Αναγνώστες, ερευνητές αλλά και πολλοί ακόμη ενδιαφερόμενοι, συγκεντρώνονται στην τεράστια βιβλιοθήκη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, η οποία έχει σχήμα πλοίου. Σχεδιασμένη από το γραφείο ALA Architects, η βιβλιοθήκη Oodi Central, είναι ουσιαστικά μια μακρόστενη κατασκευή που εξωτερικά έχει ξύλινη επένδυση, ενώ και οι δύο όροφοί της διαθέτουν γυάλινα παράθυρα, τα οποία είναι ιδανικά για χάζεμα την ώρα του διαβάσματος. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καρδιά του Ελσίνκι, αρκετά κοντά σε μια περιοχή της πρωτεύουσας με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Η “Ωδή”, αποτελείται από τρία επίπεδα. Το ισόγειο λειτουργεί σαν τόπος συνάντησης, με έναν εκθεσιακό χώρο, έναν κινηματογράφο, ένα καφέ και ένα εστιατόριο. Στον δεύτερο όροφο προσφέρονται τα τεχνικά μέσα για να μπορεί ο καθένας να τυπώσει σε εκτυπωτές, να ράψει σε ραπτομηχανές ή και να πειραματιστεί σε 3D κατασκευές. Εκτός από το Urban Lab, υπάρχουν και πολλές αίθουσες για μίνι συνεδριάσεις, φωτογραφικά στούντιο, χώροι για ηχογραφήσεις, κλπ. Η πιο σημαντική τεχνική καινοτομία, είναι ένας χώρος που ονομάστηκε “Κύβος”, μία αίθουσα με “έξυπνους” τοίχους όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί τελείως ελεύθερα τεράστιες οθόνες αφής για να μετατρέπει τον χώρο αυτόν χάρη στην 3D εικονική πραγματικότητα.
Η Φινλανδία κατασκεύασε ένα νέο «σαλόνι για το έθνος»
Η δομή της βιβλιοθήκης είναι από ατσάλι και γυαλί, ενώ για την κυματιστή ξύλινη πρόσοψή της χρησιμοποιήθηκε η ερυθρελάτη. Πιο πολύ από μία υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, είναι ένας κατεξοχήν κοινωνικός διαδραστικός χώρος, το νέο “σαλόνι για το έθνος”, το πιο κεντρικό και φιλικό σημείο της πόλης, όπου θα κανονίζονται στο μέλλον οι συναντήσεις. Εξάλλου είναι γνωστή η θέση που κατέχουν οι βιβλιοθήκες στην ιστορία της Φινλανδίας. Από το 19ο αι., κάθε χωριό είχε το δικό του σχολείο και τη δική του βιβλιοθήκη, γι’ αυτό και οι Φιλανδοί θεωρούνται σήμερα ο πιο μορφωμένος λαός. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, κάθε Φινλανδός δανείζεται 16 βιβλία από μία βιβλιοθήκη.
Ένα σημάδι της καινοτομίας είναι τα ρομπότ του κτιρίου – μικρά γκρίζα βαγόνια που περιστρέφονται μέσα και έξω από τους ανελκυστήρες, αποφεύγοντας τους ανθρώπους και τα έπιπλα, προκειμένου να φέρουν πίσω τα βιβλία από το υπόγειο και να τα αφήσουν στα σωστά ράφια της βιβλιοθήκης. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται αυτά τα ρομπότ στον κόσμο των δημόσιων βιβλιοθηκών.
Στην γενικότερη προβληματική των αρχιτεκτόνων, ο θόρυβος έπρεπε να συνυπάρχει με την απομόνωση, ακόμη και σε έναν ενιαίο χώρο, όπως είναι το τρίτο πανοραμικό επίπεδο της βιβλιοθήκης. Χάρη στην ειδική ακουστική, παιδιά και ενήλικες συνυπάρχουν μέσα σε επτά “αναγνωστικές οάσεις”:
“Πιστεύουμε πως ο θόρυβος που κάνουν τα παιδιά σ’ αυτόν τον όροφο, είναι ένας θετικός θόρυβος, ακούμε το μέλλον. Η ακουστική σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε όταν κάποιοι φωνάζουν σε μια μεριά, ίσα που ακούγονται από μια άλλη”, τονίζει η Katri Vanttinen, υπεύθυνη των βιβλιοθηκών του Ελσίνκι.
Το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για ανάγνωση στο κέντρο του Ελσίνκι
Η βιβλιοθήκη έχει περιοχές για σιωπηλή μελέτη, αλλά σε όλους τους άλλους χώρους δεν υπάρχει κανένας «σιωπηλός» κανόνας, όπως συμβαίνει συνήθως. Μάλιστα οι πολίτες ενθαρρύνονται να περνούν χρόνο στο “loft loft“, μια περιοχή της βιβλιοθήκης που φιλοδοξεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μέσα στη βιβλιοθήκη αντικείμενα, να δανειστούν μουσικά όργανα ή να παίξουν σε κονσόλες παιχνιδιών. Μια άλλη αλλαγή είναι πως η βιβλιοθήκη αποφάσισε να μην χωρίσει το τμήμα των παιδικών από τα βιβλία ενηλίκων.
Σύμφωνα με τον Tommi Laitio, που εργάζεται ως Executive Director στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας για θέματα πολιτισμού, τον πρώτο μήνα λειτουργίας της βιβλιοθήκης την επισκέφθηκαν περίπου 2 στους 3 κατοίκους του Ελσίνκι, ενώ μέχρι σήμερα οι επισκέπτες της έχουν φθάσει τα 3 εκατομμύρια. Παράλληλα, ο ίδιος, σε πρόσφατη ομιλία του στο Washington D.C, εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για ανθρώπους μιας μικρής χώρας να σέβονται και να «επενδύουν» στους συμπολίτες τους. Και πρόσθεσε:
«Η κοινωνία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα των ανθρώπων να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ευγένεια των ξένων».
Το έργο στοίχισε 98 εκατομμύρια ευρώ και τα 5.5 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας δανείζονται ετησίως περίπου 68 εκατομμύρια βιβλία. Μια επένδυση τέτοιου ύψους είναι ευπρόσδεκτη από τους φιλομαθείς Φινλανδούς, καθώς οι βιβλιοθήκες βρίσκονται ως δημόσια υπηρεσία στη δεύτερη θέση μετά το πόσιμο νερό.
Επίσημη ιστοσελίδα: OodiHelsinki Central Library
Πηγές: lifo.gr & elculture.gr
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.