Loading...
Travel

Τα 10 διάσημα αξιοθέατα της Μόσχας

Η Μόσχα (Москва́) είναι η πρωτεύουσα και μία από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας. Η ρωσική πρωτεύουσα των δώδεκα εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία από τις πιο εμβληματικές και ζωντανές πόλεις της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου. Μια απέραντη πόλη με μακρά ιστορία και μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση πόλεις στον κόσμο.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα παγκόσμιο σύμβολο θρησκείας, αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και τέχνης, και αυτό αποδεικνύεται από τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, τους αμέτρητους σοβιετικούς ουρανοξύστες, τις παγκοσμίως γνωστές στέγες πολιτισμού, αλλά και από τα επιβλητικά μπαρόκ εμπορικά κέντρα, δίπλα στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα. Θα σας συναρπάσει χάρη στα αμέτρητα σημεία υπεροχής της. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα βρείτε τα 10 διάσημα αξιοθέατα της Μόσχας, που αξίζει να ανακαλύψετε..


Sobor Vasiliya Blazhennogo – Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου


 • Διεύθυνση: Red Square, Moscow, Ρωσία, 109012
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: 22/01 έως 30/04 (Καθημερινά 11:00 – 17:00), 1/05 έως 31/05 (Καθημερινά 11:00 – 18:00), 1/06 έως 31/08 (Καθημερινά 10:00 – 18:00), 1/09 έως 31/10 (Καθημερινά 11:00 – 18:00), 1/11 έως 31/12 (Καθημερινά 11:00 – 17:00)
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 (495) 692 37 31
 • Ιστότοπος: Saint Basil’s Cathedral

Ουσιαστικά απαρτίζεται από 9 εκκλησίες και βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ αποτελεί το αδιάσειστο σύμβολο της Ρωσίας. Παρ’ ότι θρησκευτικός ναός, εκπέμπει δέος και ισχύ, καθώς χτίστηκε τον 16ο αιώνα κατ’ εντολή του τσάρου Ιβάν του Τρομερού, για να υμνήσει την κατάκτηση του Χανάτου του Καζάν.

Ο Ναός στέκεται περήφανα απέναντι από το Κρεμλίνο, αφού επιβίωσε απόπειρες κατεδάφισης από τον Γαλλικό στρατό το 1812, αλλά και από τις Σοβιετικές αρχές έναν αιώνα αργότερα. Η αντοχή αυτή στο πέρας των χρόνων αναδεικνύει την ανθεκτικότητα και δύναμη, όχι μόνο του Χριστιανισμού, αλλά ολόκληρου του έθνους.

Δώστε προσοχή στην αρχιτεκτονική του ναού, καθώς αποτελεί πηγή ατέλειωτων μυστηρίων και ιστοριών, όπως η τύφλωση όλων των αρχιτεκτόνων του κτίσματος για να μην υπάρξει αναπαράσταση της μοναδικής κατασκευής.


Khram Khrista Spasitelya – Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού


 • Διεύθυνση: Ulitsa Volkhonka, 15, Moscow, Ρωσία, 119019
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 17:00 (Δευτέρα 13:00 – 17:00)
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 (495) 637-12-76
 • Ιστότοπος: Cathedral of Christ the Saviour

Στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, λίγα τετράγωνα δυτικά της Κόκκινης Πλατείας, βρίσκεται ο ψηλότερος ορθόδοξος ναός του κόσμου. Χτίστηκε κατά εντολή του τσάρου Αλεξάνδρου προς τιμή του Σωτήρος Χριστού, για να δηλώσει την ευγνωμοσύνη του ρωσικού λαού προς τη θεία πρόνοια, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των στρατευμάτων του Ναπολέοντα από την Μόσχα.

Γνωρίζοντας καταστροφή από τα χέρια των Σοβιετικών, ο μεγαλοπρεπής ναός ξαναχτίστηκε 60-70 χρόνια αργότερα και αποτελεί σημείο συγκέντρωσης πιστών από όλο τον κόσμο. Η επιβλητική όψη δεν σταματάει στον εξωτερικό χώρο, καθώς εισερχόμενοι θα αισθανθείτε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με δέος και μια μυστήρια, πνευματική γαλήνη που θα σας καθηλώσει, κάνοντας την επίσκεψή σας να αξίζει το κάθε δευτερόλεπτο. Αν μη τι άλλο, λένε πως “δεν είδες Μόσχα, εάν δεν προσκύνησες στον Ναό”…

Βγάλτε καπέλα, κλείστε κινητά. Θα έχετε πολλές ευκαιρίες να τα χρησιμοποιήσετε αλλού. Απολαύστε τη σιωπή και βρείτε τους πνευματικούς σας ορίζοντες.


Red Square – Κόκκινη Πλατεία


 • Διεύθυνση: Red Square, Moscow, Ρωσία, 109012

Η κεντρική πλατεία της Μόσχας και όλης της χώρας. Αρχικά φιλοξενούσε την κύρια αγορά της πρωτεύουσας, μετέπειτα χώρος στέψης Ρώσων Τσάρων και πλέον χρησιμοποιείται για επίσημες τελετές από όλες τις Ρωσικές κυβερνήσεις από τότε που ιδρύθηκε.

Μεταξύ πληθώρας αξιοσημείωτων κτηρίων που περιβάλλουν την Όμορφη Πλατεία (το όνομα πιθανολογείται πως προήλθε από το Ρωσικό επίθετο красный, που είχε τη σημασία «όμορφος, ωραίος») βρίσκεται το αναμφισβήτητα top ιστορικής σημασίας Μαυσωλείο Λένιν, που φυλάσσει το βαλσαμωμένο σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν, ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο, καμία επίσκεψη στην Κόκκινη Πλατεία δεν πρέπει να έρθει στο τέλος της χωρίς να διασχίσετε την πλατεία κατά μήκος και να αναπαραστήσετε τις ιστορικές παρελάσεις που έπλασαν τη μοίρα και την ιστορία όλου του κόσμου.

Λέγεται πως αν χαϊδέψεις το άγαλμα ενός σκύλου στο Ploshchad Revolyutsii μετρό, η τύχη θα έρθει με το μέρος σου.Kolomenskoye – Κολομένσκογε


 • Διεύθυνση: Andropova Ave, 39, Moscow, Ρωσία, 115487
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 06:00 – 22:00
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 (495) 232-61-90
 • Ιστότοπος: Kolomenskoye

Το μοναδικής ομορφιάς αρχιτεκτονικό συγκρότημα της αγαπημένης θερινής κατοικίας των Ρώσων τσάρων, τοποθετείται μερικά χιλιόμετρα στο νοτιοανατολικό σημείο του κέντρου της Μόσχας. Το παλαιότερο μνημείο είναι ο ναός της Αναστάσεως του Κυρίου (1532), ο οποίος από το 1994 βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO.

Μουσικές εκδηλώσεις, παραδοσιακές γιορτές και μοναδικά αξιοθέατα, θα σας κάνουν να ζήσετε την εμπειρία της τσαρικής αριστοκρατίας και να γίνετε ένα με τα μέρη που περπάτησαν τεράστιες ιστορικές προσωπικότητες του ισχυρού αυτού έθνους.

Εδώ θα βρείτε και την αφετηρία για την εκδρομή με το ατμόπλοιο στον ποταμό Μόσχοβα. Αξίζει την κάθε στιγμή.


Moscow Kremlin – Κρεμλίνο της Μόσχας


 • Διεύθυνση: Moscow, Ρωσία, 103132
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 17:00
 • Τηλέφωνα επικοινωνίας: +7 495 697-03-49, +7 495 695-41-46
 • Ιστότοπος: Moscow Kremlin

Το Κρεμλίνο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτίσματα στον κόσμο και δεσπόζει στην καρδιά της Μόσχας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργό φρούριο στην Ευρώπη, καθώς αποτελείται από 5 ανάκτορα και 4 καθεδρικούς ναούς.

Το επιβλητικό εθνικό σύμβολο ισχύος στεγάζει μία από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες όλων των εποχών, τον περίφημο πρόεδρο της χώρας, Βλαδίμηρο Πούτιν.

Το Κάστρο της Μόσχας (“Κρέμλιν” είναι η ρωσική προσφώνηση για τα κάστρα) φιλοξενεί την Καμπάνα του Τσάρου, που είναι η μεγαλύτερη καμπάνα του κόσμου, με ύψος 6 μέτρων και βάρος 200 τόνων (!!!).

Αποφύγετε να σπαταλήσετε πόρους και χρόνο για εύρεση μεταφορικού μέσου, καθώς ο σταθμός μετρό Okhotny Ryad (Οχότνι Ριάντ) είναι ακριβώς δίπλα και, πάνω απ’ όλα, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε το “cult” της υπόγειας “πόλης” της πρωτεύουσας.


GUM Department Store – Πολυκατάστημα ΓΚΟΥΜ


 • Διεύθυνση: Red Square, 3, Moscow, Ρωσία, 109012
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 22:00
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 (495) 788-4343
 • Ιστότοπος: GUM Department Store

Η ρωσική απάντηση στα Γκαλερί Λαφαγιέτ του Παρισιού. Ένα εμπορικό κέντρο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα άλλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών, υποδέχεται πολυάριθμα υπερπολυτελή καταστήματα και εστιατόρια.

Δικαίως τοποθετημένο απέναντι από το Κρεμλίνο, το μεγαλειώδες κέντρο είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για απόδραση για έναν καφέ ή (αν έχετε το θάρρος να τα βάλετε με τις τσουχτερές τιμές) για shopping therapy, επιλέγοντας ανάμεσα σε αναρίθμητα εκκεντρικά προϊόντα.

Η επίσκεψη το βράδυ είναι εξαιρετική, δεδομένου ότι φωτίζεται περιμετρικά με διάφορα λαμπιόνια. Μία ακόμα ευκαιρία να ζήσετε τη χλιδή στην καρδιά της πρωτεύουσας.


Ostankinskaya telebashnya – Πύργος Οστάνκινο


 • Διεύθυνση: Akademika Koroleva St, 15, Moscow, Ρωσία, 127427
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 23:00
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 495 926 6111
 • Ιστότοπος: Ostankino Tower

Στα 540 μέτρα στέκεται περήφανα ο υψηλότερος πύργος της Ευρώπης και διαθέτει 20 ραδιοφωνικούς και 20 τηλεοπτικούς πομπούς. Αδιαμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες επιλογές για επίσκεψη, ο Πύργος Οστάνκινο έχει να προσφέρει πάρα πολλά, πέραν από τις επιβλητικές διαστάσεις του και τις ευκαιρίες για ανεπανάληπτες selfies.

Αποτελείται από 7 επίπεδα, που βρίσκονται σε διαφορετικά υψόμετρα (147, 269, 350μ.) και προσφέρει μοναδική θέα της πόλης που κλέβει την ανάσα. Μέρος του πατώματος αποτελείται από ειδικά ανθεκτικό γυαλί, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν το συναίσθημα ότι επιπλέουν στον αέρα, ενώ στο έβδομο επίπεδο υπάρχει το εστιατόριο «ο Έβδομος Ουρανός». Η πλατφόρμα περιστρέφεται αργά, και οι επισκέπτες έχουν πρόσθετη ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά της Μόσχας από ψηλά.

Προτιμήστε πρωινές ώρες για φθηνότερο εισιτήριο. Ωστόσο, η αληθινή ομορφιά της πόλης ξετυλίγεται με τη δύση του ήλιου… Moscow never sleeps!


Gosudarstvennaya Tretyâkovskaya Galereya – Πινακοθήκη Τρετιακόφ


 • Διεύθυνση: Lavrushinsky Ln, 10, Moscow, Ρωσία, 119017
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Κυριακή (10:00 – 18:00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (10:00 – 21:00), Δευτέρα: Κλειστά
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 (495) 957-07-27
 • Ιστότοπος: State Tretyakov Gallery

Ένα πραγματικό μουσείο της τέχνης το οποίο δεν πρέπει να λείπει από τους προορισμούς σας. Περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά έργα ρωσικής τέχνης παγκοσμίως, έργα καλλιτεχνών από το 10ο-11ο αιώνα μέχρι την σύγχρονη εποχή, από τις θρησκευτικές εικόνες μέχρι άβαν-γκαρντ, γλυπτική και αρχαίες χειροτεχνίες.

Ιδρύθηκε το 1856 από τον μοσχοβίτη έμπορο και εργοστασιάρχη Παύλο Μ. Τρετιακώφ, ο οποίος περισσότερο απ΄ όλα ενδιαφερόταν για την ρεαλιστική απεικόνιση στην τέχνη, πράγμα που γίνεται έντονα αντιληπτό, αφού κατά την επίσκεψη θα έχετε την αίσθηση πως τα έργα είναι έτοιμα να…σας μιλήσουν!

H γλώσσα ίσως αποτελέσει πρόβλημα… καλό είναι να ψάξετε για οδηγό.


The Pushkin State Museum – Μουσείο Πούσκιν


 • Διεύθυνση: Ulitsa Volkhonka, 12, Moscow, Ρωσία, 119019
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας (Κεντρικό κτήριο): Τρίτη – Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή (11:00 – 20:00), Πέμπτη – Παρασκευή (11:00 – 21:00), Δευτέρα: Κλειστά
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 (495) 697-95-78
 • Ιστότοπος: The Pushkin State Museum

Αρχαιοελληνικοί θησαυροί, πίνακες Φλαμανδών ζωγράφων, έργα του Ρέμπραντ, πορτρέτα Φαγιούμ, αλλά και πολλοί ακόμα λόγοι θα σας κάνουν να αντιληφθείτε γιατί είναι το μεγαλύτερο μουσείο Ευρωπαϊκής τέχνης στη Μόσχα.

Κάτω από την ίδια στέγη συναντιούνται οι μαρμάρινες αναπαραγωγές αγαλμάτων του Παρθενώνα και ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, κατοχυρώνοντας έτσι τον τίτλο του “Λούβρου της Ρωσίας”.

Εδώ, βρίσκεται μία από τις μοναδικές ευκαιρίες να βιώσετε το σημείο συνάντησης κλασσικής και μοντέρνας τέχνης, καθώς το 5 σε 1 μουσείο θα επιφέρει κορεσμό στη δίψα ακόμα και των πιο απαιτητικών fan της τέχνης.

Κλείστε εισιτήρια εκ των προτέρων. Οι ουρές μπορεί να γίνουν απάνθρωπες…Alexander Garden – Κήπος του Αλεξάνδρου


 • Διεύθυνση: Moscow, Ρωσία, 119072
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν
 • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 09:00 – 23:00
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: +7 916 709-13-37

Ένας από τους πρώτους κήπους στη Μόσχα, ο Κήπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στις δύο εισόδους του Κρεμλίνου. Χωρίζεται σε τρία επιμέρους τμήματα, καλύπτοντας όλη τη δυτική πλευρά του επιβλητικού κτίσματος.

Στην είσοδο θα βρείτε το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη, μνημείο θάρρους και ανώτατης θυσίας για την πατρίδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο, ενώ οι πύλες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να υπενθυμίζουν τη νίκη ενάντια στον Ναπολέων Α’ της Γαλλίας.

Ο συνδυασμός στρατιωτικής ισχύος και ομορφιάς του τοπίου είναι χαρακτηριστικό για μια ακόμη φορά στο πανέμορφο αυτό πάρκο.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την αλλαγή φρουράς στο μνήμα του αγνώστου στρατιώτη.Πηγή: toptraveller.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ