Loading...
ArtTravel

Tianjin Binhai Library: Ένας παράδεισος για βιβλιόφιλους

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV και το Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI), δημιούργησαν μια δημόσια βιβλιοθήκη που μοιάζει με ένα τεράστιο μάτι, ως τμήμα μιας νέας πολιτιστικής περιοχής στο Tianjin της Κίνας. Η βιβλιοθήκη Tianjin Binhai (αποκαλείται και ως «Το μάτι του Μπινχάι»), κέρδισε την προσοχή πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, κυρίως λόγω του φουτουριστικού σχεδιασμού της. Αποτελεί την είσοδο στο τεράστιο πολιτιστικό κέντρο της πόλης και χτίστηκε σε διάστημα ρεκόρ για την κλίμακα του έργου, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1,2 εκατομμύρια βιβλία.

Ένα οβάλ διάτρητο άνοιγμα στο κτίριο περιλαμβάνει ένα φωτεινό σφαιρικό κεντρικό αμφιθέατρο, το οποίο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο μέσα στον προθάλαμο και κάνει τον χώρο να μοιάζει ακόμα πιο μεγάλος. Στο κέντρο του βρίσκεται το «Μάτι», μια φωταγωγημένη σφαίρα. Κλιμακωτά ράφια τα οποία βρίσκονται περιφερειακά της σφαίρας δημιουργούν έναν εσωτερικό, τοπογραφικό χώρο και τυλίγονται γύρω από ολόκληρη την πρόσοψη. Με αυτόν τον τρόπο, τα σκαλωτά ράφια στο εσωτερικό είναι ορατά και από το εξωτερικό του κτιρίου, με το κάθε επίπεδο να ξετυλίγεται σε ένα σχήμα που μοιάζει με περσίδες.

«”Το Μάτι” είναι το κέντρο της βιβλιοθήκης, δημιουργεί κενό μέσα στο κτήριο, και από τα ράφια των βιβλίων δίνει ένα περιβάλλον να κάτσεις, να διαβάσεις, να αράξεις, να σκαρφαλώσεις και να φτάσεις, να συμμετάσχεις στη γένεση ενός οργανικού κοινωνικού χώρου», τονίζει ο εκ των συνιδρυτών του αρχιτεκτονικού γραφείου, Winy Maas.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται γύρω από την περιφέρεια του εσωτερικού, και έχουν πρόσβαση μέσω της κύριας αίθουσας. Τα υπόγεια δωμάτια διαθέτουν μεγάλο αρχείο και παρέχουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο για βιβλία. Οι χώροι ανάγνωσης για παιδιά και ηλικιωμένους βρίσκονται στο ισόγειο, με αναγνωστήρια και χώρους σαλονιού στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Οι επάνω όροφοι περιλαμβάνουν αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία, αίθουσες υπολογιστών και δύο βεράντες στον πέμπτο και τελευταίο όροφο.


Tianjin Binhai Library: Ένας παράδεισος για βιβλιόφιλους


Η φουτουριστική βιβλιοθήκη βρίσκεται μέσα σε μια προστατευμένη στοά και έχει στην κορυφή αψίδες σε σχήμα θόλου που μοιάζουν με καθεδρικό ναό, και οι οποίες εκτείνονται σε ολόκληρο το κτίριο. Το project της MVRDV έχει γύρω του τέσσερα άλλα πολιτιστικά κτίρια που έχουν σχεδιαστεί από μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων, που περιλαμβάνουν τα γραφεία: Bernard Tschumi Architects και Bing Thom Architects.

Η βιβλιοθήκη των 33.700 τετραγωνικών μέτρων είναι τμήμα του masterplan των 120.000 τ.μ. των Γερμανών αρχιτεκτόνων GMP, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει έμφαση στα χαρακτηριστικά των γύρω περιοχών. Μέσα από το design του, το σύμπλεγμα των κτιρίων θα αποτελέσει έναν κόμβο για την CBD, την παλιά πόλη, τις κατοικήσιμες συνοικίες, τις εμπορικές περιοχές και την κυβερνητική συνοικία, ελπίζοντας να αποζημιώσει για όποιο χαμένο πρόγραμμα για καθεμία από αυτές.

Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια από το πρώτο σχέδιο μέχρι τα εγκαίνια του κτιρίου. Εξαιτίας της χορηγημένης ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου, η ανασκαφή του χώρου ξεκίνησε αμέσως μετά τη φάση του σχεδιασμού. Το αυστηρό πρόγραμμα κατασκευής, οδήγησε στην αναγκαστική απόρριψη ενός μέρους της αρχικής ιδέας: την πρόσβαση στα ανώτερα ράφια από τα δωμάτια που βρίσκονται πίσω από τον προθάλαμο. Αυτή η αλλαγή έγινε τοπικά και ενάντια στη συμβουλή της MVRDV, και έτσι η πρόσβαση στα πάνω ράφια είναι προς το παρόν αδύνατη.

Το πλήρες πλάνο για τη βιβλιοθήκη μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, αλλά μέχρι τότε, έχουν εκτυπωθεί πλάκες από διάτρητο αλουμίνιο, έτσι ώστε να μοιάζουν με βιβλία στα πάνω ράφια. Το καθάρισμά τους γίνεται με σκοινιά και κινητές σκαλωσιές.

Επίσημη ιστοσελίδα: Tianjin Binhai Library


Πηγές: fortunegreece.com, in.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ