Loading...
Travel

Ρώμη: 23 λόγοι για να την επισκεφθείς!

Η Ρώμη ή αλλιώς «Αιώνια Πόλη», είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας, και θεωρείται ένας μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός, καθώς συνδυάζει με απόλυτη αρμονία, την ιστορία με τη σύγχρονη ζωή. Περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας είναι αποτυπωμένα στα αξιοθέατα της Ρώμης, κάνοντας τον επισκέπτη να αισθάνεται ότι βρίσκεται σ’ ένα «ζωντανό μουσείο».

Εκτός φυσικά από τα μοναδικά αξιοθέατα και τις δημοφιλείς τοποθεσίες, η ιταλική πρωτεύουσα συνδυάζει άψογα κουλτούρα, ιστορία, καλό κρασί, ιταλική κουζίνα και ερωτική ατμόσφαιρα. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε σ’ αυτό το άρθρο, τους 23 λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να επισκεφθείς την «Αιώνια Πόλη». Εδώ θα βρεις πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, αλλά και προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση.. Πάμε λοιπόν!!


Ως άλλοι… μονομάχοι στο Κολοσσαίο

 • Διεύθυνση: Piazza Del Colosseo
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Colosseo
 • Εισιτήριο εισόδου: 12 ευρώ (συμπεριλαμβάνει την επίσκεψη σε Παλατινό Λόφο και Ρωμαϊκή Αγορά, +2 ευρώ για την ηλεκτρονική κράτηση)
 • Ωράριο λειτουργίας: 08:30-19:15 (η ώρα κλεισίματος αφορά τους μήνες από Μάρτιο έως Αύγουστο. Για τους υπόλοιπους, ανατρέξτε στο site του Κολοσσαίου)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις το διάσημο Κολοσσαίο ή αλλιώς Amphitheatrum Flavium, που ορθώνεται περήφανο στο νοτιοανατολικό άκρο του ιστορικού κέντρου της ιταλικής πρωτεύουσας.

Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό αρχαίο μνημείο της Ρώμης, όχι μόνο λόγω των απίστευτων διαστάσεών του, αλλά κυρίως λόγω του… βίαιου παρελθόντος του. Στην αρένα του μάχονταν μέχρι θανάτου μονομάχοι, ενώ καταδικασμένοι έρχονταν αντιμέτωποι με άγρια ζώα υπό τις κραυγές του πλήθους που διψούσε για ακόμη πιο πολύ… αίμα. Το Κολοσσαίο (Colosseo) ξεκίνησε να χτίζεται το 72 μ.Χ., την εποχή του Βεσπασιανού και χωρούσε περίπου 70.000 ανθρώπους.

Το εξωτερικό έχει διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο θα πρέπει να μπείτε μέσα στο αξιοθέατο για να ταξιδέψετε νοερά στην κλασσική εποχή αλλά και να περιηγηθείτε στο αμφιθέατρο, στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο εσωτερικό του και να αγοράσετε αναμνηστικά.

Στο πλάι του Κολοσσαίου, μην παραλείψετε να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Συνήθως, οι ουρές αναμονής για το Κολοσσαίο είναι τεράστιες, επομένως μπορείτε είτε να προμηθευτείτε (και να εκτυπώσετε) τα εισιτήρια από το επίσημο site με έξτρα χρέωση 2 ευρώ (φροντίστε να φτάσετε τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα), είτε να πάτε λίγα μέτρα παραπέρα, στις εισόδους του Παλατινού Λόφου ή της Ρωμαϊκής Αγοράς που δεν έχουν σχεδόν καθόλου κόσμο – από τη στιγμή που το εισιτήριο και για τα τρία είναι ενιαίο.


Κάντε κι εσείς μία ευχή στη Φοντάνα ντι Τρέβι

 • Διεύθυνση: Piazza Di Trevi
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Barberini
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Η συγκεκριμένη κρήνη είναι πιθανότατα η πλέον διάσημη στον κόσμο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αιώνιας Πόλης. Φιλοτεχνήθηκε σε στυλ μπαρόκ την περίοδο 1732-1762 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Νικολά Σάλβι κατ’ εντολή του πάπα Κλήμη ΙΒ και είναι αφιερωμένη στα στοιχεία του νερού και της θάλασσας, με τη μορφή του θεού Ποσειδώνα να κυριαρχεί σε αυτό το μοναδικό σιντριβάνι.

Βγάλτε ένα κέρμα, κάντε μια ευχή, γυρίστε πλάτη στο πασίγνωστο σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) και ρίξτε το κέρμα στο νερό. Σύμφωνα με την παράδοση, αν ρίξετε κέρμα στο σιντριβάνι θα επιστρέψετε κάποια στιγμή στη Ρώμη. Μάλιστα, το ποσό που πέφτει ετησίως μέσα στην κρήνη αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και αξιοποιείται από το δήμο της πόλης.

Είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Ρώμης και μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε τίποτα… εκτός από το κέρμα που θα ρίξετε για την ευχή σας!

Νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα θα έχετε την ευκαιρία να το απολαύσετε χωρίς να σας κόβουν τη θέα τα selfie sticks από τους πολυάριθμους τουρίστες. Θα σας συνιστούσαμε να το απολαύσετε και υπό το φως της ημέρας, αλλά και φωτισμένο… τεχνητά τη νύχτα.

Fontana di Trevi


Ρωμαϊκή Αγορά – Ταξίδι στον χρόνο

 • Διεύθυνση: Piazza Santa Maria Nova
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Colosseo
 • Εισιτήριο εισόδου: 12 ευρώ (συμπεριλαμβάνει την επίσκεψη σε Παλατινό Λόφο και Koλοσσαίο, +2 ευρώ για την ηλεκτρονική κράτηση)
 • Ωράριο λειτουργίας: 08:30-18:15
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2 ώρες

Κοντά στο Κολοσσαίο και ανάμεσα στους λόφους του Καπιτωλίου και του Παλατίνου, σε μία μεγάλη κοιλάδα εκτείνεται το Φόρουμ Μάγκνουμ, δηλαδή η μεγάλη αγορά της αρχαίας Ρώμης. Με πολλές επιρροές φυσικά από την αρχαία Ελλάδα, αποτέλεσε για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής των πολιτών της πιο ισχυρής πόλης του κόσμου και σήμερα διασώζεται μία σχετικά ακανόνιστη έκταση διάσπαρτη με αγάλματα, στήλες και ερείπια ναών, ό,τι δηλαδή σώθηκε από τις φυσικές καταστροφές, τις λεηλασίες και το πέρασμα των αιώνων.

Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ρώμης. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα αρχαία μνημεία με φόντο το επιβλητικό Κολοσσαίο και φανταστείτε πώς ήταν κάποτε η «καρδιά» της αρχαίας Ρώμης. Καταλήξτε στον Καπιτωλίνο Λόφο για να απολαύσετε την υπέροχη θέα, με τη Ρωμαϊκή Αγορά «πιάτο» μπροστά σας.

Θα χρειαστείτε περίπου δύο ώρες για να ολοκληρώσετε τον περίπατό σας στη Ρωμαϊκή Αγορά, συνεπώς καλό θα ήταν να είστε εφοδιασμένοι με άνετα ρούχα και παπούτσια, νερό καθώς και να αποφύγετε ώρες και ημέρες με κακοκαιρία ή ζεστό ήλιο αφού όλη αυτή η έκταση είναι εκτεθειμένη.


Παλατινός Λόφος

 • Διεύθυνση: Piazza Santa Maria Nova 53
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Colosseo
 • Ωράριο λειτουργίας: 08:30-19:00
 • Εισιτήριο εισόδου: 12 ευρώ (συμπεριλαμβάνει την επίσκεψη σε Ρωμαϊκή Αγορά και Koλοσσαίο, +2 ευρώ για την ηλεκτρονική κράτηση)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Περπατήστε στη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατινό Λόφο (έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης) και ταξιδέψτε νοερά σε άλλες εποχές. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ρωμύλος δολοφόνησε το δίδυμο αδερφό του Ρώμο σε αυτό το σημείο και ίδρυσε τη Ρώμη το 753 π.Χ.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται ο Παλατινός λόφος, ο πλέον κεντρικός της επτάλοφης Ρώμης, στον οποίο σύμφωνα με το θρύλο ιδρύθηκε από το Ρέμο και το Ρωμύλο.

Πρόκειται για έναν μεγάλο επισκέψιμο χώρο, σπαρμένο με αρχαίους ναούς, αγάλματα και ερείπια που αξίζει να περιδιαβείτε – μάλιστα εδώ ήταν εγκατεστημένες οι ανώτερες τάξεις της πόλης αλλά και αρκετοί αυτοκράτορες, εξ ου και η λέξη ”παλάτι” που έχει καθιερωθεί σχετικά ως ανάκτορο. Μέσω της Via Sacra θα έχετε την ευκαιρία να ανεβείτε στο διάσημο σημείο που προσφέρει πανοραμική θέα στην πρωτεύουσα κι ενδείκνυται για τις φωτογραφίες σας.

Άλλα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος είναι το Παλατινό Στάδιο, η οικία του αυτοκράτορα Δομιτιανού, το περίπτερο και οι κήποι των Φαρνέζε. Κι εδώ ισχύει η συμβουλή των άνετων παπουτσιών με μπόλικο νερό καθώς πέραν της μεγάλης έκτασης που πρέπει να διανύσετε, υπάρχει κι ανηφορικό έδαφος.


Ανεβείτε στον τρούλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

 • Διεύθυνση: Piazza di San Pietro
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Ottaviano ή Cipro
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν (8-10 ευρώ για τον τρούλο)
 • Ωράριο λειτουργίας: 07:00-18:30 καθημερινά
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, έδρα του Πάπα και της καθολικής εκκλησίας, μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα και ο λαμπρός της τρούλος αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν της Αιώνιας Πόλης. Η σημασία της για τη χριστιανοσύνη είναι τεράστια, καθώς ο λόφος που είναι χτισμένη αποτέλεσε τον τόπο μαρτυρίου του Αποστόλου Πέτρου το έτος 64 μ.Χ.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος τον 4ο αιώνα δημιούργησε μία βασιλική στο σημείο εκείνο, ωστόσο το κολοσσιαίο σημερινό οικοδόμημα χρειάστηκε 111 χρόνια (1511-1626) και πακτωλό χρημάτων για να αναγερθεί την εποχή της Αναγέννησης. Μπροστά της απλώνεται η τεράστια Πλατεία του Αγίου Πέτρου, που γεμίζει από πιστούς στις μεγάλες γιορτές, ενώ εσωτερικά κόβει την ανάσα με τα έργα τέχνης, τα μάρμαρα, τα αγάλματα και τον χρυσό που φιλοξενεί.

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στην Πόλη του Βατικανού και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα. Θα σας εντυπωσιάσει το μέγεθος του ναού, ο πλούσιος διάκοσμός του και τα αριστουργήματα που φιλοξενεί, όπως η περίφημη Πιετά (Pietà), ένα μαρμάρινο γλυπτό, έργο του Μιχαήλ Αγγέλου (Μικελάντζελο).

Τολμήστε να ανεβείτε στον τρούλο του Αγίου Πέτρου, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα στην πόλη. Με το ασανσέρ θα γλιτώσετε γύρω στα 320 σκαλοπάτια, αλλά θα χρειαστεί να πάρετε βαθιές ανάσες, καθώς ακολουθούν άλλα… 231 (551 στο σύνολο) σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή. Απαιτείται αντίτιμο 8 ευρώ για να ανεβείτε τις 500 σκάλες ως τον εξώστη του τρούλου ή εναλλακτικά 10 ευρώ για να αποφύγετε 200 από αυτές μέσω ανελκυστήρα.

Φροντίστε να είστε σεμνά ντυμένοι, διαφορετικά δε θα σας επιτραπεί η είσοδος. Απαγορεύονται τα κοντά παντελόνια, οι μίνι φούστες και οι μπλούζες που δεν καλύπτουν τους ώμους.


Στα μουσεία του Βατικανού

 • Διεύθυνση: Viale Vaticano
 • Συγκοινωνία: στάση Ottaviano ή Cipro
 • Eισιτήριο εισόδου: 17 ευρώ (+4 για την ηλεκτρονική κράτηση)
 • Ωράριο λειτουργίας: 09:00-18:00 (Κυριακή 09:00-14:00)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 3-4 ώρες

Στην καρδιά του παπικού κρατιδίου φιλοξενείται ένα τεράστιο σε μέγεθος και σημασία σύμπλεγμα μουσείων, το οποίο επισκέπτονται ετησίως πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες.

Εδώ φιλοξενούνται υπέροχες συλλογές έργων τέχνης αλλά και διάφορες άλλες συλλογές. Αναμφίβολα ξεχωρίζουν η λαμπρή Καπέλα Σιστίνα, με την εντυπωσιακή οροφή που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο, ο Διάδρομος των Γεωγραφικών Χαρτών, οι τέσσερις αίθουσες του Ραφαήλ, η Πινακοθήκη (ξεχωρίζουν τα έργα του Τιτσιάνο και του Καραβάτζιο), οι ρωμαϊκές συλλογές, το γλυπτό του Λαοκόοντα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα και ιστορικά εκθέματα.

Οπλιστείτε με υπομονή και φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να βγάλετε τη μέρα στα μουσεία του Βατικανού. Οι ουρές αναμονής είναι αναπόφευκτες σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ρώμης και ενδεχομένως και του κόσμου. Έχετε υπόψη σας πως εκτός από τις ουρές στα εισιτήρια, υπάρχουν και ουρές για ελέγχους ασφαλείας.

Η υπομονή σας θα ανταμειφθεί αφού περάσετε όλους τους ελέγχους και αρχίσετε να περιπλανιέστε στις ατελείωτες αίθουσες με αριστουργήματα που φιλοξενούνται στο Βατικανό.

Υπάρχει ένας διάδρομος, τον οποίο ακολουθούν οι επισκέπτες αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να κάνετε μία επιλογή σε αυτά που σας ενδιαφέρουν, αφού ο χώρος είναι τεράστιος και θέλει πραγματικά πολλές ώρες για να τον δείτε όλο.

Σας συνιστούμε να προγραμματίσετε την επίσκεψη σας νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι, αφού το τρίωρο 11-2 υπάρχει συνήθως πάρα πολύς κόσμος.

Τα μουσεία του Βατικανού είναι ανοιχτά στο κοινό, χωρίς εισιτήριο, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα.

Μία μέρα δεν είναι αρκετή για να δείτε τα πάντα. Σας συνιστούμε να έχετε αποφασίσει από πριν σε τι θέλετε να δώσετε προτεραιότητα μέσα στα μουσεία του Βατικανού.

Musei Vaticani


Σηκώστε το βλέμμα ψηλά στο Πάνθεον

 • Διεύθυνση: Piazza Della Rotonda
 • Ωράριο λειτουργίας: 08:30-19:30
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: <1 ώρα

Σε κεντρικό σημείο του ιστορικού κέντρου δεσπόζει το Πάνθεον, ο λαμπρός αρχαίος ναός που πρωτοχτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της τότε ειδωλολατρικής Ρώμης. Τον έβδομο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική με κάποιες τροποποιήσεις στη δομή του, ωστόσο παραδόξως το αρχαίο αυτό δημιούργημα επιβίωσε κατά τη διάρκεια των αιώνων χωρίς να υποστεί καίριες μεταβολές και καταστροφές.

Αφιερωμένο σε όλους τους θεούς, το Πάνθεον σού μεταδίδει ένα αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης. Αρμονικό και μυστηριώδες, θεωρείται από πολλούς ως το πιο τέλειο κτίριο στον κόσμο. Ανακατασκευάστηκε από τον Αδριανό το 125 μ.Χ.

Αποτελεί ένα «θαύμα της μηχανικής», με τον τεράστιο 43 μέτρων θόλο του να είναι ο μεγαλύτερος θόλος από μη ενισχυμένο σκυρόδεμα στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πώς μοναδική πηγή φωτός είναι το κυκλικό άνοιγμα στο κέντρο του θόλου, γνωστό ως oculus (μάτι).   

Σηκώστε το βλέμμα σας ψηλά και ακολουθήστε με αυτό τις ακτίνες του ήλιου, που μπαίνουν από το στρογγυλό άνοιγμα της οροφής και φωτίζουν το εσωτερικού του ναού.

Η είσοδος στο Πάνθεον λαμβάνει χώρα δίχως να απαιτείται αντίτιμο. Είναι δεδομένο πως στις βόλτες σας στην πόλη θα περάσετε αρκετές φορές από το συγκεκριμένο σημείο, επομένως προτιμήστε να μπείτε μέσα όταν δε θα υπάρχει πάρα πολύς κόσμος.

Αν βρέχει την ημέρα που θα το επισκεφθείτε, προσπαθήστε να εντοπίσετε τις σχεδόν αόρατες τρύπες στο μαρμάρινο δάπεδο, απ’ όπου εξαφανίζεται το νερό που «εισβάλλει» στο Πάνθεον.


Πινακοθήκη Μποργκέζε

 • Διεύθυνση: Piazzale del Museo Borghese
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Spagna
 • Εισιτήριο εισόδου: 15 ευρώ
 • Ωράριο λειτουργίας: 09:00-19:00
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2 ώρες

Η εντυπωσιακή αυτή Πινακοθήκη αποτελεί must για κάθε επισκέπτη-λάτρη της τέχνης, ενώ θα αποτελέσει ευχάριστη επίσκεψη ακόμα και για εκείνους που απλά ξέρουν να εκτιμούν το όμορφο. Η πανίσχυρη οικογένεια των Μποργκέζε το 17ο αιώνα με τη δύναμη των χρημάτων, της πειθούς αλλά ενίοτε και της βίας συγκέντρωσαν στην εντυπωσιακή τους κατοικία-παλάτι μία μοναδική συλλογή από έργα τέχνης μέσα σε ένα εξίσου μοναδικό πάρκο, διακοσμημένο με κρήνες, πύλες, αγάλματα, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε ακόμα και μία τεχνητή λίμνη, με ένα ναό του Ασκληπιού σε ιωνικό ρυθμό.

Μπορεί ένα μέρος των αγαλμάτων να μεταφέρθηκε από το Ναπολέοντα στο Παρίσι, ωστόσο κι αυτά που βρίσκονται σήμερα εδώ είναι ξεχωριστά, ιδιαίτερα αυτά του Μπερνίνι και του Κανόβα. Η πιο πολύτιμη συλλογή είναι αυτή των πινάκων που συγκεντρώνει έργα από σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Καραβάτζιο, ο Τιτσιάνο, ο Ρούμπενς και ο Ραφαήλ. Μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε έναν περίπατο στο τεράστιο πάρκο, ενώ θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα τρίτροχα ποδήλατα!

Επειδή υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός επισκεπτών που μπορούν να την επισκέπτονται ανά δίωρο, θα πρέπει να φροντίσετε να κλείσετε τα εισιτήρια σας ηλεκτρονικά τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα. Επίσης, να υπολογίσετε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαστείτε για να μεταβείτε από τα Ισπανικά Σκαλιά.

Galleria Borghese


Η καλλιτεχνική… πιάτσα Ναβόνα

 • Διεύθυνση: Piazza Navona
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Πρόκειται κατά πολλούς για την πιο όμορφη πλατεία της ιταλικής πρωτεύουσας και αν μη τι άλλο ξεχωρίζει στο ιστορικό κέντρο. Απλώνεται σε ωοειδές σχήμα, κάτι λογικό καθώς κάποτε αποτελούσε στάδιο, όπου παρακολουθούσαν αγώνες οι αρχαίοι Ρωμαίοι, χτισμένο από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και μάλιστα κάποια απομεινάρια του είναι ορατά ακόμα και στις μέρες μας.

Σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πιάτσα Ναβόνα αποτελεί έναν «ύμνο» στο μπαρόκ και έναν μικρό παράδεισο για καλλιτέχνες του δρόμου. Κατά μήκος της πλατείας θα συναντήσετε πολλούς ζωγράφους και μουσικούς, ενώ τα περίφημα σιντριβάνια της προσθέτουν μια επιπλέον νότα ομορφιάς στο ήδη ρομαντικό σκηνικό.

Στην πλατεία δεσπόζουν τρία σιντριβάνια, με τη διάσημη Fontana dei Quattro Fiumi (σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών), δημιουργία του Μπερνίνι που συμβολίζει τους μεγάλους ποταμούς (Γάγγη, Νείλο, Δούναβη, Ρίο ντελλα Πλάτα) να ξεχωρίζει. Στα δύο άκρα της πλατείας υπάρχουν δύο ακόμη σιντριβάνια: το σιντριβάνι του Ποσειδώνα και το σιντριβάνι του Μαυριτανού. Εξίσου όμορφη είναι και η εκκλησία Sant’ Agnese in Agone που είναι χτισμένη σε μπαρόκ ρυθμό και η πρόσοψη της είναι προς την πολύβουη πλατεία που καθημερινά συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και τουρίστες.

Απολαύστε ένα aperitivo σε κάποιο από τα υπαίθρια καφέ που βρίσκονται στην πλατεία για μια δόση ιταλικής… dolce vita.


Για φωτογραφίες στη Σκαλινάτα της Πιάτσα ντι Σπάνια

 • Διεύθυνση: Piazza di Spagna
 • Συγκοινωνία: Spagna
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Ίσως η πιο διάσημη πλατεία της Ρώμης. Βρίσκεται στην «καρδιά» της ιταλικής πρωτεύουσας και είναι τόσο όμορφη, που δε θα ξέρετε πού να πρωτοκοιτάξετε για να φωτογραφηθείτε. Τα περίφημα Ισπανικά Σκαλιά αποτελούν πόλο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους.

Πασίγνωστο σημείο συνάντησης αλλά και φλερτ, αφού οι νεαροί Ρωμαίοι συνηθίζουν να προσφέρουν τριαντάφυλλα στα κορίτσια που κάθονται στα σκαλιά. Η μνημειώδης σκάλα αποτελείται από δώδεκα επιμέρους σκάλες κι εκτείνεται μέχρι την πλατεία της πανέμορφης γαλλικής εκκλησίας Τρινιτά ντε Μόντι, από την οποία μπορείτε να απολαύσετε μία πανοραμική άποψη της πρωτεύουσας.

Το όνομα προέκυψε από την ισπανική πρεσβεία που βρίσκεται εκεί. Μάλιστα η γύρω περιοχή αντιμετωπιζόταν επί χρόνια σαν ισπανικό έδαφος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του διάσημου αυτού σημείου της Ρώμης, είναι ο οβελίσκος μπροστά από την εκκλησία αλλά και το μικρό σιντριβάνι στη βάση των σκαλιών.

Πανέμορφα κτίρια δεξιά κι αριστερά, χρωματιστά λουλούδια να «στολίζουν» τα σκαλοπάτια μέχρι την εκκλησία Τρινιτά ντέι Μόντι (Scalinata della Trinità dei Monti) και το σιντριβάνι Fontana della Barcaccia του Μπερνίνι εκεί που καταλήγουν τα σκαλιά. Πώς να μην ερωτευτεί μετά κανείς τη Ρώμη;

Μην παραλείψετε να απολαύσετε το πέρασμα σας από τα Ισπανικά Σκαλιά τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα βγάζοντας όμορφες φωτογραφίες.

Πολύ κοντά θα βρείτε και την αριστοκρατική Βία Κοντότι (Via Condotti), όπου μπορείτε να θαυμάσετε τις βιτρίνες πασίγνωστων ιταλικών –και όχι μόνο– οίκων μόδας.


Το Κάστρο των Αγγέλων στην Αιώνια Πόλη

 • Διεύθυνση: Lungotevere Castello 50
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Lepanto
 • Εισιτήριο εισόδου: 14 ευρώ
 • Ωράριο λειτουργίας: 9:00-19:30 (Δευτέρα κλειστά)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Γνωστό ως Καστέλ Σαντ’ Άντζελο (Castel Sant’Angelo), βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίβερη κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά κτίρια της Αιώνιας Πόλης. Αρχικά μαυσωλείο του αυτοκράτορα Αδριανού, έπειτα προμαχώνας, φρούριο και παπική κατοικία, η πιο γνωστή του χρήση ήταν ως καταφύγιο του Ποντίφικα σε περιπτώσεις κινδύνου καθώς ένας μυστικός διάδρομος συνδέει το κτίριο με το Βατικανό. Βρίσκεται στο Πάρκο Αντριάνο (Parco Adriano).

Πήρε το όνομά του από έναν άγγελο, ο οποίος εμφανίστηκε στην κορυφή του – σύμφωνα με την παράδοση – το έτος 590 και σηματοδότησε το τέλος της πανούκλας που είχε αφανίσει την Ρώμη εκείνη την εποχή. Σήμερα το Κάστρο είναι επισκέψιμο στους περισσότερους χώρους του, ενώ από τον εξώστη του προσφέρει καταπληκτική θέα προς την πόλη – σε κάθε περίπτωση καλύτερη από τον αντίστοιχο του Αγίου Πέτρου. Πολύ όμορφη είναι και η ομώνυμη γέφυρα μπροστά του που είναι διακοσμημένη με λαμπρά αγάλματα.

Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια απογευματινή βόλτα κατά μήκος του Τίβερη και όταν πεινάσετε περάστε απέναντι από τη γέφυρα Ponte Sant’ Angelo και κατευθυνθείτε προς την οδό Via dei Coronari. Στον αριθμό 160 θα βρείτε ένα πολύ μικρό μαγαζάκι (Pasta Imperiale), που πουλά φρέσκα μακαρόνια… στο χέρι. Απολαύστε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις και συνεχίστε τη βόλτα σας στην Αιώνια Πόλη.


Άρωμα Ιταλίας στην αγορά Κάμπο ντε Φιόρι

 • Ωράριο λειτουργίας: από νωρίς το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για τα απλά, αγνά υλικά της. Μια ματιά στην ανοιχτή αγορά Κάμπο ντε Φιόρι (Campo de’ Fiori) θα σας πείσει να δοκιμάσετε όσες περισσότερες τοπικές λιχουδιές μπορείτε. Από αποξηραμένα μανιτάρια, μέχρι χειροποίητα μακαρόνια, λιμοντσέλο και φρέσκα προϊόντα, η ποικιλία στους πάγκους των πωλητών δε θα σας απογοητεύσει.

Πρωτοτυπήστε και ψωνίστε ιδιαίτερα δώρα στους αγαπημένους σας με… άρωμα Ιταλίας!


Τι θα πει το… Στόμα της Αλήθειας;

 • Ωράριο λειτουργίας: 09:30-17:00 (το χειμώνα), 09:30-18:00 (το καλοκαίρι)

Τεστάρετε το μύθο και δείτε αν… είστε ψεύτες! Το Στόμα της Αλήθειας (Bocca della verità) αποτελεί ένα ακόμη πολυσύχναστο αξιοθέατο της Ρώμης, ιδανικό για τους λάτρεις των selfies! Ποζάρετε με φόντο το ανοιχτό στόμα του γενειοφόρου προσωπείου και απαθανατίστε τη στιγμή της… αλήθειας!

Σύμφωνα με το μύθο, το στόμα του προσωπείου κλείνει όταν αυτός που θα βάλει το χέρι του μέσα λέει ψέματα. Βρίσκεται στον πρόναο της βασιλικής της Σάντα Μαρία (Santa Maria in Cosmedin).


Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε

 • Διεύθυνση: Piazza di Santa Maria Maggiore 42
 • Συγκοινωνία: Termini
 • Ωράριο λειτουργίας: 07:00-19:00
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν είσοδος
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Αυτή η τεράστια βασιλική είναι παπική, δεν εδράζεται όμως εντός ορίων Βατικανού αλλά ανατολικά του ιστορικού κέντρου της Ρώμης.

Πρωτοχτίστηκε κατά τον πέμπτο αιώνα προς τιμήν της Παρθένου Μαρίας, ωστόσο υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1348 και κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν υπέστη αρκετές ανακαινίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της.

Στηρίζεται σε δωρικούς κίονες, ενώ κυριαρχεί ο χρυσός, τα μωσαϊκά και κάποια υπέροχα έργα τέχνης, με το εσωτερικό του τρούλου να εντυπωσιάζει. Η επίσκεψη στη βασιλική είναι δωρεάν, συνεπώς εάν περνάτε από την περιοχή ανάμεσα στο Κολοσσαίο και στο Τέρμινι, να μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε.


Πιάτσα ντελ Πόπολο

 • Διεύθυνση: Piazza del Popolo
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Flaminio
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα

Αυτή η εντυπωσιακή σε μέγεθος πλατεία βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου σε μικρή απόσταση από τη στάση του μετρό Flaminio. Αφού κατεδαφίστηκαν κάποια κτίρια στην εποχή της Αναγέννησης, ο χώρος δείχνει τεράστιος και σχετικά κενός καταλήγοντας σε δέντρα και κιγκλιδώματα.

Στο κέντρο δεσπόζει ο αιγυπτιακός οβελίσκος του Σέτι Α’, ο οποίος μεταφέρθηκε το 10 μ.Χ. κατ’ εντολήν του Αυγούστου στη Ρώμη, ενώ στο πλάι βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία Σάντα Μαρία ντελ Πόπολο. Το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι άλλο από τη λεγόμενη Τρίαινα (Ιλ Τριντέτε), που σχηματίζεται από τρεις δρόμους και τις Δίδυμες Εκκλησίες παρουσιάζοντας σαν μία εικόνα από καθρέφτη.


Μια πράσινη όαση στη Βίλα Μποργκέζε

Ξεφύγετε από το θόρυβο της πόλης και απολαύστε έναν αναζωογονητικό περίπατο στο πάρκο της Βίλα Μποργκέζε. Απολαύστε τη θέα προς την πλατεία πιάτσα ντε Πόπολο (Piazza del Popolo) και αφήστε το βλέμμα σας να ατενίσει την ιταλική πρωτεύουσα στο βάθος.

Μέσα στο πάρκο θα βρείτε και την Γκαλερί Μποργκέζε (Galleria Borghese), άλλοτε θερινή κατοικία του Οίκου των Μποργκέζε, που τώρα αποτελεί μουσείο και φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή σπουδαίων έργων τέχνης.


Νυχτοπερπατήματα στο… Τραστέβερε

Σ’ αυτή τη γωνιά της Ρώμης οι νύχτες είναι μαγικές. Αφήστε πίσω σας την αριστοκρατική «καρδιά» της Ρώμης και χαλαρώστε τους ρυθμούς σας. Η νεολαία προτιμά το Τραστέβερε για τις νυχτερινές της εξορμήσεις, ενώ δε λείπουν τα μικρά ταβερνάκια και μπαράκια για να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας. Ξεκινήστε με aperitivo, ένα πιάτο τυριών και φρέσκα φρούτα και συνεχίστε με κλασικές ιταλικές συνταγές, όπως τηγανητές αγκινάρες.

Στο Τραστέβερε θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στη Ρώμη και θα νομίζετε ότι έχετε μεταφερθεί σε κάποια πόλη της ιταλικής επαρχίας.


Για pizza Bianca στον φούρνο Urbani

Θα τον βρείτε στην εβραϊκή συνοικία της Ρώμης, στον αριθμό 31 της πλατείας Costaguti. Φημίζεται για τη «λευκή πίτσα» του (pizza bianca). Λειτουργεί από το 1927 και μάλλον όχι άδικα! Αν δε το δοκιμάσετε… εσείς θα χάσετε!

Η εβραϊκή συνοικία της Ρώμης βρίσκεται ανάμεσα στο Κάμπο ντε Φιόρι και την πιάτσα Βενέτσια (Piazza Venezia). Εδώ θα βρείτε αρκετά εβραϊκά εστιατόρια, φούρνους και μικρά καταστήματα. Οι ξεθωριασμένες προσόψεις των κτιρίων σε χρώματα πορτοκαλί ή ώχρας και οι δελεαστικές μυρωδιές που αναδύονται από κάθε γωνιά προσδίδουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην περιοχή, που σίγουρα θα σάς κάνουν να τη λατρέψετε.

Εδώ θα βρείτε και το φημισμένο εστιατόριο Ristorante Piperno. Δοκιμάστε carciofi alla giudia (τηγανητές αγκινάρες).

Στο εβραϊκό αρτοποιείο Boccione (Via del Portico d’Ottavia 1) θα δοκιμάσετε τα νοστιμότερα κέικ με ρικότα.


Μια… απρόσμενη βόλτα στη γειτονιά Κοπεντέ

Ξεχάστε ό,τι έχετε δει στη Ρώμη μέχρι τώρα. Αφήστε πίσω σας αρχαία μνημεία, αριστοκρατικές επαύλεις, μπαρόκ πλατείες και αναγεννησιακού χαρακτήρα έργα τέχνης.

Η συνοικία Κοπεντέ (Coppedè) είναι ίσως η πιο απρόσμενη, ασυνήθιστη και εντελώς απρόβλεπτη γειτονιά που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα συναντήσει στη Ρώμη. Οφείλει την ιδιαιτερότητά της στον ιταλό αρχιτέκτονα Τζίνο Κοπεντέ (Gino Coppedè). Αρτ νουβό και αρτ ντεκό κτίρια με στοιχεία αρχαιοελληνικής, γοτθικής και μπαρόκ αισθητικής δημιουργούν ένα αλλόκοτο σκηνικό… σα να έχει βγει από κάποιο παραμύθι.


Για γλυκιές αμαρτίες με… τιραμισού στο ζαχαροπλαστείο Pompia

Είτε καθίσετε να το απολαύσετε στα τραπεζάκια του ζαχαροπλαστείου Pompi, είτε το πάρετε στο ξενοδοχείο σας… απλά μη χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε! Θα μας θυμηθείτε!

Pompi


Οι λάτρεις της πίτσας θα βρουν το δάσκαλό τους

Για την καλύτερη πίτσα στη Ρώμη, δεν έχετε παρά… να δοκιμάσετε απ’ όσα περισσότερα μέρη μπορείτε! Από pizza bianca χωρίς σάλτσα ντομάτας και την κλασική πίτσα «μαργαρίτα», μέχρι πίτσα με μοτσαρέλα, κολοκυθανθούς και καπνιστό ζαμπόν ή πίτσα με λεπτοκομμένες φέτες πατάτας.

Απολαύστε υπεύθυνα!


Ορκιστείτε στο ιταλικό… gelato

Κλασικό, ιταλικό παγωτό θα βρείτε σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ρώμης. Ως γνήσιοι… τουρίστες, δοκιμάστε κι εσείς μια φορά το παγωτό από το πασίγνωστο Giolitti, που θα βρείτε στην οδό Via Uffici del Vicario στον αριθμό 40. Μπορείτε να το συνδυάσετε με την επίσκεψή σας στο Πάνθεον, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά. Λειτουργεί από το 1900 και δροσίζει… γλυκά Ρωμαίους και επισκέπτες της Αιώνιας Πόλης.

Είναι πιο φθηνό αν το πάρετε στο χέρι, παρά αν καθίσετε στα τραπεζάκια. Θα έχει ουρά, αλλά αξίζει την αναμονή.


Ώρα για… εσπρέσο!

Δε νοείται επίσκεψη στη Ρώμη, χωρίς να πιείτε έναν (και δύο και τρεις και όσους αντέχετε) κλασικό ιταλικό εσπρέσο. Και όταν λέμε ιταλικό εσπρέσο εννοούμε αυτόν… στο όρθιο. Αυτόν που οι Ιταλοί πίνουν σε μια-δυο γουλιές και συνεχίζουν στο δρόμο τους.

Απολαύστε έναν καπουτσίνο (cappuccino) το πρωί, «ξυπνήστε» με έναν εσπρέσο το μεσημέρι και δοκιμάστε έναν μακιάτο (macchiato), έτσι για την εμπειρία.


Πηγές: skyscannertoptraveller

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ