Σαν σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1955 γεννήθηκε ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, γνωστός ως Mr Apple. Ο χαρακτηρισμός γκουρού της τεχνολογίας του ταιριάζει απόλυτα καθώς χωρίς γνώσεις πληροφορικής και προγραμματισμού, άλλαξε τον τρόπο χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας.
Η ιστορία του Jobs ξεκινά, όταν αποφασίζει να εγκαταλείψει το Reed College του Oregon καθώς δεν αντέχει την φοιτητική ζωή. Έτσι, συγκεντρώνεται στις συναντήσεις στο Homebrew Computer Club και γίνεται τεχνικός στην εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Atari.
Τον Απρίλιο του 1976, η συνάντηση με τον φίλο του Steve Wozniak που εργαζόταν στην Hewlett-Packard, ήταν καθοριστική καθώς ο Wozniak είχε κατασκευάσει για προσωπική του χρήση μία μητρική πλακέτα με 30 τσιπς σιλικόνης , όπου όταν πατούσε ένα γράμμα αυτό εμφανιζόταν στην οθόνη. Αυτή η κατασκευή, οδήγησε στην εφεύρεση του “Apple I” και στη συναρμολόγησή του στο γκαράζ του Jobs, όπου οι συσκευές του λειτουργούσαν μόνο με την καλωδίωση του πληκτρολογίου. Κάπως έτσι, ήρθε η ιδέα ίδρυσης της Apple από τους Wozniak και Jobs, με πρώτο προϊόν τον “Apple I”, με τιμή πώλησης τα 666.66$.
Το 1977 δημιουργήθηκε ο “Apple II” με δυνατότητα απεικόνισης γραφικών και ήχο, που δεν υποστήριζε ο “Apple I”, και με αρχική τιμή πώλησης τα 1.298$.
Ο Jobs, θέλοντας να στελεχώσει την επιχείρησή του με τους καλύτερους μηχανικούς υπολογιστών, προγραμματιστές και designers, επέλεξε ως διευθύνων σύμβουλο της Apple, τον John Sculley (πρώην στέλεχος της Pepsi). Ωστόσο, οι δυό τους δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν και έπειτα από μια διαμάχη μεταξύ τους, ο Sculley έδιωξε τον Jobs από την ίδια του την εταιρεία. Έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από την Apple, το 1986, o Jobs αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία NeXT που αρχικά ασχολούνταν με την ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών-σταθμών εργασίας και μετέπειτα με την ανάπτυξη και την πώληση του λειτουργικού της NeXTSTEP.
Μετά την ίδρυση της NeXT, ο Steve αγόρασε την Pixar, τη σπουδαιότερη εταιρία στο χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Αυτή η αγορά στάθηκε η αφορμή να επιστρέψει ο Jobs στην εταιρία που ο ίδιος ίδρυσε, καθώς το 1966 η Apple εξαγόρασε τη NeXT για 429 εκατομμύρια δολάρια. Η επιστροφή του στην Apple θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας, αφού ήταν αυτός που λανσάρισε τον μπλε iMac G3. To 2001 άλλαξε τα δεδομένα στην ψηφιακή μουσική με την δημιουργία του iPod και το 2003 επέτρεψε τη διανομή μουσικής μέσω του διαδικτύου με το iTunes Music Store (iTMS).
Τέσσερα χρόνια μετά, το 2007 έβαλε την Apple στο χώρο των κινητών συσκευών, με την δημιουργία του iPhone και τον Ιανουάριο του 2010 παρουσίασε πρώτος την επανασταστική ταμπλέτα iPad. Παράλληλα, πούλησε την Pixar για 8.3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Walt Disney Company και το Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.
Τελικά, στις 24 Αυγούστου του 2011 ανακοίνωσε με επιστολή την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple και ζήτησε να τον διαδεχθεί ο επόμενος στην ιεραρχία, ο Τιμ Κουκ, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Στις 5 Οκτωβρίου του 2011, μία μέρα αφότου παρουσιάστηκε το iPhone 4s, ο Steve άφησε την τελευταία του πνοή, χάνοντας την πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου αναρτήθηκε στην σελίδα της Apple και ανέφερε τα εξής:
«Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε χτίσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple».
Επίσης, ο τότε Πρόεδρος της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, συγκλονισμένος από τον θάνατο του Steve Jobs σχολίασε:
«Ο Steve ήταν ένας από τους πιο πρωτοπόρους Αμερικανούς τόσο θαρραλέος ώστε να σκέφτεται διαφορετικά, τόσο τολμηρός ώστε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και τόσο ταλαντούχος που να μπορεί να το κάνει. Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή».
«Ο κόσμος έμαθε για το θάνατό του από μία συσκευή που ο ίδιος εφηύρε».
Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.