θα περιέχει τον τίτλο της παρουσίασής σας:

  • Από το φάκελο Έγγραφα ανοίξτε την παρουσίαση Εκπαιδευτήριο – Knowledge που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο άρθρο, η οποία περιέχει ήδη τη διαφάνεια τίτλου.

  • Πατήστε στο πλαίσιο με το κείμενο Κλικ για προσθήκη τίτλου.

  • Το πλαίσιο επιλέγεται και το σημείο εισαγωγής εμφανίζεται στο κέντρο του.
  • Πληκτρολογήστε το κείμενο Knowledge και πατήστε έξω από το πλαίσιο.

  • Για να καταχωρίσετε τον υπότιτλο, πατήστε στο πλαίσιο με το κείμενο Κλικ για προσθήκη υπότιτλου, και πληκτρολογήστε το κείμενο Εκπαιδευτήριο Πληροφορικής.
  • Πατήστε έξω από το πλαίσιο.


Επεξεργασία κειμένου


Κατά την προσθήκη κειμένου στις διαφάνειες των παρουσιάσεών σας, πολλές φορές χρειάζεται να επεξεργαστείτε το κείμενο, είτε προσθέτοντας νέο είτε διαγράφοντας το υπάρχον. Για να εξοικειωθείτε με τις δυνατότητες αυτές, θα αλλάξετε τον υπότιτλο της διαφάνειάς σας από Εκπαιδευτήριο Πληροφορικής σε Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφορικής.

Διαγραφή κειμένου

Η διαδικασία της διαγραφής κειμένου είναι απλή. Για να διαγράψετε μεμονωμένους χαρακτήρες, τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής στο πλαίσιο κειμένου που περιέχει τους χαρακτήρες και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα Backspace και Delete. To Backspace διαγράφει στα αριστερά του σημείου εισαγωγής, ενώ το Delete διαγράφει το χαρακτήρα που βρίσκεται στα δεξιά του. Για να διαγράψετε τους χαρακτήρες ήριο από τη λέξη Εκπαιδευτήριο, τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής πριν από τον χαρακτήρα ή της λέξης Εκπαιδευτήριο και πατήστε το πλήκτρο Delete τέσσερις φορές. Θα μπορούσατε επίσης να τοποθετήσετε το σημείο εισαγωγής στο τέλος της λέξης Εκπαιδευτήριο και να πατήσετε το πλήκτρο Backspace 4 φορές.


Παρεμβολή κειμένου σε υπάρχον κείμενο

Για να προσθέσετε στον υπότιτλο της διαφάνειάς σας τους χαρακτήρες ικό μετά από τους χαρακτήρες Εκπαιδευτ και τη λέξη Κέντρο πριν από τη λέξη Πληροφορικής, αρκεί να κάνετε τα εξής:

  • Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής μετά τους χαρακτήρες Εκπαιδευτ, πατώντας μία φορά με το ποντίκι.

  • Πληκτρολογήστε το κείμενο ικό και προσθέστε ένα κενό διάστημα πατώντας το πλήκτρο Διαστήματος.

  • Πληκτρολογήστε τη λέξη Κέντρο.
  • Καθώς πληκτρολογείτε κάθε χαρακτήρα, το υπάρχον κείμενο στα δεξιά του σημείου εισαγωγής μεταφέρεται μία θέση προς τα δεξιά.


Επιλογή περιεχομένων διαφάνειας


Για να εκτελέσετε μια ενέργεια στο κείμενο μιας διαφάνειας, για παράδειγμα να διαγράψετε ή να μορφοποιήσετε κείμενο, πρέπει πρώτα να το επιλέξετε. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να επιλέξετε τα εξής στοιχεία:

  • Το τμήμα κειμένου ενός πλαισίου κειμένου
  • Όλα τα περιεχόμενα ενός πλαισίου κειμένου
  • Όλα τα περιεχόμενα της διαφάνειας

Επιλογή τμήματος των περιεχομένων ενός πλαισίου κειμένου

Για να επιλέξετε ένα τμήμα των περιεχομένων ενός πλαισίου κειμένου, για παράδειγμα τους χαρακτήρες Know στο πλαίσιο κειμένου του τίτλου, ακολουθήστε τα επόμενα βήματα:

  • Πατήστε στο εσωτερικό του πλαισίου του τίτλου.
  • Το πλαίσιο κειμένου εμφανίζεται με διακεκομμένη γραμμή περιγράμματος και οκτώ λαβές αλλαγής μεγέθους.

  • Τοποθετήστε το σημείο εισαγωγής πριν από το Κ.
  • Πατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρετε προς τα δεξιά, έως ότου επιλέξετε τους τέσσερις πρώτους χαρακτήρες.


Επιλογή όλων των περιεχομένων ενός πλαισίου κειμένου

Για να επιλέξετε όλα τα περιεχόμενα ενός πλαισίου κειμένου, όπως για παράδειγμα τα περιεχόμενα του πλαισίου κειμένου του τίτλου, χρειάζεται να κάνετε τα εξής:

  • Πατήστε στο πλαίσιο του τίτλου.
  • Η διακεκομμένη γραμμή περιγράμματος του πλαισίου μετατρέπεται σε συνεχή. Αυτό σας ενημερώνει ότι έχετε επιλέξει το πλαίσιο και όλα τα περιεχόμενά του.

Ένας άλλος τρόπος να επιλέξετε όλα τα περιεχόμενα ενός πλαισίου κειμένου, είναι να τοποθετήσετε το σημείο εισαγωγής πριν από τον πρώτο χαρακτήρα του κειμένου και, στη συνέχεια, να πατήσετε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και να σύρετε έως ότου επιλεγεί και ο τελευταίος χαρακτήρας.

Επίσης, μπορείτε να πατήσετε στο εσωτερικό του πλαισίου κειμένου, να πατήσετε στο κουμπί Επιλογή στην ομάδα Επεξεργασία της καρτέλας Κεντρική, και στη συνέχεια να διαλέξετε Επιλογή Όλων.



Επιλογή όλων των περιεχομένων μιας διαφάνειας

Για να επιλέξετε όλα τα περιεχόμενα μιας διαφάνειας, όπως για παράδειγμα και τα δύο πλαίσια κειμένου της διαφάνειας του παραδείγματός σας, κάνετε τα εξής:

  • Πατήστε σε ένα κενό σημείο της διαφάνειας ώστε να μην περιέχεται το σημείο εισαγωγής σε κάποιο πλαίσιο κειμένου.
  • Πατήστε στο κουμπί Επιλογή στην ομάδα Επεξεργασία της καρτέλας Κεντρική  και διαλέξτε την εντολή Επιλογή όλων από το υπομενού που εμφανίζεται.

Επίσης μπορείτε να επιλέξετε όλα τα περιεχόμενα μιας διαφάνειας πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + A.

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ