Loading...
Art

Doctor Sleep – Δόκτωρ Ύπνος 2019 (Ταινία)

To βιβλίο του Stephen King “Doctor Sleep”, όπου πρωταγωνιστεί ο μικρός Danny Torrance, γιος του Jack Torrance, που γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο του The Shining, έγινε ταινία με τον Ewan McGregor στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Mike Flanagan στη σκηνοθεσία. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2013, και αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης «Λάμψης», βιβλίου που έγραψε ανατριχιαστική ιστορία ως best-seller. Αποτέλεσε το 61ο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου King, κέρδισε το βραβείο Bram Stoker καλύτερου μυθιστορήματος, και την πρώτη θέση των πιο ευπώλητων στους New York Times εκείνη τη χρονιά.

Το βιβλίο του King, αφηγείται τις συνέπειες του τραύματος που βίωσε ο μικρός Danny κατά τη διάρκεια των γεγονότων του The Shining. Η δουλειά του Danny, που, μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει συγκαταλέγεται και ο αλκοολισμός, είναι σε ένα άσυλο ανιάτων, όπου βοηθάει τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, κι έτσι έχει αποκτήσει το ψευδώνυμο Doctor Sleep. H ησυχία του Danny θα διαταραχθεί όταν θα χρειαστεί να βοηθήσει ένα νεαρό κορίτσι που μοιράζεται το ίδιο χάρισμα με εκείνον. Η ιστορία του Danny Torrance συνεχίζεται 40 χρόνια μετά την τρομακτική διαμονή του στο Overlook Hotel, της ταινίας “Η Λάμψη”.


Υπόθεση Ταινίας

Εξακολουθώντας να φέρει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη ως παιδί πριν 40 χρόνια στο ξενοδοχείο Overlook, ο Danny Torrance προσπαθεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία. Όμως, αυτή διαλύεται όταν συναντά την Abra, μια θαρραλέα έφηβη που διαθέτει ένα υπερφυσικό χάρισμα, γνωστό ως «λάμψη». Η Abra Stone, συνειδητοποιεί αμέσως ότι ο Danny έχει την ίδια υπερφυσική δύναμη με εκείνην, και τον αναζητά, ζητώντας απελπισμένα τη βοήθειά του προκειμένου να πολεμήσει την ανελέητη Rose the Hat, αρχηγό της συμμορίας μεταφυσικών δολοφόνων The True Knot, που αναζητούν ανθρώπους προικισμένους με υπερφυσικές ιδιότητες, προκειμένου να «καταναλώσουν» την αύρα τους και να γίνουν αθάνατοι.

Δημιουργώντας μια απρόσμενη συμμαχία, ο Danny και η Abra ξεκινούν έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Rose the Hat. Η αθωότητα και το χάρισμα της Abra, αναγκάζουν τον Danny να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά με τέτοια ζέση τις δικές του δυνάμεις, ν’ αντιμετωπίσει τους φόβους του, αλλά και να ξαναζωντανέψει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Το «Δόκτωρ Ύπνος», είναι μία ταινία τρόμου διάρκειας 151 λεπτών, σε σκηνοθεσία και σενάριο Mike Flanagan, βασισμένο στο μυθιστόρημα “Doctor Sleep” του Stephen King. Την παραγωγή ανέλαβαν οι Trevor Macy και Jon Berg. Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους: Rebecca Ferguson, Ewan McGregor, Danny Lloyd, Carel Struycken, Jacob Tremblay, Emily Alyn Lind, Zahn McClarnon, Cliff Curtis, Bruce Greenwood και Chelsea Talmadge.


Λίγα λόγια από τους συντελεστές της ταινίας

Μία από τις βασικές προκλήσεις που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί, ήταν να συνδέσουν ανόμοια κομμάτια του canon. Είναι πάσης γνωστό ότι η εκδοχή του Kubrick δεν άρεσε στον King και ότι στο βιβλίο “Doctor Sleep” αμφισβητείται η συνέχεια του χαρακτήρα. Είναι μία περίπλοκη κατάσταση που οδήγησε τον Flanagan και τους συνεργάτες του, να δημιουργήσουν ένα δικό τους μονοπάτι. Δηλώνουν μάλιστα ότι:

«Είναι [η ταινία] μία προσαρμογή του βιβλίου “Doctor Sleep” που είναι το sequel του “The Shining” του King. Παράλληλα όμως, έχει και πολλά στοιχεία από το στυλ που υιοθέτησε ο Kubrick στην ταινία. Η συμφιλίωση των τριών αυτών πηγών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και το πιο συναρπαστικό και δημιουργικό κομμάτι για εμάς.»

Ο Flanagan, εξηγεί πως όταν το κοινό συστηθεί με τον Danny, θα τον βρει να έχει πιάσει πάτο υποφέροντας από την ίδια εξάρτηση και την τάση για βιαιότητα όπως αυτή του πατέρα του, και δηλώνει ότι «κατά πολλούς τρόπους το “The Shining” είχε να κάνει με τον αλκοολισμό, ενώ το “Doctor Sleep” με την αποκατάσταση».

Και συνεχίζει:

“Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Stephen King από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Συνεπώς μία ευκαιρία να ασχοληθώ με τον King, ήταν το όνειρό μου και παράλληλα ο φόβος μου. Φυσικά, ως μαθητής της μεγάλης οθόνης, έχω ειδωλοποιήσει τον Kubrick και πιστεύω πως όλη αυτή η θύελλα με τον Stephen King και τον Stanley Kubrick, όσον αφορά τη συγκεκριμένη ταινία, είναι για εμένα η πιο συναρπαστική, ευχάριστη, εκφοβιστική, εφιαλτική, υπέροχη κι απίστευτη εμπειρία που είχα ποτέ στην επαγγελματική μου ζωή. Είναι μια διαδικασία πολύ πιεστική, κάτι που φυσικά περιμέναμε γιατί γνωρίζαμε πού πάμε να μπλέξουμε. Όμως παρόλα αυτά, είναι δυσβάσταχτο με έναν δικό του υπέροχο τρόπο.”


Παραλειπόμενα ταινίας

  • Ο Stephen King έγραψε το βιβλίο που εδώ διασκευάζεται το 2013, ως σίκουελ της δικής του Λάμψης. Η ταινία δανείζεται στοιχεία τόσο από το βιβλίο του 1977, όσο και την ταινία του Stanley Kubrick από το 1980, ως σίκουελ με τη σειρά του εκείνης. Ο σκηνοθέτης δήλωσε πως προσπάθησε να εναρμονίσει τις διαφορές ανάμεσα σε βιβλίο και ταινία, κι ενώ είναι γνωστό ότι ο συγγραφέας δεν συμπάθησε ποτέ την κινηματογραφική διασκευή.
  • Πρώτος ο Akiva Goldsman έγραψε ένα σενάριο, αλλά η Warner Bros. Pictures δεν εξασφάλισε το αναγκαίο μπάτζετ (κι ενώ υπήρχε σκέψη εναλλακτικά για ένα πρίκουελ, με τίτλο Overlook Hotel). Μετά όμως την επιτυχία του Το Αυτό (πάλι βασισμένο σε έργο του Stephen King), το σχέδιο εγκρίθηκε, καλώντας τον Flanagan να το αναλάβει, ξαναγράφοντας το σενάριο.
  • Στην τελική λίστα των επικρατέστερων για τον κύριο ρόλο, ήταν και οι: Dan Stevens, Chris Evans, Matt Smith και Jeremy Renner. Ο John Cusack είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του, αλλά δεν καλέστηκε για συνάντηση με τον σκηνοθέτη.

Κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 7 Νοεμβρίου από την Tanweer.



Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Stephen King επιστρέφει στους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του, της «Λάμψης», σε τούτο το καταιγιστικό μυθιστόρημα όπου συναντάμε τον μεσήλικα πια Danny Torrance και ένα πολύ ξεχωριστό δωδεκάχρονο κορίτσι, που πρέπει να σώσει από μια συμμορία παραφυσικών δολοφόνων.

Στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής, μια ομάδα που αποκαλείται Ο Αληθινός Δεσμός, ταξιδεύει με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα αναζητώντας τροφή. Τα μέλη της δείχνουν άκακοι, συνηθισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι. Όπως όμως ξέρει ο Danny Torrance, και ανακαλύπτει η θαρραλέα μικρή Abra Stone, είναι σχεδόν αθάνατοι και ζουν με τον «ατμό» που παράγουν τα παιδιά που έχουν τη «λάμψη» όταν θανατώνονται αργά και βασανιστικά.

Στοιχειωμένος από τους ενοίκους του Ξενοδοχείου Η Θέα, όπου πέρασε μια φρικαλέα χρονιά όταν ήταν παιδί, ο Danny τριγυρίζει άσκοπα επί δεκαετίες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να απαλλαγεί από την κληρονομιά της απελπισίας, του αλκοολισμού και της βίας που του άφησε ο πατέρας του. Καταλήγει σε μια κωμόπολη του Νιου Χάμσαϊρ, σε μια κοινότητα των ΑΑ που τον στηρίζει, και σε μια δουλειά σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου με όση δύναμη λάμψης του έχει απομείνει προσφέρει την ύστατη ανακούφιση στους ετοιμοθάνατους. Γίνεται γι’ αυτούς ο «Δόκτωρ Ύπνος».

Μέχρι που γνωρίζει την Abra Stone… Το θεαματικό χάρισμά της, η πιο δυνατή λάμψη που έχει υπάρξει ποτέ, ξυπνάει τους δαίμονες του Danny και τον καλεί σε μια μάχη για τη σωτηρία της ψυχής της Abra και της ζωής της.

Πρόκειται για έναν επικό πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, μια αιματηρή, μεγαλειώδη ιστορία που θα συναρπάσει τα εκατομμύρια των αφοσιωμένων αναγνωστών της «Λάμψης», και θα ικανοποιήσει κάθε νεοφερμένο στο σύμπαν του έργου του Stephen King.


Κριτικές για το βιβλίο

«Η εφευρετικότητα και η επιδεξιότητα του King παραμένουν αμείωτες. Ο «Δόκτωρ Ύπνος» έχει όλες τις αρετές της καλύτερης δουλειάς του». – New York Times

«Ένας ακόμη θρίαμβος του καλύτερου συγγραφέα θρίλερ στον κόσμο». – Sunday Express

«Τριάντα έξι χρόνια μετά το κλασικό του βιβλίο τρόμου Η Λάμψη, ο Stephen King αποδεικνύει ότι έχει ακόμα άφθονο δημιουργικό «ατμό». – The Sunday Times

«Δε μπορείς παρά να σεβαστείς την αμείλικτη ικανότητά του ως αφηγητή… Ακόμα και όποιοι από μας δε θα επιλέγαμε συχνά να διαβάσουμε Stephen King, οφείλουμε να υποκλιθούμε μπροστά σ’ ένα μεγάλο δάσκαλο. – The Times

«Μια εξαιρετική συνέχεια… Εκπληκτικό». – Daily Express



Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ