Loading...
Travel

Βουδαπέστη: Το διαμάντι του Δούναβη θα σε εντυπωσιάσει! – Β’ Μέρος

Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Αποτελεί μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις και αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων. Αποκαλούμενη συχνά ως το Παρίσι της Ανατολής, θεωρείται ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς, καθώς ολοένα και περισσότερα ζευγάρια την επιλέγουν για χριστουγεννιάτικες διακοπές με το άλλο τους μισό και για ρομαντικές βόλτες δίπλα στο Δούναβη.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού, η παραμυθένια πρωτεύουσα της Ουγγαρίας χωρίζει την Βούδα και την Πέστη. Είναι μία πόλη που ξεχωρίζει για τα πολλά αξιοθέατά της, αλλά και για την έντονη ζωή της, τις ιδιαίτερες τοπικές συνταγές της και την πολύχρωμη, κλασική αρχιτεκτονική της. Επομένως αν θέλετε να επισκεφθείτε τη «Βασίλισσα του Δούναβη», σ’ αυτό το δεύτερο και τελευταίο μέρος θα βρείτε πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, αλλά και προτάσεις για διασκέδαση. Έτσι ολοκληρώνεται ο ταξιδιωτικός οδηγός της Βουδαπέστης… Πάμε λοιπόν!!


Μουσείο – Οίκος του Τρόμου (House of Terror)

 • Διεύθυνση: Budapest, Andrássy út 60, 1062, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: στάση Vorosmarty utca (γραμμή μετρό M1 και γραμμή λεωφορείου 105)
 • Εισιτήριο εισόδου: 2000 φιορίνια (Περίπου 6,30€ – Προσωρινή έκθεση)
 • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή (10:00 – 18:00), Δευτέρα κλειστά
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: House of Terror

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτέλεσε την έδρα της μυστικής αστυνομίας του ναζιστικού αλλά και μετέπειτα του κομμουνιστικού καθεστώτος κι εκεί πέρα ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Το σημερινό μουσείο που βρίσκεται στην Λεωφόρο Αντράσι παρουσιάζει στους επισκέπτες του τις πρακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων, την προπαγάνδα εκείνων των εποχών αλλά και τον τόπο του μαρτυρίου για πολλούς Ούγγρους σε γκρίζους και απολυταρχικούς καιρούς.

Ολίγον κλειστοφοβικό το υπόγειο με τα κελιά κράτησης, τα εκθέματα (στολές, όργανα βασανιστηρίων, προπαγανδιστικές αφίσες), δεν είναι πάρα πολλά αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για όσους έχουν αρκετές ημέρες στη διάθεσή τους. Σε πολλά σημεία του μουσείου προβάλλονται χαρακτηριστικά βίντεο από τη γερμανική και σοβιετική κατοχή με αγγλικούς υπότιτλους. Είναι βέβαιο πως θα φύγετε συγκλονισμένοι από τον Οίκο του Τρόμου.


Νησί της Μαργαρίτας – Margaret Island (Margitsziget)

 • Διεύθυνση: Budapest, Zielinski Szilárd stny., 1138, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: γραμμή λεωφορείου 26, γραμμή τραμ 4,6

Το νησί που βρίσκεται στα βορειοδυτικά όρια της πόλης πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ’ που έκανε τάμα την εγκατάστασή της σε αυτό σε περίπτωση που αποκρουόταν η μογγολική εισβολή στη χώρα, όπως κι έγινε. Από το 1869 το συγκεκριμένο νησί άνοιξε για το κοινό κι η επίσκεψη σε αυτό αποτελεί δημοφιλή επιλογή τόσο των επισκεπτών όσο και των ντόπιων, επίσης φιλοξενείται πλήθος από καφενεία και παγωτατζίδικα.

Σήμερα αποτελεί ένα καταπράσινο μεγάλο πάρκο χωρίς δρόμους και αυτοκίνητα και από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο μπορείτε να πραγματοποιήσετε όμορφους περιπάτους με τα πόδια ή το ποδήλατο (υπάρχουν και τετράτροχα οικογενειακά), ενώ στη δυτική του όχθη φιλοξενείται το συγκρότημα λουτρών Ακτή Πάλατινους. Ξεχωρίζουν επίσης το Μνημείο της Εκατονταετηρίδας από την ένωση Βούδας, Πέστης και Οβούδας, το Υδραγωγείο (μνημείο της UNESCO) και η μουσική κρήνη Μπόντορ.

Τους χειμερινούς μήνες αποφύγετε να επισκεφτείτε το νησί της Μαργαρίτας καθώς λόγω της κακοκαιρίας και της λάσπης είναι αφιλόξενο. Αντίθετα, να το συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα σας την άνοιξη, όταν όλα είναι ανθισμένα και πράσινα.


Κρουαζιέρα στον Δούναβη

 • Διεύθυνση: Dock 7 Jane Haining rakpart (Πέστη)
 • Συγκοινωνία: Ferenciec Square (γραμμή μετρό Μ1, γραμμή λεωφορείου 5,7,8)
 • Εισιτήριο εισόδου: από 3.900 μέχρι 18.000 φιορίνια (Περίπου από 12,30€ μέχρι 57,00€)
 • Δρομολόγια: Πολλά δρομολόγια από τις 11:00 έως τις 19:00 από Μάρτη έως Οκτώβρη, μόνο στις 14:00 και στις 18:30 (στις 19:00 το δείπνο) το Γενάρη και το Φλεβάρη, από τις 11:00 έως τις 18:00 τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες

Στις παραδουνάβιες όχθες της Κεντρικής Πέστης, πίσω από τη διάσημη πλατεία Βοροσμάρτυ, έχουν την αφετηρία τους αρκετά ποταμόπλοια κι εταιρίες που προσφέρουν κρουαζιέρες στον μεγάλο ποταμό, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας με συνακόλουθη διακύμανση του αντιτίμου φυσικά. Ανάλογα με την προτίμησή σας, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε τη μέρα ή τη νύχτα καθώς τα ωράρια είναι βολικά, προφανώς τα βραδινά δρομολόγια είναι πιο δημοφιλή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να πάρετε το δείπνο σας σε αυτές.

Η συγκεκριμένη εμπειρία αναμφίβολα αξίζει να μπει στο πρόγραμμά σας καθώς θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα τόσο προς τον επιβλητικό λόφο της Βούδας, όσο και προς τα όμορφα κτίρια της Πέστης, όπως το Ουγγρικό Κοινοβούλιο. Δε χρειάζεται κατά κανόνα να έχετε κάνει κράτηση μέσω διαδικτύου, οι περισσότερες εταιρίες διαθέτουν ξενάγηση που δεν περιορίζεται μόνο στα κτίρια που είναι άμεσα ορατά κατά την κρουαζιέρα αλλά επεκτείνονται και σε άλλα αξιοθέατα και προσωπικότητες της Ουγγαρίας, όπως ο Ρούμπικ.

Προτιμήστε την εταιρία Legenda (Dock 7) που προσφέρει ελληνόφωνη ξενάγηση και κοστίζει 3.900 (12,30€ – μικρή ημερήσια) ή 5.500 (17,30€ – μεγάλη βραδινή) μαζί με ένα ποτό.


Οι γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα και την Πέστη

Η Βουδαπέστη θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Ο Δούναβης χωρίζει τη Βούδα (στα δυτικά) από την Πέστη (στα ανατολικά), όμως οκτώ εντυπωσιακές γέφυρες τις ενώνουν και πάλι. Η παλαιότερη εξ αυτών είναι η περίφημη Γέφυρα των Αλυσίδων (Chain Bridge). Έχει μήκος 375 μέτρα και οι εργασίες κατασκευής της ολοκληρώθηκαν το 1849. Όταν πέφτει η νύχτα και ανάβουν τα φώτα της πόλης, η Γέφυρα των Αλυσίδων στολίζει το Δούναβη σαν ένα λαμπερό περιδέραιο.

Η Γέφυρα της Ελευθερίας (Liberty Bridge) χτίστηκε ανάμεσα στο 1894 και 1896 και έχει μήκος 333 μέτρων. «Ενώνει» την πλατεία Fővám (το όνομά της σημαίνει «πλατεία τελωνείου») – όπου βρίσκεται και η Κεντρική Αγορά- από την πλευρά της Πέστης, με το ξενοδοχείο Gellért και τα ιαματικά λουτρά στη μεριά της Βούδας. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στο λόφο Γκέλερτ και να επισκεφθείτε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα θρησκευτικού τουρισμού της Βουδαπέστης: το παρεκκλήσι Sziklatemplom, που βρίσκεται μέσα σε μια φυσική σπηλιά.

Μία ακόμη πολύ γνωστή γέφυρα, που τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών, είναι η Γέφυρα της Μαργαρίτας (Margaret Bridge). Είναι η δεύτερη παλαιότερη γέφυρα της ουγγρικής πρωτεύουσας. Έχει μήκος 607 μέτρα και οδηγεί στο ομώνυμο νησάκι της Βουδαπέστης.


Ιαματικός τουρισμός στη Βουδαπέστη

 • Διεύθυνση: Állatkerti körút 9-11., 1146, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Széchenyi Fürdő (γραμμή μετρό Μ1, γραμμή λεωφορείου 105 – στάση Heros’ Square)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή (06:00 – 19:00), Ξεναγήσεις των 15 λεπτών (10:00 – 16:00)
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 2-3 ώρες

Οι κάτοικοι της πόλης ορκίζονται στα πλεονεκτήματα, που προσφέρει η τακτική επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά της. Και δεν είναι λίγα! Με τη μέση θερμοκρασία των νερών να μην πέφτει κάτω από τους 27-30 βαθμούς Κελσίου στην πιο… κρύα εκδοχή τους, τα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης είναι μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας!

Τα πιο διάσημα είναι τα λουτρά Széchenyi. Διαθέτουν τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές πισίνες, καθώς επίσης αίθουσες για σάουνα και ατμόλουτρα. Οι ιαματικές πηγές ανακαλύφθηκαν το 1879 και είναι οι πιο βαθιές και πιο θερμές της ουγγρικής πρωτεύουσας. Χαλαρώστε στην εξωτερική πισίνα περιτριγυρισμένοι από ένα εντυπωσιακό κτίριο νέο-μπαρόκ ρυθμού και απολαύστε βουτιές ευεξίας κι αναζωογόνησης.

Τα λουτρά Gellért είναι επίσης πολύ δημοφιλή στους τουρίστες χάρη στα περίτεχνα ψηφιδωτά και βιτρό που στολίζουν τις εσωτερικές αίθουσες. Για μια ξεχωριστή εμπειρία τούρκικου χαμάμ, επιλέξτε τα ιαματικά λουτρά Rudas και Veli Bej.


Η πολυτελής λεωφόρος Andrássy και η πλατεία Ηρώων

 • Διεύθυνση: Andrassy ut, 1061, Βουδαπέστη

Η λεωφόρος Andrássy (Αντράσι) έχει έναν «αέρα» Παρισιού και είναι η «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Βουδαπέστης. Θαυμάστε τα αρχιτεκτονικά «διαμάντια» κατά μήκος της σχεδόν 2 χιλιομέτρων λεωφόρου και αφήνοντας πίσω σας τα πολυτελή καταστήματα και εμπορικά κέντρα καταλήξτε στην πλατεία των Ηρώων.

Από κάτω σας κατά μήκος της λεωφόρου Andrássy περνά η ιστορική γραμμή Millennium του μετρό της Βουδαπέστης, που είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη!

Η πλατεία Ηρώων (Hősök tere) είναι η μεγαλύτερη της Βουδαπέστης και σχεδιάστηκε το 1896. Εκεί έχουν στηθεί οι ανδριάντες των σημαντικότερων προσώπων στην ιστορία 1.000 ετών της χώρας, καθώς και αγάλματα προς τιμήν των επτά πολέμαρχων των ουγγρικών φυλών. Στο κέντρο της υψώνεται η στήλη της χιλιετίας, ενώ στα δεξιά και αριστερά της βρίσκονται το Μουσείο Καλών Τεχνών και η Αίθουσα Τέχνης Műcsarnok.

Τόσο η λεωφόρος Andrássy όσο και η πλατεία Ηρώων έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


Στους δρόμους της εβραϊκής συνοικίας – Nagy Zsinagoga

 • Διεύθυνση: Dohany utca 2-8, 1074, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Δείτε εδώ
 • Εισιτήριο εισόδου: Δείτε εδώ
 • Ωράριο λειτουργίας: Δείτε εδώ
 • Ιστότοπος: Great / Central Synagogue

Περιπλανηθείτε στη γοητευτική εβραϊκή συνοικία της Βουδαπέστης και γνωρίστε την πλούσια ιστορία της επιλέγοντας ένα θεματικό περίπατο με ξεναγό. Επισκεφθείτε τη δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή στον κόσμο (και τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη). Η Μεγάλη Συναγωγή βρίσκεται στην οδό Dohány. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και η αρχιτεκτονική της βασίζεται στο λεγόμενο μαυριτανικό στιλ, όμως έχουν χρησιμοποιηθεί και βυζαντινές, αναγεννησιακές και γοτθικές αναφορές. Έχει 53 μέτρα μήκος και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.000 άτομα. Εδώ φιλοξενείται και το Εβραϊκό Μουσείο και το Μνημείο Ολοκαυτώματος.


Για ποτό στα ruin bars της Βουδαπέστης

 • Διεύθυνση: Kazinczy utca 14., 1075, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: μετρό 2 προς Astoria ή Blaha Lujza tér
 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο (12:00 – 04:00), Κυριακή (09:00 – 04:00)
 • Ιστότοπος: Szimpla Kert

Είναι από τα must-do στη Βουδαπέστη. Δε γίνεται να ταξιδέψετε μέχρι εκεί και να μην πιείτε ένα ποτό στα περίφημα ruin bars της ουγγρικής πρωτεύουσας. Παλιά κτίρια, ερειπωμένα και μισο-κατεστραμμένα έχουν μεταμορφωθεί στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της Βουδαπέστης.

Τα περισσότερα βρίσκονται στην εβραϊκή συνοικία και το πιο γνωστό απ’ όλα είναι το μπαρ Szimpla Kert. Γνωρίστε πώς διασκεδάζει η νεολαία της Βουδαπέστης και απολαύστε το ποτό σας σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου.


Παραμυθένια στάση στο κάστρο Vajdahunyad

 • Διεύθυνση: Vajdahunyad var | Varosliget, 1146, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: στάση μετρό Széchenyi fürdő (γραμμή μετρό M1)
 • Εισιτήριο εισόδου: Δωρεάν στην αυλή του κάστρου, 1600 φιορίνια (Περίπου 5€) για το Μουσείο Ουγγρικής Γεωργίας που βρίσκεται στο κάστρο
 • Ωράριο λειτουργίας: Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου (Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 16:00), Από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου (Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 17:00), Σάββατο – Κυριακή (10:00 – 17:00), Δευτέρα κλειστά
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: Vajdahunyad Castle

Θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ευρώπης. Θα χάσετε την ευκαιρία να το δείτε από κοντά; Το κάστρο Vajhahunyad (Βαϊνταχουνιάντ) βρίσκεται στο πάρκο Varosliget δίπλα σε μια υπέροχη λίμνη!

Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε μια ρομαντική βαρκάδα μέσα στη λίμνη, ενώ το χειμώνα να δοκιμάσετε το ταλέντο σας στις χορευτικές φιγούρες πάνω στον πάγο, καθώς τμήμα της λίμνης μετατρέπεται σε παγοδρόμιο!

Στο κάστρο στεγάζεται και το Μουσείο Ουγγρικής Γεωργίας. Αν ταξιδεύετε με παιδιά είναι μια καλή πρόταση για μια ξεχωριστή εκπαιδευτική έξοδο, καθώς εντός του μουσείο προσφέρονται διαδραστικές δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους.


Ο σιδηρόδρομος των παιδιών

 • Διεύθυνση: Hűvösvölgy | Gyermekvasúthoz vezető út, 1021, Βουδαπέστη
 • Συγκοινωνία: Δείτε εδώ
 • Εισιτήριο: 800 φιορίνια (Περίπου 2,50€)
 • Ωράριο λειτουργίας: Δείτε εδώ
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: Children’s Railway

Για τους γονείς που ταξιδεύουν με παιδιά μια ακόμη ξεχωριστή πρόταση είναι ο Σιδηρόδρομος των Παιδιών. Βρίσκεται στους λόφους της Βούδας και το προσωπικό που τον λειτουργεί είναι όλοι… ανήλικοι! Υπό την επίβλεψη των μεγάλων τα παιδιά είναι υπεύθυνα για την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων, την κυκλοφορία των συρμών κ.ά. Το τρένο κάνει στάση σε διάφορα γνωστά σημεία της περιοχής. Η εμπειρία είναι σίγουρα ιδιαίτερη!


Γυρίστε πίσω στο χρόνο στη βιβλιοθήκη Szabó Ervin

 • Διεύθυνση: Szabo Ervin ter 1 | Rev Icky Utica 1, 1088, Βουδαπέστη
 • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή (10:00 -20:00), Σάββατο (10:00 – 16:00), Κυριακή κλειστά
 • Προτεινόμενη διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ώρες
 • Ιστότοπος: Metropolitan Ervin Szabó Library

Είναι ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της Βουδαπέστης, που ενδεχομένως δε θα βρείτε σε ταξιδιωτικούς θησαυρούς. Μια επίσκεψη στη βιβλιοθήκη Szabó Ervin (παλάτι Wenckheim) θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Χτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα από έναν ούγγρο αριστοκράτη. Η πολυτέλεια αλλοτινών εποχών είναι εμφανής στις περίτεχνες αίθουσες της βιβλιοθήκης, που φωτίζονται από εντυπωσιακούς πολυέλαιους.


Μην παραλείψετε να…


 1. Πιείτε μερικές γουλιές από… «αίμα ταύρου», ένα τοπικό κρασί με πολύ ιδιαίτερο όνομα!
 2. Απολαύσετε μια παράσταση με τσιγγάνικα βιολιά!
 3. Αγοράσετε σαλάμι Ουγγαρίας και πάπρικα!
 4. Δοκιμάσετε τη νόστιμη, παραδοσιακή σούπα γκούλας (goulash). Για γλυκό επιλέξτε το κέικ dobos.
 5. Απολαύσετε μια παράσταση στην περίφημη Όπερα της Βουδαπέστης!

Πηγές: toptraveller.gr & skyscanner.com

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, TwitterDailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ