Loading...
Tech

Όλα όσα ανακοίνωσε η Apple στο WWDC 2021

Για άλλη μια φορά πολλές και μεγάλες ανακοινώσεις είχε η παρουσίαση της Apple στο WWDC 2021. Μια παρουσίαση εντυπωσιακή, κινηματογραφικά άρτια και γεμάτη εκπλήξεις. Μέσα στο πανέμορφο Apple Park, με γνωστά πρόσωπα όπως του Craig Federighi, αποκαλύφθηκαν τα καινούργια λειτουργικά συστήματα των συσκευών της Apple, iPhone, Mac, iPad, Apple Watch και Apple TV. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ιδιωτικότητα, την υγεία, και την εξέλιξη της εμπειρίας της επικοινωνίας των ανθρώπων.

Την έναρξη της φετινής WWDC 2021 κήρυξε ο Tim Cook, γενικός διευθυντής της Apple, με χαιρετισμούς προς το κοινό μετά από ένα μικρό βίντεο παρουσίασης αφιερωμένο στους developers. Ακολούθησε μια μικρή ανασκόπηση στα νούμερα της περσινής παρουσίασης, η οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο δημοφιλή WWDC της Apple, με 25 εκατομμύρια θεατές. Ωστόσο, οι παρουσιάσεις των νέων χαρακτηριστικών δεν άργησαν να έρθουν. Αμέσως μετά το άνοιγμα της παρουσίασης, ο Craig Federighi, υποδιευθυντής της Apple, μετά το αστείο για την “περιπέτεια” εύρεσης του νέου ονόματος MacOS, ξεκίνησε να παρουσιάζει το μέλλον σε ότι αφορά το Software των συσκευών.


Μεγάλες αλλαγές στο FaceTime

Πρωταγωνιστής των νέων αναβαθμίσεων για όλες τις συσκευές Apple, είναι το FaceΤime. H δημοφιλής εφαρμογή για βίντεο-κλήσεις μεταξύ πολλών ατόμων εκσυγχρονίζεται και φέρνει νέα χαρακτηριστικά. Οι κλήσεις μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν πάνω από άλλες εφαρμογές, όσο οι χρήστες της κλήσης βλέπουν μαζί κάποιο σόου ή ακούνε μουσική.

Ακόμα, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία επικοινωνίας η Apple αναβαθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ακούγεται η φωνή του ομιλητή, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται στην οθόνη, κάνοντας τον ήχο να έρχεται από τη σωστή κατεύθυνση. Η παραπάνω τεχνολογία ονομάζεται “Spatial audio” και σε συνδυασμό με το “Voice isolation”, την τεχνολογία εξάλειψης του περιβάλλοντος ήχου, αλλά και το “Portrait mode” που θολώνει το περιβάλλον γύρω από τον ομιλητή στο παράθυρο της κάμεράς του, οι συνομιλίες μέσω Facetime αποκτούν νέα “ζωή”.

Το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του Facetime είναι η κυκλοφορία του σε όλες τις συσκευές και η δυνατότητα συνομιλίας με άτομα που δεν έχουν στη κατοχή τους κανένα προϊόν της Apple. Αυτό το χαρακτηριστικό έρχεται υπό τη μορφή των “link invites”, προσκλήσεις που θα στέλνουν οι κάτοχοι Apple συσκευής σε όλους τους φίλους τους και αυτοί θα μπορούν να συνδεθούν μέσω browser στην κλήση από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν.


Memoji, redesigns και notifications

Και οι ανακοινώσεις συνεχίζονται. Νέες επιλογές διαμόρφωσης των Memoji, νέος τρόπος εμφάνισης των πολλαπλών φωτογραφιών στο Messages app και νέος χώρος που αποθηκεύονται όλες οι φωτογραφίες, links και άλλο περιεχόμενο το οποίο έχουν μοιραστεί μεταξύ τους οι χρήστες στην εφαρμογή των μηνυμάτων.

Συνέχεια έχει το Focus, ο νέος τρόπος κατηγοριοποίησης των ειδοποιήσεων που λαμβάνει ο χρήστης ανάλογα με τη μέρα, ώρα και δραστηριότητα στην οποία προσπαθεί να επικεντρωθεί. Ενεργοποιώντας το  Focus αλλάζει η διαθεσιμότητα του χρήστη και εμφανίζεται ανάλογο μήνυμα σε όσους προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του, ενώ για επείγοντα περιστατικά υπάρχει ακόμα τρόπος να λάβει ειδοποιήσεις.

Μιλώντας για ειδοποιήσεις μικρή αναβάθμιση δέχεται και το εικαστικό κομμάτι όλων των ειδοποιήσεων, με την εικόνα της επαφής να αντικαθιστά το εικονίδιο στην περίπτωση των μηνυμάτων και μεγαλύτερα πιο ευανάγνωστα κείμενα και εικονίδια για όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές.


Μεγάλη έμφαση στη λειτουργικότητα των εφαρμογών

Οι χάρτες αναβαθμίζονται για να προαφαιρούν 3D ξενάγηση με λεπτομερέστερα γραφικά, τόσο σε περιβάλλον ημέρας όσο και νύχτας, οι δρόμοι πλέον ενημερώνουν τους οδηγούς για τους τύπους διαφορετικών εξόδων, για διαβάσεις, δρόμους πεζών και ποδηλάτων κ.α. Με τις δυνατότητες για augmented reality, οι χρήστες μπορούν να δουν τις οδηγίες τοποθετημένες στο χώρο, ενώ προστίθεται νέο χαρακτηριστικό με τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης συγκεκριμένης αγαπημένης διαδρομής.

Ο Safari browser της Apple δέχεται νέα εμφάνιση με έμφαση στην ανενόχλητη περιήγηση του χρήστη, την ίδια στιγμή που απελευθερώνει χώρο στο πάνω και κάτω μέρος της οθόνης για όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία από τη σελίδα. Τα tabs οργανώνονται σε groups, ενώ όσα είναι ανοιχτά συγχρονίζονται αυτόματα με τις υπόλοιπες συσκευές του χρήστη. Σημαντικό νέο χαρακτηριστικό της αναβάθμισης του Safari αποτελεί η υποστήριξη extensions σε iPhone και iPad, κάτι που μέχρι τώρα γινόταν μόνο σε Mac υπολογιστές.

Στο Wallet app προστίθεται η δυνατότητα αποθήκευσης της ταυτότητας αλλά και του διπλώματος οδήγησης, για την ώρα πειραματικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Αμερικής, ενώ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, νέα χαρακτηριστικά αναγνώρισης γραμμάτων και επεξεργασίας αυτών, προστίθενται στην κάμερα και τις εικόνες, μια τεχνολογία που η Apple ονομάζει Live Text.

Αναβάθμιση δέχεται και το Spotlight, το χαρακτηριστικό εύρεσης στοιχείων στις συσκευές Apple, προσφέροντας πλέον περισσότερη πληροφορία για οτιδήποτε αναζητά ο χρήστης, ενώ σε συνδυασμό με το Live Text μπορεί να αναζητήσει και εικόνες με βάση κάποιο κείμενο μέσα σε αυτές.

Και η εφαρμογή των φωτογραφιών υποδέχεται νέο design στον τρόπο που παρουσιάζει τις περασμένες αναμνήσεις, παίρνοντας μερικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ίδια μέρα και στο ίδιο σημείο, και δημιουργεί κολάζ με παρουσίαση που θυμίζει το design των Instagram stories.


Apple + ιδιωτικότητα = L.F.E

Όπως πάντα στο επίκεντρο των ανακοινώσεων της Apple βρίσκεται η ιδιωτικότητα. Έτσι, τα νέα updates φέρουν αναλυτικές πληροφορίες για το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν ποια μέρη της συσκευής του χρήστη, ποια στιγμή και για πόση ώρα. Τα στοιχεία που συλλέγει η Siri κατά τις φωνητικές εντολές δεν αποστέλλονται ποτέ στην Apple και παραμένουν μόνο στην εκάστοτε συσκευή, ενώ η έξυπνη τεχνολογία πίσω από το mails app κρύβει την IP και την τοποθεσία του χρήστη.

Το παραπάνω έρχεται να ενισχύσει το iCloud+, η νέα συνδρομητική υπηρεσία της Apple, που προφέρει ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω κρυπτογράφησης του Safari browser, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η IP των χρηστών δε θα πέσει ποτέ στα χέρια αγνώστων. Δίνεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών email οι οποίοι προωθούν τα μηνύματα στον βασικό λογαριασμό των χρηστών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν το βασικό τους email. Στο νέο iCloud+ εκτός από τα παραπάνω οι χρήστες λαμβάνουν και όλα τα προηγούμενα οφέλη που έφερε μια συνδρομή στο iCloud, όπως μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος στο Cloud της εταιρείας.

Τέλος, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του iOS 15 αποτελεί η υποστήριξη των συσκευών, αφού θα μπορέσουν να το κατεβάσουν όλα τα iPhone 6s και μεταγενέστερα. Σημειώνεται εδώ ότι το iPhone 6s πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 2015.


Multitasking με το νέο iPad OS

Οι αλλαγές στο iPadOS περιλαμβάνουν τα παραπάνω, υποστηρίζουν όμως και μερικές αποκλειστικές αλλαγές που κάνουν χρήση της μεγαλύτερης οθόνης και της διαφορετικής αρχιτεκτονικής και του chipset. Έτσι, πλέον στα iPads οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν και αυτοί widgets στην αρχική οθόνη, με διαφορά το μεγαλύτερο μέγεθος συγκριτικά με αυτά των iPhones.

To Multitasking γίνεται πιο παραγωγικό με δυνατότητα, πέρα από split view, για ένα ακόμα παράθυρο το οποίο θα αιωρείται πάνω από τις υπόλοιπες ανοιχτές εφαρμογές, ενώ με την προθήκη των Shelves όλες οι ανοιχτές εφαρμογές εμφανίζονται μαζί για να μπορέσει ο χρήστης να επιλέξει σε ποια θα επιστρέψει και σε τι μορφή παραθύρου θα εμφανιστεί.

Τα Quick Notes έρχονται για να λύσουν τα χέρια σε όσους θέλουν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να κρατήσουν σημειώσεις, αφού με το πάτημα της κάτω δεξιάς γωνίας και σε συνδυασμό με τη νέα δυνατότητα για αιωρούμενο παράθυρο πάνω από άλλες εφαρμογές, το notes app εμφανίζεται και επιδέχεται, πέρα από κείμενο, οποιαδήποτε άλλη μορφή πληροφορίας θέλει ο χρήστης όπως εικόνες, links κ.α.

Ως παρουσίαση αφιερωμένη στους developers, και με την πορεία του iPad στην αγορά, η Apple, δε θα μπορούσε να έχει βρει καλύτερο τρόπο να θολώσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ tablet και laptop, από το να ανακοινώσει την πλήρη υποστήριξη των iPads ως μέσα δημιουργίας εφαρμογών.

Έτσι, με την ερχόμενη ενημέρωση οι developers θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν από την αρχή μία καινούρια εφαρμογή για το app store, κάνοντας χρήση της swift γλώσσας προγραμματισμού, εξ ολοκλήρου από το iPad.


Monterey για την απόλυτη μίξη laptop και mobile

Περνώντας στα Macs, η νέα ενημέρωση ονομάζεται macOS Monterey, και φέρει σχεδόν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν για iPad και iPhone, αλλά και τη δυνατότητα για AirPlay από τις υπόλοιπες συσκευές Apple προς το Mac, για να απολαύσει ο χρήστης υψηλής ποιότητας δυνατότερο ήχο, ενώ το extended display μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της παραγωγικότητας συνδυάζοντας το Mac με μια από τις φορητές συσκευές της εταιρείας.


Ευεξία στο επίκεντρο του watchOS 8

Τέλος, μεγάλες αλλαγές έρχονται στα Apple Watches, με νέα χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με το iOS 15 θα προσφέρουν μια ανανεωμένη εμπειρία. Το watchOS 8 φέρνει τα πορτρέτα φωτογραφιών από τα iPhones και τα μετατρέπει σε watchfaces, ενώ και οι αναμνήσεις από τα iPhones θα εμφανίζονται σε ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό μοτίβο στα Apple Watches. Όλες οι φωτογραφίες μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να κοινοποιηθούν σε μορφή mail ή μηνύματος. Πλήρης έλεγχος των έξυπνων οικιακών συσκευών με δυνατότητα έξυπνης προβολής της ανάλογης κάμερας και συνομιλία μέσω μικροφώνου, αν η οικιακή συσκευή το υποστηρίζει, κατευθείαν από το Apple Watch.

Ακόμα, γίνεται δυνατή η προσθήκη κλειδιού για ηλεκτρονικές κλειδαριές στο wallet app του Apple Watch, για ανέπαφο άνοιγμα της πόρτας, ενώ στην ίδια εφαρμογή έρχεται και η δυνατότητα προσθήκης του κλειδιού του αυτοκινήτου και της ταυτότητας, καθώς και δυνατότητα κοινοποίησης κάποιου κλειδιού προς άλλα μέλη της οικογένειας.

Στα μηνύματα και τα email το Apple Watch προσφέρει πλέον τη δυνατότητα για ευκολότερη διόρθωση του προφορικού κειμένου που μετατράπηκε σε γραπτό, την προσθήκη εικόνων και άλμπουμ μουσικής κ.α. Μικρές αλλαγές δέχτηκαν αρκετά από τα προεγκατεστημένα apps του Apple Watch, όπως το workout με την προσθήκη προγράμματος για πιλάτες, το breath που μετονομάστηκε σε Mindfulness και επιτρέπει στους χρήστες να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στην αναπνοή τους, το Sleep που εμφανίζει λεπτομερή γραφήματα για την ποσότητα και διάρκεια ύπνου του χρήστη κ.α.
Πηγή: kotsovolos.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ