Loading...
Travel

Επτά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη είναι πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα κομψοτέχνημα γοτθικής και Art Nouveau αρχιτεκτονικής, ενώ η μακρά ιστορία της αποτυπώνεται σε κάθε γειτονιά της και κάθε δρομάκι. Έχει βρει έναν «μαγικό» τρόπο να τα συνδυάζει και να τα καταφέρνει όλα: διατηρεί τον ιστορικό της χαρακτήρα και τα μνημεία της, παλαιότερα ή μοντέρνα, δίνει χώρο σε νέους αρχιτέκτονες να προσφέρουν το έργο τους, επενδύει στην τεχνολογία, αλλά και παραμένει παραδοσιακή.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες κατακλύζουν τα φιδογυριστά, στενά δρομάκια και δεν σταματούν να φωτογραφίζουν τις αψίδες, τις πλατείες και τις γοτθικές εκκλησίες που συνυπάρχουν με τα μεγαλόπρεπα κτίρια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Βαρκελώνη. Όπως το ότι είναι η καλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Ευρώπης, ή ότι η αρχιτεκτονική της έχει μετάλλιο. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα βρείτε μια λίστα με επτά ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την καταλανική πρωτεύουσα…


1. Ποιος την ίδρυσε; Ακόμη δεν είναι σίγουρο!

Δύο είναι οι ισπανικοί μύθοι και θρύλοι που περιβάλλουν την ίδρυση της Βαρκελώνης. Ο πρώτος θέλει τον μυθικό Ηρακλή να θέτει τα θεμέλιά της, 400 χρόνια πριν την ίδρυση της Ρώμης. Σύμφωνα με τον δεύτερο όμως, ήταν ο Καρχηδόνιος Αμιλκάρ Μπάρκα και πατέρας του μεγάλου στρατηγού Αννίβα που ίδρυσε την πόλη, τον 3ο αιώνα π.Χ. και της έδωσε το όνομα Barcino, από το οικογενειακό του όνομα Barca. Ωστόσο, οι Ισπανοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα τι ισχύει…


2. Η καλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Ευρώπης

Οι επτά μεγάλες παραλίες που συνιστούν την ακτογραμμή της Βαρκελώνης, καταλαμβάνουν 4.5 χιλιόμετρα! 4.5 χιλιόμετρα ηλιόλουστης παραλίας και καταγάλανων νερών, που εμφανίστηκαν όμως μόλις το 1992! Μέχρι τότε η περιοχή ήταν κατειλημμένη από βιομηχανίες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον αξιοποίησής της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στη Βαρκελώνη το 1992 ήταν αυτοί που έδωσαν στην πόλη τον αέρα ανανέωσης. Οι βιομηχανίες μετακόμισαν, και σήμερα η Βαρκελώνη ψηφίζεται ως η “Καλύτερη Παραθαλάσσια Πόλη της Ευρώπης”, από μεγάλα ταξιδιωτικά sites και περιοδικά, όπως το National Geographic.


3. Η μεγαλύτερη μητρόπολη της Μεσογείου

Η Βαρκελώνη απολαμβάνει πολλούς και ενδιαφέροντες τίτλους… Εκτός από αυτόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής μητρόπολης των ακτών της Μεσογείου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας (μετά τη Μαδρίτη) και η έκτη πολυπληθέστερη αστική περιοχή στην Ευρώπη, μετά το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο και την Κοιλάδα του Ρουρ!


4. Η αρχιτεκτονική της έχει και… μετάλλιο!

Μπορεί όλοι να γνωρίζουν ότι η Βαρκελώνη είναι διάσημη για την αρχιτεκτονική της, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι η Βαρκελώνη είναι η πρώτη πόλη στην ιστορία που κέρδισε Χρυσό Μετάλλιο RIBA για την αρχιτεκτονική της! Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects), ως αναγνώριση της συνεισφοράς κάποιου στη διεθνή αρχιτεκτονική. Σε ολόκληρη την ιστορία του θεσμού, από το 1848, το 1999 ήταν η μοναδική χρονιά που το βραβείο κέρδισε, όχι ένας αρχιτέκτονας, αλλά μία ολόκληρη πόλη!


5. Φλαμένκο ή Ροκ εν Ρολ;

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν αρκετοί, το Φλαμένκο, ο παθιασμένος χορός-σήμα κατατεθέν της Ισπανίας, δεν είναι και τόσο δημοφιλής στη Βαρκελώνη! Για την ακρίβεια, σε όλη την έκταση της Καταλονίας ο κόσμος προτιμά περισσότερο πιο σύγχρονες χορευτικές τάσεις, με πρωταγωνιστή το rock’n’roll.


6. Gaudí και Sagrada Familia;

Η αλήθεια είναι ότι το ανεπανάληπτο και ανολοκλήρωτο έργο Sagrada Familia, αιώνιο σύμβολο της αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας του Antoní Gaudí, αρχικά δεν ήταν δικό του έργο! Ο αρχιτέκτονας Francisco de Paula del Villar, ήταν ο πρώτος στον οποίο ανατέθηκε ο σχεδιασμός του έργου, το οποίο ξεκίνησε το 1882 να υλοποιείται, με πρώτη την κρύπτη της εκκλησίας. Το 1883 ήταν όταν ο Antoní Gaudí ανέλαβε το έργο, μετά την παραίτηση του Villar. Περιττό να αναφέρουμε ότι ο Gaudí άλλαξε ριζικά το σχέδιο και τη συνολική εικόνα της εκκλησίας, προσθέτοντας τις δικές του μοναδικές πινελιές, που δυστυχώς όμως έμελλε να αφήσει ανολοκλήρωτες.


7. Ο Πύργος του Άιφελ στη Βαρκελώνη;

Αυτό που ξέρετε είναι ότι αναμφισβήτητα ο Πύργος του Άιφελ είναι το μνημείο του Παρισιού, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Αυτό που δεν ξέρετε, είναι ότι αυτή η κατασκευή παρουσιάστηκε το 1888 από τον Gustave Eiffel, στη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης. Ωστόσο, η Καταλανική κυβέρνηση θεώρησε την «περίεργη» αυτή σιδερένια κατασκευή πολύ ακριβή για να την έχει στη Βαρκελώνη.

Πηγή: travelstyle.gr


Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ