Loading...
Tech

Η Google παρουσίασε νέες λειτουργίες και υπηρεσίες στο I/Ο 2018

Το Google I/O είναι το συνέδριο που διοργανώνει η Google κάθε χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, με θέμα τον προγραμματισμό λογισμικού, παρουσιάζοντας ιδιαίτερες τεχνικές για τη δημιουργία web, mobile και επιχειρηματικών εφαρμογών με τη βοήθεια των εργαλείων της Google και άλλων τεχνολογιών όπως Android, Chrome, Chrome OS, Google APIs, Google Web Toolkit, App Engine.

Πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2008 και θεωρείται παρόμοια εκδήλωση με αυτή του Google Developer Day. Η ονομασία Google I/O, προέρχεται από τα γράμματα “I” και “O” που παραπέμπουν στα “input/output” καθώς και στο “Innovation in the Open”. 

Φέτος η επίσημη διάσκεψη των developers πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 10 Μαΐου στο Shoreline Amphitheatre του Mountain View της Καλιφόρνια (έδρα της Google). Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα, η εταιρεία ανακοίνωσε νέες λειτουργίες και υπηρεσίες που ετοιμάζει για το άμεσο μέλλον.

Android P

Η νέα -ένατη κατά σειρά- βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, με την ονομασία Android P, προσφέρει την καλύτερη και πιο απλοϊκή εμπειρία χρήσης. Στοχεύοντας στη βελτίωση της αυτονομίας των συσκευών, η Google σε συνεργασία με την Deep Mind δημιούργησε τη λειτουργία Adaptive Battery (Προσαρμογή Μπαταρίας). Η συγκεκριμένη λειτουργία με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης, παρακολουθεί τις συνήθειες του χρήστη και παρέχει προτεραιότητα όσον αφορά την ενέργεια της μπαταρίας στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται περισσότερο, ενώ κλείνει αυτές που “τρέχουν” στο προσκήνιο.

Ωστόσο η μηχανική μάθηση χρησιμοποιείται και στο Adaptive Brightness (Προσαρμογή Φωτεινότητας), όπου παρακολουθούνται οι συνήθειες για τη χειροκίνητη ρύθμιση της φωτεινότητας με βάση το περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια οι συσκευές προσαρμόζουν μόνες τους τη φωτεινότητα της οθόνης, ανάλογα με τις χειροκίνητες προτιμήσεις του χρήστη.

Ο νέος Launcher του Android P, έρχεται με τα «App Actions», με τα οποία το smartphone γίνεται εξυπνότερο καθώς αντιλαμβάνεται μόνο του την επόμενη ενέργεια που θέλει να πραγματοποιήσει ο χρήστης και πολύ απλά την προτείνει. Όταν για παράδειγμα τοποθετηθούν ακουστικά στο smartphone, το Android P  μέσω των App Actions, θα εμφανίσει τη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του χρήστη από το Spotify. Σύμφωνα με τη Google, τα Actions θα εμφανίζονται στο Launcher, το Google Play Store, το Google Search και τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant.

Κάτι ακόμη πιο έξυπνο που παρέχει το Android P είναι τα Slices, με τα οποία έχεις πρόσβαση σε μία εφαρμογή μέσα από άλλες. Για παράδειγμα, αν αναζητήσεις τη λέξη Lyft στο Google Search, τότε θα σου εμφανιστεί ένα διαδραστικό Slice με το κόστος και τη διάρκεια της διαδρομής, έτσι ώστε να πραγματοποιήσεις κράτηση στην υπηρεσία άμεσα.

Το Android P φέρνει επίσης και νέα gestures που απλοποιούν την πλοήγηση, αφού μέσα από ένα clean home button κάνοντας swipe up έως το πάνω μέρος της οθόνης, μεταφέρεσαι στο επανασχεδιασμένο Overview, όπου εμφανίζονται σε Carousel τα Recent Apps αλλά και οι εφαρμογές που το Android θεωρεί ότι θέλεις να ανοίξεις. Με ένα δεύτερο Swipe εμφανίζεται το App Drawer.

Μία νέα πολύ χρήσιμη λειτουργία για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν αρκετά το multitasking, είναι το Smart Text Selection, το οποίο σε συνεργασία με το Overview αναγνωρίζει γιατί επιλέγεις μία λέξη από το κείμενο και σου προτείνει σχετικές ενέργειες, ενώ παράλληλα επανασχεδιάζονται τα Quick Settings, που προσφέρουν πιο εύκολη διαχείριση για τις ειδοποιήσεις, νέο τρόπο λήψης screenshots, απλούστερα volume controls κ.α.

Πολύ χρήσιμο αποδεικνύεται και το Android Dashboard, αφού δείχνει στον χρήστη αναλυτικά πόσο χρόνο ξοδεύει σε συγκεκριμένες εφαρμογές, πόσες φορές, ξεκλείδωσε το smartphone και πόσες ειδοποιήσεις έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, με το App Timer μπορεί να βάλει χρονικό περιορισμό στη χρήση μίας εφαρμογής, ενώ τα Shush & Wind Down ενεργοποιούν το Do Not Disturb mode κι έτσι η οθόνη γίνεται ασπρόμαυρη την ώρα του ύπνου και επιστρέφει στα κανονικά της χρώματα το πρωί.

Το Android P Beta είναι ήδη διαθέσιμο για τα Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, OnePlus 6, Oppo R15 Pro, Vivo X21/UD, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi MIX 2S, Nokia 7 Plus και Essential PH-1.

Google Assistant

Το Google I/O 2018 αποκάλυψε μια σειρά βελτιώσεων και προσθηκών για την υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης Google Assistant, με την προσθήκη έξι νέων φωνών, όπου η μία από αυτές ανήκει στο γνωστό τραγουδιστή John Legend. Οι νέες αρσενικές και θηλυκές φωνές επιλέγονται από τον χρήστη έτσι ώστε διαφορετικές φωνές να απαντούν σε διαφορετικά μέλη της οικογένειας. Ο χρήστης θα μπορεί να πραγματοποιεί κανονική συζήτηση με τον ψηφιακό βοηθό, χωρίς να απαιτείται η επανάληψη των φωνητικών εντολών «Hey Google» ή «OK Google», χάρη στο νέο χαρακτηριστικό Continued Conversation. Νέα προσθήκη είναι και το Pretty Please Mode, το οποίο εκπαιδεύει τα παιδιά να είναι πιο ευγενικά όταν δίνουν εντολές στον Google Assistant.

Παράλληλα, μπορεί να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις για το χρήστη του, να κλείνει ραντεβού σε γιατρούς και άλλες υπηρεσίες, να παραγγέλνει φαγητό από διάφορες επιχειρήσεις, χάρη στο Google Duplex, το οποίο επιτρέπει στον Assistant να κατανοεί πολύπλοκες προτάσεις και γρήγορη ομιλία. Μόλις ολοκληρώσει την κράτηση ή το ραντεβού, ο Assistant θα προσθέσει σχετική υπενθύμιση στην εφαρμογή Calendar. Τέλος, με τα Multiple Actions αναγνωρίζει διαφορετικά αιτήματα σε μία πρόταση και δίνει απαντήσεις που καλύπτουν πλήρως τη σύνθετη ερώτηση του χρήστη.

O νέος Google Assistant θα έρθει σε άλλες επτά χώρες μέσα στο 2018 (Δανία, Κορέα, Μεξικό, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σουηδία) υποστηρίζοντας έτσι περισσότερες από 30 γλώσσες σε 80 χώρες έως τα τέλη του έτους.

Google Maps

Νέα χαρακτηριστικά έρχονται και στην υπηρεσία Google Maps ξεκινώντας από το ανασχεδιασμένο Explore Tab, που πλέον θα εμφανίζει οτιδήποτε καινούργιο και ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται ο χρήστης, όπως εστιατόρια, εκδηλώσεις, μνημεία κ.ά. Επίσης θα συμπεριλαμβάνονται trending lists, τα οποία σου επιτρέπουν να εντοπίζεις π.χ. εστιατόρια, με βάση πληροφορίες από “local experts”, τους αλγόριθμους της Google και επιλεγμένους εκδότες. Η δραστηριότητα του χρήστη θα καταγράφεται έτσι ώστε να έχει ένα ιστορικό των επισκέψεων του σε κάθε μέρος, ενώ παράλληλα θα συλλέγονται πληροφορίες χρήσιμες για τον αλγόριθμο που αποφασίζει τι θα του προτείνει.

Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα οργάνωσης μιας δραστηριότητας με άλλους χρήστες, όπου με παρατεταμένη πίεση στα μέρη που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να τα προσθέσεις σε έναν διαμοιραζόμενο κατάλογο επιλογών που συμμετέχουν φίλοι και οικογένεια. Στη λίστα αυτή μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, προσθέτοντας νέα μέρη και ψηφίζοντας για αυτά.

H νέα καρτέλα “For you” βοηθά τον χρήστη να παραμένει ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή όπου βρίσκεται, κάνοντας follow γειτονιές και dining spots, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις δραστηριότητες που θέλει να πραγματοποιήσει.

Οι Χάρτες θα δίνουν πλέον μια εμπειρία AR (Εικονικής Πραγματικότητας), όπου ο χρήστης ενεργοποιώντας την κάμερα του smartphone και κοιτάζοντας μέσα από αυτήν μπορεί να βρει εύκολα το δρόμο του, ακολουθώντας τα βελάκια πλοήγησης που του εμφανίζονται στην οθόνη του σε πραγματικό χρόνο, μαζί με άλλες πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο. Όταν το GPS της συσκευής δεν επαρκεί, το VPS χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή του κινητού και τα εκτεταμένα αποθηκευμένα δεδομένα της Google, αναλύει το περιβάλλον και εντοπίζει την τοποθεσία με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Google Photos

Σπουδαίες ήταν και οι ανακοινώσεις για την υπηρεσία Google Photos, που όπως αποκάλυψε η Google την χρησιμοποιούν περισσότεροι από 500 εκατ. χρήστες οι οποίοι παρακολουθούν 5 δισ. φωτογραφίες καθημερινά. Από εδώ και πέρα ένα άγγιγμα επάνω στη φωτογραφία θα είναι αρκετό για να εμφανιστούν οι κυριότερες λειτουργίες επεξεργασίας όπως αλλαγή φωτεινότητας, περιστροφή αλλά και η πολύ σημαντική νέα λειτουργία επιλογής συγκεκριμένου αντικειμένου μέσα από την φωτογραφία έτσι ώστε να τονιστεί περισσότερο από το φόντο.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Τεχνητή Νοημοσύνη από το αναβαθμισμένο Google Photos, η οποία σε μια φωτογραφία θα μπορεί να εντοπίσει τα στοιχεία που περιλαμβάνει, όπως για παράδειγμα έναν άνθρωπο, ένα ζώο ή ένα αντικείμενο και βάση αυτού θα ταξινομεί τη φωτογραφία σε άλμπουμ που έχει δημιουργήσει ο χρήστης και έχει διαμοιραστεί με άλλους. Όσοι έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο άλμπουμ θα λαμβάνουν ειδοποίηση για την προσθήκη της νέας φωτογραφίας.

Μία πολύ σημαντική λειτουργία της υπηρεσίας Photos της Google, είναι και η δυνατότητα χρωματισμού ασπρόμαυρων φωτογραφιών χρησιμοποιώντας και πάλι την τεχνητή νοημοσύνη, που θα καθοδηγεί στο ποια στοιχεία της εικόνας πρέπει να είναι χρωματισμένα και ποιο χρώμα θα πρέπει να πάρουν.

Πλέον μπορεί κάποιος να σκανάρει και έγγραφα, με το Google Photos να τα αναγνωρίζει, να διορθώνει αυτόματα τις εικόνες που τα περιλαμβάνουν, ακόμη και να τα μετατρέπει σε PDF για μετέπειτα επεξεργασία από τον χρήστη.

Τέλος, η Google ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος της για ενσωμάτωση της υπηρεσίας Google Photos σε εφαρμογές τρίτων, όπου οι προγραμματιστές τους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα API του Google Photos για να κάνουν τις φωτογραφίες τους, ταχύτερες και καλύτερες από ποτέ.

Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις

Από τις σημαντικές ανακοινώσεις στην κεντρική σκηνή του Google Ι/Ο είναι το επανασχεδιασμένο Google News (Ειδήσεις της Google), όπου με τη βοήθεια των αλγορίθμων AI θα εμφανίζονται οι πέντε καλύτερες ειδήσεις με βάση τις αναζητήσεις του χρήστη, παρέχοντας μια μεγαλύτερη ποικιλία τίτλων από διάφορες αξιόπιστες πηγές, σε συνδυασμό με ερωταπαντήσεις, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.

Από την άλλη, στην εφαρμογή Gmail προστίθεται η νέα λειτουργία Smart Compose (Έξυπνη Σύνθεση), η οποία χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση προβλέπει τις λέξεις ή τις φράσεις που θέλει να πληκτρολογήσει ο χρήστης κατά τη σύνταξη ενός νέου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έτσι, πατώντας το πλήκτρο «Tab» θα τοποθετεί στο μήνυμα τις προτεινόμενες λέξεις.

Παράλληλα, η Waymo ξεκινάει πρόγραμμα αυτόματης οδήγησης αυτοκινήτων όπου κανένας οδηγός δεν θα βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, που θα πραγματοποιηθεί στο Φοίνιξ της Αριζόνα και θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους.

Τα Chromebooks θα λάβουν υποστήριξη για εφαρμογές Linux, ξεκινώντας με το Pixelbook ενώ το Google Lens θα επιτρέπει την αντιγραφή και την επικόλληση κειμένου από τον πραγματικό κόσμο σε μια νέα ενημέρωση. Η Google θα ενσωματώσει επίσης το Lens στην κάμερα πολλών τηλεφώνων από τρίτους κατασκευαστές.

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ