Loading...
Art

Οι 10 καλύτερες ταινίες της Pixar – Α’ Μέρος + Παραλειπόμενα

Η Pixar είναι η κορυφαία κατά πολλούς εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων, με έδρα το Emeryville της Καλιφόρνια. Η ιστορία της ξεκινά από το 1984 όταν η ομάδα ειδικών εφέ του George Lucas, δημιούργησε το Andre & Wally B. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ταινία μικρού μήκους, σε σκηνοθεσία John Lasseter. Αυτή η ταινία στάθηκε η αφορμή για την ομάδα του Lucas, να δημιουργήσει το πρώτο της τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο. Ωστόσο το 1986 ο Steve Jobs εξαγόρασε το τμήμα ειδικών εφέ του George Lucas, στο οποίο εργάζονταν σαράντα τέσσερα άτομα.

Η “πρώτη” ταινία της Pixar

Το πρώτο Όσκαρ για την ανεξάρτητη πλέον εταιρεία, φέρνει η πρώτη φαινομενικά τρισδιάστατη ταινία μικρού μήκους Luxo Jr. Έκτοτε η Pixar συνεχίζει τη δημιουργία μικρού μήκους ταινιών, καθώς επίσης και πολλών τρισδιάστατων διαφημίσεων μεγάλων εταιρειών. Ωστόσο το 1991, η Pixar έκλεισε ένα συμβόλαιο με την Disney, χάρη στο οποίο η εταιρεία δημιούργησε αρκετά τρισδιάστατα σκηνικά. Τα σκηνικά αυτά συμπεριλήφθηκαν σε ταινίες κινουμένων της Disney, όπως ο Αλαντίν και η Πεντάμορφη και το Τέρας. Επιπλέον με αυτό το συμβόλαιο η Pixar δημιούργησε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, εξ ολοκλήρου με τη χρήση υπολογιστή. Αυτή η ταινία φυσικά ήταν το Toy Story.

To 1996 οι παραγωγοί της εταιρείας ξεκίνησαν τη δημιουργία της επόμενης ταινίας, παράλληλα με την κυκλοφορία του Toy Story σε μορφή βίντεο. Ακολούθησαν έξι ακόμη ταινίες που χάρισαν απίστευτα κέρδη στην εταιρεία, μέχρι και τη δημιουργία της όγδοης ταινίας με τίτλο Ο Ρατατούης, που προβλήθηκε το 2007.

Στην δημιουργία των ταινιών μεγάλου μήκους, όλα τα στάδια παραγωγής (συγγραφή, ανάπτυξη, animation) τα αναλάμβανε η Pixar, ενώ η Disney κάλυπτε το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους για αυτές τις ταινίες, όπως επίσης τη διαφήμιση και τη διανομή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγχώνευση Pixar με Disney 

Έπειτα από την ταινία Toy Story, η Pixar έκλεισε ένα νέο δεκαετές συμβόλαιο με την Disney, για την δημιουργία πέντε ταινιών. Από τα έσοδα κάθε ταινίας, η Disney θα κρατούσε το 10-15% ως φόρο διανομής, καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα των χαρακτήρων των ταινιών. Εν τέλει, και ενώ η συμφωνία αποδείχθηκε κερδοφόρα και για τις δύο εταιρείες, στις 24 Ιανουαρίου του 2006, η Disney ανακοίνωσε πως αγόρασε το 51% των μετοχών της Pixar, συγχωνεύοντας τις δύο εταιρείες. Η ταινία Αυτοκίνητα (2006) έμελλε να είναι η τελευταία ταινία από τη συνεργασία της Disney με την Pixar. Σήμερα η Pixar είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της The Walt Disney Company.

Αφού κάναμε λοιπόν μια αναδρομή στην ιστορία της Pixar, ήρθε η ώρα να δούμε και την κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε η μεγάλη εταιρεία κινουμένων σχεδίων. Έτσι λοιπόν χωρίσαμε σε δύο μέρη τις 20 καλύτερες ταινίες της Pixar, σύμφωνα με το Internet Movie Database (IMDb). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταξινόμηση έγινε με βάση το έτος κυκλοφορίας των ταινιών αυτών. Επίσης έχουμε συμπεριλάβει και κάποια γεγονότα σχετικά με τις ταινίες αυτές, που ίσως δεν γνωρίζατε…


Toy Story – Η Ιστορία των Παιχνιδιών


 • Σκηνοθεσία: John Lasseter
 • Παραγωγή: Ralph Guggenheim, Bonnie Arnold
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Annie Potts, John Morris, Erik von Detten
 • Έτος κυκλοφορίας: 1995

Υπόθεση

Μια υφασμάτινη κούκλα, ο σερίφης Woody είναι το αγαπημένο παιχνίδι του μικρού Andy. Όταν στα γενέθλιά του λάβει δώρο ένα διαστημικό κούκλο, τον αστροναύτη Buzz Lightyear όλα θα αλλάξουν. Ο μικρός Andy θα λατρέψει τον κούκλο αστροναύτη κι έτσι ο Buzz θα ανακηρυχτεί αρχηγός των παιχνιδιών παραγκωνίζοντας έτσι τον Woody.

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar καθώς και η πρώτη που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 • Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου κάνοντας το Toy Story την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που λαμβάνει υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου.
 • Η ταινία απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς, τόσο για την τεχνική καινοτομία της στο είδος των κινουμένων σχεδίων αλλά και για το έξυπνο σενάριο και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έγιναν ποτέ.
 • Στα ελληνικά, δανείζουν τις φωνές τους οι: Άλκης Κούρκουλος, Γιώργος Λιάντος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Τσούκας, Γιάννης Παλαμίδας, Χρήστος Ζορμπάς, Μαρία Πλακίδη, Χρήστος Αχλαδιώτης, Πέρυ Ποράβου, Τάσος Μπενέτος, Γιάννης Παπαϊωάννου.


A Bug’s Life – Ζουζούνια


 • Σκηνοθεσία: John Lasseter
 • Παραγωγή: Darla K. Anderson, Kevin Reher
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Dave Foley, Kevin Spacey, Julia Louis-Dreyfus, Hayden Panettiere, Phyllis Diller, Richard Kind, David Hyde Pierce, Joe Ranft, Denis Leary
 • Έτος κυκλοφορίας: 1998

Υπόθεση

Ο Φλικ (Dave Foley) είναι ένα αδέξιο, απρόσεχτο μα γενναίο μυρμήγκι που δεν έχει αναγνωριστεί από την υπόλοιπη αποικία του, της οποίας ηγείται η βασίλισσα (Phyllis Diller) που έχει δύο κόρες, τη νεαρή πριγκίπισσα Άττα (Julia Louis-Dreyfus) και τη μικροσκοπική Ντοτ (Hayden Panettiere). Η αποικία κάθε χρόνο δέχεται την επίθεση μιας ομάδα ακριδών -της οποίας ηγείται ο Χόμπλας (Kevin Spacey)- και αρπάζει την τροφή της. Όταν όμως ο Φλικ καταστρέψει κατά λάθος τα αποθέματα τροφής, ο Χόμπλας θα δώσει διορία στη βασίλισσα μέχρι το φθινόπωρο να μαζέψει ξανά τροφή.

Ο Φλικ, ο υπαίτιος της καταστροφής προθυμοποιείται να πάει στην πόλη και να φέρει ζουζούνια-πολεμιστές μα τελικά φέρνει τα μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου. Μόλις το μαθαίνει τρελαίνεται και όταν αποκαλύπτεται το μυστικό του, η πριγκίπισσα Άττα τον διώχνει απ’ την αποικία. Όταν όμως οι ακρίδες καταφτάνουν, η αποικία θα χρειαστεί την βοήθεια του Φλικ για να σωθεί. Το καλοκαίρι θα βρει το Φλικ και την Άττα παντρεμένους να αποχαιρετούν το θίασο που φεύγει απ’ το μυρμηγκονήσι.

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Η ταινία βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο μύθο του Αισώπου “Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”, με τη διαφορά ότι τα τζιτζίκια έχουν αντικατασταθεί από ακρίδες.
 • Αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά ταινία μεγάλου μήκους της Pixar, που χρηματοδοτήθηκε από τη Disney και έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 • Στα ελληνικά, δανείζουν τις φωνές τους οι: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Νίκος Γαλιάτσος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μαρίνα Πλατανοπούλου, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ηλίας Ζερβός, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Ακίνδυνος Γκίκας, Γιώργος Βασιλείου, Γιώργος Χριστόπουλος, Λουίζα Μητσάκου, Νατάσα Ασίκη, Μανώλης Γιούργος, Αλμπέρτο Εσκενάζυ.


Toy Story 2


 • Σκηνοθεσία: John Lasseter
 • Παραγωγή: Helene Plotkin, Karen Robert Jackson
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, John Ratzenberger, Annie Potts
 • Έτος κυκλοφορίας: 1999

Υπόθεση

Ο Woody βρίσκεται στα χέρια ενός παιχνιδοπώλη, που τον θεωρεί συλλεκτικό κομμάτι. Ο Buzz και οι φίλοι του όμως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, θα τρέξουν να τον σώσουν. Ο Woody όμως αρχίζει να θεωρεί την προσφορά του παιχνιδοπώλη δελεαστική.

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Όταν τα πρώτα δοκιμαστικά αποδείχθηκαν υποσχόμενα, η Disney αποφάσισε να κυκλοφορήσει την ταινία στους κινηματογράφους, η Pixar όμως δεν ήταν ευχαριστημένη με την ποιότητα της συνέχειας. Ο Lasseter και η ομάδα του ανέπτυξαν ολόκληρη την πλοκή από την αρχή μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη μιας ταινίας της Pixar απαιτεί χρόνια, η ημερομηνία κυκλοφορίας που είχε ήδη οριστεί δεν μπορούσε να αλλάξει και η παραγωγή του Toy Story 2 έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε εννέα μήνες.
 • Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς, με αρκετούς να κάνουν λόγο για μία από τις λίγες συνέχειες που ξεπέρασαν την πρωτότυπη ταινία, ενώ φιγουράρει μέχρι σήμερα σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.
 • Έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κωμωδία/Μιούζικαλ.


Monsters, Inc. – Μπαμπούλας Α.Ε.


 • Σκηνοθεσία: Pete Docter
 • Παραγωγή: Darla K. Anderson
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi, James Coburn, Jennifer Tilly
 • Έτος κυκλοφορίας: 2001

Υπόθεση

O John Sullivan (John Goodman) και ο προπονητής του Mike Wazowski (Billy Crystal) είναι οι πρωταθλητές τρομάγματος της Monsters Inc, εταιρείας της οποίας το προσωπικό έχει σκοπό να τρομάζει τα παιδιά (φυσικά βγαίνοντας από τις ντουλάπες των δωματίων τους) και να συλλέγει τις κραυγές τους που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της πόλης των τεράτων, της Μονστρόπολης (Τερατούπολης). Ο ανταγωνισμός με τον δεύτερο της βαθμολογίας Randall (Steve Buscemi) είναι έντονος άλλα τα πραγματικά προβλήματα αρχίζουν όταν ένα κοριτσάκι μένει παγιδευμένο στην λανθασμένη πλευρά της πόρτας στον κόσμο των τεράτων – γιατί σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, τα παιδιά είναι τοξικά για τους κατοίκους της Μονστρόπολης. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι αλλά τα πράγματα δεν θα αποδειχθούν απλά…

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε σε ένα γεύμα, το 1994, μεταξύ των John Lasseter, Peter Docter, Andrew Stanton και Joe Ranft. Μία από τις ιδέες ήταν να κάνουν μια ταινία με θέμα τους μπαμπούλες. Η αρχική ιδέα του Docter αφορούσε έναν 30χρονο που έρχεται αντιμέτωπος με μπαμπούλες, τους οποίους ζωγράφισε σε ένα βιβλίο όταν ήταν παιδί. Κάθε μπαμπούλας αντιπροσώπευε και ένα φόβο του και νικώντας κάθε φόβο τη φορά οι μπαμπούλες εξαφανίζονταν.
 • Τον Μάρτιο του 2011 επιβεβαιώθηκε ότι η ταινία θα είναι prequel και θα εστιάζει στα φοιτητικά χρόνια των Μάικ και Σάλι στο Πανεπιστήμιο του Φόβου, όπου αρχίζουν σαν αντίπαλοι και καταλήγουν φίλοι.
 • Στα ελληνικά, δανείζουν τις φωνές τους οι: Τάσος Κωστής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Ιωαννίδου, Λεωνίδας Κακούρης, Μανώλης Γιούργος, Χρύσα Παπαδοπούλου, Βίλμα Τσακίρη, Ντίνος Σούτης.


Finding Nemo – Ψάχνοντας τον Νέμο


 • Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
 • Παραγωγή: Graham Walters
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould, Willem Dafoe
 • Έτος κυκλοφορίας: 2003

Υπόθεση

Ο Μάρλιν και ο γιος του Νέμο, δύο τροπικά ψαράκια, ζουν σε μια ασφαλή γειτονιά του ωκεανού. Κάποια μέρα όμως, ο Νέμο ξεφεύγει από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του και εξερευνά την απέραντη θάλασσα, καταλήγοντας…στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου! Απελπισμένος ο Μάρλιν προσπαθεί να τον βρει, ξεκινώντας μια πραγματική οδύσσεια με δεκάδες εμπόδια και κινδύνους. Ευτυχώς γι’ αυτόν, στο δρόμο του θα γνωρίσει την Ντόρι, το πιο καλόκαρδο, αλλά και το πιο αφηρημένο ψάρι του πλανήτη, που θα τον πείσει ότι όλα γίνονται όπως εσύ τα θέλεις, αρκεί να το πιστεύεις πραγματικά…

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Η ταινία έγινε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων ενώ αξιοσημείωτες ήταν και οι εισπράξεις της που άγγιξαν τα 867,8 εκατομμύρια δολάρια και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2003.
 • Το 2005 μετά από διαφωνία μεταξύ του Michael Eisner, Προέδρου της Disney και του Steve Jobs της Pixar σχετικά με τη διανομή των ταινιών της Pixar, η Disney ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός καινούριου στούντιο κινουμένων σχεδίων, το Circle 7 Animation, ώστε να υλοποιήσουν συνέχειες στις 7 ταινίες της Pixar, που κυκλοφόρησαν από το 1995 μέχρι το 2006, και που ανήκαν στη Disney. Το στούντιο προχώρησε στην ανάπτυξη των ταινιών Toy Story 3 και Μπαμπούλας Α.Ε. 2 (Monsters, Inc. 2) και προσέλαβε τη σεναριογράφο Laurie Craig να γράψει ένα προσχέδιο για το Ψάχοντας τον Νέμο 2 (Finding Nemo 2). Το Circle 7 στη συνέχεια έκλεισε μετά την αντικατάσταση του Eisner από τον Robert Iger, ο οποίος πήρε πίσω την Pixar.
 • Στα ελληνικά, με τις φωνές των: Ντίνος Σούτης, Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Σωκράτης Ντούνης.


Οι Απίθανοι – The Incredibles


 • Σκηνοθεσία: Brad Bird
 • Παραγωγή: John Walker
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Spencer Fox, Jason Lee, Samuel L. Jackson, Elizabeth Peña
 • Έτος κυκλοφορίας: 2004

Υπόθεση

Ο Κύριος Απίθανος γνωστός ως σούπερ ήρωας, η γυναίκα του Έλεν η περίφημη γυναίκα-λάστιχο, και τα τρία παιδιά τους Βάϊολετ, Ντας και Τζακ-Τζακ, αναγκάζονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων να ζήσουν μια ήρεμη ζωή, κρύβοντας τις εξαιρετικές τους ικανότητες. Όμως ο κύριος Απίθανος πλήττει αφόρητα ως ασφαλιστής, και αν και δεν βρίσκεται πια στην καλύτερή του φόρμα, θα αρπάξει την ευκαιρία για μια μυστική αποστολή. Πολύ γρήγορα θα καταλάβει ότι θα χρειαστεί σούπερ δύναμη από την σούπερ οικογένεια για να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή. Θα τα καταφέρουν;

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Πρόκειται για την πρώτη ταινία της Pixar που χρησιμοποίησε ανθρώπινους χαρακτήρες και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποίησε και 150 διαφορετικά κοστούμια, 3D σχέδια, μαλλιά που αλληλεπιδρούν με τις καιρικές συνθήκες, μυς και φυσικό δέρμα. Οι 1800 περίπου υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της ταινίας δεν αποτελούν το πιο δυνατό επιχείρημα για να καταλάβει κανείς το μεγαλείο και την πρωτοπορία της ταινίας.
 • Στα ελληνικά, με τις φωνές των: Δημήτρης Σταρόβας, Σμαράγδα Καρύδη, Νέστορας Κοψίδας, Σταύρος Μαυρίδης.


Cars – Αυτοκίνητα


 • Σκηνοθεσία: John Lasseter
 • Παραγωγή: Darla K. Anderson
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Larry the Cable Guy
 • Έτος κυκλοφορίας: 2006

Υπόθεση

Ο Κεραυνός Μακουίν ανερχόμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο αποφασισμένο να πετύχει, θα ανακαλύψει τελικά ότι η ζωή είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός… Καθώς διασχίζει τη χώρα για να πάει στον μεγάλο αυτοκινητιστικό αγώνα για το Κύπελλο στην Καλιφόρνια, ο Μακουίν καταλήγει κατά λάθος στην ήσυχη, μικρή και ξεχασμένη πόλη `Το Μπουζί της Ωραίας Ελένης`. Εκεί θα γνωρίσει τους ασυνήθιστους χαρακτήρες της: τον Δρ. Χάτσον (ένα Χάντσον Χόρνετ του 1951 με μυστηριώδες παρελθόν), τη Σάλυ (μια φανταχτερή Πόρσε του 2002,) και τον Μπάρμπα (ένα σκουριασμένο αλλά έμπιστο γερανό αυτοκινήτων)… οι οποίοι θα τον βοηθήσουνε να καταλάβει ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από τα τρόπαια, τη δόξα και τη χορηγία…

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Το πρωτότυπο σενάριο και κάποια από τα αρχικά σχέδια και χαρακτήρες άρχισε παραγωγή το 1998 και οι παραγωγοί συμφώνησαν ότι τα Αυτοκίνητα θα ήταν η επόμενη ταινία που θα υλοποιηθεί μετά την ταινία Ζουζούνια (A Bug’s Life) και θα κυκλοφορούσε στις αρχές του 1999, συγκεκριμένα τον Ιούνιο. Ωστόσο, η ταινία δεν προχώρησε στην παραγωγή και αντί αυτής υλοποιήθηκε το Toy Story 2. Αργότερα, το πρότζεκτ Αυτοκίνητα επέστρεψε με μεγάλες σεναριακές αλλαγές.
 • Την ταινία ανέλαβε να χρηματοδοτήσει η Walt Disney Pictures, όπως και τις έξι προηγούμενες ταινίες της Pixar και αποτελεί την τελευταία ταινία της Pixar πριν αγοραστεί από τη Disney.
 • Το 2001, ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν Route 66, αλλά το 2002 ο τίτλος άλλαξε ώστε να αποφευχθεί ο πιθανός συσχετισμός της ταινίας με την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά του 1960.
 • Στα ελληνικά, με τις φωνές των: Σάκης Ρουβάς, Παύλος Κοντογιαννίδης, Βίκυ Καγιά, Γιάννης Βόγλης, Γιάννης Ματαράγκας, Δημήτρης Μενούνος, Ντανίλο Ντε Τζιρολάμο, Βίνα Παπαδοπούλου, Παύλος Χαϊκάλης, Χάρης Γρηγορόπουλος, Γιώργος Πετροχείλος, Σοφία Χάνου, Τάσος Κωστής.


Ratatouille – Ρατατούης


 • Σκηνοθεσία: Brad Bird
 • Παραγωγή: Brad Lewis
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Janeane Garofalo, Peter O’Toole, Brad Garrett, Brian Dennehy, Peter Sohn
 • Έτος κυκλοφορίας: 2007

Υπόθεση

Ένας μικρός αρουραίος που συχνάζει στην κουζίνα ενός διάσημου εστιατορίου στο Παρίσι, θέλει να γίνει σεφ. Ο μικρός Ρεμί θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει τις μαγειρικές του ικανότητες, παρά τις αντιδράσεις των γονιών του.

Ήξερες ότι…

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Για να εξοικονομήσουν χρόνο, οι καλλιτέχνες της Pixar σχεδίασαν τους ανθρώπινους χαρακτήρες χωρίς δάχτυλα.
 • Κατοικίδια αρουραίοι κρατήθηκαν στο στούντιο στο διάδρομο για περισσότερο από ένα χρόνο, ώστε οι σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων να μπορούν να μελετήσουν την κίνηση της γούνας, της μύτης, των αυτιών, των ποδιών και των ουρών.
 • Αυτή είναι η πρώτη ταινία της Disney / Pixar για την παραγωγή της Disney, αφού η Disney αγόρασε την Pixar για 7,4 δισ. Δολάρια.
 • Στα ελληνικά, με τις φωνές των: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φώτης Σπύρος, Γιώργος Κοτανίδης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Κώστας Δαρλάσης, Βίκυ Πετρίδη, Μανώλης Γιούργος, Άλκης Ζερβός, Ηλίας Μαμαλάκης.


WALL·E – ΓΟΥΟΛ·Υ


 • Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
 • Παραγωγή: Jim Morris
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, Fred Willard, John Ratzenberger, Kathy Najimy, Sigourney Weaver
 • Έτος κυκλοφορίας: 2008

Υπόθεση

Ο ΓΟΥΟΛ·Υ είναι ένα ρομπότ καθαρισμού αποβλήτων και το όνομά του αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης·Υδρόγειος (κλάση) (Αγγλ. WALL·E Waste Allocation Load Lifter·Earth class). Ο ΓΟΥΟΛ·Υ ζει εκατοντάδες χρόνια πάνω στη γη μέσα στην απόλυτη μοναξιά, αφού ο πλανήτης είναι πλέον εγκαταλελειμμένος από τους ανθρώπους, λόγω της τεράστιας ρύπανσης.

Ο μοναδικός σκοπός της ύπαρξής του είναι να καθαρίζει. Η καθημερινότητά του διαταράσσεται, όταν γνωρίζει την ΕΥΑ (Εξωγήινης Ύπαρξης Αξιολογητής) (Αγγλ. EVE Extraterrestrial Vegetation Evaluator), ένα ρομπότ εξερευνητή που επισκέπτεται τη γη για τη διεκπεραίωση έρευνας. Η ΕΥΑ συνειδητοποιεί ότι ο ΓΟΥΟΛ·Υ έχει ανακαλύψει κατά λάθος το κλειδί για το μέλλον του πλανήτη και θέλει να επιστρέψει γρήγορα στην έδρα της, το πολυτελές διαστημόπλοιο Axiom, όπου πλέον κατοικούν όλοι οι άνθρωποι της γης, για να τους ανακοινώσει το νέο. Ο ΓΟΥΟΛ·Υ ακολουθεί την ΕΥΑ μέσα στο γαλαξία και έτσι ξεκινά μια περιπέτεια, 700 χρόνια μακριά από σήμερα.

Ήξερες ότι…

 • Το ΓΟΥΟΛ·Υ έλαβε εξαιρετικές κριτικές, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.
 • Είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar που περιέχει τμήματα βίντεο αληθινών ανθρώπων.
 • Στα ελληνικά, με τη φωνή του: Γρηγόρης Αρναούτογλου (στο ρόλο του Καπετάνιου Μπ. Μακρί).


 Up – Ψηλά στον Ουρανό


 • Σκηνοθεσία: Pete Docter
 • Παραγωγή: Jonas Rivera
 • Πρωταγωνιστές (Φωνές): Ed Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Bob Peterson, Pete Docter, Elizabeth Docter
 • Έτος κυκλοφορίας: 2009

Υπόθεση

Ο Carl Fredricksen όλη του τη ζωή ονειρευόταν να εξερευνήσει τον κόσμο και να απολαύσει τη ζωή του στο μέγιστο. Στην ηλικία των 78 ετών, ένα γύρισμα της μοίρας, ένα κάρο μπαλόνια και η γνωριμία του με τον 8χρονο εξερευνητή Russell θα τον οδηγήσει σε ένα απίστευτο ταξίδι γεμάτο περιπέτεια.

Ήξερες ότι…

 • Την ταινία έμελλε να συνοδέψει μια πολύ συγκινητική ιστορία. Η νεαρή Colby Curtin έμαθε το 2005 πως θα πεθάνει από καρκίνο. Το 2009, σε ηλικία δέκα ετών, οι γονείς της την πήγαν να παρακολουθήσει το Τέρατα και Εξωγήινοι, το οποίο λογικά θα ήταν το τελευταίο έργο της ζωής της αφού η κατάσταση της έδειχνε να χειροτερεύει. Όμως, η μικρούλα έδειξε αληθινό ενδιαφέρον μονάχα για το τρέιλερ του Ψηλά στον Ουρανό. Στις 4 Ιουνίου, η μητέρα της έκανε αίτηση για αναπηρική καρέκλα για να μπορέσει η κόρη να δει σε οθόνη την ταινία, αλλά η αίτηση αγνοήθηκε και το κορίτσι έδειχνε στα τελευταία του.
  Ένας οικογενειακός φίλος άρχισε επίμονα να παίρνει τηλέφωνα την Pixar και την Disney μήπως και δώσουν λύση. Όμως, οι δύο εταιρίες δεν έχουν άμεση επαφή με το κοινό και πάντα απαντούσε αυτόματος τηλεφωνητής που ζητούσε ακριβές όνομα του ανθρώπου που θα ήθελε να επικοινωνήσει, αλλιώς έκλεινε. Ο άνθρωπος είπε ότι δοκίμασε μερικά ονόματα στην τύχη και πράγματι απάντησε κάποιος υπεύθυνος της Pixar. Την επόμενη ημέρα, ένας άλλος υπεύθυνος της εταιρίας βρίσκονταν στο σπίτι των Curtin με κουκλάκια στα χέρια και το DVD της ταινίας. Η μικρή δεν μπορούσε να ανοίξει τα μάτια από την ασθένεια και η μητέρα της τής περίγραφε το έργο λεπτό-λεπτό. Όταν τελείωσε κι ενώ σφάδαζε στον πόνο, δήλωσε πως η ταινία της άρεσε πολύ. Εφτά ώρες μετά, η δεκάχρονη Colby Curtin απέπνευσε…
 • Στα ελληνικά, δανείζουν τις φωνές τους: Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Καπουτζίδης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, TwitterDailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
error: © altitude.gr