Loading...
Tech

Όλα όσα παρουσίασε η Google στο I/Ο 2019

Το Google I/O είναι το συνέδριο που διοργανώνει η Google κάθε χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, με θέμα τον προγραμματισμό λογισμικού. Εκεί παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές για τη δημιουργία web, mobile και επιχειρηματικών εφαρμογών με τη βοήθεια των εργαλείων της. Επιπλέον χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνολογίες όπως Android, Chrome, Chrome OS, Google APIs, Google Web Toolkit, App Engine. Η ονομασία Google I/O, προέρχεται από τα γράμματα “I” και “O” που παραπέμπουν στα “input/output” καθώς και στο “Innovation in the Open”.

Φέτος η επίσημη διάσκεψη των developers πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Μαΐου στο Shoreline Amphitheatre του Mountain View της Καλιφόρνια (έδρα της Google). Εκεί η εταιρεία ανακοίνωσε νέες συσκευές αλλά και καινούργιες λειτουργίες και υπηρεσίες.


Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά όλα όσα παρουσίασε η Google στο I/O 2019.


Google Search και Google Lens


Το συνέδριο ξεκίνησε ανακοινώνοντας την προσθήκη κάποιων νέων λειτουργιών στη μηχανή αναζήτησης Google Search, καθώς και τις αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία Google Lens.


Επαυξημένη πραγματικότητα στο Google Search

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο και μετά θα είναι εφικτή η αλληλεπίδραση του χρήστη με τρισδιάστατα αντικείμενα κατευθείαν από το Google Search. Επιπλέον θα μπορεί ο ίδιος να τοποθετεί αυτά τα αντικείμενα μέσα στο χώρο του, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται το μέγεθός τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναζήτηση ενός μεγάλου λευκού καρχαρία, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, και η προβολή της τρισδιάστατης εικόνας του στη σκηνή, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας. Εκεί παρουσιάστηκε το πραγματικό μέγεθος του καρχαρία μέσω της οθόνης του τηλεφώνου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της επαυξημένης πραγματικότητας στο Google Search, θα είναι διαθέσιμη για την αναζήτηση ζώων και διάφορων προϊόντων, όπως των NASA, New Balance, Samsung, Target, Visible Body, Volvo, Wayfair κ.ά. Επιπλέον πολύ σημαντικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς θεωρούνται και τα τρισδιάστατα μοντέλα της ανθρώπινης ανατομίας.

Νέες λειτουργίες για το Google Lens

Από την άλλη, η λειτουργία Google Lens έρχεται πλήρως ανανεωμένη και εξυπνότερη. Πλέον αναγνωρίζει τι βλέπει η κάμερα και απαντά σε διάφορες ερωτήσεις του χρήστη. Παράλληλα όταν η κάμερα του κινητού εστιάζει στον κατάλογο ενός εστιατορίου, το Google Lens αναφέρει αυτόματα τα πιο δημοφιλή πιάτα του, από τις κριτικές των άλλων επισκεπτών. Όταν επιλεγεί κάποιο από τα πιάτα εμφανίζονται οι κριτικές και οι φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει οι επισκέπτες στο Google Maps.

Το Google Lens αναγνωρίζει και μεταφράζει αυτόματα ένα γραπτό κείμενο, το οποίο είναι δυνατό να σου το υπαγορεύσει στη γλώσσα σου, καθώς υποστηρίζει περισσότερες από 100 γλώσσες. Παράλληλα, ένα γύρισμα της κάμερας σε κάποιο έργο τέχνης ενός μουσείου αρκεί, έτσι ώστε το Google Lens να εμφανίσει πληροφορίες για τον καλλιτέχνη ή το έργο. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και αν εστιάσει η κάμερα του κινητού πάνω σε μια συνταγή ενός περιοδικού. Το Google Lens σε συνεργασία με τον εκδότη του περιοδικού, εμφανίζει απευθείας ένα βίντεο που παρουσιάζει τον τρόπο μαγειρέματος της συνταγής.Google Assistant


Ο νέας γενιάς ψηφιακός βοηθός έρχεται αναβαθμισμένος και δέκα φορές ταχύτερος. Tα εξελιγμένα νευρωνικά δίκτυα της Google επέτρεψαν την ανάπτυξη νέων μοντέλων αναγνώρισης φωνής και κατανόησης γλώσσας, τα οποία πλέον λειτουργούν με λιγότερο από 0.5GB. Να σημειωθεί ότι αρχικά απαιτούσαν 100GB στο cloud. Ο μειωμένος χρόνος επεξεργασίας κατά δέκα φορές και η υποστήριξη του περίφημου Continued Conversation, βοηθούν τον Assistant να εκτελεί πολλαπλές εντολές του χρήστη. Φυσικά αυτό το κάνει χωρίς να πρέπει να αναφέρει ο χρήστης συνεχώς τη φράση “Hey Google”.

Από την άλλη, το Google Duplex στο web, εκτελεί αυτόματα πολλά βήματα διαβάζοντας απλά το πρόγραμμα του χρήστη από άλλες εφαρμογές. Συγκεκριμένα, αν έχει προγραμματίσει να κάνει κάποιο ταξίδι και επιθυμεί να νοικιάσει αυτοκίνητο, με τη βοήθεια του Duplex, ο Goole Assistant, επισκέπτεται την ιστοσελίδα της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Εκεί συμπληρώνει τις αντίστοιχες φόρμες με βάση τις πληροφορίες για το ταξίδι που έχει αποθηκευμένες στο Gmail του ο χρήστης, όπως π.χ. ημερομηνία και ώρα πτήσης.


Το Duplex on the web αναμένεται στα Android smartphones στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, για κλείσιμο αεροπορικών εισιτηρίων, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων και κράτησης εισιτηρίων για κινηματογράφους.


Η λειτουργία Personal References δίνει τη δυνατότητα στον Google Assistant να κατανοήσει την καθημερινότητα του χρήστη. Έτσι θα μπορεί να προτείνει περισσότερα προσωποποιημένα αποτελέσματα, όπως εκδηλώσεις ή συνταγές.

Από την άλλη, το driving mode του Google Assistant, θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν συνδεθεί η συσκευή στο Bluetooth του αυτοκινήτου ή απλά λέγοντας τη φράση “Hey Google, let’s drive”. Αν για παράδειγμα ο χρήστης έχει προγραμματισμένο ένα δείπνο σε εστιατόριο, ο Google Assistant εμφανίζει οδηγίες για το πως θα φτάσει στο εστιατόριο, μέσα από το Google Maps.

Τέλος αν θέλει κάποιος να σταματήσει το χρονόμετρο ή να κλείσει το ξυπνητήρι της συσκευής του, αρκεί η λέξη “stop”.


Ασφάλεια

Πλέον δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να ελέγχει τα δεδομένα του στο Maps, στον Assistant και στο YouTube. Έτσι μπορεί να αναθεωρήσει και να διαγράψει τα δεδομένα δραστηριοτήτων του σε διάφορες τοποθεσίες, απευθείας στο Google Maps. To Auto-delete της ενότητας Δραστηριότητα στο Web και στο App, επιτρέπει στο χρήστη να επιλέγει το χρονικό διάστημα που θέλει να αποθηκεύονται το Ιστορικό Τοποθεσιών και τα δεδομένα της Δραστηριότητας σε Web & App – 3 ή 18 μήνες. Οποιοδήποτε δεδομένο υπερβαίνει αυτό το όριο, διαγράφεται αυτόματα και μόνιμα από τον λογαριασμό του χρήστη.

Το Incognito mode στις εφαρμογές της Google (YouTube, εφαρμογή για iOS, Maps), επιτρέπει την απόκρυψη της δραστηριότητας του χρήστη. Η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί πατώντας απλά στη φωτογραφία προφίλ του. Στο Maps, όταν είναι ενεργοποιημένο το Incognito mode, οι τοποθεσίες ή οι οδηγίες πρόσβασης που αναζητάει, δεν αποθηκεύονται στο Google Account με το οποίο έχει συνδέσει ο χρήστης τη συσκευή.Android Q


Το Android Q είναι η 10η μεγάλη έκδοση λειτουργικού συστήματος της Google. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το λογισμικό υπάρχει σε περισσότερες από 2.5 εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο. Η Google υποστηρίζει ότι η ανάπτυξή του βασίζεται στην Καινοτομία, την Ασφάλεια και Ιδιωτικότητα, και την Ψηφιακή Ευζωία (Digital Wellbeing).

Επομένως, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να υποστηρίζει τις νέες κινητές εμπειρίες και δυνατότητες (αναδιπλούμενα smartphones και δίκτυα 5G). Προσφέρει multi-tasking, άμεση προσαρμογή στη μεταβολή του μεγέθους της οθόνης, καθώς και χρήσιμα εργαλεία για τους developers.


Η Google σε συνεργασία με την κοινότητα ανθρώπων με προβλήματα ακοής, ανέπτυξε τη λειτουργία Live Caption, η οποία βελτιώνει την πρόσβαση αυτών των ατόμων στα media. Πιο συγκεκριμένα, με ένα απλό άγγιγμα το Live Caption, εμφανίζει αυτόματα υπότιτλους στο περιεχόμενο που αναπαράγει η συσκευή. Αυτό γίνεται είτε σε ένα απλό βίντεο είτε σε κάποιο ηχητικό μήνυμα από οποιαδήποτε εφαρμογή. Το άκουσμα ομιλίας αρκεί για να εμφανίσει υπότιτλους, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Wi-Fi ή στο δίκτυο τηλεφωνίας.

Η ενσωμάτωση του Smart Reply στο σύστημα ειδοποιήσεων του Android OS, επιτρέπει την εμφάνιση πιθανών απαντήσεων σε οποιαδήποτε εφαρμογή messaging. Επίσης το Smart Reply είναι σε θέση να προβλέπει την επόμενη κίνηση του χρήστη. Έτσι για παράδειγμα στην περίπτωση που λάβει μία διεύθυνση στη συσκευή του, αρκεί ένα πάτημα πάνω της για να ανοίξει το Google Maps.


Ασφάλεια και Ιδιωτικότητα

To Android Q φέρνει 50 καινούργιες λειτουργίες και αλλαγές που αφορούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Για παράδειγμα στο μενού ρυθμίσεων η ενότητα “Privacy”, έχει όλες τις σχετικές επιλογές για την προστασία του λογαριασμού. Από την άλλη η ενότητα “Location”, αποθηκεύει τις πληροφορίες τοποθεσίας που μοιράζεται ο χρήστης με τις διάφορες εφαρμογές. Ωστόσο σε περίπτωση που κάποια εφαρμογή στο παρασκήνιο εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία, ο χρήστης θα λαμβάνει ειδοποίηση και θα μπορεί να τη σταματήσει. Επίσης στο παρασκήνιο θα γίνονται οι αναβαθμίσεις ασφαλείας απευθείας από το Play Store χωρίς να απαιτείται η επανεκκίνηση της συσκευής.

Τέλος, στα εργαλεία Digital Wellbeing έχει προστεθεί το νέο Focus mode, το οποίο βοηθάει τον χρήστη να είναι συγκεντρωμένος στη δουλειά του χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το smartphone. Έτσι αφού επιλέξει τις ενοχλητικές εφαρμογές (που στέλνουν συνεχώς ειδοποιήσεις) μπορεί να τις βάλει σε σίγαση μέχρι να βγει από το Focus mode.

Η beta έκδοση του Android Q είναι διαθέσιμη και σε dark mode, σε 21 συσκευές 13 κατασκευαστών.


Pixel 3a και Pixel 3a XL


Πέρα από τις νέες λειτουργίες και υπηρεσίες, η Google στο ετήσιο συνέδριο Ι/Ο ανακοίνωσε και δύο νέα smartphones. Ο λόγος, για τα Pixel 3a και Pixel 3a XL. Οι δύο οικονομικές συσκευές διατηρούν τα βασικά χαρακτηριστικά των Pixel 3, ωστόσο προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους χρειάστηκε να γίνουν κάποιες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, το πίσω μέρος είναι κατασκευασμένο από πλαστικό αντί για γυαλί που έχουν τα Pixel 3. Επιπλέον απουσιάζει η ασύρματη φόρτιση και η πιστοποίηση αδιαβροχοποίησης, ενώ διατηρείται η εξαιρετική κάμερα των Pixel 3 συσκευών. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά συναντά κανείς επεξεργαστή Snapdragon 670 και μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης τα 64GB.

Το Pixel 3a διαθέτει οθόνη 5.6″ FHD+ gOLED (2220 x1080, 18.5:9), octa-core επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 670, 4GB μνήμη RAM, 64GB αποθηκευτικό χώρο, κάμερα 12.2MP Dual-Pixel f/1.8 Sony IMX363 με φακό 76°, εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0 με φακό 84°, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος, WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0, NFC, 4G LTE, λειτουργικό σύστημα Android 9 Pie, μπαταρία 3000mAh με φορτιστή 18W, υποδοχές USB Type-C και 3.5mm, ενώ ζυγίζει 147gr. Τα ίδια χαρακτηριστικά φέρει και το Pixel 3a XL, με μόνες διαφορές την οθόνη των 6.0″ (2160 x 1080, 18:9), τη μπαταρία των 3700mAh και το βάρος του που αγγίζει τα 167gr. Τέλος υπάρχει ενσωμάτωση του Google Assistant και στις δύο συσκευές, ενώ η εταιρεία υπόσχεται αναβαθμίσεις  για τρία χρόνια.

Τα Pixel 3a και Pixel 3a XL κυκλοφορούν σε τρεις χρωματικές επιλογές (Just Black, Clearly White, Purple-ish), και η τιμή τους ανέρχεται στα $399 για το Pixel 3a και στα $479 για το Pixel 3a XL.


Google Nest Hub Max


Εκτός από τα νέα smartphones η Google παρουσίασε ακόμη μία συσκευή στο συνέδριο I/O. Πρόκειται για το Google Nest Hub Max, την έξυπνη οθόνη που ενσωματώνει τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, εστιάζοντας στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Το Nest Hub Max διαθέτει οθόνη 10″ ανάλυσης 1280 x 800, κάμερα 6.5MP με γωνία θέασης 127°, σύστημα ηχείων με 2 x 18mm tweeters 10W και 1 x 75mm subwoofer 30W, μικρόφωνα, αισθητήρα φωτός, WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0 και ενσωματωμένο Chromecast.

Εξαιτίας των τεχνολογιών και της κάμερας που διαθέτει η συσκευή, καθίσταται δυνατή η εκτέλεση διάφορων λειτουργιών με απλές κινήσεις των χεριών, όπως για παράδειγμα η παύση αναπαραγωγής περιεχομένου. Από την άλλη, με την λειτουργία ανάγνωσης Voice Match, το Google Assistant καταλαβαίνει σε ποιον ανήκει η φωνή που ακούγεται, ενώ με την λειτουργία αναγνώρισης προσώπου Face Match, η συσκευή αναγνωρίζει το πρόσωπο του κάθε χρήστη ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, όταν ο χρήστης πλησιάσει στο Nest Hub Max, η συσκευή τον αναγνωρίζει αυτόματα και του εμφανίζει προσωπικές πληροφορίες, χωρίς βέβαια να τις αποκαλύπτει σε κάποιον άλλον χρήστη. Η κάμερα και το μικρόφωνο δεν καταγράφουν τίποτα, εκτός αν οι χρήστες το επιλέξουν. Για μεγαλύτερη ασφάλεια έχει προστεθεί hardware switch για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση μικροφώνου και κάμερας.

Το Google Nest Hub Max αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2019 και η τιμή του στις ΗΠΑ φτάνει τα $229.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Google I/O 2019 μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης.


Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ