Loading...
Art

Mulan – Μουλάν 2020 (Ταινία)

Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Niki Caro, ζωντανεύει την επική ιστορία της θρυλικής πολεμίστριας της Κίνας, στη «Μουλάν» της Disney, όπου μια ατρόμητη νεαρή γυναίκα ρισκάρει τα πάντα από την αγάπη για την οικογένεια και τη χώρα της, για να γίνει η πιο διάσημη μαχήτρια που γνώρισε ποτέ η Κίνα.

Εμπνευσμένη από ένα αρχαίο κινέζικο ποίημα, η ταινία, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία απίστευτη ιστορία που τιμά τον πλούτο της κινέζικης κουλτούρας και τη δύναμη της γυναικείας φύσης. Μία ιστορία που είναι παραδοσιακή, αλλά και παγκόσμια, αντανακλώντας το βάθος της κινέζικης κουλτούρας. Ένας συνδυασμός από συναίσθημα και θέαμα με καθηλωτικά σκηνικά, το Mulan, έχει παγκόσμια επίδραση χάρη στα διαχρονικά θέματα της τιμής, της οικογένειας και του καθήκοντος.

Η Disney, παρουσίασε την ιστορία της Mulan για πρώτη φορά το 1998, μέσα από μία άκρως επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων. Η νέα ταινία, βασίζεται στο παραδοσιακό ποίημα των Βόρειων Δυναστειών της Κίνας, «Η Μπαλάντα της Μουλάν», όπως και το animation. Ωστόσο, η νέα μεταφορά δε θα είναι πιστή στην ταινία κινουμένων σχεδίων, αφού δε θα περιλαμβάνει τα τραγούδια των Matthew Wilder και David Zippel (με εξαίρεση το «Reflection»), και θα έχει νέα πλοκή και αρκετούς καινούργιους χαρακτήρες. Αυτή η νέα μεταφορά σε live action, ήταν μια αληθινή πρόκληση για τους σεναριογράφους.


Υπόθεση


Όταν ο αυτοκράτορας της Κίνας διατάζει ότι ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει στον αυτοκρατορικό στρατό για να υπερασπιστεί τη χώρα από τους εισβολείς, η Χουα Μουλάν, η μεγαλύτερη κόρη ενός διάσημου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της. Μεταμφιέζεται σε άντρα, τον Χουαν Γιουν, και περνάει από πολλές δοκιμασίες που θα χρειαστούν όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Είναι ένα επικό ταξίδι που θα τη μεταμορφώσει σε μια εκπληκτική πολεμίστρια που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός έθνους… και ενός περήφανου πατέρα.

Η «Mulan» είναι μία ταινία δράσης και περιπέτειας, διάρκειας 115 λεπτών, σε σκηνοθεσία Niki Caro, σενάριο Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Hynek και Elizabeth Martin, και παραγωγή Chris Bender, Jake Weiner και Jason T. Reed. Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους: Yifei Liu, Donnie Yen, Tzi Ma, Jason Scott Lee, Yoson An, Ron Yuan, Gong Li και Jet Li.


Λίγα λόγια από τους συντελεστές της ταινίας


Rick Jaffa και Amanda Silver – Σεναριογράφος

«Η μεγαλύτερη μας πρόκληση στο σενάριο, ήταν να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, τιμώντας τις ιστορίες της Mulan που προηγήθηκαν. Ήταν βέβαια μεγάλη έμπνευση. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί στον πυρήνα της βρίσκεται ένας ύμνος για την αυθεντικότητα που τιμά την ιδέα του να είσαι πιστός στον εαυτό σου».

Jason Reed – Παραγωγός

«Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό [την ταινία], δεν πήγαμε απλά στο animation, αλλά πήγαμε ακόμα πιο πίσω, στην Μπαλάντα της Mulan και στις άπειρες παραλλαγές που έχουν ειπωθεί στην Κίνα μέσα στα χρόνια από τότε που γράφτηκε. Μετά ρίξαμε μια ματιά σε μερικές μοντέρνες ταινίες και τηλεοπτικά δρώμενα που έχουν γίνει στην Κίνα και τέλος, είδαμε την animated ταινία. Μετά από όλα αυτά καθίσαμε να σκεφτούμε πώς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτήν την ταινία κατά τρόπο τέτοιο ώστε να απευθύνεται σε πολλά διαφορετικά κοινά».

Niki Caro – Σκηνοθέτιδα

Η σκηνοθέτιδα Niki Caro, επισημαίνει πως δεν αναπαρήγαγε την πρώτη ταινία, αλλά τίμησε το αρχαίο ποίημα, και πως ήθελε να μεταφέρει μια επική ταινία με ρίζες στον πολιτισμό. Αποκαλύπτει πως όλοι οι συντελεστές της ταινίας έκαναν έρευνα στην κινέζικη κουλτούρα, ζωγραφική και ιστορία, μια έρευνα που έδωσε πλούτο και βάθος στην ταινία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η ίδια η ιστορία της Mulan μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Το ταξίδι της από μια απλή χωριατοπούλα σε διάσημη πολεμίστρια και ηρωίδα, είναι μια ιστορία που με αφορά σήμερα, παρόλο που γράφτηκε πολύ παλιά».

Και συνεχίζει…

«Το όραμα μου ήταν να πω μία επική και συναισθηματική ιστορία με ρεαλιστικό τρόπο. Είναι ένας χαρακτήρας που σημαίνει πολλά για τους θεατές. Είναι μια κόρη που υπακούει στο καθήκον. Μία θαρραλέα γυναίκα. Είναι ευαίσθητη. Αξιοποιεί την εξυπνάδα της και τη δύναμη της θέλησης της για να ξεπεράσει τις προκλήσεις».

«Το ποίημα έχει περάσει από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες. Τα παιδιά στην Κίνα μαθαίνουν αυτή την ιστορία. Οπότε, η Mulan στην Κίνα είναι πολύ αληθινή και σημαντική μέχρι σήμερα. Είναι τιμή μου και μεγάλη μου ευθύνη να τη ζωντανέψω με έναν νέο τρόπο, σε μια νέα εποχή».

«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε την κουλτούρα. Όλοι οι συντελεστές της παραγωγής έκαναν έρευνα στην κινέζικη κουλτούρα, ζωγραφική και ιστορία» λέει η Caro.

Και τέλος προσθέτει:

«Υπάρχει πολύ χιούμορ στην ταινία, αλλά προσπαθήσαμε να έχουμε αληθινούς ανθρώπους και πραγματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα οι σχέσεις της Mulan με τους συντρόφους της. Βρήκαμε χιούμορ στις καταστάσεις όπου ένα κορίτσι προσπαθεί να περάσει για αγόρι σε μία θάλασσα από άντρες. Έχει περισσότερες αστείες σκηνές από αυτό που θα περίμενε κανείς σε μία επική, πολεμική περιπέτεια».

Yifei Liu – Ηθοποιός (Mulan)

«Κάθε μέρα ξεχνούσα ποια είμαι. Πρέπει να χάσεις τον εαυτό σου και να μην σκέφτεσαι μόνο πόσο γενναία είναι η Mulan. Ναι, υποδύομαι μία ηρωίδα, οπότε πρέπει να αναδείξω αυτή την πλευρά, αλλά πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι σύνθετος. Αυτό είναι πολύ όμορφο. Εκεί κρύβεται η ενέργεια του χαρακτήρα».

Donnie YenΗθοποιός (Διοικητής Tung)

«Είναι πολύ σημαντικό που σκηνοθετεί γυναίκα γιατί είναι μια ταινία με γυναίκα πρωταγωνίστρια. Αν μπορώ με κάποιον τρόπο να υποστηρίξω τη γυναικεία ενδυνάμωση, τότε θα το κάνω. Είναι σημαντικό για εμένα και την οικογένειά μου».


Παραλειπόμενα ταινίας


  • Η Hua Mulan είναι ιστορικό πρόσωπο που έζησε ανάμεσα στην περίοδο 420-589, και παρέμεινε στη μνήμη μέσω ενός ποιήματος, της Μπαλάντας της Μουλάν. Η ιστορία της στην τέχνη ξεκινάει το 1917 με το θεατρικό Η Μουλάν Κατατάσσεται. Στον κινηματογράφο έχει κάνει την εμφάνιση ήδη από τον βωβό και το 1927. Κυριότερη εμφάνισή της ήταν το 1964 με το Lady General Hua Mu-lan, υπό μορφή μιούζικαλ, μέχρι που το 1998 την ανακάλυψε η Disney με το διάσημο κινούμενο σχέδιο των Barry Cook και Tony Bancroft. Αυτή η τελευταία ταινία είναι που διασκευάζεται εδώ, με πρόσθετα στοιχεία κατευθείαν από την Μπαλάντα, σύμφωνα πάντα με τη νέα πολιτική της εταιρίας, να αναβιώνει ζωντανά τις παλιές ταινίες κινουμένων σχεδίων της. Το 2004 είχε ένα σίκουελ, αλλά ήταν για την αγορά του βίντεο.
  • Σχέδια για το ριμέικ υπήρχαν από το 2010, αλλά ήταν το 2015 που έδειξαν να καρποφορούν. Δύο χρόνια αργότερα, προσλήφθηκε για τη σκηνοθεσία η Caro και έγινε ταυτόχρονα η δεύτερη μόλις γυναίκα στο επάγγελμα που αναλαμβάνει ένα φιλμ με μπάτζετ άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Πριν καταλήξουν στην Caro, το στούντιο προσανατολίζονταν, εκτός από καστ, και σε απωανατολίτη σκηνοθέτη. Πρώτος υποψήφιος ήταν ο Ang Lee, αλλά ήταν απασχολημένος. Έπειτα είχαν μια άκαρπη συνάντηση με τον Jiang Wen.
  • Για το καστ της Μουλάν, πέρασαν από οντισιόν πάνω από χίλιες κοπέλες.
  • Όταν ανακοινώθηκε η ταινία, ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο “πείτε στην Disney ότι δεν θέλετε μια λευκή Μουλάν!”. Άνω των 100.000 υπογραφών μαζεύτηκαν. Ο Alec Baldwin, πήρε τον ρόλο του Τόμας Γουέιν, αλλά αναγκάστηκε λόγω υποχρεώσεων να φύγει από την παραγωγή.
  • Στην ελληνική μεταγλώττιση τις φωνές τους δανείζουν οι: Λητώ Αμπατζή, Νίκος Παπαδόπουλος, Τάνια Παλαιολόγου, Χρήστος Πλαΐνης, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Γιάννης Στεφόπουλος, Κατερίνα Γκίργκις, Λίλα Μουτσοπούλου, Δανάη Δημοπούλου, Βασίλης Μήλιος, Γιώργος Σκούφης, Γιώργος Ματαράγκας, Κωνσταντίνος Κλαυδιανός, Κωνσταντίνος Ρεπάνης.

H Christina Aguilera επιστρέφει 22 χρόνια μετά στον κόσμο της «Mulan»


Η πολυβραβευμένη Christina Aguilera επιστρέφει 22 χρόνια μετά στον κόσμο της «Mulan», για να ερμηνεύσει το «Loyal Brave True», καθώς και μια καινούργια εκδοχή του κλασικού πλέον «Reflection». Και τα δυο νέα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν στο soundtrack της ταινίας, που έγραψε ο Harry Gregson-Williams.

H Christina Aguilera, έλαμψε με την ερμηνεία της στην animated εκδοχή της «Mulan», όταν ήταν ακόμα 16 ετών, και αποτέλεσε κομβικό σημείο στη μετέπειτα τεράστια καριέρα που ακολούθησε. Και τώρα, επιστρέφει για να αναγεννήσει το «Reflection» και να συστήσει την ίδια, μα και καινούργια ηρωίδα, με το «Loyal Brave True».

Η ίδια ενθουσιασμένη που επιστρέφει σε μια γνώριμη ιστορία γεμάτη δύναμη και συμβολισμούς, υπογραμμίζει τη σημασία της ιστορίας στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και την αξία του να μένεις αληθινός στον εαυτό σου και να αποδεικνύεις πως είσαι ατρόμητος, ακριβώς όπως το νέο τραγούδι που βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στη σημασία του να είσαι ευάλωτος, μα και παράλληλα, δυνατός.

Κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 10 Σεπτεμβρίου από την Feelgood.


Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ