Loading...
Travel

Ταξιδέψτε νοερά στα πιο μαγικά χριστουγεννιάτικα μέρη

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου πλησιάζει και εμείς ονειρευόμαστε γιορτινά ταξίδια στο εξωτερικό. Ωστόσο, αν ακόμα δεν έχετε πειστεί να μπείτε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση, από το ρολόι που μετράει αντίστροφα τις ημέρες και τις στολισμένες βιτρίνες, ένα νοητό ταξίδι στα πιο μαγικά χριστουγεννιάτικα μέρη, θα σας πείσει.

Σ’ αυτά τα μέρη, το τοπίο μοιάζει παραμυθένιο. Αποτελούν προορισμούς που θα θέλαμε όλοι να μας βρουν εκεί τα Χριστούγεννα και που σίγουρα θα ήταν εμπειρία ζωής. Άλλα κοντινά και άλλα πιο μακρινά, άλλα προσιτά και κάποια όχι τόσο, σίγουρα όμως όλα κρύβουν μια λάμψη που όμοιά της δε θα βρείτε.


Ροβανιέμι – Λαπωνία


Οι θρύλοι που χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του 1820, αναφέρουν τον Βόρειο Πόλο ως το επίσημο σπίτι του Άγιου Βασίλη. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου και είναι ανάμεσα στους λόφους του Ounasvaara και Korkalovaara, στη συμβολή του ποταμού Kemijoki και τον παραπόταμό του, τον Ounasjoki. Το Ροβανιέμι, είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και την Πρωτοχρονιά, καθώς εκεί συναντούν μικροί και μεγάλοι τον αυθεντικό Άγιο Βασίλη, μιλούν με τα ξωτικά του, ψωνίζουν από τα μαγαζιά που ψωνίζει κι εκείνος.

Μια αληθινή παραμυθούπολη ανοίγει τις πόρτες της και από μέσα ξεπηδούν χαρούμενα ξωτικά, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στον κόσμο του. Τα παιδιά γράφουν με παραδοσιακή πένα τη λίστα επιθυμιών τους για τα Χριστούγεννα, φτιάχνουν μπισκότα με την Κα. Claus, και επισκέπτονται το ταχυδρομείο, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες γράμματα.

Santa Claus Village – Live


Στοκχόλμη – Σουηδία


Δεκατέσσερα νησιά που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, μεσαιωνικά κτίρια που κόβουν την ανάσα και συνυπάρχουν με τα πιο μοντέρνα καφέ και εμπορικά κέντρα, πάρκα και άφθονο πράσινο στο γαλάζιο φόντο των καναλιών και ένα πλοίο που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι και σώζεται αυτούσιο. Οι Σουηδοί, έχουν λατρεία στα Χριστούγεννα και πολλές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, ιδιαίτερα γιορτινά φαγητά και γλυκά που δίχως άλλο θα μπορέσετε να απολαύσετε στα γιορτινά δείπνα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία. Σε μια πόλη όμως που θρησκεία της είναι το design, δύσκολα θα πιστέψετε πως ακόμη και σήμερα παραμονές των Χριστουγέννων μια πομπή από κορίτσια ντυμένα με άσπρα μακριά φορέματα και στέμματα από κεριά περνούν από μπροστά σας. Κι όμως, είναι αλήθεια.

Εκτός από το design, οι Σουηδοί λατρεύουν και τη Santa Lucia, τη βασίλισσα του Φωτός, μια Σιτσιλιάνα που αποκεφαλίστηκε για την πίστη της. Κάθε χειμώνα, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, τη 13η Δεκεμβρίου, τα μεγαλύτερα κορίτσια κάθε οικογένειας ενσαρκώνουν τη Santa Lucia. Αφού τραγουδήσουν στους γονείς το παραδοσιακό, ιταλικό τραγούδι της αγίας, βγαίνουν στον δρόμο. Η παρέλαση καταλήγει στο ανοικτό μουσείο Skansen, στο νησί Djurgarden.


Trømso – Νορβηγία


Χριστούγεννα στον Αρκτικό Κύκλο. Αν υπάρχει μια πόλη που πρέπει να επισκεφθείτε τα Χριστούγεννα, αυτή είναι το Tromsø. Εδώ απολαμβάνετε υπέροχο φαγητό, κάνετε βόλτες με έλκηθρο που το σέρνουν σκύλοι, ανεβαίνετε στο βουνό με τελεφερίκ και, κυρίως, έχετε την καλύτερη θέα στο Βόρειο Σέλας. Με άλλα λόγια, περνάτε τα Χριστούγεννα στον αρκτικό κύκλο. Οι εορτασμοί στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία, ξεκινούν επίσημα στις 13 Δεκεμβρίου, την ημέρα της Santa Lucia, που είναι και η μικρότερη ημέρα του χρόνου.

Σειρά έχει η παραμονή των Χριστουγέννων, όταν και οι περισσότεροι Νορβηγοί πριν ή μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία μαζεύονται στο σπίτι για το οικογενειακό δείπνο, ανταλλάσσοντας ευχές για “God Jul”, Καλά Χριστούγεννα δηλαδή. Αυτό αποτελείται συνήθως από χοιρινά ή αρνίσια παϊδάκια (σε μερικά μέρη της χώρας τρώνε μπακαλιάρο) που συνοδεύονται από βραστές πατάτες, λουκάνικα και κρεατόπιτα παρέα με νορβηγική μπύρα ή akvavit, το παραδοσιακό ποτό της Σκανδιναβίας. Το βράδυ της παραμονής “καταφτάνει” και ο Julenisse (ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης) και αφήνει τα δώρα στα παιδιά.


Βοστώνη – ΗΠΑ


2800 λάμπες γκαζιού και αμέτρητα λευκά φωτάκια συνθέτουν ένα μεγαλειώδες σκηνικό στη διάσημη πανεπιστημιούπολη, παρέα με ένα τεράστιο έλατο που στολίζεται εντυπωσιακά. Η Βοστώνη, θυμίζει κάτι από παλιά Αγγλία και εκεί σίγουρα οι βόλτες στα μαγαζιά, τα τεράστια θεματικά πάρκα και ο Αμερικανικός αέρας, θα σας κάνουν να μη θέλετε να γυρίσετε πίσω. Για πολλούς αποτελεί ταξίδι ζωής, πόσο μάλλον μια τέτοια εποχή του χρόνου που όλα εκεί μοιάζουν να είναι πιο φαντασμαγορικά από ό,τι σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη. Οι επιλογές για να περάσετε τις μέρες στον τομέα, τόσο τον ψυχαγωγικό όσο και τον εκπαιδευτικό (αν θελήσετε) σίγουρα δε θα σας αφήσουν αδιάφορους.


Πράγα – Τσεχία


Στην Πράγα λένε, ότι την παραμονή των Χριστουγέννων τα παλιά παιχνίδια γίνονται καινούργια. Τα κουτσά στρατιωτάκια και οι μαριονέτες με τα σπασμένα σκοινιά διορθώνονται μαγικά και είναι πάλι έτοιμα να πληγωθούν από το παιχνίδι. Η ίδια η πόλη αυτές τις ημέρες μοιάζει μαγική. Σαν να μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Θα χρειαστεί να φορέσετε δυο ζευγάρια κάλτσες μέσα από τις μπότες, γιατί το πρώτο δε θα σας προστατέψει από το κρύο. Μόλις θα πέφτει το σκοτάδι θα αρχίζει το πυκνό χιόνι να χορεύει από τον ουρανό μέχρι τη γη και να σπέρνει σε όλη την πόλη την μυρωδιά του κρύου.

Αυτές τις μέρες η καρδιά της πόλης χτυπά στις χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου μικροί και μεγάλοι χαζεύουν τους πάγκους φορτωμένους με ξύλινα στολίδια, κεριά, κάρτες, παιχνίδια και γλυκά. Όταν πεινάσετε, θα χορτάσετε με dumplings γεμισμένα με βατόμουρα ή με καυτερά λουκάνικα τυλιγμένα σε αφράτα ψωμάκια και θα ξεδιψάτε με μπίρα. Πότε ξανθιά, πότε μαύρη. Ουρές στους πάγκους που τις πωλούν.


Ζυρίχη – Ελβετία


Η χλιδή και η πολυτέλεια είναι συνώνυμα της Ελβετίας και οι επισκέπτες που θα επιλέξουν τη Ζυρίχη για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δε θα απογοητευτούν. Τεράστια δέντρα στολισμένα με πολλά λαμπάκια και Swarovski, σχεδόν σε κάθε πλατεία της πόλης, είναι μόνο μια από τις μικρές υπερβολές που υπέπεσαν οι Ελβετοί. Ενώ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μικρά Swarovski κρέμονται από τον ουρανό, σαν μικρές σταγόνες βροχής. Αν η υπερβολή στην πολυτέλεια έχει όνομα, τότε σίγουρα είναι ελβετικό. Βρεθείτε σε μία από τις αγορές της πόλης για να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές, αλλά και να μπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων. Η πιο παραδοσιακή αγορά γίνεται στο γραφικό τετράγωνο Niederdorf, στην παλιά πόλη. Θα βρείτε πολλούς πάγκους με προϊόντα και αντικείμενα στις οδούς Niederdorfstrasse, Hirschenplatz και Rosenhof.


Βιέννη – Αυστρία


H παραμυθένια πρωτεύουσα της Αυστρίας, πασπαλίζεται με χρυσόσκονη και γεμίζει δώρα αληθινά. Άλλωστε, τα καλύτερα δεν κρύβονται ποτέ κάτω από το στολισμένο δέντρο. Ζεστά αρώματα από μοσχοκάρυδο, κανέλα και ζεστό κρασί. Βελούδινα κομμάτια σοκολάτα, καυτοί λουκουμάδες και φρεσκοψημένα κάστανα. Ξύλινα στολίδια, βόλτες με άμαξες, καρουζέλ και μουσικές να σας συνοδεύουν σε κάθε βήμα. Ο παραμυθένιος, χριστουγεννιάτικος κόσμος της Βιέννης, έχει κάτι για όλους. Ακόμα και για όσους δεν ήταν “φρόνιμα παιδιά”. Σε τούτη την πόλη, η δεύτερη πιο σημαντική ημερομηνία μετά τα Χριστούγεννα, είναι τα μέσα Νοεμβρίου. Τότε γίνεται η επίσημη έναρξη των εορτασμών. Για έναν ολόκληρο μήνα, η Βιέννη φορά τα καλά της, στήνει τους πάγκους στις περίφημες χριστουγεννιάτικες αγορές της και πλημμυρίζει από μουσικές.


Πηγή: arttravel.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ