Στις 30 Αυγούστου 2018 έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, η ταινία The Favourite (Η Ευνοούμενη). Πρόκειται για μια απολαυστική κωμική τραγωδία εποχής, παραγωγής 2018, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, η οποία ακολουθεί τις πολιτικές μηχανορραφίες πίσω από τα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας της βασίλισσας Άννας, της τελευταίας απογόνου της μοναρχίας του Οίκου των Στιούαρτ.
Ιστορική αναδρομή
Η Βασίλισσα Άννα γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665. Ήταν κόρη της Άννα Χάιντ και του Τζέιμς, Δούκα του Γιόρκ, και αργότερα Τζέιμς ΙΙ, ο οποίος θήτευσε για μικρή χρονική περίοδο Βασιλιάς μετά το θάνατο του αδερφού του Τσαρλς ΙΙ. Η μεγαλύτερη αδερφή της, Μαίρη, κράτησε το θρόνο μαζί με τον σύζυγό της, Γουίλιαμ μετά την λεγόμενη «Περίλαμπρη Επανάσταση» του 1688, όταν ο Τζέιμς ΙΙ εξορίστηκε μετά από φόβους ότι θα μετέτρεπε την Αγγλία σε μία πολιτεία με καθολικό θρήσκευμα.
Η Άννα πέρασε την νηπιακή και παιδική ηλικία στην Αγγλία και αργότερα στην Γαλλία, επέστρεψε όμως το 1670 (προσωρινά) στην Αγγλία. Σε ηλικία έξι χρόνων έχασε τη μητέρα της από καρκίνο, και ήταν τότε που η αδερφή της μετακόμισε στο Παλάτι του Ρίτσμοντ, στη Βασιλική Οικία των Έντουαρντ Βιλιέ της συζύγου του, Λέιντι Φράνσις και των επτά παιδιών τους, τα οποία μεγάλωσε με προτεσταντικά φρονήματα.
Η φιλία με τη Σάρα
Τότε η Άννα γνώρισε την Σάρα Τζέννιγκς (1660-1744) με την οποία διατήρησε στενή φιλία, και ήταν το πιο έμπιστο άτομο του περιβάλλοντός της για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια. Επίσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας της και των πρώτων χρόνων της ενηλικίωσής της είχε μία παθιασμένη σχέση με την Φράνσις Άπσλεϋ, τον πρώτο της έρωτα.
Στις 28 Ιουλίου του 1683, η Άννα παντρεύτηκε τον Τζωρτζ, Πρίγκηπα του Αννόβερο και έτσι απέκτησε τον πρώτο της τίτλο, Πριγκίπισσα της Δανίας. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους είχε περί τις είκοσι αποτυχημένες εγκυμοσύνες. Είχε δυσκολία να κρατήσει το παιδί, και μόνο ένα από τα παιδιά της επιβίωσε, ο γιος της, Δούκας του Γκλούτσεστερ, ο οποίος απεβίωσε στην ηλικία των επτά ετών. Αυτό ήταν και το τέλος της δυναστείας των Στιούαρτ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, η Άννα παρέμεινε πιστή στην Σάρα και, όταν η Άννα έγινε βασίλισσα, μετά το θάνατο του Γουίλιαμ, την πρότεινε ως πρώτη κυρία των αυλών της, ενώ μνημειώδη ήταν τα δώρα που έκανε σ’ εκείνη και στον σύζυγό της.
Η σωματική φθορά της Άννας την έκανε πολύ ανασφαλή και ιδιαίτερα ευάλωτη στους κύκλους του παλατιού. Η εξουσία έλκει καλοθελητές και η Βασίλισσα Άννα πάντα επηρεαζόταν από τους αυλοκόλακές της. Τους, κατά περιόδους, «ευνοούμενούς» της. Μία ισχυρή τέτοια φιγούρα ήταν αυτή της Σάρα Τσόρτσιλ, Δούκισσας του Μπάρλμπορο, επιστήθιας φίλης και ανεπίσημης πολιτικής συμβούλου της Βασίλισσας.
Υπόθεση
Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειό τους. Η φιλάσθενη βασίλισσα Αν βρίσκεται στον θρόνο, και η στενή της φίλη λαίδη Σάρα κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Αν και το απρόβλεπτο ταμπεραμέντο της. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Άμπιγκεϊλ, φτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα.
Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της… Ποια θα κερδίσει τελικά τον τίτλο της «Ευνοούμενης» της Βασίλισσας;
Η «Ευνοούμενη» είναι μία βιογραφική, ιστορική, δραματική κομεντί εποχής διάρκειας 120 λεπτών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, σενάριο Deborah Davis, Tony McNamara και παραγωγή Ceci Dempsey, Ed Guiney, Lee Magiday και Γιώργου Λάνθιμου. Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Mark Gatiss, Joe Alwyn, James Smith, Jenny Rainsford.
Δηλώσεις Σκηνοθέτη
Ο Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε:
«Σε αυτήν την ταινία είχαμε να κάνουμε με περισσότερους ανθρώπους, ακούγονταν πιο πολλές γνώμες, αλλά τελικά αυτό είναι θεμιτό σε μια παραγωγή εποχής, το κόστος της οποίας είναι υψηλό. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί μού εξασφάλισαν απόλυτο έλεγχο και ήταν ελαστικοί με τον τρόπο που δουλεύω».
Και συμπλήρωσε:
«Η παραγωγή ενός φιλμ το οποίο εκτυλίσσεται στο 18ο αιώνα και βασίζεται σε αληθινή ιστορία απαιτεί ιστορική έρευνα, από την άλλη όμως σε πολλά επίπεδα η «Ευνοούμενη» δεν είναι δέσμια ενός τυπικού ρεαλισμού. Ξεκινήσαμε ψάχνοντας την εποχή, αλλά από τότε που αρχίσαμε να γράφουμε το σενάριο, πριν από οκτώ-εννιά χρόνια, θέλαμε να εμπνευστούμε από μια αληθινή ιστορία, προσθέτοντας όμως πολλά στοιχεία μυθοπλασίας. Ακόμη και η γλώσσα της ταινίας έχει μια πιο σύγχρονη αίσθηση».
Τέλος πρόσθεσε:
«Έχουμε να κάνουμε με την ιστορία τριών γυναικών σε θέσεις επιρροής, κάτι που δεν βλέπεις συχνά στο σύγχρονο σινεμά. Με ενδιέφερε επίσης το ότι πρόκειται για ταινία εποχής, καθώς ήθελα να προσπαθήσω να πλησιάσω το συγκεκριμένο είδος λίγο διαφορετικά. Να φέρω τον κινηματογραφικό κόσμο του στο δικό μου και πράγματα που με αφορούν να τα βάλω στο δικό του. Όλα αυτά μου φάνηκαν ως μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Συν το γεγονός ότι η ιστορία είναι από μόνη της πολυεπίπεδη και αφορά σχέσεις ταξικές, ερωτικές και ψυχολογικές, μια αφορμή για να δούμε πώς τα άτομα επηρεάζουν το περιβάλλον τους και το αντίστροφο».
Παραλειπόμενα ταινίας
- Η πρώτη ταινία του Λάνθιμου στην οποία το σενάριο δεν υπογράφεται ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον Ευθύμη Φιλίππου.
- Η Rachel Weisz αντικατέστησε την Kate Winslet.
- Το αρχικό σενάριο της Deborah Davis είχε γραφτεί από το 1998. Αυτό έφτασε άμεσα στα χέρια του παραγωγού Ceci Dempsey, που όμως δεν είχε την κατάλληλη χρηματοδότηση για να το κάνει ταινία. Μία δεκαετία μετά, το σενάριο κατέληξε στον παραγωγό Ed Guiney, του οποίου προσωπικός φίλος έγινε εκείνη την εποχή ο Λάνθιμος. Ο τελευταίος άρχισε να δουλεύει πάνω στο σχέδιο, το 2013, με τη βοήθεια του σεναριογράφου Tony McNamara, που πέρασε ένα φρεσκάρισμα το κείμενο. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε η επίσημη ανακοίνωση το φιλμ.
- Δεν υπάρχει αυθεντική μουσική, αλλά αντί αυτής ακούγονται κλασικά θέματα από Handel, Bach, Purcell και Vivaldi, αλλά πιο σύγχρονα από Olivier Messiaen, Luc Ferrari και Anna Meredith.
Κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 7 Φεβρουαρίου από την Odeon.
Διακρίσεις
Φεστιβάλ Βενετίας
Μεγάλο βραβείο επιτροπής (Αργυρό Λιοντάρι) και βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Olivia Colman).
Χρυσές Σφαίρες
Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου (Olivia Colman) σε κωμωδία/μιούζικαλ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (κωμωδία/μιούζικαλ), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Emma Stone και Rachel Weisz) και σενάριο.
Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες και τους νικητές.
Όσκαρ 2019
10 υποψηφιότητες (Καλύτερης ταινίας – Γιώργος Λάνθιμος, Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου – Olivia Colman, Β’ γυναικείου ρόλου – Emma Stone, Β’ γυναικείου ρόλου – Rachel Weisz, Καλύτερης σκηνοθεσίας – Γιώργος Λάνθιμος, Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου – Deborah Davis & Tony McNamara, Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας – Robbie Ryan, Καλύτερης ενδυματολογίας – Sandy Powell, Καλύτερου μοντάζ – Yorgos Mavropsaridis, Καλύτερης σκηνογραφίας – Fiona Crombie & Alice Felton )
BAFTA (Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου)
Υποψήφιο για Bafta καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης βρετανικής ταινίας, πρώτο γυναικείο ρόλο (Olivia Colman), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Emma Stone και Rachel Weisz), φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, κοστούμια και μακιγιάζ/κομμώσεις.
Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών
Υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας της χρονιάς
Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών
Τρεις υποψηφιότητες (A΄ γυναικείου – Olivia Colman και δύο Β΄ γυναικείου ρόλου – Emma Stone, Rachel Weisz)
American Film Insitute
Στη λίστα των 10 καλύτερων ταινιών
Critics’ Choise Awards
Δύο βραβεία (ερμηνευτικού συνόλου και Α΄ γυναικείου ρόλου – Olivia Colman) από 14 υποψηφιότητες
Βρετανικά Ανεξάρτητα Βραβεία
Απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου για το δίδυμο των Deborah Davis και Tony McNamara, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Olivia Colman και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Rachel Weisz, καθώς και τα βραβεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κομμώσεων και Μακιγιάζ, Κάστινγκ, Κοστουμιών και Φωτογραφίας στην κατηγορία των τεχνικών βραβείων.
Ένωση Κριτικών Λονδίνου
4 βραβεία (Βρετανική/Ιρλανδική ταινία της χρονιάς, Σεναριογράφος της χρονιάς, Ηθοποιός της χρονιάς – Olivia Colman, Β’ ηθοποιός της χρονιάς – Rachel Weisz)
Πηγή ιστορικής αναδρομής: t-zine.gr
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.