Loading...
Art

Η καρδιά του βράχου – Μαρία Τζιρίτα (βιβλίο)

Ο Μάξιμος γεννιέται σε ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας. Η αδυναμία που του δείχνει ο πατέρας του προκαλεί τη ζήλια και τελικά το μίσος του μεγαλύτερου αδελφού του προς το πρόσωπο του. Η ζωή θα τα φέρει έτσι που τα δυο αδέλφια μεγαλώνοντας θα χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Ο Μάξιμος θα διαμορφώσει έναν τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα, στηρίζοντας τους γονείς του στο χωριό, αλλά η ζωή θα του δείξει το σκληρό της πρόσωπο και σύντομα οι απώλειες που θα βιώσει θα τον μεταμορφώσουν σε έναν σκληρό βράχο.

Όταν μερικά χρόνια αργότερα γνωρίζει τη Σαβίνα, η καρδιά του θα ζωντανέψει και πάλι. Όμως εκεί που οι πληγές του παρελθόντος δείχνουν να έχουν επουλωθεί, η επιστροφή του άσωτου αδελφού του θα ανατρέψει για ακόμα μια φορά όλες τις ισορροπίες στη ζωή του.

Μετά από τόσα χτυπήματα θα καταφέρει τελικά ο Μάξιμος να μείνει πιστός στα λόγια του αγαπημένου του παππού που τον στοιχειώνουν μια ζωή;

«Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν’ αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς…»

Η Μαρία Τζιρίτα μάς μιλάει για το νέο της βιβλίο Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ (Blog Εκδόσεις Ψυχογιός)

Η έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ξεπήδησε από τα λόγια του παππού του ήρωά μου, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ο παππούς του συντρόφου μου. Μπορεί το βιβλίο μου αυτό να μη γράφει στο εξώφυλλο «βασισμένο σε αληθινή ιστορία», είναι όμως σίγουρα βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και χαρακτήρες, γύρω από τους οποίους έπλεξα έναν μύθο.

«Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν’ αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς…»

Τα λόγια αυτά σημάδεψαν τον Μάξιμο από την ηλικία των δέκα ετών και διαμόρφωσαν τη συμπεριφορά του τα επόμενα χρόνια. Δοκιμάστηκε πολύ σκληρά από τη ζωή και βίωσε πολλές και επώδυνες απώλειες. Αυτό που βλέπουμε, όμως, τελικά μέσα από την ιστορία αυτή είναι ότι ένας άντρας, και μάλιστα αυτός που αξίζει να γράφεται με Α κεφαλαίο, μπορεί να γίνει σκληρός αν πονέσει και πληγωθεί, αλλά μόνο απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Ο σωστός και ακέραιος χαρακτήρας, οι αρχές και η ηθική του δε θα του επιτρέψουν να γίνει κακός. Θα προτιμήσει να αδικηθεί ο ίδιος παρά να αδικήσει. Να πονέσει ο ίδιος, παρά να πληγώσει. Μπορεί εξωτερικά να δείχνει σκληρός σαν βράχος, μα η καρδιά του παραμένει πάντα χρυσή.

Αυτό είναι κυρίως το μήνυμα που θέλησα να περάσω και, όπως πάντα, να μοιραστώ μαζί σας τα δικά μου συναισθήματα και όλα όσα έμαθα γνωρίζοντας από κοντά έναν τέτοιο άνθρωπο. Εκτός από τον Μάξιμο, όμως, θα συναντήσετε και τον αδελφό του, τον Ζαχαρία, ο οποίος βρίσκεται στον αντίποδα. Είναι εγωιστής, απαθής, με λίγα λόγια αυτό που λέμε «ο κακός». Σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν αυτά τα δυο παιδιά να γεννήθηκαν από τους ίδιους γονείς και να μεγάλωσαν στο ίδιο σπίτι. Γνωρίζοντάς τους, όμως, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η συμπεριφορά των γονιών μπορεί να πυροδοτήσει τη ζήλια και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια και να οδηγήσει σε μια πολύ κακή σχέση μεταξύ τους.

Επίσης, άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα που θίγεται μέσα στο βιβλίο είναι και των γυναικών κοντά στα σαράντα, που από τον πανικό της ηλικίας και τον φόβο της μοναξιάς κάνουν εκπτώσεις στα θέλω τους και συμβιβάζονται με λάθος σχέσεις προκειμένου να αποκτήσουν οικογένεια. Ένα τίμημα που μπορεί να πληρώσουν πολύ ακριβά για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά που δυστυχώς δεν το συνειδητοποιούν παρά όταν είναι πολύ αργά.

Τελικά, η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί αυτοσκοπό για κάθε γυναίκα ή και, γιατί όχι, για κάθε άντρα; Είναι τέτοια η επιρροή που ασκεί ο κοινωνικός μας περίγυρος που δεν μπορούμε διαφορετικά να νιώσουμε πλήρεις και ευτυχισμένοι; Κι αν αποκτήσουμε τελικά παιδιά, κατά πόσο είμαστε υπεύθυνοι για τον χαρακτήρα τους αλλά και τη σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θέλω να πιστεύω πως βρίσκουν τις απαντήσεις τους μέσα από την ιστορία του Μάξιμου κι εύχομαι να βοηθήσουν και εσάς να βρείτε τις δικές σας.

Καλή ανάγνωση!

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός 8 Φεβρουαρίου 2018.

Η Μαρία Τζιρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δική της στήλη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Flowmagazine με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δέκα μυθιστορήματά της, Όσα η αγάπη συγχωρεί, Το ταξίδι της Ελπίδας, Ιόλη, Κλεισμένη πύλη παραδείσου, Ζωή από την αρχή, Η γυναίκα που ήξερε μόνο να αγαπάει, Όταν αγαπάς είναι για πάντα, Αν δεν υπήρχε αύριο, Μάτια μου, Το παιδί της αγάπης.

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Google+, Dailymotion, και YouTube.

 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ