Loading...
Travel

Τα 7 πιο εντυπωσιακά ελληνικά σπήλαια

Τα ελληνικά σπήλαια είναι από τα ωραιότερα στον κόσμο και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με την ομορφιά τους. Πιο συγκεκριμένα, με την ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών, των υπόγειων υδάτων, των απόκοσμων χρωμάτων και των ήχων της γης. Η εξερεύνησή τους είναι μια μοναδική περιπέτεια, που προσφέρει ταυτόχρονα στους εξερευνητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, με στοιχεία γεωλογίας, παλαιοντολογίας, ανθρωπολογίας, υδρολογίας, τoπογραφίας, φυσικής, βιολογίας και αρχαιολογίας.

Πολλά ελληνικά σπήλαια έχουν εξερευνηθεί και αρκετά από αυτά είναι αξιοποιημένα και ανοικτά για το κοινό. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα τα οποία είναι αναξιοποίητα ή δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως. Σε αυτά, η περιήγηση επιτρέπεται μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες και φυσικά με τη σχετική άδεια. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, έχουμε εστιάσει στα 7 πιο εντυπωσιακά επισκέψιμα σπήλαια της Ελλάδας, που μαγεύουν με τη γοητεία τους και  την απαράμιλλη ομορφιά τους…


Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού, Λακωνία


Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού και ελαφιού

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια είναι το σπήλαιο Βλυχάδα Διρού, που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή, σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας, ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για πρώτη φορά για τους επισκέπτες το 1967. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι, στολίζουν κάθε γωνιά τους, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα, από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Ιστοσελίδα

Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά


Μέσα στο σπήλαιο σχήματος «Β» υπάρχει μια λίμνη που έχει ένα μικρό νησί

Ανεπανάληπτη εμπειρία είναι η βαρκάδα στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά της Σάμης, στον Καραβόμυλο . Το λιμνοσπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς γεωλογικό φαινόμενο. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40 x 50 μ.) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Το φως του ήλιου που μπαίνει από το φυσικό άνοιγμα της οροφής, δημιουργεί μοναδικούς χρωματισμούς στα νερά του σπηλαίου. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. περίπου και βάθος από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 16.000 έως 20.000 χρόνων στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.

Στο νησάκι ανακαλύφθηκε ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, Δράμα


Στην «Αίθουσα του τροχού», ανακαλύφθηκαν λείψανα εγκαταστάσεων της Νεολιθικής Περιόδου

Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας και 500 μ. από τον οικισμό Αγγίτης. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο επισκέπτης, όσο κινείται σε ένα διάδρομο πάνω από το ποτάμι και ενάντια της ροής του νερού, παρακολουθεί τον πλούσιο διάκοσμο του σπηλαίου, που περιλαμβάνει τεράστιους λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών. Η «Αίθουσα του Τροχού», που συνδέεται σήμερα με τον κύριο χώρο του σπηλαίου, με διάδρομο, οφείλει το όνομά της στην ύπαρξη μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μ., ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης κι άρδευσης της περιοχής, από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 10 χιλιομέτρων.

Ιστοσελίδα

Εικονική περιήγηση

Το Σπήλαιο κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών

Σπήλαιο Αλιστράτης, Σέρρες


Το σπήλαιο Αλιστράτης, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος

Το Σπήλαιο Αλιστράτης, σε απόσταση 50 χλμ. από τις Σέρρες και 6 χλμ. από το ομώνυμο χωριό, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας. Έχει μήκος περίπου 3 χλμ., από τα οποία το ένα είναι επισκέψιμο. Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Χαρακτηρίζεται επίσης από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη.

Ιστοσελίδα

Στις δαιδαλώδεις στοές και τους θαλάμους του σπηλαίου, φιλοξενούνται κατά την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι και 10.000 νυχτερίδες

Σπήλαιο των Λιμνών, Αχαΐα


Στο σπήλαιο υπάρχουν αλλεπάλληλες κλιμακωτές σε τρεις ορόφους λίμνες

Σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και σε υψόμετρο 827 μ., κοντά στο χωριό Καστριά, θα συναντήσετε ένα από τα πιο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης, το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ., ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν μάλιστα απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων.

Ιστοσελίδα

Ηχητική ξενάγηση

Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων

Σπήλαιο Περάματος, Ιωάννινα


Διαφορετικοί χρωματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών

Το Σπήλαιο Περάματος βρίσκεται μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο προάστιο Πέραμα, επάνω στο λόφο Γορίτσα. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα των Βαλκανίων. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 από τον Ιωάννη Κοντογιάννη, αν και η παράδοση θέλει τους κατοίκους της περιοχής να γνωρίζουν την ύπαρξή του αρκετές δεκαετίες πριν. Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του ξεκίνησε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου (ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας). Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους, στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε φανταστικές παραστάσεις. Ο Σταυρός, η Λίμνη με τα νούφαρα, ο Μανδύας της Περσεφόνης και το Σινικό Τείχος, είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές παραστάσεις που θα συναντήσει κανείς στα 1.100 μ. που θα διανύσει μέχρι την έξοδο του σπηλαίου.

Ιστοσελίδα

Σταλακτίτες κρύσταλλοι στο εσωτερικό του σπηλαίου

Σπήλαιο Καστανιάς, Λακωνία


Σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο βρίσκεται το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, απ’ το οποίο πήρε το σπήλαιο το όνομά του

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας, βρίσκεται καλά κρυμμένο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη. Η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα. Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα στους θεόρατους κόκκινους και λευκούς «καταρράκτες», τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις «κουρτίνες», και τα «σεντόνια» που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ’ την οροφή, φωλιάζουν «χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα. Η έκταση του σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης.

Ιστοσελίδα

Εικονική περιήγηση

Στο σπήλαιο κατοικεί το τυφλό και κουφό δολιχόποδο, ένα είδος διαφανούς αράχνης με μεγάλες κεραίες

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ