Loading...
Art

The Batman 2022 (Ταινία)

Από τη Warner Bros. Pictures έρχεται το The Batman του Matt Reeves με πρωταγωνιστή τον Robert Pattinson στον διττό ρόλο του εκδικητή της Γκόθαμ Σίτι και του alter ego του, μοναχικού δισεκατομμυριούχου Bruce Wayne. Η Warner Bros έδωσε στο κοινό μία πρώτη γεύση από την πολυαναμενόμενη ταινία του Batman. Στην σκηνή που έδωσε στη δημοσιότητα η Warner Bros, ο Ρόμπερτ Πάτινσον βρίσκεται σε μία κηδεία. Εκεί όμως, που όλα κυλούν ήρεμα, ξαφνικά… επικρατεί το χάος, όταν ένας μυστηριώδης επισκέπτης τραβά την προσοχή του υπερήρωα και την ίδια στιγμή ένα όχημα εισβάλλει στο ναό. Τι θα συμβεί όμως, όταν ο οδηγός αποκαλύπτεται και είναι ζωσμένος με εκρηκτικά;



Υπόθεση


Πάνω από ένα χρόνο τώρα, ο Μπρους Γουέιν βυθίζεται στο σκοτάδι της Γκόθαμ ως ο Μπάτμαν (Ρόμπερτ Πάτινσον) που σπέρνει τον φόβο στις καρδιές των εγκληματιών. Με μόνους συμμάχους τον Άλφρεντ (Άντι Σέρκις) και τον Τζέιμς Γκόρντον (Τζέφρι Ράιτ), ο μοναχικός τιμωρός δίνει σάρκα και οστά στην εκδίκηση για χάρη των συμπολιτών του. Όταν ένας κατά συρροή δολοφόνος στοχεύσει στην ελίτ της πόλης, ένα μονοπάτι από γρίφους οδηγεί την έρευνα του Μεγαλύτερου Ντετέκτιβ του Κόσμου στον υπόκοσμο, όπου θα συναντήσει χαρακτήρες όπως η Σελίνα Κάιλ/Κατγούμαν (Ζόι Κράβιτς), ο Όσβαλντ Κόμπλποτ/Πιγκουίνος (Κόλιν Φάρελ), ο Κάρμαϊν Φαλκόνε (Τζον Τορτούρο) και ο Έντουαρντ Νάστον/Γρίφος(Πολ Ντέινο). Όσο η κλίμακα του νοσηρού σχεδίου ξεδιπλώνεται, ο Μπάτμαν πρέπει να συνάψει καινούριες συμμαχίες, να αποκαλύψει τον ένοχο και να αποδώσει δικαιοσύνη για την κατάχρηση εξουσίας και τη διαφθορά που έχουν καταστρέψει την Γκόθαμ Σίτι.

Το «The Batman» είναι μία περιπέτεια δράσης, διάρκειας 175 λεπτών, σε σκηνοθεσία Matt Reeves, σενάριο Matt Reeves, Peter Craig, και παραγωγή Dylan Clark, Matt Reeves. Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Jeffrey Wright, John Turturro, Peter Sarsgaard, Andy Serkis και Colin Farrell.


Λίγα λόγια από τους συντελεστές της ταινίας


Robert Pattinson Ηθοποιός (“Bruce Wayne / Batman”)

«Γενικά εγώ στόχευα σε διαφορετικούς ρόλους. Προφανώς και είναι ένα πετράδι στο στέμμα των ρόλων που μπορεί να πάρει κανείς ως ηθοποιός. Ποτέ όμως δεν νόμιζα ότι ήμουν καν κοντά στο να το κάνω, ειδικά όταν εκείνο τον καιρό υπήρχαν άλλοι ρόλοι που με ενδιέφεραν» και πρόσθεσε: «Το τσέκαρα όμως συνέχεια τον επόμενο χρόνο. Ακόμα και οι ατζέντηδες μου είπαν “Ενδιαφέρον. Νομίζαμε πως θες να παίζεις μόνο εντελώς φρικιά” και τους απάντησα “Μα είναι φρικιό!”».

Paul Dano – Ηθοποιός (“Edward Nashton / The Riddler”)

Υπάρχει μια σεκάνς με τον χαρακτήρα του Peter Sarsgaard (Gil Colson). Εκείνη ήταν πολύ έντονη. Υπήρχαν κάποιες νύχτες που δεν κοιμόμουν όσο καλά θα ήθελα επειδή ήταν πολύ δύσκολο να αφήσω πίσω μου τον χαρακτήρα αυτόν. Θέλει πολύ ενέργεια για να φτάσεις εκεί. Και πρέπει σχεδόν να τη συντηρείς όταν φτάσεις επειδή το να ανεβοκατεβάζεις ρυθμούς είναι δύσκολο.

Mat Reeves (Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος – Παραγωγός)

«Το πώς συνδέθηκαν όλοι αυτοί οι χαρακτήρες ήταν για μένα μία από τις προκλήσεις αλλά και ένα από τα συναρπαστικά πράγματα για τη δημιουργία της ιστορίας, που είναι ότι συνεχίζοντας αυτήν την παρόρμηση και τον καταναγκασμό να λύσουμε αυτήν τη σειρά εγκλημάτων, αγγίζετε όλα αυτά επαναλήψεις των αρχών αυτών των χαρακτήρων. Όλη η ταινία μοιάζει με χιονόμπαλα. Μπορείτε να νιώσετε την ορμή να χτίζει και να χτίζει».


Παραλειπόμενα ταινίας


  • Ακόμα ένα reboot του σκοτεινού υπερήρωα, με σκοπό από την DC Films να αποτελέσει την απαρχή για ένα νέο σύμπαν χαρακτήρων της (με ψευδώνυμο Earth-2). Ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για δύο σίκουελ και δύο spin-off τηλεοπτικές σειρές στο HBO Max.
  • Το 2013, ο Ben Affleck κλήθηκε να ντυθεί με τη στολή του Μπάτμαν για λογαριασμό του DC Extended Universe. Από τον επόμενο χρόνο, η Warner Bros. αποκάλυψε ότι σχεδίαζε μια σόλο ταινία για τον ήρωα, στην οποία ο Affleck δεν θα ήταν μόνο πρωταγωνιστής, αλλά και σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος. Το 2016, Affleck και Geoff Johns είχαν έτοιμο ένα στόρι που τοποθετούνταν χρονικά μετά τα Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης (2016) και Justice League (2017). Η επιστράτευση χαρακτήρων από το DCEU είχε ήδη ξεκινήσει (με τον Λεξ Λούθορ/Jesse Eisenberg να αποκαλύπτεται ως Deathstroke, αλλά και να αναζητείται μια Batgirl), όταν τον Γενάρη του 2017 ο Affleck αποφάσισε ότι δεν θα είναι ο σκηνοθέτης, θέλοντας να επικεντρωθεί στον χαρακτήρα του Μπάτμαν.
  • Σειρά ήταν να έρθουν στην επικαιρότητα τα ονόματα των Matt Reeves, Matt Ross, Ridley Scott, Gavin O’Connor, George Miller, Denis Villeneuve και Fede Alvarez ως αντικατάσταση του Affleck στη σκηνοθεσία. Επί χρόνια φαν του υπερήρωα, ο Reeves σκαρφάλωσε γρήγορα στη συγκεκριμένη λίστα, και ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 τέθηκε επικεφαλής στον σχεδιασμό. Με αρχικό στόχο να διατηρήσει τον Μπάτμαν εντός του DCEU, συζήτησε με τον Affleck, πριν αποφασίσει να πάει την ιστορία πιο πίσω, ίσως με έναν νεότερο ηθοποιό στη θέση του (όχι όμως ως origin-story). Όταν έφτασε το 2019, ο Affleck επιβεβαίωσε ότι δεν θα έχει καμία σχέση με την ταινία, και έθεσε επί αυτού αρκετούς λόγους: το διαζύγιο με την Jennifer Garner, την ταραχώδη παραγωγή του Justice League, την έλλειψη ενθουσιασμού για τον ρόλο, αλλά και το πρόβλημα του με το αλκοόλ.
  • Ο Reeves σχεδίασε τον χαρακτήρα του νέου Μπάτμαν πάνω στον Kurt Cobain, τυχαίνοντας να ακούει το Something in the Way των Nirvana καθώς συνέγραφε την πρώτη πράξη. Συγκεκριμένα κόμικς που τον επηρέασαν ήταν τα: Year One (1987) των Frank Miller, David Mazzucchelli, The Long Halloween (1996–97) των Jeph Loeb, Tim Sale, Ego (2000) του Darwyn Cooke, και Zero Year (2013–14) των Scott Snyder, Greg Capullo.
  • Robert Pattinson, Nicholas Hoult, Armie Hammer και Aaron Taylor-Johnson ήταν στην τελική λίστα για τον κεντρικό ρόλο, με τον Pattinson να παίρνει γρήγορα κεφάλι. Ο Reeves τον είχε κατά νου από την εμφάνιση του στο Good Time (2017), αλλά δεν γνώριζε τότε αν ο ηθοποιός θα ενδιαφέρονταν. Εντέλει, ήταν αυτός και ο Nicholas Hoult που βρέθηκαν στην Καλιφόρνια για το τελικό screen-test. Ο Pattinson υπέγραψε για 3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ είπε το οκ επειδή ο Μπάτμαν δεν είχε υπεράνθρωπες δυνάμεις, και τον αισθάνονταν πιο κοντά σε κάτι που θα αναλάμβανε να παίξει. Μετά τη σειρά Λυκόφως αρνούνταν πεισματικά να συμπεριληφθεί στη λίστα αυτών που είχαν εμφανιστεί σε ταινία της Marvel ή της DC, κι όμως εδώ ήρθε σε κόντρα με τους φαν του Μπάτμαν, που θεώρησαν ότι έπρεπε να ανακληθεί η απόφαση, μαζεύοντας μάλιστα υπογραφές.
  • Για την προετοιμασία του, ο Pattinson μελέτησε την ιστορία του Μπάτμαν, διάβασε όλα τα κόμικς που ήταν διαθέσιμα, και εκπαιδεύτηκε στο βραζιλιάνικο ζίου-ζίτσου.
  • Ο Jeffrey Wright έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που ερμηνεύει τον Τζέιμς Γκόρντον. Ο ίδιος τόνισε το θέμα ως χαρακτηριστικό της αλλαγής της αμερικανικής κοινωνίας από το 1939 και την πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν, και ότι ο συγκεκριμένος ρόλος ποτέ δεν προκάλεσε κάποιο εμπόδιο για να μην μπορεί να ερμηνευτεί από έγχρωμο ηθοποιό.
  • Ο Jonah Hill είχε περάσει σε διαπραγματεύσεις τόσο για τον Ριντλ όσο και τον Πένγκουιν.
  • Η Zoe Kravitz, που πήρε τον ρόλο της Κατγούμαν περνώντας από screen-test μαζί με τον Pattinson, είχε δανείσει στον ίδιο χαρακτήρα τη φωνή της για το Η Ταινία Lego Batman. Υποψήφιες για τον ίδιο ρόλο ήταν οι: Ana de Armas, Ella Balinska, Eiza Gonzalez, Zazie Beetz και Alicia Vikander.
  • Ο σχεδιασμός των νέων Batsuit, Batcave και Batmobile είχε ξεκινήσει πριν παραδοθεί το σενάριο, καθώς ο Reeves είχε από νωρίς καθαρή εικόνα για την εμφάνιση τους.
  • Για να μεταμορφωθεί σε Πένγκουιν, ο Colin Farrell φορτώθηκε ειδική στολή για να γίνει εύσωμος και μια σειρά από προσθετικά μακιγιάζ. Ειπώθηκε ότι έγινε τόσο αγνώριστος, που κάποιοι δεν τον αναγνώριζαν στο πλατό.
  • Αντίθετα με άλλες της παραγωγές, η Warner Bros. δεν σκόπευε να διακόψει τα γυρίσματα λόγω της πανδημίας, πριν όμως αναγκαστεί εκ των πραγμάτων. Αυτή η καθυστέρηση πήγε το φιλμ σταδιακά από το 2021 στο 2022.
  • Η Warner Bros. έκανε δύο μυστικές δοκιμαστικές προβολές, που στη μία υπήρχε ένας “κρυφός” ρόλος. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αυτός ο ρόλος ήταν του Barry Keoghan, που ήταν στην πραγματικότητα ο Τζόκερ, αφήνοντας την επίσημη του ιδιότητα του αστυνομικού ως παραπλάνηση.
  • Στη viral καμπάνια προώθησης επίκεντρο ήταν ο ιστότοπος www.rataalada.com, όπου ο επισκέπτης μπορούσε να λύσει γρίφους του Ριντλ, αλλά και να “συνομιλήσει” μαζί του. Τα παιχνίδια από την ταινία κυκλοφόρησαν από τη Mattel (Hot Wheels), τη Lego και τη McFarlane Toys (action-figures).
  • Το HBO Max θα κάνει υπομονή 45 ημερών από την κινηματογραφική πρεμιέρα, πριν ενσωματώσει την ταινία στην πλατφόρμα του.

Κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 3 Μαρτίου από την Tanweer.







Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ