Loading...
Travel

Οι επτά πανέμορφες πόλεις της Γαλλίας

Από τις βόρειες ακτές της μέχρι τα περίφημα μεσογειακά θέρετρά της και από τις χιονισμένες βουνοκορφές μέχρι τους ατελείωτους αμπελώνες της, η Γαλλία είναι μια χώρα που σαγηνεύει τους ταξιδιώτες! Αναμφισβήτητα η πόλη του Φωτός, το διάσημο και λατρεμένο για πολλούς Παρίσι, είναι η πόλη που έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες της Γαλλίας. Ωστόσο, Γαλλία δεν είναι μόνο το Παρίσι.

Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν είναι συγκεντρωμένες οι επτά πανέμορφες πόλεις της Γαλλίας, από τον Ατλαντικό και την Κυανή ως τις Άλπεις και τα στενά τη Μάγχης, που αξίζουν την προσοχή σας και που, ίσως, σας κάνουν να αναθεωρήσετε την αγάπη σας για την πόλη του Φωτός…


Σαμονί / Μον Μπλαν Chamonix / Mont Blanc


Εδώ διοργανώθηκαν το 1924 οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ το μυθικό Chamonix, στη σκιά του Mont Blanc, προσελκύει τους αφοσιωμένους σκιέρ και αλπινιστές για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι παράτολμοι σκιέρ μιλούν με ταπεινότητα και σεβασμό για τις απότομες πλαγιές των Grands-Montets, στο Argentiere και εγκωμιάζουν την “κρουαζιέρα” (απαραίτητα με οδηγό) στην παγωμένη Vallée Blanche, τη Λευκή Κοιλάδα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος ελεύθερη διαδρομή στον κόσμο. Το Chamonix κρατάει ανέπαφη τη φινέτσα του 19ου αιώνα και κονταροχτυπιέται με το γειτονικό Γκστάαντ, ενώ απέχει μόλις μια ώρα από τη Γενεύη.


Ντιζόν – Dijon


Στην πρωτεύουσα της Βουργουνδίας είναι σχεδόν υποχρεωτικό να αφήσετε στην άκρη το φημισμένο κρασί της περιοχής και να το αντικαταστήσετε με το έτερο μαγικό φίλτρο: τη μουστάρδα. Στη γωνιακή Boutique Maille με την ξύλινη επένδυση στη βιτρίνα, πωλείται η καλύτερη χύμα και συσκευασμένη μουστάρδα, σύμφωνα με τη συνταγή που επινόησε το 1747 ο Antoine Maille. Η Ντιζόν, ευνοήθηκε γιατί κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ήταν πέρασμα για το Δρόμο των Μπαχαρικών και οι κάτοικοί της έχουν παράδοση στα πικάντικα φαγητά. Έτσι, η πόλη δεν άργησε να μετατραπεί σε παράδεισο για τους απανταχού gourmants.


Καμπανία – (Châlons-en-Champagne)


Απέχει μόλις 90 λεπτά από το Παρίσι, αλλά εδώ η σαμπάνια δεν είναι πολυτέλεια. Ολόκληρη η περιοχή είναι στρωμένη με ατελείωτους αμπελώνες που περιμένουν να παραδώσουν τη σοδειά τους για να μεταφερθεί στα δροσερά κελάρια των μεσαιωνικών πύργων, των ταπεινών champagne houses και των αστραφτερών οίκων. Λένε πως στην Καμπανία, αν ο αέρας είχε γεύση θα ήταν γλυκός. Μεγάλες φίρμες αλλά και μικροί παραγωγοί που έμαθαν την τέχνη από τους παππούδες τους, φτιάχνουν τον πιο διάσημο αφρώδη οίνο σε θερμοκρασίες που είναι σχεδόν μονίμως χαμηλές. Ένα μπουκάλι ανοίγει, οι φυσαλίδες γαργαλούν τον ουρανίσκο και η ψητή πέστροφα και τα άγρια μανιτάρια γίνονται οι ιδανικοί συνοδοί στα αυτοσχέδια γλέντια που ξεσπούν στα οινοποιεία.


Σεν Μαλό – (Saint-Malo)


Για χάρη του, οι παριζιάνοι αφήνουν την πρωτεύουσα το καλοκαίρι για να μείνουν στα εξοχικά που έχουν χτίσει στο πρώην ορμητήριο διαβόητων πειρατών που μεσαίωνα. Το λιμάνι-καστροπολιτεία βρίσκεται στην βορειοδυτική Γαλλία, στην περιοχή της Βρετάνης κι ανοίγεται στην θάλασσα της Μάγχης. Σήμερα, η περιοχή είναι διάσημη για το φυσικό φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας, αλλά και για τα καλύτερα στρείδια. Παρά το γεγονός ότι η παλιά πόλη δείχνει πραγματικά παλιά, το μεγαλύτερο μέρος της είχε καταστραφεί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναστηλώθηκε μετά την αποχώρηση των Γερμανών, διατηρώντας το στιλ του 17ου – 18ου αιώνα.


Αβινιόν – Avignon


Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού και είναι κυρίως γνωστή ως έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής, την περίοδο 1309-1377. Πάνω από την πόλη δεσπόζει το Παπικό Παλάτι που υπήρξε κατοικία των Παπών, αλλά και έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η καρτποσταλική πόλη έχει περίπου 95.000 κατοίκους και υπήρξε η αγαπημένη πόλη του Βαν Γκογκ, ο οποίος αποτύπωσε στους πίνακές του το μαγευτικό χρώμα της πόλης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης με το παπικό παλάτι, το επισκoπικό συγκρότημα και η διάσημη γέφυρα της Αβινιόν, συμπεριλήφθηκαν στη λίστα της Unesco το 1995.



Σεν Τροπέ – (Saint-Tropez)


Το πάλαι ποτέ βασικό εμπορικό λιμάνι ολόκληρης της Γαλλίας, απέκτησε παγκόσμια φήμη στις αρχές του 1950, χάρη στην Μπριζίτ Μπαρντό και την ταινία, “Και ο θεός Έπλασε τη Γυναίκα”. Σήμερα, γαλαζοαίματοι και κάθε είδους διάσημοι αναμειγνύονται με κοινούς θνητούς και περπατούν δίπλα δίπλα στα στενά μεσαιωνικά δρομάκια της πόλης. Έμβλημά της δεν είναι άλλο από το ξενοδοχείο Byblos, το οποίο από το 1967 που το εγκαινίασε η εκρηκτική Μπριζίτ Μπαρντό, είναι αγαπημένος προορισμός της καλής κοινωνίας. Στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης έχουν περπατήσει όλοι, από τον Πικάσο και την Κοκό Σανέλ, ως τον Έρνεστ Χεμινγουέι και τον Ανρί Ματίς. Το αεράκι μοσχοβολάει γιασεμί και αναζωογονεί τις αισθήσεις, ενώ οι πλατείες δροσίζονται από εντυπωσιακά σιντριβάνια.


Μασσαλία – Marseille


Το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, το melting pot φυλών και ανθρώπων ήταν πάντα το “enfant terrible”, το κακό παιδί των γαλλικών πόλεων, η Νέα Ορλεάνη της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί κατά το μεταναστευτικό ρεύμα του 20ου αιώνα, η πόλη δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τις πρώην γαλλικές αποικίες, όπως η Αλγερία, αλλά και Ιταλούς, Έλληνες, Άραβες, Αρμένιους και Κινέζους. Ταυτόχρονα όμως είναι γοητευτική και πολύχρωμη, ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Από τη βόλτα στο παλιό λιμάνι μέχρι τα σοκάκια με τα καφέ και τα μπαρ, η πόλη είναι μια ευχάριστη περιπέτεια. Όλα όσα έκαναν γνωστή την Μασσαλία, επανέρχονται στο προσκήνιο πιο δυναμικά από ποτέ: οι βόλτες στα στενά δρομάκια της συνοικίας Panier, η βαρκάδα στους φημισμένους ορμίσκους, τους calanques όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι, και τα αρώματα της πιο φημισμένης ψαρόσουπας στον κόσμο, της μπουγιαμπέσας.



Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ