Loading...
Travel

Τα 10 πιο εντυπωσιακά κάστρα του κόσμου

Όταν ακούμε τη λέξη κάστρο, το μυαλό όλων μας ταξιδεύει στο μακρινό παρελθόν. Τότε που υπήρχαν οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες, τα βασίλεια, οι μύθοι και οι θρύλοι! Ένα κάστρο, θα μπορούσε να είναι το σπίτι του Κόμη Δράκουλα, αλλά και της Ωραίας Κοιμωμένης. Θα μπορούσε να στεγάσει την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, αλλά και τις ραδιουργίες ενός μεγάλου πολέμου.

Αυτά τα υπέροχα κτίρια κατάφεραν να επιβιώσουν έπειτα από πολέμους και πυρκαγιές, και να σταθούν όρθια παρ’ όλες τις δοκιμασίες του χρόνου. Χτισμένοι με τούβλα και πέτρες, οι χοντροί τους τοίχοι, κλείνουν πίσω τους εκατοντάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας, ίσως και μερικές ιστορίες με φαντάσματα, ιστορίες μοναδικές που περιμένουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να τους μαγέψουν. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν έχουμε συγκεντρώσει, τα δέκα πιο εντυπωσιακά κάστρα του κόσμου…


Burg Hohenzollern, Γερμανία – Germany


Το κάστρο με τους πολλούς πύργους και την νέο-γοτθική αρχιτεκτονική του, είναι χωρίς αμφιβολία μία παραμυθένια ομορφιά. Καταλήφθηκε το 1423 και καταστράφηκε ολοσχερώς, για να ξαναχτιστεί από την αρχή στο ίδιο σημείο.

Η ιστορία του κάστρου αρχίζει από το 1061, αλλά ήταν το 1850 (υπό την διαταγή του βασιλιά Frederick William IV), όταν ξεκίνησε η κατασκευή ώστε να είναι το σύμπλεγμα του κάστρου στη μορφή που έχει έως και σήμερα. Ήταν ένα από τα πιο επιβλητικά δημιουργήματα του 19ου αιώνα και συνεχίζει ακόμα να τραβάει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών, αποτέλεσε καταφύγιο για καθολικούς πρόσφυγες. Απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Στουτγκάρδη και υπήρξε κατοικία της οικογένειας Hohenzollern, τα μέλη της οποίας έγιναν αυτοκράτορες της Γερμανίας κατά το μεσαίωνα.


Swallow’s Nest, Κριμαία – Crimea


Το κάστρο Swallow’s Nest, που σημαίνει η φωλιά του χελιδονιού, βρίσκεται κοντά στην πόλη Γιάλτα της Ουκρανίας. Είναι χτισμένο 40 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην κορυφή ενός λόφου με το όνομα Aurora Cliff, και παρέχει απεριόριστη θέα στη Μαύρη Θάλασσα. Κατασκευάστηκε σε νεογοτθικό στυλ το 1912 από το Ρώσο αρχιτέκτονα Leonid Sherwood και έχει εμφανιστεί σε αρκετά φιλμ.

Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού το 1927, ο λόφος υπέστει αρκετά μεγάλες ζημιές και έτσι απαγορεύτηκε η είσοδος στο κάστρο για το κοινό. Σαράντα χρόνια αργότερα, μετά από την προσθήκη τσιμέντου για την ισχυροποίηση του λόφου, το κάστρο άνοιξε ξανά για το κοινό. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί σαν εστιατόριο, καφετέρια, club και πολλά άλλα. Σήμερα είναι μία από τις πιο διάσημες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής. 


Chillon, Ελβετία – Switzerland


Το κάστρο Chillon διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες για κάθε ευρωπαϊκό κάστρο. Βρίσκεται στις βραχώδεις ακτές της λίμνης της Γενεύης, κοντά στα σύνορα της Ελβετίας και της Γαλλίας, σε ένα στρατηγικό σημείο που ελέγχει το πέρασμα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Οι ανασκαφές έχουν δείξει ότι η περιοχή αυτή κατοικήθηκε από την εποχή του Χαλκού.

Το κτίριο, όπως είναι σήμερα, είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών ανακαινίσεων στο πέρασμα εκατοντάδων ετών. Έχει μακρόστενο σχήμα, με 110 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος, και ο πύργος του βρίσκεται σε ύψος 25 μέτρων πάνω από το έδαφος. Από τα τέλη του 18ου αιώνα προσελκύει ρομαντικούς συγγραφείς, από τον Jean-Jacques Rousseau και τον Victor Hugo, μέχρι τους Αλέξανδρο Δουμά, Gustave Flaubert και  Lord Byron.


Le Mont Saint Michel, Γαλλία – France


Μικροσκοπικό κομμάτι παραδείσου στις ακτές τις Νορμανδίας. Η μικρή νησίδα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ.) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο, με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το αββαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα.

Δύο φορές τον μήνα συμβαίνει το φαινόμενο της παλίρροιας, αλλά στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο: Η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (και τα χωράφια) γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς αυτή. Αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία, με 3 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.


Schloss Neuschwanstein, Γερμανία – Germany


Το διάσημο και πολυφωτογραφημένο αυτό κάστρο, βρίσκεται στις Βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας (κοντά στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας) και είναι κατά γενική ομολογία πολύ εντυπωσιακό. Πρόκειται για ένα βασιλικό ανάκτορο που μοιάζει με μεσαιωνικό κάστρο και το έχτισε ο Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας, γνωστός και ως Βασιλιάς των παραμυθιών, αφού λόγω της εμμονής που είχε με τον Μεσαίωνα, έφτιαξε μερικά πολύ εντυπωσιακά κάστρα. Έχτισε αυτό το κάστρο σαν ησυχαστήριο, αν και δεν κατάφερε να μείνει εκεί παρά μόνο λίγο καιρό και επίσης δεν μπόρεσε να το ολοκληρώσει όσο βρισκόταν εν ζωή.

Αποτελεί φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου και κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Αξίζει να αναφερθεί πως δεν άφησε ασυγκίνητο τον Walt Disney, που έψαχνε έμπνευση για το παραμυθένιο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης.


Himeji, Ιαπωνία – Japan


Το κάστρο Himeji είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα πρωτότυπης ιαπωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και Εθνικός Θησαυρός. Το αρχικό οχυρό χτίστηκε το 1333 από τον κυβερνήτη της επαρχίας Harima, τον Akamatsu Norimura (1277-1350) και ολοκληρώθηκε στη μορφή που είναι σήμερα το 1618. Από τότε το κάστρο έχει παραμείνει άθικτο και αντίθετα με άλλα κάστρα δεν έχει καταστραφεί από φωτιές, πολέμους και σεισμούς.

Αποτελείται από 83 κτίρια που χρησίμευαν ως φρούρια, ενώ το αποκαλούν και Hakuro-jo, που σημαίνει “το κάστρο του λευκού ερωδιού”, αφού μοιάζει με πουλί που πετάει. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του James Bond “Ζεις μονάχα δυο φορές” του 1967.Rocca Della Guaita, Σαν Μαρίνο – San Marino


To μεσαιωνικό κάστρο ατενίζει την πόλη του μικροσκοπικού κρατιδίου στην ιταλική χερσόνησο. Τοποθετημένος σε μια από τις τρεις κορυφές του όρους Titano, ο πύργος Guaita, είναι ένας από τους τρεις πύργους που επιβλέπουν την πόλη του Αγίου Μαρίνου. Το φρούριο Guaita είναι ο παλαιότερος από τους τρεις πύργους και ο πιο γνωστός, ενώ οι άλλοι δύο είναι ο De La Fratta και ο Montale.

Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα χρησίμευσε ως φυλακή. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την ιστορική σημασία του καθώς και την περίοπτη θέση του, προσφέρουν εκπληκτική πανοραμική θέα της πόλης, ενώ και οι τρεις πύργοι απεικονίζονται ως εθνική σημαία της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου. Περιλαμβάνει παρατηρητήριο, καμπαναριό, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και φρούριο-φυλακή.


Bojnice, Σλοβακία – Slovakia


Το ρομαντικό κάστρο του 12ου αιώνα, Bojnice, βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη. Χτισμένο ως ξύλινο φρούριο άλλαξε χέρια πολλές φορές, αλλά απέκτησε την τρέχουσα καλή του εμφάνιση στα τέλη του 1800, από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του, Count János Ferenc Pálffy, ο οποίος θαύμαζε τα μαγευτικά κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα. Δυστυχώς πέθανε πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης.

Το διασημότερο αξιοθέατο της Σλοβακίας, λέγεται πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στην Disneyland, της Καλιφόρνιας. Aποτελεί δημοφιλές σκηνικό για ταινίες φαντασίας και παραμυθιών.


Château de Chambord, Γαλλία – France


Το κάστρο του Chambord, ξεκίνησε να χτίζεται τον 16ο αιώνα από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α’, ως σύμβολο του πλούτου του, αλλά έμεινε ημιτελές. Είναι ίσως το πιο διάσημο κάστρο στην κοιλάδα του Λίγηρα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μεγαλοπρεπές οίκημα, το οποίο βρίσκεται σε ένα τεράστιο πάρκο έκτασης περίπου 5.000 εκταρίων. Περιλαμβάνει 426 δωμάτια, 365 τζάκια, 84 σκάλες και μια εκπληκτική οροφή.

Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κάστρα στον κόσμο, χάρη στην χαρακτηριστική μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία της Disney, “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” του 1991.


Grand Palace, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη – Thailand


Στη μέση της πόλης στέκεται το Μεγάλο Παλάτι, με τις χρυσές κορυφές του που μοιάζουν να φτάνουν τον ουρανό. Το συγκρότημα, που αποτελείται από πάρα πολλά δωμάτια, είναι βασιλική κατοικία από το 1782 έως και σήμερα. Παρόλο που ο σημερινός βασιλιάς, ο Bhumibol Adulyadej, μένει στο παλάτι Chitralada, το Grand Palace χρησιμοποιείται ακόμα, σε ειδικές τελετές και εκδηλώσεις.

Μέρος του παλατιού έχει γίνει μουσείο και το υπόλοιπο είναι βασιλικά γραφεία. Αποτελείται από πολλά κτίρια, αυλές και κήπους. Τέλος, θεωρείται το σύμβολο της Ταϊλάνδης και το πιο ιερό μέρος της χώρας και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.


Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ