Loading...
How to

Όλα όσα αλλάζουν με τη νέα έκδοση 1803 των Windows 10

Η Microsoft, από τα τέλη Απριλίου και σε διάστημα ενός περίπου μήνα, έχει σκοπό να κάνει διαθέσιμη σταδιακά σε όλους τη νέα έκδοση των Windows 10, την οποία ονόμασε April 2018 Update. Η νέα αναβάθμιση φέρνει μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά στους υπολογιστές και παρέχει καλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερη ασφάλεια. Θεωρείται η πέμπτη μεγαλύτερη και σημαντική ενημέρωση των Windows 10 και η τελευταία με την κωδική ονομασία “Redstone”.

Αρχικά το April 2018 Update ή αλλιώς η έκδοση 1803 των Windows 10, αναμενόταν να κυκλοφορήσει στις 10 Απριλίου με την ονομασία Spring Creators Update, ωστόσο καθυστέρησε λόγω σημαντικού προβλήματος που εντοπίστηκε λίγο πριν τη διάθεση του. Πλέον η αναβάθμιση είναι διαθέσιμη από τις 30 Απριλίου για χειροκίνητη λήψη, από τη σελίδα της Microsoft, και αναμένεται σταδιακά στους χρήστες που έχουν εγκατεστημένα τα Windows 10 στους υπολογιστές τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως άτομα που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν το Windows 10 April Update 2018 έχοντας εγκατεστημένο το Avast Antivirus αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως κενή επιφάνεια εργασίας καθώς απουσίαζαν τα εικονίδια, που υπήρχαν πριν την αναβάθμιση. Φυσικά Avast και Microsoft ερευνούν το πρόβλημα, ενώ επισημαίνουν πως δε γνωρίζουν γιατί το Avast Antivirus δημιουργεί προβλήματα. 

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα σημαντικά χαρακτηριστικά και τις νέες αλλαγές που φέρνει η νέα έκδοση.

Χρονολόγιο (Timeline)

Με το Χρονολόγιο, οι εργασίες που έχει πραγματοποιήσει ο χρήστης στον υπολογιστή του αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων, κι έτσι μέσω της Προβολής Εργασιών, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανατρέξει εύκολα σε κάποια από αυτές. Αν για παράδειγμα, επεξεργαστήκατε πριν μια εβδομάδα ένα έγγραφο του Microsoft Word, μέσα από το Timeline μπορείτε να μεταβείτε σε εκείνη τη μέρα και να το βρείτε. Το Timeline κρατάει το ιστορικό για 30 ημέρες (εφόσον έχετε κάνει είσοδο με το Λογαριασμό της Microsoft) κι έτσι μπορείτε εύκολα να βρείτε τη φωτογραφία που κοιτούσατε, το πρόγραμμα που ανοίξατε ή τον ιστότοπο που επισκεφθήκατε μέσα στο διάστημα των 30 ημερών. Ακόμη, μέσω του Microsoft Λογαριασμού σας, μπορείτε να συγχρονίσετε το ιστορικό του Microsoft Edge με την αντίστοιχη εφαρμογή για Android και iOS. 

Για να ανοίξετε την Προβολή Εργασιών κάνετε κλικ στο κουμπί της μπάρας εργασιών που βρίσκεται δίπλα στην αναζήτηση ή πληκτρολογώντας τις συντομεύσεις Windows Key + Tab.

 

Έτσι, με το Timeline διευκολύνεται η συνέχιση μιας εργασίας στον υπολογιστή, ακριβώς από το σημείο που είχατε σταματήσει την τελευταία φορά. Για να ελέγξετε την καταγραφή του ιστορικού ακολουθείτε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Προστασία προσωπικών δεδομένων > Ιστορικό δραστηριότητας.


Βοηθός συγκέντρωσης (Focus Assist)

Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της αναβάθμισης είναι το Focus Assist, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς ο χρήστης επικεντρώνεται σε ό,τι είναι πιο σημαντικό. Όταν ενεργοποιηθεί το Focus Assist δεν είναι δυνατή η λήψη ειδοποιήσεων από εφαρμογές, εισερχόμενα emails ή μηνύματα, ενώ παράλληλα ο Edge αφαιρεί «άχρηστα» στοιχεία από τις σελίδες που έχετε ήδη επισκεφθεί. Φυσικά μόλις απενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία, ο χρήστης μπορεί να λάβει όλες τις ειδοποιήσεις που έχει χάσει. Ωστόσο, θα υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης εξαιρέσεων, έτσι ώστε όταν είναι ενεργοποιημένο το Focus Assist, να μπορεί να λάβει ειδοποιήσεις από συγκεκριμένες εφαρμογές που έχει επιλέξει.

Για να ρυθμίσετε το Focus Assist, ακολουθείτε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Σύστημα > Βοηθός στη συγκέντρωση.


Microsoft Edge

Ο προεπιλεγμένος web browser των Windows 10 παρουσιάζει αλλαγές στην εμφάνιση αλλά και στη λειτουργία του. Μία σημαντική και ιδιαίτερα χρήσιμη αλλαγή είναι η δυνατότητα αποθήκευσης e-books και άρθρων στη λίστα ανάγνωσης του Edge, ώστε να επιστρέψετε στη συγκεκριμένη ενότητα και να διαβάσετε τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα άρθρα που έχετε αποθηκεύσει, όποτε εσείς επιθυμείτε.

Για να γίνει η αποθήκευση, αρκεί να επιλέξετε το άρθρο που θέλετε να διαβάσετε αργότερα, μέσω του Microsoft Edge, και να κάνετε κλικ στο αστεράκι που βρίσκεται στη γραμμή διευθύνσεων ή πολύ απλά πληκτρολογώντας τη συντόμευση Ctrl + D. Από εκεί, στο μενού που θα εμφανιστεί επιλέγετε τη Λίστα ανάγνωσης και έπειτα πατάτε Προσθήκη. 

Για να δείτε ό,τι έχετε αποθηκευμένο στη Λίστα ανάγνωσης, αρκεί να κάνετε κλικ στο κουμπί Ενότητα που βρίσκεται στη γραμμή διευθύνσεων, και από εκεί να επιλέξετε τη Λίστα ανάγνωσης.

Παράλληλα, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε το θέμα που θέλετε για τον Microsoft Edge, έχοντας δύο επιλογές, ανοιχτόχρωμο και σκούρο. Αυτό μπορεί να γίνει πηγαίνοντας στον browser και στη γραμμή διευθύνσεων και κάνοντας κλικ πάνω στις τρεις τελίτσες που βρίσκονται στο τέλος. Από εκεί επιλέγετε Ρυθμίσεις και κάνετε κλικ στο Επιλέξτε θέμα, Ανοιχτόχρωμο ή Σκούρο.

Άλλες προσθήκες στον Microsoft Edge είναι η σίγαση συγκεκριμένης καρτέλας, η αυτόματη συμπλήρωση των φορμών πληρωμών και η δυνατότητα φωνητικής υποβολής οπουδήποτε πατώντας “Win + H”. 

Φυσικά η αυτόματη συμπλήρωση στις φόρμες προϋποθέτει είσοδο με λογαριασμό της Microsoft. Όσον αφορά τη σίγαση συγκεκριμένης καρτέλας, αρκεί να κάνετε κλικ πάνω στο ηχείο που εμφανίζεται στην καρτέλα που παίζει μουσική ή βίντεο.

Επιπρόσθετα, βελτιώθηκε η λειτουργία πλήρους οθόνης, κι έτσι όταν είσαστε σε πλήρη οθόνη στον συγκεκριμένο browser (F11), δε χρειάζεται να βγείτε από αυτή τη λειτουργία, αν θέλετε για παράδειγμα να επισκεφθείτε κάποια άλλη ιστοσελίδα. Απλά περνάτε τον κέρσορα στο κάτω μέρος του παραθύρου ή στο πάνω, και έτσι εμφανίζεται το υπόλοιπο μενού και οι καρτέλες, αντίστοιχα.


Κοινή χρήση

Με τη νέα ενημέρωση, έχοντας ενεργοποιημένα τα Bluetooth στον υπολογιστή σας, μπορείτε μέσα από εφαρμογές να επιλέξετε την Κοινή χρήση.

Για να βρείτε τις επαφές που θέλετε να στείλετε περιεχόμενο και για διευκόλυνση δική σας, μπορείτε να κάνετε κλικ στο «Πατήστε για να αρχίσετε να προσθέτετε τα πιο σημαντικά άτομα για εσάς» και αφού πληκτρολογήσετε το email σας να συγχρονιστούν αυτόματα όλες οι επαφές σας. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται πιο γρήγορα ο διαμοιρασμός περιεχομένου με τις επαφές που επικοινωνείτε πιο συχνά. Βέβαια, εφόσον κάποια γειτονική συσκευή έχει ενεργοποιημένη την κοινή χρήση, μπορείτε να επιλέξετε από τη λίστα μία από αυτές και να αποστείλετε τα αρχεία σας ασύρματα.  

Για να επιλέξετε σε ποιες συσκευές θα είναι δυνατή η κοινή χρήση αρκεί να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Κοινόχρηστες εμπειρίες, και από εκεί να επιτρέψετε την κοινή χρήση σε γειτονικές συσκευές ή απλά μόνο στις συσκευές σας.


Ανάκτηση κωδικού τοπικού χρήστη

Αν ο χρήστης που θέλει να συνδεθεί στον υπολογιστή του έχει ξεχάσει τον κωδικό εισόδου στα Windows, υπάρχει λύση. Η Microsoft με αυτή την αναβάθμιση, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε τοπικό λογαριασμό να ορίσει τρεις ερωτήσεις ασφαλείας. Άρα, αν ο χρήστης επέλεξε να εισέρχεται με κάποιον κωδικό πρόσβασης και όχι με έναν λογαριασμό Microsoft, καλείται να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις προκειμένου να ανακτήσει τον “ξεχασμένο” κωδικό του.

Επομένως, αν επιθυμείτε να ορίσετε ή να επεξεργαστείτε αυτές τις ερωτήσεις, θα πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Λογαριασμοί > Επιλογές εισόδου.


Bluetooth pairing

Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ταχύτερη σύνδεση των περιφερειακών συσκευών μέσω Bluetooth χάρη στην ταχεία ζεύξη (quick pair). Μόλις πλησιάσει τον υπολογιστή σας μία συσκευή που βρίσκεται σε κατάσταση ζεύξης, αμέσως εμφανίζεται ένα Pop-up μήνυμα, το οποίο επιτρέπει την άμεση σύνδεση της συσκευής, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση στις Ρυθμίσεις. Προς το παρόν η συγκεκριμένη λειτουργία καθίσταται δυνατή μόνο για επίσημα περιφερειακά της Microsoft. Ωστόσο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και για άλλους κατασκευαστές περιφερειακών.


Ταχύτερη εγκατάσταση ενημερώσεων

Μία αλλαγή που όπως είναι λογικό θα ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους χρήστες των Windows 10, μετά την αναβάθμιση, είναι η πιο γρήγορη εγκατάσταση των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος. Αυτή η αλλαγή, αφορά τις μεγάλες ενημερώσεις που διαθέτει η Microsoft, σαν αυτή του Απριλίου. Σύμφωνα με τη Microsoft, η λήψη και η εγκατάσταση της ενημέρωσης θα γίνεται όσο ο χρήστης χρησιμοποιεί τον υπολογιστή εκτελώντας κάποιες άλλες εργασίες, χωρίς να επιβραδύνεται η ταχύτητα του υπολογιστή. Φυσικά θα υπάρχει κάποιο διάστημα στο οποίο δεν θα είναι δυνατή η χρήση του υπολογιστή για άλλες εργασίες πέραν της ενημέρωσης. Πλέον αυτός ο χρόνος έχει μειωθεί κατά πολύ και από τα 82 λεπτά έφτασε στα 30. Όπως είναι λογικό ο χρόνος εξαρτάται και από το πόσο γρήγορος είναι ο υπολογιστής μας, αναλόγως το hardware του. 


Διαγνωστικός έλεγχος

Όπως αρκετά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι και η Microsoft συλλέγει κάποιες προσωπικές πληροφορίες, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιωτικότητα των προσωπικών στοιχείων του χρήστη. Όμως, μετά την συγκεκριμένη αναβάθμιση, η Microsoft επιτρέπει στους χρήστες όχι μόνο να μάθουν τις πληροφορίες που γνωρίζει η ίδια για αυτούς, αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα να τις διαγράψουν. 

Αυτό μπορεί να γίνει ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Ρυθμίσεις > Προστασία προσωπικών δεδομένων < Διαγνωστικός έλεγχος και σχόλια.

Αφού επιλέξετε ανάμεσα στη βασική ή την πλήρη καταγραφή των διαγνωστικών δεδομένων, πηγαίνετε προς τα κάτω στην επιλογή “Πρόγραμμα προβολής διαγνωστικών δεδομένων”. Ενεργοποιώντας τη συγκεκριμένη επιλογή και κάνοντας κλικ στο πλαίσιο ακριβώς από κάτω, πηγαίνετε αυτόματα στο Microsoft Store για να κατεβάσετε την εφαρμογή Diagnostic Date Viewer. Αφού γίνει η λήψη και η εγκατάσταση της εφαρμογής στον υπολογιστή, μπορείτε να επιλέξετε εκκίνηση έτσι ώστε να δείτε τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Microsoft για εσάς. 

Αν επιθυμείτε να διαγράψετε τα συγκεκριμένα δεδομένα, μπορείτε να επιστρέψετε στις ρυθμίσεις και να επιλέξετε “Διαγραφή διαγνωστικών δεδομένων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις αλλαγές που μόλις αναφέρθηκαν, η ενημέρωση τροποποίησε χρώματα και γραμματοσειρές στα διάφορα μενού του υπολογιστή. Τέλος, έφερε ορισμένα χρήσιμα πρόσθετα στις εφαρμογές 3D Paint, στο Game Bar, καθώς και λειτουργία άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών Windows 10 για εύκολη ανταλλαγή αρχείων.


Βήματα πριν την εγκατάσταση του Windows 10 April 2018 Update

  1. Μην κάνετε χειροκίνητη λήψη της αναβάθμισης, αλλά περιμένετε να έρθει η ενημέρωση μέσω του Windows Update.
  2. Λάβετε και εγκαταστήστε όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις που “περιμένουν” στο Windows Update.
  3. Ελευθερώστε χώρο στον δίσκο χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρόγραμμα ή διαγράφοντας αρχεία και προγράμματα που δεν χρειάζεστε πια.
  4. Κρατήστε αντίγραφα όλων των αρχείων που έχετε αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.
  5. Αν δεν έχετε προβλήματα με την έκδοση 1803 και αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει, καλό είναι να διαγράψετε το φάκελο Windows.old (Αυτός ο υπολογιστής > Τοπικός δίσκος C > Windows.old) που υπάρχει από προηγούμενη ενημέρωση του υπολογιστή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελευθερώσετε χώρο στον δίσκο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν διαγραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος δε θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην παλιότερη έκδοση που ήταν εγκατεστημένη.

  1. Αν για κάποιο λόγο επιθυμείτε να επιστρέψετε στην προηγούμενη σταθερή έκδοση 1709, ακολουθήστε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Αποκατάσταση > Επιστροφή στην προηγούμενη έκδοση των Windows 10.

Όπως προαναφέραμε για να γίνει η παραπάνω διαδικασία δεν πρέπει να έχει σβηστεί ο φάκελος Windows.old 

Μπορείτε να δείτε την έκδοση των Windows 10 που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας, αν ακολουθήσετε την διαδρομή Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες.

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ