Loading...
Art

“Very Peri” το νέο χρώμα της Pantone για το 2022

Εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες, κάθε τέλος της χρονιάς οι ειδικοί του χρώματος της Pantone αποφασίζουν ποιο χρώμα θα χαρακτηρίσει το έτος που έρχεται. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Pantone Color of the Year, η Pantone δημιούργησε ένα νέο χρώμα ειδικά και μόνο για τη νέα χρονιά: Πρόκειται για το PANTONE® 17-3938 Very Peri, ένα δυναμικό γαλάζιο της μυρτιάς για ένα ζωηρό βιολετί-κόκκινο το οποίο σχεδιάστηκε για να θυμίζει τις λαμπερές οθόνες αφής του ψηφιακού κόσμου και τις δημιουργικές δυνατότητες του μέλλοντος.

«Το νέο Χρώμα της Χρονιάς Pantone αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια κουλτούρα μας, εκφράζοντας αυτό που οι άνθρωποι αναζητούν»


Σύμφωνα με την Pantone, η δημιουργία ενός νέου χρώματος για το 2022 ήταν από μόνη της συμβολική, για τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μετά από μια έντονη περίοδο απομόνωσης και αβεβαιότητας. Όπως και η περσινή επιλογή των δύο χρωμάτων (του Ultimate Grey και του Sunny Yellow Illuminating) η επιλογή του Very Peri επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία να ξεπεραστεί η πανδημία COVID-19, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και η αδικία και τα ελαττώματα των σημερινών κοινωνικών μας δομών.

Για να συλλάβει αυτές τις επιρροές, η Pantone συνδύασε το μπλε (ένα χρώμα που συνδέεται με την πίστη και τη σταθερότητα) με μια νότα κόκκινου (που συχνά μεταφέρει ενέργεια και ενθουσιασμό) για μια απροσδόκητα ζεστή μπλε απόχρωση που επικοινωνεί την καινοτομία και τη νέα αρχή. «Είναι ασυνήθιστο να αναφέρεται το μπλε ως “χαρούμενο”, αλλά όταν προσθέτεις το κόκκινο στοιχείο σε αυτό, έχεις ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα», λέει η Leatrice Eiseman, εκτελεστική διευθύντρια της Pantone. «Αισθανθήκαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό να συνδυάσουμε ένα χρώμα που να περικλείει την αίσθηση της καινοτομίας».

Κάνοντας δειλά βήματα προς τη μετάβαση σε μια νέα αρχή ύστερα από μια μακρόσυρτη περίοδο απομόνωσης με τη φυσική και ψηφιακή ζωή να έχουν έντονα διασταυρωθεί, σχεδόν συγχωνευθεί, το “Very Peri” γίνεται ένα σύμβολο αυτής της νέας παγκόσμιας πραγματικότητας.

«Μπαίνουμε σε αυτή τη διαφορετική εποχή όπου ξανασκεφτόμαστε το μέλλον μας, προσπαθώντας να ξαναγράψουμε τις ζωές μας και να αναγνωρίσουμε το άγνωστο που έχουμε μπροστά μας», λέει η Pressman. «Το να κοιτάμε τον κόσμο με διαφορετική ματιά μας έφερε –και θα συνεχίσει να μας φέρνει– νέες λύσεις».

Ο ψηφιακός σχεδιασμός και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα επιτρέπουν τη διεύρυνση των ορίων της αντίληψής μας για την πραγματικότητα και ανοίγουν την πόρτα σε έναν δυναμικό εικονικό κόσμο, όπου μπορούμε να εξερευνήσουμε και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες χρωμάτων.

«Όταν κατανοήσουμε ότι τα χρώματα που βλέπουμε υπάρχουν τώρα στον ψηφιακό χώρο, ανοίγει μια ολόκληρη γκάμα δυνατοτήτων για εμάς», λέει η Laurie Pressman, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου. «Όταν επιλέγουμε το χρώμα Pantone της χρονιάς, πρέπει να είναι εμβληματικό και να αντιπροσωπεύει αυτό που συμβαίνει τώρα. Ψάχναμε ένα χρώμα που να κινείται απρόσκοπτα μεταξύ ψηφιακού και φυσικού περιβάλλοντος». Τελικά, αυτή η νέα απόχρωση —και ακόμη και η πράξη δημιουργίας της— έχει σκοπό να αντιπροσωπεύει αυτό που πολλοί ελπίζουν το 2022: μια νέα αρχή για έναν κόσμο που γνωρίζει ότι τα παλιά συστήματα και συνήθειες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τις προκλήσεις του σήμερα. Πόσο μάλλον τις μέρες που έρχονται.

Με τις τάσεις στο gaming, την αυξανόμενη δημοτικότητα του metaverse και την ανερχόμενη καλλιτεχνική κοινότητα στον ψηφιακό χώρο το PANTONE 17-3938 Very Peri απεικονίζει τη συγχώνευση της σύγχρονης ζωής και τον τρόπο με τον οποίο οι χρωματικές τάσεις στον ψηφιακό κόσμο εκδηλώνονται στον φυσικό κόσμο και αντίστροφα.

Το νέο PANTONE 17-3938 Very Peri επιδεικνύει μια αυθεντική, χαρούμενη στάση και δυναμική παρουσία που ενθαρρύνει τη θαρραλέα δημιουργικότητα και τη φανταστική έκφραση.Σχετικά με το Pantone Color of the Year

Για πάνω από 20 χρόνια, το Χρώμα της Χρονιάς της Pantone επηρεάζει την ανάπτυξη προϊόντων και τις αγοραστικές αποφάσεις σε πολλές βιομηχανίες, όπως τη μόδα, τα έπιπλα σπιτιού και τον βιομηχανικό σχεδιασμό, καθώς και τους τομείς της συσκευασίας και της γραφιστικής.

Η διαδικασία επιλογής του κάθε Pantone Color of the Year απαιτεί προσεκτική εξέταση και ανάλυση των τάσεων. Οι ειδικοί χρωμάτων της Pantone εξετάζουν διεξοδικά τον κόσμο αναζητώντας νέες χρωματικές επιρροές, πριν αποφασίσουν για το χρώμα της χρονιάς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση της βιομηχανία ψυχαγωγίας και των ταινιών προς παραγωγή, τις συλλογές τέχνης, τη μόδα, τους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, καθώς και τους νέους τρόπους ζωής, τα παιχνίδια και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Οι επιρροές μπορεί επίσης να προέρχονται από νέες τεχνολογίες, υλικά, υφές και εφέ που επηρεάζουν το χρώμα, σχετικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και επερχόμενες αθλητικές εκδηλώσεις που προσελκύουν παγκόσμια προσοχή.

Πηγές: designmag.gr & elculture.gr

Αν σας άρεσε η δημοσίευση και θέλετε να υποστηρίξετε το Altitude.gr στη λειτουργία του, μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να μας ακολουθήσετε σε Instagram, Twitter, Dailymotion, και YouTube.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ