Loading...
Travel

Λευκάδα: Οι 13 πιο εκπληκτικές παραλίες της

Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους, το τέταρτο σε μέγεθος από τα Επτάνησα, και παράλληλα το πιο ορεινό. Βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και Κεφαλονιάς, και είναι το μοναδικό νησί που έχει οδική πρόσβαση, καθώς συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία, από τις ακτές της οποίας απέχει πολύ λίγο, με πλωτή γέφυρα. Η φύση υπήρξε πολύ γενναιόδωρη με το νησί, καθώς είναι προικισμένο με υπέροχες παραλίες και τοπία από άκρη σ’ άκρη.

Η ακτογραμμή της Λευκάδας στολίζεται από δεκάδες παραλίες, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Σε κάθε γωνιά του νησιού, το άνοιγμα προς τη θάλασσα αποκαλύπτει με εκπληκτικό τρόπο έναν μικρό παράδεισο. Παραλίες με τιρκουάζ και πράσινα νερά, λευκή άμμος ή ψιλό άσπρο βότσαλο. Αχανείς εξωτικές παραλίες, όρμοι, βράχια κομμένα κάθετα, πεύκα που φτάνουν μέχρι το νερό. Σ’ αυτό λοιπόν το άρθρο, θα βρείτε τις 13 πιο εκπληκτικές παραλίες της Λευκάδος, του «στεριανού» νησιού…


Κάθισμα


Το Κάθισμα είναι πλήρως οργανωμένη παραλία και τα beach bar της, την έχουν κάνει πόλο έλξης για τους νέους που κάνουν τις διακοπές τους στο νησί και γενικά σε όσους τους αρέσει η δυνατή μουσική και η πολυκοσμία. Παρόλα αυτά, το μέγεθός της δίνει την ευκαιρία και σε όσους προτιμούν την ησυχία ή λίγο πιο ιδιωτικές στιγμές, να έχουν και αυτοί το χώρο τους στις άκρες.

Η έκπληξη στο Κάθισμα έγκειται στο γεγονός ότι οι λάτρεις του paragliding (αλεξίπτωτο πλαγιάς) μπορούν να απολαύσουν απίστευτη θέα πετώντας πάνω από την παραλία και τα τιρκουάζ νερά. Η παραλία περιβάλλεται από εντυπωσιακούς γκρεμούς. Η λεπτόκοκκη λευκή άμμος και τα σμαραγδένια νερά, δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε έναν παραδεισένιο χώρο.

Η τεράστια αμμουδερή παραλία στην δυτική Λευκάδα, βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη, διασχίζοντας μικρά χωριουδάκια και τον καταπράσινο δυτικό άξονα και ευχάριστη λόγω της πανοραμικής θέας. Τα μάτια σας θα έχουν ευφρανθεί από την υπέροχη διαδρομή πριν ακόμα φτάσετε και αντικρίσετε το Ιόνιο πέλαγος. Ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία είναι ελικοειδής και στο τέλος του υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο πάρκινγκ. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως τις μεσημεριανές ώρες πιθανότατα να αντιμετωπίσετε πρόβλημα λόγω πολυκοσμίας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στο Κάθισμα με μηχανάκι ή ακόμα και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.



Εγκρεμνοί


Η απαράμιλλη ομορφιά της παραλίας Εγκρεμνοί, στη Λευκάδα, την κατέστησε ένα από τα πιο όμορφα και πολυδιαφημισμένα τοπία του κόσμου. Το νερό που περιβάλλει την παραλία είναι καθαρό, γαλαζοπράσινο και προσφέρει μία από τις καλύτερες συνθήκες για κολύμπι στην Ευρώπη. Η παραλία Εγκρεμνοί, είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Λευκάδας, με μήκος πάνω από 2,5 χιλιόμετρα. Όποιος αναζητά χαλάρωση σε ένα γραφικό περιβάλλον, πιθανότατα δε θα απογοητευτεί από αυτή την όμορφη περιοχή της Λευκάδας.

Προσελκύει ετησίως πολλούς ταξιδιώτες και θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Το όνομά της προέρχεται από τους εντυπωσιακούς βράχους που περιβάλλουν την παραλία και τους τεράστιους βράχους, που μοιάζουν να κρέμονται από ψηλά. Ωστόσο, μετά τον τελευταίο σεισμό του 2015, η μόνη επιλογή για να φτάσετε στην παραλία είναι με βάρκα. Κάθε μέρα ημερήσιες κρουαζιέρες φτάνουν στην παραλία, με εκατοντάδες ανθρώπους.



Πόρτο Κατσίκι


Η παραλία Πόρτο Κατσίκι είναι μοναδική στο νησί της Λευκάδας. Το όνομα της έχει προέλθει από τις κατσίκες που μπορούσαν να φτάσουν στη δύσβατη παραλία. Είναι φημισμένη για το τοπίο και την καταγάλανη θάλασσά της και βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, ανάμεσα σε ένα κοίλο βράχο και νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Η φυσική ομορφιά της, προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία για τα οποία φημίζεται το νησί.

Πάνω από την παραλία, μπορείτε να βρείτε μικρές καντίνες για να αγοράσετε ή να παραγγείλετε, αναψυκτικά και καφέ. Επίσης, υπάρχει χώρος στάθμευσης με πληρωμή, αλλά μπορείτε να σταθμεύσετε στους δρόμους πριν από αυτούς.

Διάσημες ημερήσιες κρουαζιέρες της Λευκάδας περνούν καθημερινά από εκεί. Όταν δεν είναι πλήρης σεζόν, σταματούν τις βάρκες πάνω στην παραλία, αλλά όταν η παραλία είναι γεμάτη κόσμο, σας αφήσουν λίγο μακριά και μπορείτε να βουτήξετε από τα σκάφη στη θάλασσα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να φτάσετε στη παραλία Πόρτο Κατσίκι.



Πευκούλια


Η παραλία Πευκούλια, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού της Λευκάδας, ανάμεσα στην πόλη της Λευκάδας (απόσταση περίπου 10 χλμ.) και τον Άγιο Νικήτα. Είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά και πευκοδάσος, που φθάνει μέχρι την άμμο. Μετά τις κατολισθήσεις που προήλθαν από τους σεισμούς, υπάρχουν διάσπαρτοι βράχοι που μετατρέπουν το τοπίο σε πιο ανεξέλεγκτο. Η παραλία είναι οργανωμένη μόνο σε ένα σημείο της.

Μετά τον μεγάλο βράχο η περιοχή είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους γυμνιστές. Επίσης, κάποιες φορές θα δείτε ελεύθερους κατασκηνωτές, μιας και αγαπούν την ησυχία και την ξεγνοιασιά, που προσφέρει ο τόπος αυτός.



Άγιος Ιωάννης


Η παραλία του Άγιου Ιωάννη, βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από την πόλη και ανήκει στη Γύρα. Είναι τόσο κοντά, που κάποιος μπορεί να κάνει ένα τέλειο διάλειμμα για να χαλαρώσει στη μοναδική θέα που προσφέρει το μέρος. Η κολύμβηση χρειάζεται λίγο προσοχή, γιατί μέσα στη θάλασσα υπάρχουν μεγάλες οριζόντιες άσπρες πλάκες, στις οποίες ο ανυποψίαστος επισκέπτης δεν είναι συνηθισμένος. Τα νερά έχουν γαλαζοπράσινο και τιρκουάζ χρώμα, που σε κάνουν να θες να μπεις στη θάλασσα χωρίς δισταγμό.

Κάποιες φορές οι άνεμοι εδώ είναι λίγο έντονοι, γεγονός που ευνοεί φυσικά τους λάτρεις του surf. Στην παραλία υπάρχει και ναυαγοσώστης. Στην επάνω πλευρά του δρόμου θα βρείτε ταβερνάκια και καφετέριες για να ξαποστάσετε από τη ζέστη του καλοκαιριού και να απολαύσετε τον καφέ σας, ατενίζοντας το Ιόνιο πέλαγος και τους επίδοξους σέρφερς στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τα νερά.



Γύρα


Η Γύρα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού, κοντά στην είσοδο της Λευκάδας και είναι μία από τις παραλίες που προτιμούν οι ντόπιοι, λόγω της εγγύτητάς της στο κέντρο. Βρίσκεται αμέσως μετά την παραλία του Κάστρου, με κατεύθυνση προς τις παραλίες του Άη Γιάννη και τους Μύλους. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι κυκλώνει τη λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται μπροστά από την πόλη, και κάποιος πρέπει να κάνει το «γύρο» για να φτάσει και πάλι στην πόλη.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε το μπάνιο σας πιο ήσυχα, ή κοντά στο καφέ-ταβερνάκι που παρέχει σκιά, ξαπλώστρες και σνακς. Όπου και να αποφασίσετε να στρώσετε την πετσέτα σας, το σίγουρο είναι πως θα απολαύσετε τα καταγάλανα νερά και την αγαλλίαση που προσφέρει το μέρος. Αν περπατήσετε κατά μήκος της ακτογραμμής, θα βρείτε στο διάβα σας τα πανέμορφα κρινάκια της άμμου, να ευωδιάζουν και να στολίζουν τη λευκή άμμο πάνω στις θίνες.



Κάστρο


Η παραλία «Κάστρο» είναι η πρώτη παραλία που μπορεί κανείς να επισκεφτεί μπαίνοντας στο νησί της Λευκάδας. Αποτελεί μέρος της παραλίας «Γύρα» και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από έναν πεζόδρομο. Υπάρχει επίσης, δωρεάν πάρκινγκ δίπλα στην παραλία, καθώς και λεωφορεία που εξυπηρετούν. Βέβαια μπορεί κανείς να καλύψει τη διαδρομή, περπατώντας περίπου 15 λεπτά από την πόλη.

Η παραλία «Κάστρο», χαρακτηρίζεται ως μια μακριά άσπρη αμμώδης παραλία, με καθαρά κρυστάλλινα νερά. Εκτός από την άσπρη και χρυσή άμμο που προσφέρει, η παραλία βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στην ίδια την πόλη, κάνοντάς την δημοφιλή, ανάμεσα τόσο στους ντόπιους, όσο και στους τουρίστες.



Μύλος


Η παραλία του Μύλου είναι μοναδική, απομονωμένη, και δεν κατακλύζεται από την ύπαρξη αυτοκινήτων. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με καραβάκι από τον Άγιο Νικήτα, όμως για τους πιο περιπετειώδεις τύπους υπάρχει και ένα στενό μονοπάτι που ξεκινάει μέσα από το χωριό και οδηγεί μέχρι εκεί. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά, όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς περπατάς για πολύ λίγο πάνω στον βράχο που στέκεται δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα σε θαμνώδες τοπίο. Ίσως είναι λίγο κουραστική τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, γι’ αυτό προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες για την εξόρμησή σας. Μόλις φτάσετε, στο τέλος του μονοπατιού, αντικρίζετε ένα φανταστικό τοπίο μπροστά σας. Λευκή άμμος και βαθιά τιρκουάζ νερά, σας περιμένουν να τα απολαύσετε για πολλές ώρες.

Η παραλία αυτή δεν είναι καθόλου οργανωμένη, οπότε είναι χρήσιμο να έχετε νερό, ομπρέλα και σνακ, μαζί σας.



Αγιοφύλλι


Μια από τις ομορφότερες βοτσαλωτές παραλίες του νησιού. Βρίσκεται σε έναν πολύ γραφικό κολπίσκο, στα δυτικά της Βασιλικής. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα. Η πρόσβαση γίνεται πιο εύκολα από θαλάσσης (με καραβάκι από τη Βασιλική), ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι αρκετά ζεστοί. Υπάρχει όμως και ένα μονοπάτι που μπορείτε να πάρετε, αν θέλετε να προσθέσετε μια νότα περιπέτειας στη μέρα σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουλίου-Αυγούστου, το Αγιοφύλλι είναι πολυσύχναστο και ίσως να προτιμήσετε τις πρώτες πρωινές ώρες αν θέλετε να αποφύγετε τη μεγάλη κοσμοσυρροή.



Γιαλός


Ο Γιαλός, είναι μια τεράστια και πανέμορφη παραλία στη δυτική ακτογραμμή της Λευκάδας. Για να φτάσετε ως εδώ, θα πρέπει να πάρετε τον δρόμο για το Αθάνι, στον δυτικό άξονα του νησιού. Οι ταμπέλες θα σας οδηγήσουν εύκολα στην παραλία. Ο δρόμος είναι ελικοειδής και χρειάζεται προσοχή, σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε παρόμοιες διαδρομές. Τα πεύκα φτάνουν σχεδόν ως τη θάλασσα, αγκαλιάζοντας τους αμμόλοφους και απελευθερώνοντας τις αισθήσεις σας.

Η αίσθηση του χρόνου χάνεται σε ένα τέτοιο τοπίο και η χαλάρωση είναι αναπόφευκτη. Το γεγονός ότι η παραλία είναι τεράστια, αφήνει το περιθώριο για την ταυτόχρονη ανενόχλητη παρουσία πολλών τουριστών.



Βασιλική


Καθώς πλησιάζετε στο χωριό της Βασιλικής, η θέα είναι σαφώς διαφορετική από τις δυτικές ακτές, όμως το ίδιο γοητευτική. Το σκηνικό προς τον κόλπο του χωριού (που ονομάζεται Πόντι στα δεξιά) με τα windsurfing, είναι απόλυτα ρομαντική και σίγουρα δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Εδώ βρίσκεται η καρδιά των θαλάσσιων σπορ. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ιστιοπλοΐα, σέρφινγκ και άλλες παραλλαγές.

Η παραλία είναι βοτσαλωτή έξω, όμως μέσα γίνεται γρήγορα αμμώδης και τα νερά είναι αβαθή. Θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλές της Μεσογείου, για το άθλημα της ιστιοσανίδας, αφού έχει ιδιαίτερες συνθήκες αέρηδων. Εδώ, συγκεντρώνονται παραθεριστές διαφόρων εθνικοτήτων, λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και το περιβάλλον μεταμορφώνεται σε διεθνές. Κάθε χρόνο διοργανώνονται αγώνες και το μικρό αυτό μέρος σφύζει από ζωή. Από το λιμανάκι του οικισμού υπάρχουν καθημερινά, τακτικά δρομολόγια πλοίων για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά και την διπλανή παραλία του Αγιοφυλίου.



Άγιος Νικήτας


Παίρνοντας το δρόμο για τη δυτική ακτή της Λευκάδας, περνάτε ανάμεσα από όμορφα χωριουδάκια και καταπράσινα τοπία. Όταν φτάσετε στο χωριό του Αγίου Νικήτα, παρκάρετε στο πάρκινγκ ή κατά μήκος του δρόμου, πριν την είσοδο, γιατί δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα μέσα στο γραφικό χωριό. Ο οικισμός είναι χτισμένος στον όρμο και θα σας γοητεύσει όχι μόνο λόγω της εξαίσιας τοποθεσίας του και του παραδοσιακού του χαρακτήρα, αλλά και λόγω της κοσμοπολίτικης αύρας του.

Κατηφορίστε τον πλακόστρωτο δρόμο και αφήστε τις αισθήσεις σας ελεύθερες να απολαύσουν τον ήχο των τζιτζικιών κ τις μυρωδιές του καλοκαιριού. Μόλις ξεπροβάλλουν μπρος τα μάτια σας τα γαλαζοπράσινα νερά, θα γοητευτείτε από την ηρεμία του μικρού αυτού τόπου. Ο μικρός κολπίσκος, που περιβάλλεται από βράχια, προσφέρει μαγευτική θέα στο Ιόνιο και μπορείτε να παραμείνετε αρκετές ώρες εδώ, επειδή υπάρχουν άφθονα εστιατόρια και καφέ, που προσφέρουν σκιά το ζεστό μεσημέρι. Επίσης, ο Άγιος Νικήτας είναι τέλεια επιλογή για ένα ήρεμο βραδινό ποτό ακούγοντας τον παφλασμό της θάλασσας.

Από εδώ μπορείτε να μεταβείτε στη διπλανή παραλία του Μύλου, σε περίπτωση που προτιμάτε πιο ιδιωτικές στιγμές και μεγαλύτερο εύρος παραλίας. Υπάρχουν διαθέσιμα καραβάκια ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και η επιλογή του μονοπατιού.



Μικρός Γιαλός


Στη γαλήνη ενός φυσικού κόλπου, κάτω από το χωριό Πόρος (στα νότια του νησιού), έχει σχηματιστεί η εξαίσια παραλία του Μικρού Γιαλού. Σχεδόν απομονωμένη, ξεπροβάλλει μέσα από τα καταπράσινα βουνά που την περιτριγυρίζουν, με την κάτασπρη βοτσαλωτή φορεσιά της. Δίπλα της ξαποσταίνουν τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά του Ιονίου. Οι ορεινοί όγκοι τριγύρω, αποτελούν φυσική προστασία από τους ανέμους, με αποτέλεσμα η θάλασσα να γαληνεύει τις περισσότερες ώρες της μέρας. Παλαιότερα ήταν το λιμανάκι του Πόρου.

Ο Mικρός Γιαλός, ενδείκνυται για τους λάτρεις των ήσυχων διακοπών και για αυτούς που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν κοντά στη φύση, παρέχοντας όμως επαρκείς διευκολύνσεις, όπως ταβερνάκια, καφέ και μίνι μάρκετ. Επίσης, η παραλία είναι εφοδιασμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μπορείτε να κάνετε ένα ευχάριστο διάλειμμα και εναλλαγή τοπίου στο ορεινό χωριουδάκι του Πόρου, όπου υπάρχουν δύο οικογενειακές ταβέρνες και ένα μικρό καφενείο.

Βέβαια, αν θέλετε να αφουγκραστείτε για λίγο την πιο έντονη διασκέδαση, μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι το κοντινό Νυδρί, όπου υπάρχουν πολλά μπαράκια.



Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ