Loading...
Travel

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Παρίσι

Tο Παρίσι, γνωστό κι ως η “Πόλη του Φωτός” ή η “Πόλη του Έρωτα”, “πλημμυρίζει” από πολιτισμό, τέχνη, ομορφιά και ιστορία. Είτε ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια της Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς, είτε χαζεύετε τον Πύργο του Άιφελ με δέος, η γαλλική πρωτεύουσα προσφέρει μια απεριόριστη λίστα με αξιοθέατα. Εξάλλου, είναι μια από τις δημοφιλέστερες πόλεις του κόσμου και ένας πολύ αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για το Παρίσι. Όπως το ότι έχει και ένα δεύτερο, μυστικό ποτάμι, ή ότι ο Πύργος του Άιφελ είναι βαμμένος σε διαφορετικά χρώματα. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα βρείτε μια λίστα με δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την πανέμορφη Πόλη του Φωτός…


1. Ο Πύργος του Άιφελ είναι βαμμένος σε διαφορετικά χρώματα

Ο Πύργος του Άιφελ είναι βαμμένος σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ, με τη σκοτεινότερη σκιά στην κορυφή και τον πιο απαλό τόνο στο κάτω μέρος. Η σκίαση έχει σκοπό να αντισταθμίσει την ατμοσφαιρική ομίχλη και να κάνει τη δομή να εμφανίζεται με ένα ομοιόμορφο χρώμα από πάνω προς τα κάτω. Παλιότερα, μάλιστα, ήταν βαμμένος σε έντονο κόκκινο και κίτρινο.


2. Υπάρχει και δεύτερο, μυστικό ποτάμι

Όλοι γνωρίζουμε το Σηκουάνα αλλά ελάχιστοι έχουν ακούσει για το Bièvre. Το μικρό ποτάμι έρεε κάποτε στα νότια του Παρισιού και χυνόταν στο Σηκουάνα, λίγα τετράγωνα ανατολικά από τη Notre Dame. Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης κατά μήκος του εγκαταστάθηκαν βυρσοδεψεία και κάθε λογής εργαστήρια, που το γέμισαν με τοξικά απόβλητα. Τελικά το 1912 το μολυσμένο ποτάμι σκεπάστηκε, αλλά ρέει ακόμα στα υπόγεια τούνελ της πόλης.


3. Το Παρίσι κάποτε αποτελούνταν από 12 διαμερίσματα

Τα πρώτα διαμερίσματα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το 1795 και χώριζαν την πόλη σε 12 περιοχές. Το μέτρημα σταμάτησε εκεί για να αποφύγουν το “γρουσούζικο” 13. Τη σημερινή της μορφή την πήρε το 1859, όταν ο βαρόνος Von Haussmann, σχεδίασε το σπιράλ της πόλης που αποτελείται από 20 διαμερίσματα.


4. Η Βαστίλη υπάρχει ακόμα

Έστω και σε κομμάτια. Με το που ξέσπασε η επανάσταση το 1789 πραγματοποιήθηκε ένοπλη κατάληψη της φυλακής. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, τμήματά της πωλούνταν ως σουβενίρ – όπως συνέβη και με το Τείχος του Βερολίνου αιώνες αργότερα. Σήμερα, απομεινάρια της φυλακής υπάρχουν στη βόρεια πλατφόρμα της γραμμής 5 του μετρό της Βαστίλης, ενώ κομμάτια της χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της γέφυρας Pont de la Concorde.


5. Η στήλη στην Place de la Bastille δεν είναι αφιερωμένη στα γεγονότα της Βαστίλης

Στην τοποθεσία όπου βρισκόταν κάποτε το φρούριο της Βαστίλης, είναι σήμερα η πλατεία Βαστίλης, όπου υπάρχει και η ομώνυμη Όπερα. Στο κέντρο της υπάρχει η Στήλη του Ιουλίου (Colonne de Juillet), ένα μνημείο το οποίο τιμά τα γεγονότα της Ιουλιανής Επανάστασης (1830).


6. Υπάρχουν πολλές αψίδες του Θριάμβου

Μια από αυτές, η l’Arc du Carrousel, βρίσκεται δίπλα στην αυλή του Λούβρου και κατασκευάστηκε από το Ναπολέοντα το 1808. Άλλες δύο, οι Porte Saint-Denis και Porte Saint-Martin του 1672 και 1764 αντίστοιχα, βρίσκονται έξω από το μετρό Strasbourg Saint Denis.


7. Η Μονμάρτρη είναι τρύπια

Ο γραφικός λόφος της Μονμάρτρης ήταν γεμάτος με λατομεία, ενώ ακόμα και 2000 χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την πέτρα της για να κτίσουν τους ναούς τους. Έτσι, η Μονμάρτρη κατέληξε σαν “ελβετικό τυρί” γεμάτη τρύπες, κρατήρες και υπόγεια τούνελ. Οι δρόμοι συχνά παθαίνουν καθίζηση, ενώ η διάσημη βασιλική Sacre-Coeur, είναι χτισμένη πάνω σε πυλώνες βάθους 30 μέτρων για να μην καταρρεύσει.


8. Να είστε προετοιμασμένοι να λέτε “καλημέρα” και “καλησπέρα”

Αρκετοί επισκέπτες της πόλης φεύγουν με την εντύπωση ότι οι Γάλλοι είναι αγενείς. Το μυστικό είναι να λέτε συχνά “bonjour” και “bonsoir”. Οι Γάλλοι περιμένουν να τους χαιρετήσετε καθώς μπαίνετε σε κάποιο κατάστημα ή ακόμα και σε ένα ασανσέρ, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να μην εξυπηρετηθείτε σωστά ή ακόμα και να σας αγνοήσουν.


9. Οι Γάλλοι παίρνουν πολύ σοβαρά το ψωμί και το τυρί τους

Για την μπαγκέτα, για παράδειγμα, υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τη σύσταση, το μήκος και την τιμή της, ενώ ένα κατάστημα για να αποκαλείται “φούρνος” (boulangerie) θα πρέπει να ψήνει επί τόπου το ψωμί. Επιπλέον, οι φούρνοι σε κάθε γειτονιά δεν κλείνουν ποτέ ταυτόχρονα κατά την περίοδο των αργιών και των γιορτών, έτσι ώστε οι Γάλλοι να βρίσκουν πάντα ψωμί. Το τυρί συνήθως σερβίρεται σε ποικιλίες κατά τη διάρκεια του δείπνου, μετά το κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως επιδόρπιο.


10. Υπάρχει πρωτόκολλο για να πιείτε κρασί

Θεωρείται αγένεια να πιείτε το κρασί σας χωρίς πρώτα να έχετε ευχηθεί “υγεία” με καθέναν ξεχωριστά από την παρέα σας. Θα πρέπει να τσουγκρίσετε τα ποτήρια, να κοιτάζεστε στα μάτια και να πείτε santé, chin-chin ή à la vôtre.


Πηγή: arttravel.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ