Loading...
Tech

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο

«Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου το σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα»

Αυτό είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2018, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η διοργάνωση έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο και καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε περισσότερες από εκατό χώρες, συντονισμένη από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή την ημέρα, η ένωση χιλιάδων ανθρώπων έχει σκοπό να αφυπνίσει σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς και να απευθυνθεί σε παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, στη βιομηχανία, στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συνεργαστούν για να βάλουν ένα λιθαράκι στην δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας;

  • Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, δείχνοντας ευγένεια και σεβασμό σε άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας τη διαδικτυακή τους φήμη και αναζητώντας τρόπους για δημιουργική συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
  • Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα, κάνοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, μαθαίνοντας τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια ή ενεργώντας σαν πρότυπο ψηφιακού πολίτη.
  • Οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τους τις απαιτούμενες ψηφιακές γνώσεις της σύγχρονης εποχής και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, με στόχο μια καλύτερη και ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  • Η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο διαδίκτυο, με το να δημιουργεί και να προωθεί ασφαλές περιεχόμενο κι υπηρεσίες, καθώς επίσης και να παρέχει στον χρήστη ξεκάθαρες συμβουλές, κατανοητά εργαλεία και γρήγορη πρόσβαση σε επαγγελματική υποστήριξη, όταν αυτός χρειάζεται βοήθεια σε κάποιο θέμα.
  • Οι ιθύνοντες και οι πολιτικοί απαιτείται να παρέχουν μία κουλτούρα στην οποία θα μπορούν όλοι οι παραπάνω να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, στους δασκάλους πρέπει να παρέχεται υλικό για την εκμάθηση της διαδικτυακής ασφάλειας στα παιδιά, στους γονείς να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης, και τέλος στις εταιρείες να δίνεται ένα κίνητρο για τη ρύθμιση του περιεχομένου και των υπηρεσιών τους. Ακόμη θα πρέπει να αναλάβουν δράση στην διακυβέρνηση και τη νομοθεσία, για να προστατέψουν τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους από τους διαδικτυακούς κινδύνους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές.
  • Ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την προσπάθεια, ψάχνοντας θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και διασύνδεσης, λειτουργώντας πάντοτε με σεβασμό και ευγένεια προς τους άλλους. Τέλος, μπορούμε να εξαλείψουμε την εκμετάλλευση και την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, αναφέροντας οποιοδήποτε ακατάλληλο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

Ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2018, περιλαμβάνει εκδήλωση στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στην Αθήνα, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι εκπρόσωποι της πολιτείας, της βιομηχανίας του διαδικτύου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Επίσης είναι προγραμματισμένη η απονομή βραβείων των δύο πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών με θέμα «Θετικό-ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο» και «Το διαδίκτυο στην αρχαία Ελλάδα». Τέλος, θα διεξαχθούν οργανωμένες δράσεις σε σχολεία σε όλη την επικράτεια και θα αναρτηθεί νέο υλικό στην ιστοσελίδα saferinternet4kids.gr.

Αν θέλετε να γίνετε υποστηρικτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 συμπληρώστε την φόρμα υποστηρικτή εδώ. Για υποστήριξη στα κοινωνικά δίκτυα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα hastag #SID2018 και #SaferInternetDay. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 καθώς και τις δράσεις που διεξάγονται σε κάθε χώρα, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.saferinternetday.org.

Παράλληλα, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids, θέλοντας να ψυχαγωγήσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των παιδιών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, έχει δημιουργήσει ένα παιχνίδι με πάνω από 600 ερωτήσεις χωρισμένες σε κατηγορίες, όπως η ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι υπολογιστές και οι βασικές γνώσεις τεχνολογίας.

Η εφαρμογή βασίζεται στην πλατφόρμα του Quizdom και είναι διαθέσιμη για λήψη σε Android συσκευές από εδώ και σε iOS συσκευές από εδώ. Για να παίξετε, πρέπει να εγγραφείτε στην ομάδα (group) «saferinternet4kids». Αν δεν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στη συσκευή σας μπορείτε να δείτε τα online Quizzes εδώ.

Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες της εφαρμογής:

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ