Loading...
Tech

Νέα iPad, MacBook Air και Mac mini στο October Event 2018

Στα μέσα Οκτωβρίου η Apple, απέστειλε τις προσκλήσεις για το καθιερωμένο event που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, τον ίδιο μήνα. Φέτος η Apple, επέλεξε για ημερομηνία διεξαγωγής του event την προτελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, με θέμα “There’s more in the making“.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Howard Gilman Opera House, στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Αυτό το γεγονός κίνησε την περιέργεια, καθώς η Apple σπάνια εγκαταλείπει την έδρα της για να πραγματοποιήσει παρουσιάσεις στην Ανατολική Ακτή. Από την άλλη, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η πρόσκληση, που την συνόδευε μια διαφορετική εκδοχή του λογότυπου της εταιρείας. Ουσιαστικά μας προετοίμαζε για νέες σειρές συσκευών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία δημιουργικής σκέψης.

Η Apple αποκάλυψε τα νέα iPad Pro, το αναβαθμισμένο Mac mini και το ανανεωμένο MacBook Air. Η παρουσίαση ξεκίνησε με το νέο MacBook Air, το οποίο πλέον διαθέτει εντυπωσιακή Retina oθόνη και ενσωματωμένο Touch ID. Ακολούθησε το ανανεωμένο τόσο εμφανισιακά όσο και σε θέματα ασφάλειας και επιδόσεων Mac mini, και τέλος τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο iPad Pro, που για πρώτη φορά έρχεται χωρίς το Home Button, ενώ έχει ενσωματωθεί σε αυτό το Face ID αλλά και μια USB-C συνδεσμολογία.

MacBook Air 2018

Η παρουσίαση του event ξεκίνησε με το νέο MacBook Air, το οποίο αναβαθμίστηκε έπειτα από τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αναβάθμιση που δέχθηκε είναι η Retina HD οθόνη, ανάλυσης 2560 × 1600 pixels με 227 pixels ανά ίντσα, διαγώνιο 13.3-ίντσες και IPS panel. Η οθόνη έχει εξαιρετικά μικρά bezels, τα οποία μειώθηκαν κατά 50%, και πλέον καταλαμβάνουν τον μισό χώρο.

Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, το νέο MacBook Air, έρχεται με περισσότερα από 4 εκατομμύρια pixels, ενώ ο όγκος του είναι μειωμένος κατά 17%, κι έτσι το πάχος του αγγίζει τα 15.6 χιλιοστά και το βάρος του τα 1.2 κιλά. Από την άλλη, το περίβλημά του είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλώσιμο αλουμίνιο (σειρά 6000), το οποίο είναι το ίδιο ανθεκτικό με το αλουμίνιο των προηγούμενων μοντέλων.

Στα εσωτερικά χαρακτηριστικά, συναντάμε έναν 8ης γενιάς Intel Core i5 διπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1.6GHz, 8GB ή 16GB DDR4 RAM, Intel UHD Graphics 617 μονάδα γραφικών, δύο Thunderbolt 3 θύρες (σε USB-C μορφή) και SSD δίσκους που αγγίζουν το 1.5ΤΒ σε χωρητικότητα. Παρά την αναβάθμιση, η μπαταρία του εξακολουθεί να έχει αυτονομία για μία μέρα χρήσης ή 13 ώρες αναπαραγωγής ταινιών στο iTunes, ενώ έχει διατηρηθεί και το jack ακουστικών.

Στο σασί του υπάρχει το Touch ID με T2 security chip για αυξημένη ασφάλεια, αλλά και συναλλαγές μέσω Apple Pay. Από την άλλη, το πληκτρολόγιο 3ης γενιάς έρχεται βελτιωμένο με butterfly keys και είναι πιο ακριβές και με οπίσθιο φωτισμό, ενώ το track pad αναβαθμίστηκε με την προσθήκη τεχνολογίας Force touch και παράλληλα αυξήθηκε το μέγεθος του κατά 20%.

Όσον αφορά τον ήχο, το νέο MacBook Air θα έχει 25 τοις εκατό μεγαλύτερα ηχεία με 2 φορές ισχυρότερο μπάσο και συστοιχία τριών μικροφώνων, για βελτιστοποιημένη ακουστική στις FaceTime κλήσεις και καλύτερη αναγνώριση φωνής. Παράλληλα, το Air διαθέτει νέα 720p FaceTime HD κάμερα, που κατάφερε η Apple να συμπεριλάβει, παρά τα λεπτά bezels της οθόνης.

Το νέο MacBook Air 2018, θα κυκλοφορήσει σε Rose Gold, Ασημί και Μαύρο, και θα είναι διαθέσιμο από τις 7 Νοεμβρίου, με τις προ-παραγγελίες να έχουν ξεκινήσει ήδη. Οι τιμές πώλησής του στην Ελλάδα, για την έκδοση με τα 8GB RAM, ξεκινούν από τα 1449€ για το μοντέλο με τα 128GB χωρητικότητα, ενώ αγγίζουν τα 1749€ για το μοντέλο με τα 256GB αποθηκευτικού χώρου.


Mac mini 2018

Η παρουσίαση συνεχίστηκε με την ανακοίνωση του αναβαθμισμένου πλέον Mac mini 2018. Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία έκδοσή του, η Apple προχώρησε σε αλλαγές και βελτιώσεις, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μία από τις σημαντικές αλλαγές είναι το χρώμα του σταθερού υπολογιστή της εταιρείας, ο οποίος πλέον θα διατίθεται με διαστημικό γκρι φινίρισμα.

Σχεδιαστικά θυμίζει τα προηγούμενα μοντέλα, καθώς δεν έχει ανανεωθεί η εμφάνισή του από το 2012. Ωστόσο ανοίγοντας το καπάκι υπάρχει ένα νέο εσωτερικό, απ’ όπου λείπει ο σκληρός δίσκος, μιας και πλέον όλα τα μοντέλα διαθέτουν flash μνήμη (SSD), η οποία φτάνει τα 2TB. Εκεί μέσα συνυπάρχουν ο τετραπύρηνος ή εξαπύρηνος επεξεργαστής 8ης γενιάς της Intel, έως 64GB γρηγορότερη μνήμη DDR4 στα 2666MHz, το chip T2 της Apple για αυξημένη ασφάλεια και το αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης.

Ως προς τη συνδεσιμότητα, στην πίσω πλευρά του νέου Mac mini υπάρχουν τέσσερις θύρες Thunderbolt 3, δύο θύρες USB 3, μια υποδοχή ακουστικών jack 3.5mm, μια HDMI και μια Gigabit Ethernet θύρα, η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί σε θύρα 10Gb.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, το νέο Mac mini είναι πέντε φορές ισχυρότερο ενώ τα γραφικά του είναι κατά 60% ταχύτερα, παρόλο που δεν φέρει dedicated κάρτα γραφικών, αλλά την κοινόχρηστη Intel 630 UHD Graphics. Επίσης το security chip T2 που κατασκεύασε η ίδια, εξασφαλίζει την ασφαλή εκκίνηση της συσκευής, την κρυπτογράφηση των δεδομένων (σε πραγματικό χρόνο), τον SSD controller κ.ά.

Οι τιμές πώλησης για το νέο Mac mini ξεκινούν από τα 999€ για το βασικό μοντέλο με τα 3.6GHz quad-core Intel Core i3 / Intel UHD Graphics 630 / 8GB στα 2666MHz DDR4 / 128GB PCIe-based SSD, και φτάνουν τα 1399€ για το μοντέλο με τα 3.0GHz 6-core Intel Core i5 / Intel UHD Graphics 630 / 8GB στα 2666MHz DDR4 / 256GB PCIe-based SSD. Φυσικά όσοι έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, θα μπορούν να αναβαθμίσουν μέχρι τα 64GB RAM, 4.2GHz six-core i7 επεξεργαστή, 2TB SSD, και θύρα 10Gb Ethernet.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου, ενώ οι προ-παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει.


iPad Pro 2018

Τελευταία ανακοινώθηκαν τα νέα iPad Pro, που πλέον διαθέτουν οθόνη edge-t-edge, κι έτσι δεν έχουν home button για το ξεκλείδωμα τους, αλλά υποστηρίζουν την τεχνολογία ταυτοποίησης, Face ID.

Αυτή η βελτίωση αλλάζει αισθητικά αλλά και λειτουργικά τα νέα iPad Pro, καθώς το μοντέλο των 11” είναι στο ίδιο μέγεθος με το 10.5” της προηγούμενης γενιάς, ενώ το μοντέλο των 12.9” έχει ίδιο μέγεθος οθόνης σε πολύ μικρότερο μέγεθος συσκευής. Ωστόσο, και τα δύο έχουν πάχος 5.9mm, ενώ είναι 15 % πιο λεπτά από τα προηγούμενα και 25% μικρότερα.

Στην πρόσοψή τους, έχουν Liquid Retina οθόνη με ελαχιστοποιημένα περιθώρια (bezels), η οποία έχει ανάλυση 2338 x 1668, και υποστηρίζει σχεδόν 4 εκατομμύρια pixels, με πυκνότητα που φτάνει τα 264ppi.

Παράλληλα, υποστηρίζει όλες τις τεχνολογίες που συναντάμε στην προηγούμενη γενιά, όπως το Pro motion 120Hz που προσφέρει εξαιρετική απόδοση στο gaming, wide colour gamut, αλλά και καινούργια gestures.

Στο εσωτερικό των αναβαθμισμένων iPad Pro 2018, υπάρχει ο νέος επεξεργαστής A12X Bionic, στα 7 νανόμετρα, ο οποίος έχει πάνω από 10 δις τρανζίστορ. Αυτό το νέο chip, διαθέτει 8 πυρήνες για τον επεξεργαστή και 7 πυρήνες για τη GPU, και σύμφωνα με την Apple, προσφέρει κατά 90% γρηγορότερη απόδοση σε multicore και κατά 35% σε single core. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, τα νέα iPad Pro, είναι γρηγορότερα από το 92% των laptop που έχουν πουληθεί μέσα στο 2018.

Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή, είναι η αφαίρεση της Lightning θύρας και η αντικατάστασή της με μια USB-C 3.1 Gen 2 θύρα, η οποία προσφέρει τεράστιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αλλά και υποστήριξη εξωτερικής οθόνης με ανάλυση έως 5K. Ωστόσο, είναι αναγκαίο ένα νέο headphone dongle, εφόσον έχει αφαιρεθεί η θύρα ακουστικών.

Οι κάμερες των νέων μοντέλων υποστηρίζουν την τεχνολογία Smart HDR. Η οπίσθια κάμερα είναι 12MP και υποστηρίζει 4K videos ενώ η εμπρόσθια κάμερα τεχνολογίας TrueDepth καλύπτει τις ανάγκες των Portrait selfies, FaceTime, Animoji και Memoji.

Κατά την παρουσίαση, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στο demo του Photoshop, που έτρεχε χωρίς προβλήματα στο iPad Pro. Επίσης προκάλεσε εντύπωση, το γεγονός ότι μπορούσε να ανοίξει και να κάνει edit ένα κανονικό .psd αρχείο μεγέθους 3GB και έχοντας ανοικτά εκατοντάδες layers, τα οποία ήταν προσβάσιμα χωρίς lag.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με την μπαταρία των νέων μοντέλων iPad, προσφέρουν 10 ώρες αυτονομίας για πλοήγηση στο διαδίκτυο, παρακολούθηση βίντεο ή ακρόασης μουσικής. Τα Wi-Fi + Cellular μοντέλα μπορούν να κρατήσουν έως και 9 ώρες πλοήγησης στο διαδίκτυο, όταν χρησιμοποιηθεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα με τα νέα tablets, παρουσιάστηκε και το βελτιωμένο Apple Pencil, το οποίο έρχεται με touch gestures, ενώ μπορεί πλέον να κολλήσει μαγνητικά πάνω στη συσκευή και να φορτίζει ασύρματα.

Τα νέα iPad Pro (2018) κυκλοφορούν στις αποχρώσεις, Silver και Space Gray, και σε χωρητικότητες 64GB, 256GB, 512GB και 1TB. Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι συσκευές με αποθηκευτικό χώρο 1TB διαθέτουν RAM στα 6GB, ενώ οι υπόλοιπες στα 4GB. Οι τιμές πώλησης των νέων iPad Pro, ανά μοντέλο/αποθηκευτικό χώρο στην Ελλάδα, είναι οι ακόλουθες:

Οι προ-παραγγελίες έχουν ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 7 Νοεμβρίου.

Μπορεί η εταιρεία στην παρουσίαση να εστίασε στα νέα μοντέλα iPad, Mac mini και MacBook, ωστόσο κατά τη διάρκεια του event, ανακοίνωσε τη διάθεση του iOS 12.1. Τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει είναι το Group Facetime, που υποστηρίζει μέχρι 32 χρήστες, και η υποστήριξη e-SIM που δίνει τη δυνατότητα για δύο τηλεφωνικές γραμμές στα νέα iPhone.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση, στο παρακάτω βίντεο:

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ