Loading...
Travel

Δέκα πράγματα που δε γνωρίζατε για τη Ρώμη

Την αποκαλούν «Αιώνια Πόλη» και η αλήθεια είναι πως από την πρώτη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στην ιστορική αυτή ευρωπαϊκή τοποθεσία, αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα «ζωντανό» μουσείο. Πράγματι, η Ρώμη βρίθει ιστορικών μνημείων εξαιρετικής ομορφιάς, στοιχείο διόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι από την ίδρυση της έως τις μέρες μας, αποτελεί την πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Ωστόσο, εάν έχετε επισκεφθεί το Κολοσσαίο και τη Fontanta Di Trevi, δε σημαίνει πως γνωρίζετε καλά τη Ρώμη! Η ιταλική πρωτεύουσα είναι γεμάτη άγνωστους ιστορικούς θησαυρούς, παρακαταθήκη των Ρωμαϊκών Χρόνων και της Αναγέννησης, αλλά και σύγχρονα «διαμάντια» που αποδεικνύουν πως η πόλη δεν επαναπαύεται! Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα βρείτε μια λίστα με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αλλά και περίεργα πράγματα που λίγοι γνωρίζουν!


1. Τα κέρματα από τη Φοντάνα ντι Τρέβι δίνονται σε φιλανθρωπική οργάνωση

Σύμφωνα με το μύθο, αν πετάξετε ένα κέρμα μέσα στη Φοντάνα ντι Τρέβι, τότε θα επιστρέψετε στη Ρώμη κάποια στιγμή. Λέγεται ότι το ποσό που συγκεντρώνεται κάθε εβδομάδα στο περίφημο σιντριβάνι της ιταλικής πρωτεύουσας αγγίζει τα 15.000 ευρώ, ενώ ετησίως το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 εκατομμύριο. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν, είναι ότι τα κέρματα συλλέγονται και δίνονται σε μια φιλανθρωπική οργάνωση με το όνομα Caritas. Στη συνέχεια, η οργάνωση διαθέτει το ποσό σε άπορους κατοίκους της Ρώμης, αλλά και σε ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.


2. Έχει περισσότερους από επτά λόφους

Η Ρώμη λένε πως είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους. Οι περίφημοι αυτοί λόφοι βρίσκονται όλοι στα ανατολικά του ποταμού Τίβερη. Ωστόσο, η σύγχρονη πόλη της Ρώμης πλαισιώνεται από πολλούς λόφους. Μεταξύ αυτών είναι ο Gianicolo, νοτιοδυτικά του κέντρου, με τη φανταστική θέα στην πόλη και ο Monte Mario, βόρεια της πόλης του Βατικανού.


3. Τα Ισπανικά Σκαλοπάτια δεν είναι ισπανικά

Η περίφημη Σκαλινάτα, η οποία συνδέει την εμβληματική Piazza di Spagna με την εκκλησία Trinità dei Monti, χρηματοδοτήθηκε από δωρεά Γάλλου διπλωμάτη, σχεδιάστηκε από Ιταλό και χτίστηκε μεταξύ 1723 και 1725. Έχει συνολικά 135-138 σκαλιά και πήρε το όνομά της από το κτήριο της Πρεσβείας της Ισπανίας, που βρισκόταν εκεί. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες, απαγορεύεται πλέον να κάθεστε στα διάσημα σκαλιά.


4. Το Κολοσσαίο δε λεγόταν πάντα Κολοσσαίο

Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ρώμης, αλλά κι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως. Το Κολοσσαίο, άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος, το 80 μ.Χ. Η αρχική του ονομασία ήταν Αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έχτισαν. Το όνομα “Κολοσσαίο”, που δόθηκε στο μνημείο αργότερα, πιστεύεται ότι προήλθε από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα, που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.


5. Έχει και… πυραμίδα!

Κι όμως… Υπάρχει μια αιγυπτιακή πυραμίδα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. Πρόκειται για την πυραμίδα του Γάιου Κέστιου, που ορθώνεται κοντά στην πύλη του Αγίου Παύλου. Χτίστηκε γύρω στο 12-18 π.Χ. ως τάφος του Γάιου Κέστιου και έχει ύψος 36 μέτρα. Η παρουσία της εξηγείται από το γεγονός ότι την εποχή εκείνη η Αίγυπτος ήταν ρωμαϊκή επαρχία. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία κτήρια της Ρώμης.


6. Η Villa Borghese δεν είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης

Η Villa Borghese είναι τo πιο κεντρικό και δημοφιλές πάρκο της Ρώμης, ένα θαυμάσιο μέρος για βόλτες. Ωστόσο, παρόλη τη μεγάλη του έκταση, είναι μόλις το τρίτο σε μέγεθος πάρκο της πόλης. Το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης βρίσκεται στη Villa Doria Pamphili, στην περιοχή Monteverde, και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Περιποιημένοι κήποι, αιωνόβια δέντρα, λιμνούλες, σιντριβάνια, καταρράκτες και γλυπτά, δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό για αποδράσεις μέσα στην πόλη.


7. Υπάρχουν εξαιρετικά μουσεία χωρίς ουρές

Το Palazzo Massimo alle Terme (The National Roman Museum), είναι ένα φανταστικό μουσείο που, αν και βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, λίγοι τουρίστες γνωρίζουν. Στεγάζει μία από τις ωραιότερες συλλογές αρχαίας ρωμαϊκής τέχνης στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει πίνακες, μωσαϊκά και ψηφιδωτά, νομίσματα, γλυπτά και μαρμάρινα αγάλματα θεών και αυτοκρατόρων. Η είσοδος στο Palazzo Massimo alle Terme, περιλαμβάνει επίσης είσοδο σε άλλα τρία εξαιρετικά μουσεία: το Palazzo Altemps, την Crypta Balbi (Κρύπτη του Μπάλμπι) και τα Λουτρά του Διοκλητιανού.


8. Η διασημότερη gelateria της πόλης έχει ηλικία ενός αιώνα

Η Giolitti, η παλαιότερη gelateria της πόλης, έγινε ευρέως γνωστή από την κλασική ταινία “Διακοπές στη Ρώμη”. Άνοιξε το 1890 από τους Giuseppe και Bernadina Giolitti, και έως το 1900 λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο, προμηθεύοντας με γαλακτοκομικά προϊόντα την ιταλική βασιλική οικογένεια. Από τότε δροσίζει γλυκά, Ρωμαίους και επισκέπτες της Αιώνιας Πόλης.


9. Στα βόρεια της πόλης υπάρχει μια γειτονιά βγαλμένη από παραμύθι

Το Coppedè, στο βόρειο τμήμα της Ρώμης, είναι μια διαφορετική συνοικία που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε αν έχετε τον χρόνο. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Gino Coppedè, από τον οποίο πήρε και η εν λόγω γειτονιά το όνομά της, συνδύασε αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά μπαρόκ, μεσαιωνικά και Art Nouveau αρχιτεκτονικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια παράξενη γειτονιά, που μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποιο παραμύθι.


10. Δεν έχει μόνο η Καπέλα Σιξστίνα εντυπωσιακές τοιχογραφίες

Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στη λιγότερο γνωστή, μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Ιγνάτιου, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία. Εδώ, ο ζωγράφος Andrea Pozzo, ζωγράφισε τη ζωή και τα έργα του Αγίου Ιγνατίου, με την τεχνική της ψευδαίσθησης! Θα σας εντυπωσιάσει ο “Θρίαμβος του Αγίου Ιγναντίου”, μια τεράστια οροφογραφία που μοιάζει να ξεπετάγεται προς τον ουρανό, αλλά και ο ψεύτικος τρούλος που είναι ζωγραφισμένος στην επίπεδη οροφή.


Πηγή: reader.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ