Loading...
Art

Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός – Bill Bryson (Βιβλίο)

Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων, το σώμα!

Όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές το σώμα σας είναι εξαιρετικά απασχολημένο και ας μην το καταλαβαίνετε. Οι πνεύμονές σας εισπνέουν και εκπνέουν περίπου 300 μόρια οξυγόνου, ο μυελός των οστών σας δημιουργεί περίπου 200 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, τα φρύδια σας χρησιμεύουν ως μπουφές για χιλιάδες μικροσκοπικά ακάρεα.

Το σώμα, το νέο βιβλίο του Bill Bryson, ενός από τους συναρπαστικότερους συγγραφείς της εποχής μας, κυκλοφορεί και αν δεν το έχετε κρατήσει ακόμη στα χέρια σας, σπεύσατε για μία από τις πιο απολαυστικές αναγνωστικές εμπειρίες.

Το μεγάλο παράδοξο του εγκεφάλου είναι 

ότι όσα γνωρίζετε για τον κόσμο 

σας δίνονται από ένα όργανο που δεν έχει δει τον κόσμο.

Ο σπουδαίος σύγχρονος αφηγητής Bill Bryson μας ξεναγεί στο σώμα που κατοικούμε και αποκαλύπτει τις χιλιάδες σπάνιες εργασίες που κάνει για να μας φροντίσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες. Είμαστε ένας κινητός κατάλογος θαυμάτων και όπως λέει και ο ίδιος ο Bryson:

Το θαύμα της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ότι έχουμε κληρονομήσει αδυναμίες, αλλά ότι δεν είμαστε κατακλυσμένοι από αυτές.

Υπόθεση

Αν σας αποσυναρμολογήσουμε, είστε πραγματικά τεράστιοι. Αν κάποιος ίσιωνε και τέντωνε τους πνεύμονές σας, θα κάλυπταν ένα γήπεδο του τένις και οι αεραγωγοί μέσα τους θα έφταναν από το Λονδίνο μέχρι τη Μόσχα. Το μήκος όλων των αιμοφόρων αγγείων θα αγκάλιαζε τη Γη δυόμισι φορές. Το πλέον αξιοσημείωτο κομμάτι όλων αυτών είναι το DNA σας. Έχετε ένα μέτρο απ’ αυτό χωμένο μέσα σε κάθε κύτταρο και έχετε τόσο πολλά κύτταρα που, αν κάνατε όλο το DNA στο σώμα σας μια και μόνο λεπτή κλωστή, το μήκος της θα ήταν δέκα δισεκατομμύρια μίλια, θα έφτανε πέρα από τον Πλούτωνα. Για σκεφτείτε το: υπάρχει αρκετό υλικό στον εαυτό σας ώστε να φτάσει πέρα από το ηλιακό σύστημα. Ανήκετε στο σύμπαν, με την πιο κυριολεκτική έννοια του όρου. 

Απολύτως προσιτό και εξόχως εθιστικό, το βιβλίο αυτό είναι το πλέον εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να κατανοήσετε το σώμα στο οποίο κατοικείτε – πώς λειτουργεί, πώς αποθεραπεύεται και πώς μπορεί να «χαλάσει». Γραμμένο με αφοπλιστικό χιούμορ και άφθαστη ευφυΐα από τον μεγαλύτερο σύγχρονο εκλαϊκευτή, το Σώμα θα σας συναρπάσει με τα απίστευτα επιστημονικά δεδομένα που θα μάθετε (το σώμα σας έφτιαξε ένα εκατομμύριο ερυθρά αιμοσφαίρια όσο εσείς διαβάζατε αυτό το κείμενο) και θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε βαθύτερα το θαύμα της ζωής γενικότερα, αλλά και του εαυτού σας ειδικότερα. Διάγουμε τον βίο μας μέσα σε αυτή τη ζεστή μάζα από σάρκα και όμως τη θεωρούμε εντελώς δεδομένη, γράφει ο Bryson. Το Σώμα θα γιατρέψει αυτή σας την αδιαφορία με γενναίες δόσεις εκπληκτικών πληροφοριών και ακαταμάχητα διασκεδαστικών ιστοριών από την ιστορία της επιστήμης.

Έμαθα ότι είμαστε απείρως πιο πολύπλοκοι και θαυμαστοί, και συχνά πιο μυστηριώδεις, απ’ ό,τι είχα ποτέ υποψιαστεί. Πραγματικά, δεν υπάρχει πιο εκπληκτική ιστορία από την ιστορία του σώματός μας.  – Bill Bryson 

Διαβάστε απόσπασμα


  • Ημ. Έκδοσης: 28/11/2019
  • Σελίδες: 512
  • ISBN: 978-618-03-2143-2
  • Σχήμα: 15 Χ 23
  • Μεταφραστής: Γιώργος Μαραγκός
  • Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Έγραψαν 

Απολαυστικό … Ο Bryson είναι εξαιρετικός στο να κατευνάζει τους φόβους μας και να διαλύει διαδεδομένους μύθους. – New York Times Book Review

Έχοντας μελετήσει άρθρα επί άρθρων, έχοντας συζητήσει με εκατοντάδες γιατρούς και βιολόγους και έχοντας διαβάσει μια βιβλιοθήκη βιβλία, ο Bryson, ο οποίος φαίνεται πως το καταδιασκέδασε στην πορεία, μας προσφέρει μια λίστα από θαύματα, μια περιπλάνηση στην επικράτεια που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι. Εύθυμη πρόζα που σε παρασύρει, καλοκουρδισμένη αφήγηση διανθισμένη με αστεία, άγνωστες λεπτομέρειες και βιογραφικές παρεκβάσεις … που καταλήγει στην απόλυτη συνταγή για καλύτερη ζωή: φάτε λίγο λιγότερο, ασκηθείτε λίγο περισσότερο. – Guardian

BILL BRYSON

Ο Bill Bryson (Μπιλ Μπράισον) γεννήθηκε το 1951 στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το 1977 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία κι έμεινε εκεί για πολλά χρόνια, δουλεύοντας στους Times, πριν επιστρέψει οριστικά στην πατρίδα του. Τα βιβλία του, χάρη στην πρωτοτυπία και το χιούμορ τους, αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και του χάρισαν τον τίτλο του σπουδαιότερου σύγχρονου αφηγητή – συγκεκριμένα έχει πουλήσει περισσότερα από 16.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα του Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) (βραβείο Aventis), Ένας Αμερικανός ταξιδεύει στη Βρετανία (και κρατά σημειώσεις από το μικρό αυτό νησί) (περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα), Σαίξπηρ: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του.

ΕΠΙΣΗΜΗ FACEBOOK ΣΕΛΙΔΑ

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ