Loading...
Travel

Βουδαπέστη: Το διαμάντι του Δούναβη θα σε εντυπωσιάσει! – Α’ Μέρος

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Αποτελεί μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις και αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων. Αποκαλούμενη συχνά ως το Παρίσι της Ανατολής, θεωρείται ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς, καθώς ολοένα και περισσότερα ζευγάρια την επιλέγουν για χριστουγεννιάτικες διακοπές με το άλλο τους μισό και για ρομαντικές βόλτες δίπλα στο Δούναβη.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού, η παραμυθένια πρωτεύουσα της Ουγγαρίας χωρίζει την Βούδα και την Πέστη. Είναι μία πόλη που ξεχωρίζει για τα πολλά αξιοθέατά της, αλλά και για την έντονη ζωή της, τις ιδιαίτερες τοπικές συνταγές της και την πολύχρωμη, κλασική αρχιτεκτονική της. Επομένως αν θέλετε να επισκεφθείτε τη «Βασίλισσα του Δούναβη», σ’ αυτό το πρώτο μέρος θα βρείτε πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, αλλά και προτάσεις για διασκέδαση.. Φυσικά θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος, όπου θα ολοκληρωθεί ο ταξιδιωτικός οδηγός της Βουδαπέστης… Πάμε λοιπόν!!


Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας – Buda Castle 

 • Διεύθυνση: Budapest, Szent György tér 2, 1014, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Ωράριο λειτουργίας: 24 ώρες το 24ωρο
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-6 ώρες
 • Ιστότοπος: Buda Castle

Το Κάστρο της Βούδας βρίσκεται στην περιοχή Varhegy και προσφέρει πανοραμική θέα προς το Δούναβη και την πόλη της Βουδαπέστης. Ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 13ο αιώνα, όμως έχει δεχθεί πολλές αρχιτεκτονικές παρεμβολές στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα συνδυάζει στοιχεία μεσαιωνικά, μπαρόκ κι αναγεννησιακά και μπροστά του στέκει περήφανα το άγαλμα του πρίγκηπα Ευγενίου της Σαβοΐας, οι νίκες του οποίου επί των Τούρκων απέφεραν την απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό.

Αξίζει να περιηγηθείτε με τα πόδια στο Κάστρο και να θαυμάσετε τις λαμπρές πύλες, τις κρήνες και τα τείχη, ενώ στην περιοχή του βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα (Εθνική Πινακοθήκη, Προμαχώνας των Ψαράδων, Εκκλησία του Ματθία, Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας). Τέλος, ενδείκνυται να κατεβείτε το πέτρινο μονοπάτι από το κάστρο προς το ποτάμι όταν νυχτώνει καθώς θα βρείτε την ευκαιρία να βγάλετε πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες την πιο όμορφα φωταγωγημένη πόλη της Ευρώπης.

Οι αυλές του Κάστρου της Βούδας παραμένουν ανοιχτές όλη τη μέρα, όπως και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτό. Μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στη συνοικία του Κάστρου το σούρουπο και να απολαύσετε τη θέα από τον περίφημο Πύργο των Ψαράδων. Οι επτά πύργοι του προμαχώνα συμβολίζουν τις επτά φυλές των Μαγυάρων.


Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας – Hungarian National Gallery

 • Διεύθυνση: 1014 Budapest, Szent György tér 2, 1013, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
 • Εισιτήριο εισόδου: 1800 φιορίνια (Περίπου 7€)
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή (10.00 – 18.00), Δευτέρα κλειστά
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: Hungarian National Gallery

Εάν είστε φίλοι της τέχνης θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία και την ομορφιά των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας. Βρίσκεται στην καρδιά του κάστρου της Βούδας και φυσικά επιβάλλεται η επίσκεψή σας σε αυτή. Τα εκθέματα, γλυπτά και κυρίως πίνακες, αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο του ουγγρικού έθνους ανά τους αιώνες, από το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και φιλοξενούνται στο κτίριο του Βασιλικού Ανακτόρου από το 1975.

Στον πρώτο όροφο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα έργα της εποχής της Αναγέννησης και του μπαρόκ. Στο δεύτερο εκτίθενται δημιουργήματα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και στον τρίτο από το 1945 και μετά. Η πινακοθήκη συχνά φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, θα απολαύσετε και έργα τέχνης αλλοδαπών καλλιτεχνών, όπως το άγαλμα του Ροντέν και πίνακες των Monet, Gauguin αλλά και του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.


Προμαχώνας των Ψαράδων – Fisherman’s Bastion  

 • Διεύθυνση: Budapest, Szentháromság tér, 1014, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
 • Εισιτήριο εισόδου: 1000 φιορίνια (Περίπου 3,15€)
 • Ωράριο λειτουργίας: 24ώρες το 24ωρο (Δείτε αναλυτικά εδώ)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: < 1 ώρα
 • Ιστότοπος: Fisherman’s Bastion

Το συγκεκριμένο νεορομανικό μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ το 1895 και είναι ίσως το ομορφότερο σημείο ολόκληρης της πόλης, καθώς αποτελεί μία μάλλον αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Κάστρου. Ο θρύλος βέβαια θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση στους συγκεκριμένους Πύργους υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Η υψηλή αισθητική του προμαχώνα και η ανεμπόδιστη θέα που προσφέρουν προς τον Δούναβη, την Πέστη και το Κοινοβούλιο θα σας μαγέψουν προσφέροντας τη δυνατότητα για αξέχαστες φωτογραφίες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ. Μπροστά ακριβώς από το μνημείο βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου, μεσαιωνικού ηγεμόνα της χώρας, γιου του Μπέλα Δ’ και της Ελληνίδας Μαρίας Λασκαρίνας.

Στον πύργο που βρίσκεται μπροστά στην εκκλησία του Ματθία υπάρχει εισιτήριο, όμως εάν συνεχίσετε προς τα δυτικά θα βρείτε έναν ολόιδιο πύργο που είναι δωρεάν!


Εκκλησία του Ματθία – Matthias Church  

 • Διεύθυνση: Budapest, Szentháromság tér 2, 1014, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
 • Εισιτήριο εισόδου: 1800 φιορίνια (Περίπου 6€)
 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή (09:00 – 17:00), Σάββατο (09:00-12:00), Κυριακή (13:00-17:00)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: Matthias Church

Ο αρχικός μεσαιωνικός ναός χτίστηκε περίπου στο 14ο αιώνα κι ήταν αφιερωμένος στην Παναγία, ενώ ο βασιλιάς Ματθίας Καρβίνος ήταν αυτός που την επεξέτεινε κι εξωράισε. Το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας αυτής χάθηκε το 1541, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη και μετέτρεψαν το κτίριο σε Μεγάλο Τζαμί. Μετά την απελευθέρωση της Ουγγαρίας, η εκκλησία ανοικοδομήθηκε ξανά και κατά το 19ο αιώνα αναστηλώθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ σε νεογοτθικό ρυθμό.

Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε την Μπαρόκ Παναγία, το άγαλμα που κρύφτηκε από τους χριστιανούς λίγο πριν την τουρκική κατάκτηση και η εμφάνισή της στην πολιορκία του 1686 θεωρήθηκε από τους Οθωμανούς αρνητικός οιωνός. Μέσα στο ναό βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Μπέλα Γ’ και της συζύγου του Άννας του Σατιγιόν, καθώς κι ένα μικρό κατάστημα για να αγοράσετε ενθύμια κι αναμνηστικά κι ένα μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα βιτρό παράθυρα.

Αν θέλετε να ανεβείτε στον πύργο του ναού θα πληρώσετε εισιτήριο 6€. Η πρόσβαση επιτρέπεται ανά μία ώρα από τις 10:00 έως τις 17:00 σε γκρουπ 15 ατόμων. Έχετε υπόψη σας, ότι θα χρειαστεί να ανεβείτε 197 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή.


Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας – Museum of Military History 

 • Διεύθυνση: Budapest, Kapisztrán tér 2-4, 1014, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Στάση Palota Ut (γραμμή λεωφορείου 16 από Deak Ferenc Ter)
 • Εισιτήριο εισόδου: 1200 φιορίνια (Περίπου 4,75€)
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 09:00 – 17:00, Δευτέρα κλειστά
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: Museum of Military History

Για τους λάτρεις των μαχών και της Ιστορίας, το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί μία επίσκεψη που πρέπει να πραγματοποιήσουν οπωσδήποτε. Τα εκθέματα ξεκινούν ιστορικά από το Μεσαίωνα και ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του μουσείου περιλαμβάνει απομεινάρια (σημαίες, στολές, όπλα, σκηνές κ.λπ.) από τους αιώνιους πολέμους των Ούγγρων και των Αψβούργων με τους Τούρκους θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το (υπέροχο) ομόλογο μουσείο της Βιέννης.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο μουσείο φωτίζει τις μέρες της Ουγγρικής Επανάστασης του 1956, όταν ο ουγγρικός λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στην καταπίεση και στο κομμουνιστικό καθεστώς αλλά η συγκεκριμένη εξέγερση πνίγηκε στο αίμα από τα σοβιετικά τανκς. Το Χάντορτενετι μουζέουμ στεγάζεται στο κτίριο ενός παλιού στρατώνα κι ακριβώς απέναντί του ξεχωρίζει η – δυστυχώς ερειπωμένη σήμερα – εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής με το μεγαλόπρεπο μπαρόκ κωδωνοστάσιο.


Λόφος Γκέλερτ – Gellért Hill  

 • Διεύθυνση: Buda, District 1 | next to Citadella, 1016, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: i) τραμ 47 ή 49 από Deac Ter ως τη στάση Moricz Zsimond karter ii) στη συνέχεια, στη διπλανή οδό Villonyi το λεωφορείο 27 ως τη στάση Citadella
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-3 ώρες

Νοτιοανατολικά του Κάστρου της Βούδας βρίσκεται ο διάσημος λόφος Γκέλερτ, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο άγαλμα που δεσπόζει σε αυτόν. Ο Γκέλερτ ήταν επίσκοπος της πόλης τον 11ο αιώνα, όμως μετά από μία βίαιη επανάσταση των ειδωλολατρών υπό τον πρίγκηπα Βάτα, αδερφού του βασιλιά Στεφάνου, εκείνος βρήκε τραγικό θάνατο και μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού ανακηρύχτηκε σε Άγιο. Μάλιστα, κατά το Μεσαίωνα αποτέλεσε τόπο τελετών μαγισσών.

Σήμερα ο λόφος είναι καταπράσινος, ντόπιοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν εκεί το πικνίκ τους και ακολουθώντας τα μονοπάτια του πάρκου προς το ποτάμι θα απολαύσετε μία όμορφη κι ανεμπόδιστη θέα. Στην κορυφή του λόφου Γκέλερτ θα δείτε το επιβλητικό Μνημείο της Απελευθέρωσης που χτίστηκε προς τιμήν του σοβιετικού στρατού που κατέλαβε την πόλη το 1945 εκδιώκοντας τους Γερμανούς, ενώ εκεί βρίσκεται και η Εκκλησία του Βράχου που διατηρείται από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Παύλου.


Κοινοβούλιο – Hungarian Parliament Building

 • Διεύθυνση: Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3, 1055, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Στάση Kossuth Lajos Square (γραμμή Μ2 μετρό, γραμμή 15,115 λεωφορείο, γραμμή 2 τραμ)
 • Εισιτήριο εισόδου: 2.400 φιορίνια (Περίπου 8€) έως 31 Μαρτίου 2019, 3.500 φιορίνια (Περίπου 11€) από 1η Απριλίου 2019 (για πολίτες της Ε.Ε.)
 • Ωράριο λειτουργίας: Απρίλιος έως Οκτώβριος (Δευτέρα – Κυριακή 08:00-18:00), Νοέμβριος έως Μάρτιος (Δευτέρα – Κυριακή 08:00-16:00)
  * Οι ώρες επίσκεψης στο ουγγρικό Κοινοβούλιο δεν ισχύουν, όταν διεξάγονται συνεδριάσεις της Ολομέλειας.
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
 • Ιστότοπος: Hungarian Parliament Building

Το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας αποτελεί ένα νεογοτθικό μεγαλούργημα χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου. Οι χώροι επίσκεψης του κοινού είναι σχετικά περιορισμένοι και περιλαμβάνουν ένα χολ με αγάλματα των Ούγγρων ηγεμόνων του Μεσαίωνα, μία αίθουσα με ένα στέμμα εκείνης της εποχής (κατά το ήμισυ βυζαντινό) που φρουρείται από βλοσυρούς στρατιώτες κι ένα μπαλκόνι από το οποίο βλέπετε την αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής.

Οι εργασίες κατασκευής του διήρκεσαν 19 χρόνια και ολοκληρώθηκαν το 1902. Το «στολίζουν» 365 πύργοι γοτθικού ρυθμού και το πιο ψηλό του σημείο φτάνει τα 96 μέτρα. Για τη διακόσμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί 40 κιλά χρυσού, ενώ διαθέτει 690 αίθουσες, 27 πύλες και 29 σκάλες συνολικού μήκους… 20 χιλιομέτρων!

Πηγαίνετε από το πρωί, να κρατάτε οπωσδήποτε την αστυνομική σας ταυτότητα, καθώς το εισιτήριο είναι μειωμένο στο ήμισυ για τους πολίτες της Ε.Ε. και κλείστε την νωρίτερη διαθέσιμη αγγλόφωνη ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε το εσωτερικό του ουγγρικού Κοινοβουλίου καλό θα ήταν να αγοράσετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων μέσω διαδικτύου.


Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου – St. Stephen’s Basilica

 • Διεύθυνση: Stephansplatz 3, 1010, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: στάση Dean Ferenc ter (γραμμές Μ1, Μ2, Μ3 μετρό), στάση Szent Istvan Bazilika (γραμμές 9,15,115 λεωφορείου)
 • Εισιτήριο εισόδου: δωρεά 600 φιορινιών (Περίπου 2€), (+2€ για εξώστη)
 • Ωράριο επίσκεψης: Δευτέρα έως Σάββατο (09:00 – 11:30 & 13:00 – 16:30), Κυριακή και αργίες (13:00 – 16:30)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: < 1 ώρα
 • Ιστότοπος: St. Stephen’s Basilica

Η εντυπωσιακή Βασιλική του 19ου αιώνα πήρε το όνομά της από τον Στέφανο, βασιλιά των Ούγγρων που εκχριστιάνισε το λαό του γύρω στα 1000 μΧ και ως εκ τούτου ανακηρύχτηκε Άγιος. Ο αρχιτεκτονικός της σχεδιασμός έλαβε χώρα από τον Γιόζεφ Χιλντ και η ανέγερση ξεκίνησε το 1851, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει διάστημα μεγαλύτερο των 50 ετών για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο δημιούργημα. Το 1931 έλαβε τον τίτλο της Ελάσσονος Βασιλικής κατά την επέτειο των 900 ετών από το θάνατο του Αγίου Στεφάνου.

Ο ύψους 96 μέτρων τρούλος της Βασιλικής είναι διακριτός από ολόκληρη την πόλη, ενώ το εσωτερικό του κοσμείται από υπέροχα χρυσά ψηφιδωτά. Στην Αγία Τράπεζα ξεχωρίζει το άγαλμα του Αγίου Στεφάνου, από πίσω της παρουσιάζονται σκηνές από τη ζωή του βασιλιά της Ουγγαρίας, ενώ εκτίθεται και η μουμιοποιημένη δεξιά του χείρα. Χαρακτηριστικός είναι και ο πύργος-κωδωνοστάσιο του καθεδρικού, που διαθέτει μία πελώρια καμπάνα βάρους 9.144 κιλών και δωρίστηκε από Γερμανούς πιστούς ως αποζημίωση της κλοπής της προηγούμενης καμπάνας από τους ναζί.

Η ρωμαιοκαθολική, νεοκλασικού ρυθμού εκκλησία είναι η μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης και στο εσωτερικό της χωράνε 8.000 άτομα.

Αφού φτάσατε μέχρι εδώ, τι θα λέγατε για μια… ανάβαση στα 364 σκαλοπάτια μέχρι να φτάσετε στην κορυφή του τρούλου; Συνδυάστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Γυμναστείτε, βελτιώστε την αντοχή σας και… απολαύστε τη μοναδική θέα 360° στη Βουδαπέστη. Μπορείτε βέβαια να πάρετε το ασανσέρ μέχρι τα μισά της διαδρομής και να γλιτώσετε μερικά σκαλοπάτια.


Κεντρική Αγορά – Great Market Hall

 • Διεύθυνση: Budapest, Vámház krt. 1-3, 1093, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: στάση Fovam ter (γραμμή μετρό M4, γραμμή τραμ 2,47,48,49, γραμμή λεωφορείου 15,115)
 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα (06:00-17:00), Τρίτη-Παρασκευή( 06:00-18:00), Σάββατο (06:00-15:00), Κυριακή κλειστά
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: Great Market Hall

Στην αρχή της πολυσύχναστης οδού Βάτσι και μπροστά στη γέφυρα της Ελευθερίας θα συναντήσετε τη μεγάλη Κεντρική Αγορά της πόλης που ανακαινίστηκε το 1999. Η Αγορά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων κι επισκεπτών που την κατακλύζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς αγοράζουν κάθε είδος τοπικών γεύσεων. Όπως θα διαπιστώσετε, τα λουκάνικα έχουν την τιμητική τους, όπως και η πάπρικα που αποτελεί τοπικό έδεσμα και πωλείται σε διάφορες εκδοχές, όπως γλυκιά και πικάντικη.

Στον πάνω όροφο της Κεντρικής Αγοράς πωλούνται τοπικά σουβενίρ, όπως παραδοσιακές στολές και μαγνητάκια σε οικονομικές τιμές, ενώ οι ιδιοκτήτες των πάγκων δέχονται κατά κανόνα κι ευρώ – ενίοτε σε συμφέρουσα ισοτιμία. Επιπλέον, εδώ υπάρχουν μερικές ταβέρνες και άλλα σημεία πώλησης έτοιμου παραδοσιακού φαγητού που μπορείτε αμέσως να απολαύσετε τις τοπικές γαστρονομικές γεύσεις, μερικές φορές μάλιστα φιλοξενείται και ζωντανή μουσική.


Κρατική Όπερα Ουγγαρίας – Hungarian State Opera House

 • Διεύθυνση: Budapest, Andrássy út 22, 1061, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: στάση Opera (γραμμή Μ2 μετρό, γραμμή 105 λεωφορείου)
 • Εισιτήριο εισόδου: 3.300 φιορίνια (Περίπου 10,50€ – περιλαμβάνει ξενάγηση σε γκρουπ)
 • Ωράριο λειτουργίας: ξεναγήσεις στις 14:00, στις 15:00 και στις 16:00
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
 • Ιστότοπος: Hungarian State Opera House

Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Αψβούργους και είναι εφάμιλλη σε λαμπρότητα με εκείνη της Βιέννης χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει. Αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημα του σπουδαίου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ, έχει εντυπωσιακή πρόσοψη διακοσμημένη με αγάλματα των σπουδαιότερων εθνικών συνθετών, του Φέρεντς Έρκελ και του Φραντς Λιστ, ενώ εντυπωσιακοί φανοστάτες φωτίζουν τα πέτρινα σκαλοπάτια και την είσοδο του λαμπρού κτιρίου.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό της Όπερας, με τη θολωτή οροφή, τις μαρμάρινες κολόνες και τον τεράστιο πολυέλαιο της κεντρικής αίθουσας που ζυγίζει 2 τόνους. Γύρω από τον τελευταίο, μπορείτε να απολαύσετε τις νωπογραφίες των Ελλήνων θεών του Ολύμπου, ενώ υπέροχα είναι τα θεωρεία (δεσπόζει το Βασιλικό θεωρείο ακριβώς στο κέντρο του ημικυκλίου), η Κεντρική Σκηνή και το Κεντρικό Κλιμακοστάσιο, στις σκάλες του οποίου οι αριστοκράτισσες επιδείκνυαν τις τουαλέτες τους.

Αντί να πληρώσετε 3.300 φιορίνια απλά για μία βόλτα σε αυτήν, φροντίστε να κλείσετε από (πολύ) νωρίς μέσω διαδικτύου εισιτήρια για κάποια παράσταση. Μάλιστα εάν οι θέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο θα βρείτε πολύ οικονομικές τιμές.


Παπούτσια στο Δούναβη – Shoes on the Danube Bank

 • Διεύθυνση: Budapest, Id. Antall József rkp., 1054, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: στάση Kossuth Lajos ter (γραμμή μετρό Μ2, γραμμή τραμ 2)

Πρόκειται για έργο τέχνης κοντά στο Κοινοβούλιο βαδίζοντας παραλιακά και προς τα νότια. Αναμφίβολα συγκλονιστικό, ξυπνάει μνήμες από το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης και τους σκληρούς διωγμούς που υπέστησαν οι Εβραίοι. Στο σημείο εκείνο, οι Γερμανοί ναζί μαζί με τους Ούγγρους συνεργάτες τους συγκέντρωναν τους Εβραίους της πόλης και τους εκτελούσαν, πετώντας τους εν συνεχεία στο ποτάμι αφού τους υποχρέωναν να βγάλουν πρώτα το πολυτιμότερο τους πράγμα: τα παπούτσια τους.

Υπολογίζεται πως περισσότερα από 50.000 μέλη της άλλοτε σπουδαίας εβραϊκής παροικίας της ουγγρικής πρωτεύουσας χάθηκαν στη γερμανική κατοχή και το συγκεκριμένο σιδερένιο μνημείο τιμάει τη μνήμη τους. Επισκεφτείτε το σημείο κατά την απογευματινή σας βόλτα στο Δούναβη, κατά προτίμηση το σούρουπο, καθώς τότε προσφέρεται για πιο όμορφες φωτογραφίες.


Μην παραλείψετε να…


 1. Πιείτε μερικές γουλιές από… «αίμα ταύρου», ένα τοπικό κρασί με πολύ ιδιαίτερο όνομα!
 2. Απολαύσετε μια παράσταση με τσιγγάνικα βιολιά!
 3. Αγοράσετε σαλάμι Ουγγαρίας και πάπρικα!
 4. Δοκιμάσετε τη νόστιμη, παραδοσιακή σούπα γκούλας (goulash). Για γλυκό επιλέξτε το κέικ dobos.
 5. Απολαύσετε μια παράσταση στην περίφημη Όπερα της Βουδαπέστης!

Πηγές: toptraveller.gr & skyscanner.com

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ