Loading...
Travel

Προτάσεις για μαγικά Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, προικισμένη με ομορφιές και πλούσια παράδοση, σας καλεί να γευτείτε, να μυρίσετε, να δείτε και να νιώσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων αυθεντικά, μέσα από μια πληθώρα επιλογών.

Τα ορεινά χωριά της περιτριγυρισμένα από επιβλητικά βουνά με πλούσια άγρια βλάστηση και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, μόλις πέσει το χιόνι, μετατρέπονται εύκολα στο πιο ονειρικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό. Έλατα σκεπασμένα με χιόνι, ατμόσφαιρα διάφανη, τζάκια που καπνίζουν, μυρωδιές από λιχουδιές, έθιμα που αναβιώνουν και συγκινούν. Ο ήπιος χειμώνας στην Ελλάδα, άλλωστε, δωρίζει μέρες λιακάδας, κατά τις οποίες μπορείτε να χαρείτε περιπάτους και να βιώσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα σε πόλεις, χωριά και νησιά.


Αυθεντικά Χριστούγεννα στη Λίμνη Πλαστήρα


Μυστηριώδης, απόλυτα ρομαντική, τυλιγμένη στην ομίχλη και στο ολόλευκο, χιονισμένο πέπλο της, στήνει τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα φαγοπότια. Δεν θα χρειαστεί να καταβάλει καμία προσπάθεια. Η λίμνη είναι και πάλι έτοιμη να σας κερδίσει χωρίς να ντυθεί σε πολύχρωμα φωτάκια. Ακριβά αρώματα δεν έχουν θέση εδώ.

Τα χωριά γύρω της κρύβουν μεθυστικά αρώματα από ελάφι με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στιφάδο, μοσχαράκι που λιώνει για ώρες στο πήλινο και γλυκό ρετζέλι. Παντοτινή συντροφιά το κόκκινο Μεσενικόλα με ρουμπινί χρώμα και αρώματα φρούτων του δάσους.

Σε όλα τα χωριά, από τα πιο ανεπτυγμένα Καλύβια Πεζούλας και Νεοχώρι, ως τα πιο low profile Κερασιά και Λαμπρό, θα βρείτε πάντα τζάκια να σιγοκαίνε και κατοίκους που επιμένουν να σας ζεστάνουν με τσίπουρο και γλυκόπιοτο κρασί, παρέα με χειροποίητα λουκάνικα με πράσο και τυριά από τα δικά τους. Εδώ τα Χριστούγεννα, έχουν το χρώμα και τη γεύση της παράδοσης. Έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, δηλαδή.


3 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στη Λίμνη Πλαστήρα


  1. Μείνετε στα χωριά ως την παραμονή των Θεοφανείων, για να παρακολουθήσετε τα Ρογκατσάρια. Οι ντόπιοι ντυμένοι με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, τριγυρίζουν στα σπίτια και λένε τα κάλαντα, διαφορετικά για τον καθένα, με διάθεση πειράγματος και σατιρισμού. Πίσω, ακολουθούν “ο γαμπρός με τη νύφη” και στο τέλος έρχεται ο “παππάς” που διώχνει αυτούς τους “καλικάντζαρους”. Το έθιμο παραμένει ζωντανό κυρίως στο Νεοχώρι, στο Μεσενικόλα, στο Μορφοβούνι και στο Κρυονέρι.
  2. Ανταλλάξτε χριστουγεννιάτικες ευχές, κάνοντας πρόποση με το φημισμένο Μαύρο Μεσενικόλα. Θα το βρείτε στο οικογενειακό Οινοποιείο Καραμήτρου, στο Μεσενικόλα (Μεσενικόλας, τηλ.: 24410 95250, winerymonsieurnicolas.gr, επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης).
  3. Ζητήστε το δικό σας μικρό ή μεγάλο θαύμα από το Μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής, που σχεδόν κρέμεται στο κενό σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς και άλλα κτίσματα (ηγουμενείο, κελιά, τράπεζα, αποθήκες, κρυφό σχολείο, κ.α.) και μοιάζει με φρούριο. Εκπληκτική η θέα σε όλη τη λίμνη.

Ονειρεμένα Χριστούγεννα στο Νυμφαίο


Στα 28 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Φλώρινας, θα δείτε να ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια σας ο πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου, έτοιμος να σας χαρίσει τα πιο ονειρεμένα Χριστούγεννα.

Περπάτημα σε δάση οξιάς, παιχνίδια με το χιόνι πλάι στα αρχοντικά, βόλτες στη λίμνη Ζάζαρη, συναντήσεις με αρκούδες και βραδινές μαζώξεις γύρω από το τζάκι, με παραδοσιακές νοστιμιές και ντόπιο τσίπουρο, συνθέτουν το σκηνικό της παραμονής σε αυτό το στολίδι της Μακεδονίας που έχει κερδίσει επάξια τη θέση του ανάμεσα στα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.


5 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στο Νυμφαίο


  1. Η περιορισμένη έκτασή του και τα γραφικά λιθόστρωτα στενάκια του, προσφέρονται για να γνωρίσετε το χωριό περπατώντας, οπότε το πρώτο που σας προτείνουμε να κάνετε, είναι μία περιήγηση με τα πόδια στα καλντερίμια του και στα πανέμορφα πέτρινα αρχοντόσπιτα με τις περίτεχνες προσόψεις, όπως αυτό του Τσίρλη που έκανε αρχηγείο του ο Παύλος Μελάς, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.
  2. Καθώς περπατάτε, κάντε μία στάση στην επιβλητική Νίκειο Σχολή, το παλιό σχολείο του χωριού, που αποτελεί αρχιτεκτονικό σήμα κατατεθέν του χωριού και σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο, ενώ παράλληλα φιλοξενεί το Ενημερωτικό Κέντρο Φυσικού Περιβάλλοντος Αρκτούρος. Έπειτα, σειρά έχει το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας του Νυμφαίου. Αν το βρείτε ανοιχτό εκείνες τις ημέρες, κανονίστε μία ξενάγηση και θα δείτε να ξεδιπλώνεται μπροστά σας όλη η ιστορική μνήμη του τόπου, μέσα από σπάνιες συλλογές με εργαλεία Νεβεσκιωτών αργυροχρυσοχόων, περίτεχνα κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, παλιές φορεσιές, χειρόγραφα του Μακεδονικού Αγώνα, αυθεντικές επιστολές του Παύλου Μελά και πολλά ακόμη.
  3. Όσοι πάλι είστε φυσιολάτρεις, στο Νυμφαίο θα βρείτε τον επίγειο παράδεισό σας. Ένας αναζωογονητικός περίπατος στο πέτρινο μονοπάτι που περιβάλλεται από ένα πανέμορφο ειδυλλιακό δάσος με οξιές, θα σας χαλαρώσει και θα σας οδηγήσει μέσα σε 10-15 λεπτά στο μικρό ξύλινο περίπτερο του Αρκτούρου. Μέχρι τον Ιανουάριο μάλιστα είναι ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε αυτό το καταφύγιο, καθώς μετά οι αρκούδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Δείτε τις αρκούδες και τους λύκους που φιλοξενούνται εκεί, σε μία περιφραγμένη δασική έκταση και ενημερωθείτε από το ειδικευμένο προσωπικό που διεξάγει ξεναγήσεις κάθε μέρα ανά μία ώρα εκτός από τις Τετάρτες. Πριν φύγετε, αγοράστε αναμνηστικά μπλουζάκια και σημειωματάρια, για να ενισχύσετε και το έργο τους. arcturos.gr
  4. Μην παραλείψετε να ανακαλύψετε τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, που ανήκουν στους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας. Απολαύστε τη θέα τους, κάντε μία βόλτα με κανό στα ήρεμα νερά τους και θαυμάστε κάποια από τα 141 διαφορετικά είδη πτηνών που φωλιάζουν εκεί. Επισκεφτείτε τον Ιππικό Όμιλο Νυμφαίου, νοικιάστε κάποιο από τα καθαρόαιμα αλπικά άλογά του και κάντε πρωινή ιππασία με τη συνοδεία εκπαιδευτή στα λιβάδια και τα δάση οξιάς που περιβάλλουν το χωριό.
  5. Τέλος, μπείτε στο κατάστημα του Αστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Νυμφαίου «Η Νύμφη», για να αγοράσετε χειροποίητα αντικείμενα και τοπικά προϊόντα· παντόφλες με γούνα, γούρια και άλλα χειροτεχνήματα του Νυμφαίου, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τραχανάδες, χυλοπίτες, πιπεριές, λικέρ και κρασιά.

Πάπιγκο: Χριστούγεννα στο πέτρινο χωριό


Σοφιστικέ εκδρομείς, περιπατητές, εραστές των σπορ, καλλιτέχνες, οικογενειάρχες, δημιουργοί της εικόνας και “ανώνυμοι” bon-viveurs, θέλγονται από το χριστουγεννιάτικο σκηνικό στο πιο γραφικό από τα 46 Ζαγοροχώρια.

Στους δύο μαχαλάδες, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, τα σπίτια από λευκή πελεκητή ντόπια πέτρα, τις σκεπές από σκουρόχρωμες πλάκες και τις ευρύχωρες πλακοστρωμένες αυλές, είναι συνήθως σκεπασμένα με στρώσεις από αφράτο χιόνι. Εδώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα έθιμα για τις γιορτές. Ίσως γιατί αποφάσισαν ομόφωνα να γιορτάζουν τη ζωή κάθε μέρα με άφθονο τσίπουρο, αγριογούρουνα και ζαγορίσιες πίτες.

Τα τζάκια καπνίζουν μέσα στην πυκνή ομίχλη κι εσείς περπατάτε στα καλντερίμια, ανάμεσα σε βρύσες που έφτιαξαν οι ντόπιοι τεχνίτες της πέτρας με φόντο αλπικές λίμνες, βαθύσκιωτα φαράγγια, βουνοκορφές και πέτρινα γεφύρια. Οι χρυσοχέρες μαγείρισσες έχουν από νωρίς μπει στην κουζίνα και από τα θολά τζάμια των αρχοντικών τους κρυφοκοιτάτε το τελετουργικό. Στο σαλόνι ένα λιτό δέντρο δίπλα στο τζάκι που σιγοκαίει και τα εγγόνια που έχουν αφήσει για λίγο την πόλη, παίζουν με τον παππού. Παραμονή Χριστουγέννων θα κατευθυνθούν όλοι στον αρχοντικό ναό του Αγίου Βλασίου, που στέκεται στο κέντρο του χωριού, το Μεσοχώρι για τους ντόπιους, για τη Θεία Λειτουργία και μετά στο σπίτι όπου περιμένει ήδη η αχνιστή κρεατόσουπα.


8 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στο Πάπιγκο


  1. Καθίστε με τους ντόπιους σε ένα από τα καφενεία για να σας διηγηθούν την ιστορία της Δρακολίμνης:  κάποτε, λέει, ζούσε σε αυτή ένα ον με μυθικές διαστάσεις, που βρισκόταν σε διαρκή διαμάχη με το δράκο που ζούσε στο Σμόλικα. Ό,τι πρέπει δηλαδή, για να τραβήξει την προσοχή των μικρών παιδιών και να σας προετοιμάσει για μια εξόρμηση σε αυτήν.

  2. Γλυκαθείτε με παραδοσιακή σιροπιαστή “πατσιαβούρα”, αλλά και εξαιρετικό ραβανί, ρολό αμυγδάλου και γαλακτομπούρεκο, στο παραδοσιακό γλυκοπωλείο Μπίμτσα. Ιδανικά συνοδευτικά τα σπιτικά λικέρ και ο μερακλίδικος καφές στη χόβολη (Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41116, www.bimtsa.gr).

  3. Βρείτε το μυστικό της Ηπείρου, τις «Κολυμπήθρες» ή «οβίρες», έναν κρυμμένο θησαυρό της περιοχής. Αποτελούνται από στρογγυλά κοιλώματα – σαν μικρές φυσικές πισίνες- που λάξευσε το νερό στην πέτρα και θα τα ανακαλύψετε ακολουθώντας το μονοπάτι, που ενώνει τους δύο οικισμούς (περίπου 2 χλμ. απόσταση).

  4. Δοκιμάστε τη διασημότερη σπεσιαλιτέ της Ηπείρου και των Ζαγοροχωρίων: τις πίτες. Χορτόπιτες, αλευρόπιτες, γαλατόπιτες και ό,τι άλλο λεπτό και τραγανό βγαίνει σε ταψί απ΄ την κουζίνα των εστιατορίων, που διαθέτουν οι περισσότεροι ξενώνες.
  5. Επισκεφθείτε την πέτρινη εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα, αλλά και το ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου, πάνω σε λόφο στο Μεγάλο Πάπιγκο, τις απογευματινές ώρες για να δείτε την Αστράκα και το Πάπιγκο να χρυσίζουν στις τελευταίες ακτίνες του ηλίου.

  6. Βρεθείτε πάνω από τα καταγάλανα νερά του ποταμού και κάντε rafting στον Βοϊδομάτη, μέσα στην αγκαλιά της φύσης. Η υδάτινη διαδρομή περνάει μέσα από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και θα σας χαρίσει μια αξέχαστη εμπειρία ανάμεσα από σπηλιές, αιωνόβια πλατάνια και τοξωτές γέφυρες. www.trekking.gr

  7. Οι λάτρεις της ιππασίας και όχι μόνο, δεν πρέπει να χάσουν μία βόλτα με άλογα στην περιοχή τζιπάδες, με τους μοναδικούς, δασικούς δρόμους. Οι διαδρομές προσφέρονται για αρχάριους και μη, ενώ το σίγουρο είναι πως θα ανακαλύψετε πανέμορφα τοπία παρέα με τα άλογα και θα έρθετε λίγο πιο κοντά στην “άγρια” πλευρά σας. www.white-pegasus.com

  8. Περπατήστε στις όχθες του Βοϊδομάτη, κάτω από τα τεράστια πλατάνια, απολαύστε το κολατσιό σας στα ξύλινα παγκάκια και ανακαλύψτε ονειρεμένα, ρομαντικά μονοπάτια, για να ερωτευτείτε ξανά.


Παραδοσιακά Χριστούγεννα στην Αγόριανη


Χτισμένη πάνω σε επτά λόφους στην αγκαλιά του Παρνασσού, μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από παραμύθι. Η Αγόριανη ή Επτάλοφος, όπως είναι η νέα της ονομασία, αποτελεί το διαμάντι του βουνού του Απόλλωνα. Πνιγμένη μέσα στα έλατα και τα πλατάνια, και συχνά πασπαλισμένη με ολόλευκο χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες, συνιστά την απόλυτη απάντηση στη δημοφιλέστατη και πολυφωτογραφημένη γειτόνισσά της, την Αράχωβα.

Αν, λοιπόν, τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ψάχνετε έναν προορισμό που να είναι κοντά στην Αθήνα και να μπορεί να σας γεμίσει με παραδοσιακές γιορτινές αναμνήσεις και στιγμές ηρεμίας, η Αγόριανη αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Με το ήσυχο ειδυλλιακό τοπίο της, το μαγευτικό ελατόδασος που την περιβάλλει, την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, το χορταστικό της φαγητό και τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές και τα αναμμένα τζάκια, εκπληρώνει το κλασσικό πρότυπο για έναν χειμερινό βουνίσιο προορισμό.


3 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στην Αγόριανη


  1. Στο κέντρο της Αγόριανης, την πλατεία, πιείτε κρυστάλλινο νερό από τις δύο χάλκινες βρύσες σε σχήμα λιονταριού, που βγαίνουν μέσα από τους κορμούς των δέντρων και μετά καθίστε για καφέ στα παραδοσιακά καφενεία του. Έπειτα, κατευθυνθείτε προς το σήμα-κατατεθέν του χωριού, τον καταρράκτη του. Περπατήστε κατά μήκος του, ανεβείτε τα πέτρινα σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή του και παρακολουθήστε τα ορμητικά νερά του, καθώς καταλήγουν στο χωριό.
  2. Για εσάς που είστε λάτρεις της φύσης, δε γίνεται να μην αναφέρουμε το Μονοπάτι Ε4, ένα ευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι που πρέπει να περπατήσετε, αν η Αγόριανη δεν είναι χιονισμένη φέτος τα Χριστούγεννα. Η πεζοπορία εκεί θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα και να χορτάσετε με τη θέα του πανέμορφου καταπράσινου δάσους.
  3. Αν πάλι θέλετε να εξερευνήσετε και τις τριγύρω περιοχές, στα 11 περίπου χιλιόμετρα από την Αγόριανη, θα συναντήσετε την Πολύδροσο, ένα ακόμη γραφικό χωριό με όμορφα μονοπάτια και εκλεκτά ντόπια προϊόντα, όπως κρέας, κρασί, τυριά, που αξίζει να δοκιμάσετε. Από εκεί, 11 χιλιόμετρα μακριά θα βρείτε το χωριό Γραβιά και το ιστορικό Χάνι, που έπαιξε καίριο ρόλο στην επανάσταση του 1821. Λίγο πιο πέρα, στην Άμφισσα, βρίσκεται το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, που παραμένει ανοικτό και τις αργίες. Αν είστε μαζί με τα παιδιά σας, να είστε σίγουροι πως θα τους φανεί πολύ ενδιαφέρον να περιηγηθούν στους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου και να μάθουν την ιστορία τους. vagonetto.gr

Παραμυθένια Χριστούγεννα σε Ελάτη-Περτούλι


Καυτά φοντί σοκολάτας δίπλα στην ξυλόσομπα, χορός στο χιόνι και βόλτες σε υγρά δάση που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια με ξωτικά και νεράιδες. Τα δώρα μιας καινούργιας αρχής στις πλαγιές του Κόζιακα.

Σε τούτο τον τόπο, τα καλύτερα δώρα κρύβονται μέσα σε πυκνά ελατοδάση τυλιγμένα στην ομίχλη και σε απέραντα λιβάδια με άλογα που τρέχουν ανέμελα. Πίσω απ’ τα παράθυρα πέτρινων αρχοντικών που φέρουν την αίγλη μιας άλλης εποχής και σε φιδογυριστούς δρόμους, που οδηγούν σε ονειρικά σαλέ φτιαγμένα από κορμούς ελάτων. Σε μαγαζιά με απαλά φώτα που σερβίρουν καυτά φοντί σοκολάτας δίπλα σε μαντεμένια τζάκια και σε ζεστές σάλες με θαμπωμένα τζάμια.

Εδώ η φύση έχει μεγαλουργήσει. Η δαντελωτή άγρια κορυφογραμμή του Κόζιακα, σας κοιτά αγέρωχα, ο Ασπροπόταμος σάς σιγοτραγουδά και ο αέρας φέρνει από παντού μυρωδιές από καμένο ξύλο και βρεγμένη γη. Σκηνικό Άλπεων, ιδανικό για να ζήσετε το χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Δύσκολο να επιλέξετε ανάμεσα στην κοσμική Ελάτη και το αρχοντικό Περτούλι. Το σίγουρο είναι, πως αν πάτε στο ένα, θα πάτε και στο άλλο. Αν είστε τυχεροί και σας βρουν εδώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού, θα χαίρεται η ψυχή σας και μόνο να κοιτάζετε το τοπίο. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας έρχονται για να ζήσουν από πρώτο χέρι την ομορφιά των λευκοντυμένων περτουλιώτικων λιβαδιών, αλλά και την εμπειρία των νυχτερινών υπαίθριων πάρτι, με δυνατές μουσικές και τεράστιες δάδες να φωτίζουν τις χιονισμένες κορυφές.


4 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα σε Ελάτη-Περτούλι


  1. Μπείτε στο κλίμα της εποχής, κάνοντας σκι και βόλτες με έλκηθρα ανάμεσα στα έλατα, στο μικρό και εύκολα προσβάσιμο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Συχνά διοργανώνονται βραδιές νυχτερινού σκι και διάφορα happenings (τηλ.: 24340 91545, ημερήσιο εισιτήριο €10).
  2. Ζεσταθείτε μπροστά στο τζάκι του café Κεχρί, αργοπίνοντας μία από τις δεκάδες διαφορετικές σοκολάτες και δοκιμάζοντας γλυκά του ταψιού παρέα με ελληνικό στη χόβολη (Ελάτη, τηλ.: 24340 71341).
  3. Παρακολουθήστε τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία μαζί με τους ντόπιους στην Παναγία της Θεοτόκου, στο κέντρο της Ελάτης.
  4. Οδηγήστε μέχρι τα χωριά του Ασπροπόταμου, το Χαλίκι, την Ανθούσα, την Καλλιρρόη και την Αγία Παρασκευή, για να δείτε ωραία παλιά αρχοντικά, καταρράκτες και πέτρινα γεφύρια.

«Ταπεινά» Χριστούγεννα σε Συρράκο-Καλαρρύτες


Δεν έχουν να προσφέρουν πολυτελή mountain resorts και γκουρμέ εστιατόρια για ρεβεγιόν. Μόνο την αίσθηση της αναγέννησης, σ’ ένα από τα πιο ανόθευτα κομμάτια της ελληνικής υπαίθρου. Δύο χωριά αντικριστά, μέσα σε μια θάλασσα ομίχλης. Κι ανάμεσά τους, ο Χρούσιας, παραπόταμος του Αράχθου, να κυλάει στη βαθιά, άγρια χαράδρα του.

Αμέτρητες βρύσες και πέτρα παντού. Στο Συρράκο, αφήνετε το αυτοκίνητο έξω από τη θολωτή πέτρινη πύλη και παίρνετε το φιδίσιο μονοπάτι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Λίγα φώτα και στολίδια στα πέτρινα αρχοντικά. Άλλος κόσμος. Μια γαλήνη ολόγυρα που σας κάνει να θέλετε να μιλήσετε ψιθυριστά. Μόνο ο ήχος του νερού ακούγεται. Από το ποτάμι, τις βρύσες, τους μικρούς καταρράκτες, τη βροχή που πέφτει. Τα Χριστούγεννα εδώ τα γιορτάζουν ταπεινά, χωρίς περιττές χρυσόσκονες. Μικρά, αυθόρμητα γλέντια στήνονται σε καφενεία-παντοπωλεία, με μεζέδες και ντόπιο τσίπουρο.

Στους Καλαρρύτες, μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όλοι μαζεύονται στο μαγαζί του Ναπολέοντα με την πλούσια γενειάδα και τη μορφή παραμυθά. Στο παραδοσιακό κουζινάκι, πίσω από τον πάγκο με τις παλιές ζυγαριές, και κάτω από τις φωτογραφίες των παππούδων και του πατέρα του, ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του, τη Λαμπρινή, ξεδιπλώνουν όλο το ταλέντο τους στη μαγειρική. Κάθεστε κοντά στην ξυλόσομπα και τον αφήνετε να σας πει ιστορίες για τους τεχνίτες του ασημιού και την οικογένεια Bulgari που κατάγεται από εδώ. Έτσι κυλούν οι γιορτές σε τούτα τα μέρη, με τσίπουρα, κουβέντες και βόλτες να ζεσταίνουν την καρδιά.


5 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα σε Συρράκο-Καλαρρύτες


  1. Υποδεχτείτε το νέο έτος με γλέντι στο ρετρό ταβερνάκι-παντοπωλείο του Ναπολέοντα Ζάγκλη. Αυτές τις μέρες θα βρείτε όλες τις σπεσιαλιτέ του: τρυφερό κουνέλι, χοιρινό πρασοσέλινο και μοσχαράκι με μανιτάρια, μεταξύ άλλων (Καλαρρύτες, τηλ.: 26590 61518, από €10 το άτομο).

  2. Ανάψτε ένα κερί στην ιστορική Μονή Κηπίνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που κρέμεται κυριολεκτικά στο μέσο ενός κάθετου βράχου, νοτιοδυτικά των Καλαρρυτών στον δρόμο προς Ιωάννινα. Ανεβαίνετε από μονοπάτι που είναι λαξεμένο στην πλαγιά και φτάνετε σε μια μικρή ξύλινη γέφυρα πριν την είσοδο.

  3. Αφήστε το αυτοκίνητο στην άκρη και –αν ο καιρός το επιτρέπει- περπατήστε στο σπάνιας ομορφιάς μονοπάτι, που ενώνει τα δύο χωριά. Η πεζοπορία μέσα από τη χαράδρα του ποταμού Χρούσια, θα σας πάρει μιάμιση με δύο ώρες το πολύ.

  4. Ξορκίστε το κρύο με τσιπουράκι και μερακλίδικο ελληνικό δίπλα στο τζάκι του καφέ-γλυκοπωλείου Σάρικα, στο Συρράκο. Απολαύστε τα, παρέα με σπιτικούς μεζέδες, γλυκά του κουταλιού και σιροπιαστά από τα χέρια της κυρίας Πόπης. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε το παντοπωλείο του χωριού, καθώς και ξυλόγλυπτα ενθύμια και ασημικά.

  5. Τιμήστε την παράδοση του Συρράκου, με μια επίσκεψη στο αρχοντικό του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Το πατρικό του σπίτι λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη, όπου μπορεί κανείς να δει αντικείμενα της οικογένειας των Κρυστάλληδων, καθώς επίσης εκθέματα και δωρεές άλλων Συρρακιωτών.


Παραδοσιακά Χριστούγεννα στα Άνω Πεδινά


Τα Άνω Πεδινά, είναι ένα μικρό χωριό που όμως σφύζει από ζωή. Όχι μόνο τώρα που είναι ντυμένα στα χρώματα του χειμώνα, αλλά όλο το χρόνο. Είναι οι νέοι που, αφού μορφώθηκαν και βαρέθηκαν την γκρίζα πόλη, επέστρεψαν στο χωριό, πήραν τα ερειπωμένα αρχοντικά και τα έκαναν ξενώνες.

Σπίτια και αλώνια από άσπρη πέτρα, ταιριασμένα η μια πάνω στην άλλη από το χέρι του μάστορα, όπως έμαθε τόσο καλά να κάνει στα μέρη που γεννήθηκε. Θα περπατήσετε στα στενά καλντερίμια, ανάμεσα στα αρχοντόσπιτα από άσπρη ζαγορίσια στουρναρόπετρα, θα αναπνεύσετε τον ηπειρώτικο αέρα ανάμεσα σε πλαγιές στρωμένες με φράξους, πουρνάρια, καρυδιές, σφενδάμια και αγριοκερασιές, και ανήμερα των Χριστουγέννων θα φωλιάσετε σε μια από τις ζεστές του ταβέρνες και θα ανταλλάξετε ευχές.


4 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στα Άνω Πεδινά


  1. Να απολαύσετε την ηρεμία στη σκιά του μεγάλου πλατάνου της κεντρικής πλατείας, που φυτεύτηκε το 1819.
  2. Να ανάψετε ένα κερί στη Μονή Ευαγγελιστρίας, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, χτίστηκε το 1647 και λειτούργησε σαν ένα «κρυφό σχολειό». Να κάνετε Χριστούγεννα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο του χωριού, που χτίστηκε το 1793.
  3. Να ακολουθήσετε τη διαδρομή που οδηγεί από τα Άνω, στα Κάτω Πεδινά και περνά μέσα από τον εύφορο σουδενιώτικο κάμπο, που χωρίζει τα δυο χωριά.
  4. Να ζήσετε την εμπειρία του ράφτινγκ στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, περνώντας μέσα από τοπία που θα σας κάνουν να πιστέψετε πως βρίσκεστε σε άλλο πλανήτη. Δραστηριότητες ράφτινγκ και άλλες, διοργανώνουν οι εταιρείες Trekking Hellas (www.trekking.gr) και Alpine Zone (www.alpinezone.gr) περί τα 30 ευρώ το άτομο.

Λιτά και αυθεντικά Χριστούγεννα στα χωριά του Πάρνωνα


Στα χωριά του Πάρνωνα, δεν χρειάζονται αστραφτερά χιονοπέδιλα και ακριβά ρούχα για το ρεβεγιόν. Μόνο χοντρές μπότες και μια υπόσχεση: η ενδοσκόπηση που τόσο καιρό αποφεύγατε, θα γίνει δίπλα στο τζάκι που σιγοκαίει κοιτώντας τις χιονισμένες πλαγιές από το πέτρινο παράθυρο.

Λίγοι είναι αυτοί που θα αφήσουν το χιονοδρομικό του Μαινάλου και τις πολυφωτογραφημένες Βυτίνα και Δημητσάνα. Αυτοί οι λίγοι όμως που θα τολμήσουν να συνεχίσουν ευθεία στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως προς τα χωριά του Πάρνωνα, θα καταφέρουν να ενώσουν και πάλι ένα-ένα τα κομμάτια του εαυτού τους. Μια χούφτα χωριά χτισμένα από πέτρα, μοιρασμένα ανάμεσα στην Αρκαδία και την Λακωνία: Καστάνιτσα, Κοσμάς, Άγιος Πέτρος, Άνω Δολιανά, Άγιος Ιωάννης, Καρυές, Γεράκι και Τσίντζινα. Το δικό τους χριστουγεννιάτικο σκηνικό στήνεται σε αλπικά δάση πνιγμένα στα έλατα, σε πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα άλλων εποχών, σηματοδοτημένα μονοπάτια ανάμεσα σε καστανιές, κερασιές, καρυδιές, αχλαδιές, πλατάνια, μηλιές, βελανιδιές και τρεχούμενα νερά.

Εδώ, τα χωριά δεν έχουν ανάγκη από ψεύτικα έλατα βαμμένα με λευκό σπρέι ή γκουρμέ συνταγές για το ρεβεγιόν. Τα έλατα είναι αληθινά, καλυμμένα με παχύ στρώμα χιονιού και στα πιάτα έρχονται χοιρινό με κάστανα, αχνιστός τραχανάς και χόρτα του βουνού. Εδώ, τα παραμύθια για τα ξωτικά του Άι Βασίλη, δίνουν τη θέση τους σε ιστορίες από τα παλιά και σε τραγούδια στην τσακώνικη διάλεκτο, που κινδυνεύει να χαθεί. Εδώ, οι χριστουγεννιάτικες ευχές δεν ανταλλάσσονται σε σαλέ με σουίτες και θερμαινόμενες πισίνες, αλλά σε πέτρινα δωμάτια με παχιά χαλιά και τζάκια που δε σβήνουν ποτέ. Εδώ, τα Χριστούγεννα είναι λιτά κι αυθεντικά.


5 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στα χωριά του Πάρνωνα


  1. Γιορτάστε τα Χριστούγεννα με αχνιστό καφέ στα καθίσματα του cafe Πλάτανος, στην πλατεία του Κοσμά. Θα τον συνοδεύσετε, με νόστιμο γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα και θα επιστρέψετε και βράδυ για ουζάκι.
  2. Αγοράστε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα ντόπια καλούδια από το Εργαστήρι Μαλεβός. Ζυμαρικά, τραχανάς και χυλοπίτες, ματσάκια με λεβάντα, βαζάκια με κομμάτια ντόπιου χοιρινού, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ και ελατόμελο, έχουν την τιμητική τους (Άγιος Πέτρος, τηλ.: 27920 31251).
  3. Ανταλλάξτε χριστουγεννιάτικες ευχές με Καρυάτικο Ερυθρό από το Κτήμα Διαμαντούρου, στις Καρυές. Το επισκέψιμο οινοποιείο του Αριστοτέλη και Γιώργου Διαμαντούρου, παράγει το Λευκό, το Ροζέ και το Ερυθρό Καρυάτικο και το Καρυάτικο Cabernet Sauvignon (τηλ.: 27310 95181).
  4. Ανάψτε ένα κερί στην ιστορική γυναικεία Μονή Μαλεβής. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, περίπου 5 χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο και σε υψόμετρο 950 μ., περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου. Λέγεται πως στο μοναστήρι υπάρχει μια θαυματουργή εικόνα από τις 70, που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που από το 1964 αναβλύζει Άγιο Μύρο.
  5. Ασκηθείτε μετά τα λουκούλλεια εορταστικά γεύματα με πεζοπορία. Από τα Τσίντζινα ξεκινούν 9 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές, μια εκ των οποίων καταλήγει στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων, η οποία αποτελεί την αρχαιότερη Μονή της Λακωνίας.

«Ρομαντικά» Χριστούγεννα στη Μονεμβασιά


Εδώ, δεν θα έρθετε για να ζήσετε χριστουγεννιάτικες après-ski εμπειρίες, ούτε θα αναζητήσετε να χωθείτε στο κοντινότερο cafe δίπλα στο τζάκι, για να ξορκίσετε το τσουχτερό κρύο. Το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, δε θα σας δυσκολέψει.

Μπαίνοντας από τη μοναδική είσοδο, αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, που φτάνει ως τον 6ο αιώνα. Χωρίς αυτοκίνητα, με μόνους ήχους τον παφλασμό των κυμάτων που χαϊδεύουν τα αδιαπέραστα τείχη και τους συνωμοτικούς ψιθύρους των ερωτευμένων. Και ο αέρας του Μυρτώου να ανακατεύει πότε πότε τα μαλλιά. Τα σπίτια και οι εκκλησίες απλώνονται μέχρι την πέτρινη πλώρη. Το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν ένα περίτεχνο κατάστρωμα από κεραμίδια και βυζαντινούς τρούλους που λαμπυρίζουν στον χειμωνιάτικο ήλιο που επιμένει. Γι’ αυτό και το κάστρο της Μονεμβασιάς, δεν έχει ανάγκη από λαμπάκια, εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα και περίτεχνους στολισμούς, για να αποκτήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Εδώ, μπορεί να σας πάρουν στο κατόπι ιππότες και δεσποσύνες που έχουν δώσει κρυφά ραντεβού στα δαιδαλώδη καλντερίμια, σ’ ένα ασυναγώνιστα ερωτικό σκηνικό φτιαγμένο από βράχο και Ιστορία. Τα Χριστούγεννα στη Μονεμβασιά θα περπατήσετε σε ρομαντικά πλακόστρωτα, θα ανάψετε κερί σε αιωνόβιες πέτρινες εκκλησίες, θα ανταλλάξετε ευχές μπροστά σε αρχοντικά palazzi και, σχεδόν υποχρεωτικά, θα λερωθείτε από την άχνη των αμυγδαλωτών της.


10 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στη Μονεμβασιά


  1. Παρακολουθήστε την θεία λειτουργία στην πλατεία του κάστρου, στην Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού, που αποτελεί τη Μητρόπολη της Λακωνίας.

  2. Κάντε χειμωνιάτικη βόλτα στην παλιά πόλη της Μονεμβασιάς, στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό, τυλιγμένοι σε ένα ζεστό παλτό. Αν ο κρύος αέρας το επιτρέπει, ανεβείτε στην επάνω πόλη, τον Γούλα όπως λέγεται, με την υπέροχη θέα στην πόλη, τα τείχη και τη θάλασσα. Λίγο πιο πάνω, στην άκρη του απόκρημνου βράχου, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, μια από τις 40 εκκλησίες του κάστρου. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

  3. Μπείτε στο πνεύμα των εορτών αγοράζοντας τα περίφημα αμυγδαλωτά και σαμουσάδες (παραδοσιακό γλυκό με μέλι, φύλλο, σουσάμι, καρύδι και αμύγδαλο) από το Μορέως Ήδιστα, το διάσημο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Χαραμή (Σπάρτης 14, Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 27320 61040).

  4. Ακούστε τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από την φιλαρμονική του δήμου Μονεμβασιάς, που ξεκινά από την νέα πόλη και καταλήγει στο κάστρο.

  5. Κάντε πρόποση για τη νέα χρονιά, με ντόπια κρασιά και μεζεδάκια στην Καμάρα του Οίνου του Βύρων, υπό τους ήχους της jazz μουσικής. Ένα ατμοσφαιρικό κατάστημα, με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν, που μοιάζει με φιλόξενο σπιτικό (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61704).

  6. Το πρώτο cafe που συναντάτε μπαίνοντας στο κάστρο, είναι το Ενετικό. Εδώ, μπορείτε να απολαύσετε τα γιορτινά κοκτέιλ συντροφιά με καλές jazz, rock και lounge μουσικές (τηλ.: 27320 61352).

  7. Απολαύστε το εορταστικό δείπνο του ρεβεγιόν στο εστιατόριο του Kinsterna Hotel & Spa. (Άγιος Στέφανος, τηλ.: 27320 66300, www.kinsternahotel.gr).

  8. Επισκεφτείτε το Εδωδιμοπωλείο, το μοναδικό μέρος όπου μπορείτε να γευτείτε και να αγοράσετε το μελιττόκρασο, ένα τοπικό ηδύποτο με αρχαίες ρίζες, που φτιάχνεται μόνο από μέλι και νερό (τηλ. 27320 61303).

  9. Πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας στο Έμβασις, παρέα με βασιλικό πρωινό, δίπλα στα μεγάλα παράθυρο (τηλ.: 27320 61139).

  10. Κάντε πεζοπορία. Ακολουθήστε με τα πόδια μια από τις πολλές κοντινές διαδρομές με αφετηρία τη Μονεμβασιά. Για πολλούς, άλλωστε, αποτελεί τον παράδεισο της πεζοπορίας. Προτεινόμενη διαδρομή διάρκειας περίπου 3 ωρών, είναι αυτή που ξεκινά από τον Άγιο Φωκά και καταλήγει στο επισκέψιμο Σπήλαιο της Καστανιάς, η οποία αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33.


Λευκά Χριστούγεννα στην Πορταριά


Συντροφιά σας στις βόλτες, οι μυρωδιές του κάστανου στη φωτιά και ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά στις διάσπαρτες πέτρινες βρύσες. Νανούρισμα η θέα απ’ τα φώτα του Βόλου, που μοιάζει με διαμαντένια βροχή. Ξυπνητήρι σας είναι οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες που έρχονται από τα μεγάφωνα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Αν κάτι έχουν να ζηλέψουν τα υπόλοιπα χωριά από την Πορταριά, είναι τα πολλά και περιποιημένα λιθόστρωτα καλντερίμια- ντυμένα αυτήν την εποχή με μια πάχνη παγωμένη, βουνίσια, που καθαρίζει το μυαλό από κάθε έγνοια. Πίσω απ’ τα θαμπωμένα παράθυρα των αγέρωχων αρχοντικών εκτυλίσσονται μικρά γλέντια γύρω από τζάκια που καίνε ασταμάτητα, κλαδιά με λαμπιόνια χτυπούν στα πορτόφυλλα, τα τελευταία φύλλα των δέντρων πέφτουν αποκαλύπτοντας τη σεμνή αισθητική του τόπου. Στην κεντρική πλατεία, που έχει φορέσει τα γιορτινά της, ο αέρας μοσχοβολά από τα μελομακάρονα και τα γλυκά ταψιού που φτιάχνουν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού, αλλά και από τις πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ που μαγειρεύουν με μεράκι οι αδερφές Καραΐσκου στου Κρίτσα.

Κι όταν το κατάλευκο σεντόνι καλύψει τα πλατάνια, τις κρήνες και τα υγρά δάση, βγείτε να αντλήσετε δύναμη από την άγρια ομορφιά. Το χιόνι παραμένει επί μήνες στα Χάνια και στην κορυφή Αγριόλευκες, που κατακλύζεται από σκιέρ, ενώ η πυκνή ομίχλη είναι σχεδόν μόνιμο ντεκόρ. Ένα μυστηριώδες γαλακτερό πέπλο απλώνεται παντού και σας καλεί σε κυνήγι θησαυρών.


6 πράγματα που πρέπει να κάνετε τα Χριστούγεννα στην Πορταριά


  1. Κάντε τα πρώτα σας σλάλομ για φέτος- αν ο καιρός το επιτρέψει- στο χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες, μόλις 12 χλμ. από την Πορταριά. Στο φόντο, το Αιγαίο και ο Παγασητικός (τηλ.: 24280 74048, www.pelionski.gr).

  2. Γιορτάστε την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μαζί με τους ντόπιους στην κεντρική πλατεία Μελίνα Μερκούρη. Κεράσματα με παραδοσιακά γλυκά και άφθονο κρασί, χριστουγεννιάτικη μουσική στα ηχεία και κάλαντα με παραδοσιακές στολές από τον πολιτιστικό σύλλογο.

  3. Γλυκαθείτε με κουραμπιέδες, μελομακάρονα, καρυδόπιτα και γλυκό του κουταλιού κάστανο, που φτιάχνουν με αγνές πρώτες ύλες οι χρυσοχέρες γυναίκες του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Πορταριάς (τηλ.: 24280 99952, www.portaria-pelion.gr).

  4. Φορέστε το πιο χοντρό παλτό και τον σκούφο σας, και απολαύστε την χειμωνιάτικη πηλιορείτικη φύση, περπατώντας στο μονοπάτι των Κενταύρων, που ξεκινά από την πλατεία Αδάμενας, πλάι στο ρέμα, και καταλήγει στις πηγές Μάνα.

  5. Κατεβείτε στον Βόλο για το βράδυ, για να πιείτε κρασί και κοκτέιλ στο Groove cocktail bar. Πρόκειται για ένα από τα πιο στιλάτα μαγαζιά της πόλης, με άκρως εντυπωσιακή μπάρα και κάβα που φυλάσσει αρκετές δεκάδες σπάνιες φιάλες. Λειτουργεί από το πρωί για καφέ (Κουμουνδούρου 40 & Κονταράτου, τηλ.: 24210 22482).

  6. Πιάστε θέση δίπλα στο κουκλίστικο χριστουγεννιάτικο δέντρο του café-bar Αερικό, για ελληνικό στο μπρίκι, σπιτική μηλόπιτα και βάφλα προφιτερόλ με φρέσκια σαντιγί και τριμμένη σοκολάτα (1ο χλμ. Πορταριάς–Μακρυνίτσας, τηλ.: 24280 99710, www.aeriko-pelion.gr).


Πηγή: arttravel.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ